A kormány támogatja az önellátás erősítését az élelmiszeripar területén

Az utóbbi évek válságai megmutatták, hogy az önellátásnak rendkívüli fontossága van, különösképpen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, ezért a kormány továbbra is kiemelten támogatja ezt a szektort - közölte Illés Boglárka külügyi államtitkár csütörtökön Budapesten.

A kormány támogatja az önellátás erősítését az élelmiszeripar területén

Az államtitkár a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a cég új üzemet hoz létre a pátyi telephelyén, a csaknem 1,8 milliárd forint értékű projektet pedig az állam 620 millió forinttal támogatja, így elősegítve tizenöt új munkahely létrejöttét. A fejlesztésnek egy napelemrendszer telepítése is részét képezi a villamosenergia-szükségletek részleges ellátása céljából.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek válságai is demonstrálták, hogy az önellátásnak kiemelt fontossága van, különösen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, ezért igen fontos jelentősen támogatni ezeket a szektorokat, akár saját gazdasági súlyukon felül is.

Kitért ennek kapcsán a világban tapasztalható népességrobbanásra is, rámutatva, hogy percenként 140 fővel gyarapszik a globális lakosságszám.

"Ha belegondolunk abba, hogy 2050-re már elérhetjük a kilencmilliárd főt, akkor láthatjuk azt, hogy az élelmiszeriparnak és az élelmiszerbiztonságnak kulcsszerepe van, és nemcsak hazánk szempontjából, nemcsak a régió szempontjából, hanem világviszonylatban is" - jelentette ki.

"Az élelmiszerek iránti igény radikálisan fog emelkedni a következő időszakban, és éppen ezért minden előállított élelmiszernek az értéke és a jelentősége is egyértelműen növekedni fog" - folytatta.

"És nekünk az a célunk, hogy az élelmiszeripar eredményes legyen, a lehető legjobb feltételeket tudjuk közösen megteremteni azokkal a vállalkozásokkal, akik ezen a területen működnek" - tette hozzá.

Illés Boglárka tudatta, hogy az élelmiszeripari ágazatban ma 150 ezer ember dolgozik Magyarországon, és reményét fejezte ki, hogy ez a szám tovább fog gyarapodni.

"Alapvető célunk az, hogy az élelmiszerellátás minél nagyobb hányadban magyar forrásból valósuljon meg, és azt a szerencsés helyzetet, amely minket körülvesz, támogatnunk kell" - vélekedett.

Majd leszögezte, hogy a kormány szövetséget kötött és kíván is még kötni azokkal a szereplőkkel, akik a legnehezebb időkben is vállalták, hogy innovatív elképzelések mentén, a munkahelyek megőrzésével további fejlesztéseket valósítanak meg.

Illetve aláhúzta, hogy az elmúlt időszakban 72 beruházást hajtottak végre az érintett vállalatok mintegy ezer milliárd forint értékben, több mint nyolcezer új munkahelyet teremtve.

Tájékoztatása szerint a szektor éves termelési értéke 2020-ban 3800 milliárd forint volt, 2023-ra pedig 6500 milliárd forintra nőtt.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár közölte, hogy a magyar családi tulajdonban lévő Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. ezzel a fejlesztéssel a nemzetközi piacra is ki szeretne lépni. "Mi pedig nagyon örülünk annak, ha ezeket a hazai ízeket, ezeket az otthoni ízeket mindenhol, nemcsak az ország területén, hanem határainkon túl a nemzetünk valamennyi tagja élvezheti és fogyaszthatja" - fogalmazott.

Végezetül kijelentette, hogy a magyar gazdasági sikereket és ellenállóképességet már a nemzetközi hitelminősítők is "kénytelenek pozitívan elismerni", amit jól mutat, hogy a Standard & Poor's április végén megerősítette hazánk besorolását.

"Szerintem egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eredmények magukért beszélnek, ezek mind-mind azt bizonyítják, hogy az elmúlt időszak nehézségeiből és kríziseiből is megerősödve és sikeresen tudtunk kikerülni, ennek köszönhető, hogy jelenleg többen dolgoznak, mint a pandémiát megelőzően" - mondta.

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás: