A kormány támogatja az önellátás erősítését az élelmiszeripar területén

Az utóbbi évek válságai megmutatták, hogy az önellátásnak rendkívüli fontossága van, különösképpen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, ezért a kormány továbbra is kiemelten támogatja ezt a szektort - közölte Illés Boglárka külügyi államtitkár csütörtökön Budapesten.

A kormány támogatja az önellátás erősítését az élelmiszeripar területén

Az államtitkár a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a cég új üzemet hoz létre a pátyi telephelyén, a csaknem 1,8 milliárd forint értékű projektet pedig az állam 620 millió forinttal támogatja, így elősegítve tizenöt új munkahely létrejöttét. A fejlesztésnek egy napelemrendszer telepítése is részét képezi a villamosenergia-szükségletek részleges ellátása céljából.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek válságai is demonstrálták, hogy az önellátásnak kiemelt fontossága van, különösen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, ezért igen fontos jelentősen támogatni ezeket a szektorokat, akár saját gazdasági súlyukon felül is.

Kitért ennek kapcsán a világban tapasztalható népességrobbanásra is, rámutatva, hogy percenként 140 fővel gyarapszik a globális lakosságszám.

"Ha belegondolunk abba, hogy 2050-re már elérhetjük a kilencmilliárd főt, akkor láthatjuk azt, hogy az élelmiszeriparnak és az élelmiszerbiztonságnak kulcsszerepe van, és nemcsak hazánk szempontjából, nemcsak a régió szempontjából, hanem világviszonylatban is" - jelentette ki.

"Az élelmiszerek iránti igény radikálisan fog emelkedni a következő időszakban, és éppen ezért minden előállított élelmiszernek az értéke és a jelentősége is egyértelműen növekedni fog" - folytatta.

"És nekünk az a célunk, hogy az élelmiszeripar eredményes legyen, a lehető legjobb feltételeket tudjuk közösen megteremteni azokkal a vállalkozásokkal, akik ezen a területen működnek" - tette hozzá.

Illés Boglárka tudatta, hogy az élelmiszeripari ágazatban ma 150 ezer ember dolgozik Magyarországon, és reményét fejezte ki, hogy ez a szám tovább fog gyarapodni.

"Alapvető célunk az, hogy az élelmiszerellátás minél nagyobb hányadban magyar forrásból valósuljon meg, és azt a szerencsés helyzetet, amely minket körülvesz, támogatnunk kell" - vélekedett.

Majd leszögezte, hogy a kormány szövetséget kötött és kíván is még kötni azokkal a szereplőkkel, akik a legnehezebb időkben is vállalták, hogy innovatív elképzelések mentén, a munkahelyek megőrzésével további fejlesztéseket valósítanak meg.

Illetve aláhúzta, hogy az elmúlt időszakban 72 beruházást hajtottak végre az érintett vállalatok mintegy ezer milliárd forint értékben, több mint nyolcezer új munkahelyet teremtve.

Tájékoztatása szerint a szektor éves termelési értéke 2020-ban 3800 milliárd forint volt, 2023-ra pedig 6500 milliárd forintra nőtt.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár közölte, hogy a magyar családi tulajdonban lévő Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. ezzel a fejlesztéssel a nemzetközi piacra is ki szeretne lépni. "Mi pedig nagyon örülünk annak, ha ezeket a hazai ízeket, ezeket az otthoni ízeket mindenhol, nemcsak az ország területén, hanem határainkon túl a nemzetünk valamennyi tagja élvezheti és fogyaszthatja" - fogalmazott.

Végezetül kijelentette, hogy a magyar gazdasági sikereket és ellenállóképességet már a nemzetközi hitelminősítők is "kénytelenek pozitívan elismerni", amit jól mutat, hogy a Standard & Poor's április végén megerősítette hazánk besorolását.

"Szerintem egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eredmények magukért beszélnek, ezek mind-mind azt bizonyítják, hogy az elmúlt időszak nehézségeiből és kríziseiből is megerősödve és sikeresen tudtunk kikerülni, ennek köszönhető, hogy jelenleg többen dolgoznak, mint a pandémiát megelőzően" - mondta.

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás: