A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

A tárcavezető a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F. Houngbóval közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a veszélyek és válságok korában kifejezetten indokolt volt a találkozó, mert bár az elmúlt évek krízisei nem a gazdaságból indultak ki, végül mégis súlyos gazdasági kihatásokkal jártak.

Kifejtette, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is a feje tetejére állította a világgazdaságot, aminek nyomán új korszak kezdődött, és eközben a munkahelyek megóvása is nagy kihívást jelentett.

Emlékeztetett, hogy a kormány tizennégy éve hirdette meg a munkaalapú társadalom megteremtésére vonatkozó terveit, amelyek lényege, hogy mindenki, aki akar, az tudjon is dolgozni.

"És nekünk ezt kellett megvédeni az elmúlt öt év alatt kétszer is, és a jó hír, hogy mind a kétszer sikerült is megvédenünk a magyar munkahelyeket, sikerült megvédenünk a munkaalapú társadalmat, sikerült megvédenünk azt, hogy mindenki, aki akar, az tud is dolgozni" - sorolta.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a világjárványt követően többen dolgoztak, mint előtte, ez szavai szerint a beruházásösztönzési és munkahelyvédelmi stratégia eredménye volt.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy ma Magyarországon a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, miután 2010. óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, azonban a cél, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emeljék.

"Ehhez szükség van a további modern beruházásokra, szükség van a munkaerő-tartalék aktiválására és szükség van az oktatás és a gazdaság együttműködésének fokozására" - szögezte le.

Ezután megjegyezte, hogy Magyarország immár 102 éve tagja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, s nemrég újra beválasztották annak kormányzótanácsába. Illetve üdvözölte, hogy Budapesten működik az ILO regionális irodája, már több mint harminc munkatárssal.

A miniszter arról számolt be, hogy a találkozón érintettek két olyan biztonsági típusú válságot is, amely a munkahelyek megvédése és létrehozása kapcsán fontos feladatot ad a nemzetközi közösségnek.

Tájékoztatása szerint az egyik az ukrajnai háború okozta európai menekültkrízis. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy hazánkba több mint 1,3 millióan érkeztek Ukrajnából a harcok kezdete óta, és az állam a mai napig támogatást nyújt a maradni kívánó menekülteket alkalmazó vállalatoknak.

"A menekültek esetében is sokkal jobb, ha dolgozni tudnak, ha munkából van jövedelmük, mintha csak a segélyre szorulnának" - vélekedett.

A másik kérdés, amire kitértek, a migrációs válság volt, erről szólva Szijjártó Péter megismételte hazánk álláspontját: "a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni, ahol nincsen baj".

Fontosnak nevezte azon előrejelzések komolyan vételét, amelyek szerint Afrika lakossága a következő évtizedekben jelentősen növekedni fog, és felidézte, hogy egyes prognózisok 750 milliós növekedésről írnak húsz éven belül.

"Ezért is fontos, hogy a nemzetközi közösség átfogó gazdaságfejlesztési stratégiát hajtson végre Afrika vonatkozásában, hogy az afrikai országok képesek legyenek munkahellyel ellátni a növekvő lakosságot, mert ha nem tudnak elég munkahelyet létrehozni, nem tudunk elég munkahelyet létrehozni Afrikában, akkor annak két következménye lehet: vagy minden idők legnagyobb migrációs válsága, vagy minden idők egyik legnagyobb humanitárius katasztrófája" - figyelmeztetett.

"Mi mind a kettőt szeretnénk elkerülni, s annak érdekében, hogy sikereket is tudjunk elérni ezekben a feladatokban, az ILO-val továbbra is a lehető legszorosabb együttműködést fogjuk fenntartani" - húzta alá.

Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.
2024. 06. 28. 02:00
Megosztás:

Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 jelenleg kétszeresen is egyedülálló nyugdíjforma Magyarországon: egyrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe. Szóval bátran mondhatjuk: EZ EGY HUNGARIKUM. De meddig maradhat fent ebben a formában?
2024. 06. 28. 01:00
Megosztás:

Intő jel a Bitcoin árfolyam számára – további esés jöhet?

A Bitcoin árfolyama jelentős csökkenést produkált az utóbb időben, olyannyira, hogy már a kereskedők átlagos belépési pontja alatt forog.
2024. 06. 28. 00:01
Megosztás:

Közel a videójáték-metaverzum – NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.
2024. 06. 27. 23:30
Megosztás:

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás:

Emberek százmillióit is elérheti a Budapestet népszerűsítő reklámfilm

Világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő legújabb turisztikai reklámfilm, a hatásai máris mérhetők az előfoglalási adatokban - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
2024. 06. 27. 22:30
Megosztás:

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 27. 22:00
Megosztás:

A Micron amerikai chipgyártó vártnál jobb negyedéves adatokat közölt

A Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó korrigált nyeresége meghaladta a vártat, az árbevétele valamivel felülmúlta az elemzők által becsültet a 2024-es pénzügyi éve május végén záródott harmadik negyedévében.
2024. 06. 27. 21:30
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 27. 21:00
Megosztás:

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás:

Jól teljesített ma a BUX, ennek köszönhetően

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 27. 20:00
Megosztás:

Többnyire mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zárta a kereskedést több vezető nyugat-európai tőzsde csütörtökön.
2024. 06. 27. 19:00
Megosztás:

A Tesco Angyal Alapítvány 2019. óta több mint százmillió forint értékben nyújtott támogatást a dolgozóknak

Ötéves a Tesco Angyal Alapítvány, amely alapítása, 2019 óta 116,2 millió forint értékben nyújtott szociális támogatást a nehéz helyzetbe került kollégáknak - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 18:30
Megosztás:

Bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt

A Magyar Nemzeti Bnak (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre az MNB engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt - jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság.
2024. 06. 27. 18:00
Megosztás:

Megújul a magyar vasúti műszaki szabályozás

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz, az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket - jelentette be csütörtöki közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium.
2024. 06. 27. 17:30
Megosztás:

Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása

Lezárult a Magyar Telekom egy hete kezdődött részvény-visszavásárlása, a távközlési társaság június 19. és 26. között összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt 22,3 milliárd forint értékben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 06. 27. 17:00
Megosztás:

Felgyorsíthat a távhőhálózat korszerűsítése

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap. A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával egyidejűleg már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre - jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.
2024. 06. 27. 16:30
Megosztás:

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

Új pályázati felhívás jelent meg ötvenmilliárd forint keretösszeggel a kertészeti növényházak, hűtőházak, zöldségtárolók létrehozásának és korszerűsítésének, valamint a megtermelt zöldség és gyümölcs fogyasztói áruvá készítését szolgáló eszközök beszerzésének támogatására - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 27. 16:00
Megosztás:

Felújítják az orvosi rendelőt Acsán

Felújítják az orvosi rendelőt a Pest vármegyei Acsán, a beruházás a kivitelezési szakaszához érkezett - tájékoztatta a község polgármestere az MTI-t.
2024. 06. 27. 15:30
Megosztás:

Nőtt a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége májusig bezárólag

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 2700 milliárd jüan (371 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első öt hónapban, ami 3,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében. Az első négy hónapban az éves szintű bővülés nagyobb, 4,3 százalék volt.
2024. 06. 27. 15:00
Megosztás: