A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Csoport”vagy „Vállalat”) bejelentette, hogy Lerta JRM Sp. z o.o. nevű leányvállalata a 2027. év kapacitás-árverésén sikeresen elnyert 157 MW értékű Demand Side Response-t (keresletoldali szabályozás, a továbbiakban: „DSR”), így 13,6 millió EUR szerződéses bevételről gondoskodott.

A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A DSR bemutatása

A villamoshálózat kiegyenlítése az energiamix alapvető változásainak nyomán egyre nagyobb kihívást jelent, miközben a nagyrészt nem megújulókból álló termelési alapkapacitást kivezetik, és sebesen nő a többnyire időszakos megújuló energia részesedése. A villamoshálózat fizikai növekedése ugyanakkor nem tart lépést a megújulók és rugalmas energiatermelők kapacitásával.

Ennek eredményeképpen az egyetlen járható út a villamoshálózat lényegesen hatékonyabb kihasználása. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több jelenleg rugalmatlan és időszakos energiafogyasztót tesznek rugalmassá – angol néven „flexumer”-ré.

A flexumerek olyan energiafogyasztók, akik nagy befolyással rendelkeznek az energiafogyasztásukra. Ideális esetben helyszíni energiatermelési és -tárolási kapacitással rendelkeznek, és ennek köszönhetően nagyfokú rugalmassággal képesek időzíteni a villamoshálózat kihasználását. Ily módon a flexumerek ki tudják használni a napközbeni alacsony energiaárakat, és a villamoshálózat támogatásával képesek megnövelni a bevételüket.

A rugalmas csúcstermelési kapacitást (elsősorban a gázt) sok piacon már teljesen kihasználták, és költségessé vált. A DSR csökkenti az igény szerinti villamosenergia-fogyasztás átviteli rendszerirányítóra (transmission system operator, a továbbiakban: „TSO”) nehezedő terhét, és egyre inkább létfontosságú szerepet játszik a villamoshálózat kiegyensúlyozásában.

A Lerta a flexumerek gyorsan növekedő számának DSR-kapacitását vonja össze és biztosítja a TSO-k felé. 2022. szeptember 23-án a lengyel villamoshálózat nagyfokú leterheltsége miatt a PSE S.A., azaz a lengyel TSO (a továbbiakban: „PSE”) az összes szerződéses csúcsterhelési és DSR-kapacitást lehívta, hogy egy 16 GW szénüzemű termelési kapacitás ideiglenes kiesése után és a szélerőművek alacsony termelési kapacitása során elkerüljön egy áramszünetet. Mivel a legtöbb lengyel DSR-kapacitás túlteljesítette a vállalt volumencsökkentést, el lehet mondani, hogy létfontosságú szerepet játszottak abban, hogy ne aludjanak ki a fények.

A 2027. évi PSE-árverés

A PSE az elkövetkezendő évekre két árverés keretében szerzi be a csúcsterhelési és -DSR-kapacitást. A fő árverést körülbelül négy évvel az adott év előtt tartják, és egy kiegészítő árverést tartanak az előző év márciusában. December 15-én a PSE megtartotta a 2027. év fő árverését, amelyen a Lerta 157 MW DSR-kapacitással vett részt. A szűkös kínálati oldalt tükröző árverés az első körben sikeres lett, és az előzetes eredmények alapján a Lerta évi MW-onként átlagosan 86 827 EUR szinten biztosította az árat, így a 2027. évre leszerződött bevétel 13,6 millió EUR lett.

A lengyel DSR-stratégia és -tervek

A Lerta 2023-ra 134 MW DSR-kapacitást vállalt a PSE felé, amely 7,7 millió EUR szerződéses bevételt jelent a következő évre, és azt tervezi, hogy a 2023. márciusában tartandó 2024-es kiegészítő árverésen legalább 300 MW DSR-kapacitással fog részt venni.

A Lerta célja, hogy a lengyel DSR-portfólióját évente legalább 100 MW-tal növelje 2030-ig. Ez ismételten megerősíti a 2026-ig vállalt 500 MW-os kapacitáscélját, és új stratégiai célt tűz ki, amely szerint 2030-ig 900 MW lesz a DSR-kapacitás. Ennek alapján a korábbi árverésen szerződött 157 MW DSR a Lerta 2027-es 600 MW értékű célvolumenének körülbelül 26%-át teszi ki. Ez összhangban áll a Lerta abbéli stratégiájával, hogy kapacitásának körülbelül egynegyedére szerződjön a fő árveréseken, a többire pedig a kiegészítő árveréseken.

A Lerta növekedési stratégiája a lengyel kapacitáspiacon több pilléren nyugszik, többek között:

-    rendkívül professzionális értékesítési csapat, amely mind a nagyipari energiafogyasztókat, mind a KKV-kat el tudja nyerni, hogy a DSR segítségével kihasználják a rugalmasságukat

-    a DSR-résztvevők körének bővítése – 2025-ben Németország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Litvánia és Svédország rugalmas kapacitása is részt vehet a PSE számára biztosított DSR-szolgáltatásokban; a Lerta ennek az új piaci potenciálnak a kihasználására készül

-    kiemelt középpontban áll a (mind a Photon Energy Group tulajdonában álló, mind a külsős) energiatárolási eszközök jövőbeli árverések kapacitáskínálatába történő bevonása.

A Photon Energy Group szempontja

A Lerta 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikere fontos mérföldkő, hogy a vállalat Lengyelország piacvezető DSR-szolgáltatójává váljon. A 2027-re kitűzött cél 600 MW, a 2030-ra kitűzött cél pedig 900 MW. A PSE árveréseinek célja, hogy a hálózat túlterhelése esetén, amely ezidáig ritkán történt meg, készen álljanak az igény szerinti DSR-szolgáltatások nyújtására.

A Lerta DSR-kapacitásportfóliójába épített rugalmasság más célokból is rendelkezésre áll, mint például a villamosenergia-kereskedelmi mérlegkör optimalizálása, a villamosenergia-fogyasztók energiaköltségeinek csökkentése, valamint a villamoshálózat kiegészítő szolgáltatásainak az idő nagy részében történő biztosítása, amelyek mindegyike további bevételhez és megtakarításokhoz vezethet. A DSR-árveréseken eddig szerződött bevételek olyan alapot jelentenek, amelyekre érdemi további bevételek fognak rakódni.

Miközben a DSR-szolgáltatások iránti igény növekszik a többi piacon, ahol a Csoport jelen van, és más olyan piacok, mint Olaszország, Spanyolország és Írország DSR-szolgáltatásbeszerzési mechanizmusokat vezet be, a Lerta elérhető globális piaca gyorsan növekszik.

Az Ausztráliában a közelmúltban bevezetett nagykereskedelmi keresleti válaszszolgáltatás, amely lehetővé teszi a villamosenergia-piac üzemeltetője számára a kiemelkedően magas nagykereskedelmi villamosenergia-árak elkerülését, a díjak eltérő rendszerének ellenére sok dologban hasonlít a lengyel kapacitáspiacra. Ily módon az ausztráliai bevezetés marad a Csoport egyik fő 2023. évi prioritása. A Photon Energy jelenleg szerzi be a villamosenergia-kereskedelmi engedélyét Ausztráliában. Ez a Lerta VPP-platformjának és integrált szolgáltatásainak kihasználásával további bevételi lehetőséget fog jelenteni.

„A 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikerünk is alátámasztja, hogy miért érdemes a Lertát a Photon Energy Groupba integrálni. Ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, ha azt nézzük, hogy a Lerta milyen komoly, stabil, eredményes és ismétlődő bevételi forrást fog jelentani a jövőben” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „A villamoshálózatok rugalmasságára globális szinten egyre komolyabb az igény, így a DSR-szolgáltatások az energiaszektor leggyorsabban növekedő szegmensei között lesznek. A Photon Energy Group pedig létfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy a világ TSO-i kiegyenlítsék a rendszereiket. A DSR-szolgáltatásokat nagyon alacsony tőkebefektetéssel lehet összevonni és biztosítani, mert alapjukat egy magasan képzett csapat és a rendelkezésre álló VPP-technológia képezi. Ez különösen vonzóvá teszi ezt a piaci szegmenst.”

Borys Tomala, a Lerta vezérigazgatója hozzátette: „A lengyel kapacitáspiac indulása óta következetesen növeljük szerződéses portfóliónkat és az összevont DSR-egységeket. 2021-ben csupán 5 MW DSR-rel kezdtünk, és csak néhány napja, hogy minden kezdeti próbán sikeresen bizonyítottuk, hogy 2023-ra a kapacitásunk 134 MW lesz. A mai nap másik mérföldkő a Lerta és a Photon Energy Group egésze számára, mivel 157 MW-ot biztosítunk rekord magas áron, amely a 2027. évi célvolumenünk negyedét teszi ki. Innentől a célunk, hogy a DSR-üzletágunkat ne csak Lengyelországban, de Nyugat-Európa, Ausztrália és Közép-Kelet-Európa más piacain is növeljük, beleértve a szomszédos országokat, amelyek részt vehetnek a lengyel mechanizmusban. Mivel a rugalmasság a megújuló energiák minden piacán kiemelt szemponttá vált, azért fogunk dolgozni, hogy a hálózatüzemeltetőket gyorsan irányítható és integrált rugalmas energiával lássuk el, így az ügyfelek világszerte nagyobb mennyiségű tiszta energiát kapjanak.”

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás: