A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Csoport”vagy „Vállalat”) bejelentette, hogy Lerta JRM Sp. z o.o. nevű leányvállalata a 2027. év kapacitás-árverésén sikeresen elnyert 157 MW értékű Demand Side Response-t (keresletoldali szabályozás, a továbbiakban: „DSR”), így 13,6 millió EUR szerződéses bevételről gondoskodott.

A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A DSR bemutatása

A villamoshálózat kiegyenlítése az energiamix alapvető változásainak nyomán egyre nagyobb kihívást jelent, miközben a nagyrészt nem megújulókból álló termelési alapkapacitást kivezetik, és sebesen nő a többnyire időszakos megújuló energia részesedése. A villamoshálózat fizikai növekedése ugyanakkor nem tart lépést a megújulók és rugalmas energiatermelők kapacitásával.

Ennek eredményeképpen az egyetlen járható út a villamoshálózat lényegesen hatékonyabb kihasználása. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több jelenleg rugalmatlan és időszakos energiafogyasztót tesznek rugalmassá – angol néven „flexumer”-ré.

A flexumerek olyan energiafogyasztók, akik nagy befolyással rendelkeznek az energiafogyasztásukra. Ideális esetben helyszíni energiatermelési és -tárolási kapacitással rendelkeznek, és ennek köszönhetően nagyfokú rugalmassággal képesek időzíteni a villamoshálózat kihasználását. Ily módon a flexumerek ki tudják használni a napközbeni alacsony energiaárakat, és a villamoshálózat támogatásával képesek megnövelni a bevételüket.

A rugalmas csúcstermelési kapacitást (elsősorban a gázt) sok piacon már teljesen kihasználták, és költségessé vált. A DSR csökkenti az igény szerinti villamosenergia-fogyasztás átviteli rendszerirányítóra (transmission system operator, a továbbiakban: „TSO”) nehezedő terhét, és egyre inkább létfontosságú szerepet játszik a villamoshálózat kiegyensúlyozásában.

A Lerta a flexumerek gyorsan növekedő számának DSR-kapacitását vonja össze és biztosítja a TSO-k felé. 2022. szeptember 23-án a lengyel villamoshálózat nagyfokú leterheltsége miatt a PSE S.A., azaz a lengyel TSO (a továbbiakban: „PSE”) az összes szerződéses csúcsterhelési és DSR-kapacitást lehívta, hogy egy 16 GW szénüzemű termelési kapacitás ideiglenes kiesése után és a szélerőművek alacsony termelési kapacitása során elkerüljön egy áramszünetet. Mivel a legtöbb lengyel DSR-kapacitás túlteljesítette a vállalt volumencsökkentést, el lehet mondani, hogy létfontosságú szerepet játszottak abban, hogy ne aludjanak ki a fények.

A 2027. évi PSE-árverés

A PSE az elkövetkezendő évekre két árverés keretében szerzi be a csúcsterhelési és -DSR-kapacitást. A fő árverést körülbelül négy évvel az adott év előtt tartják, és egy kiegészítő árverést tartanak az előző év márciusában. December 15-én a PSE megtartotta a 2027. év fő árverését, amelyen a Lerta 157 MW DSR-kapacitással vett részt. A szűkös kínálati oldalt tükröző árverés az első körben sikeres lett, és az előzetes eredmények alapján a Lerta évi MW-onként átlagosan 86 827 EUR szinten biztosította az árat, így a 2027. évre leszerződött bevétel 13,6 millió EUR lett.

A lengyel DSR-stratégia és -tervek

A Lerta 2023-ra 134 MW DSR-kapacitást vállalt a PSE felé, amely 7,7 millió EUR szerződéses bevételt jelent a következő évre, és azt tervezi, hogy a 2023. márciusában tartandó 2024-es kiegészítő árverésen legalább 300 MW DSR-kapacitással fog részt venni.

A Lerta célja, hogy a lengyel DSR-portfólióját évente legalább 100 MW-tal növelje 2030-ig. Ez ismételten megerősíti a 2026-ig vállalt 500 MW-os kapacitáscélját, és új stratégiai célt tűz ki, amely szerint 2030-ig 900 MW lesz a DSR-kapacitás. Ennek alapján a korábbi árverésen szerződött 157 MW DSR a Lerta 2027-es 600 MW értékű célvolumenének körülbelül 26%-át teszi ki. Ez összhangban áll a Lerta abbéli stratégiájával, hogy kapacitásának körülbelül egynegyedére szerződjön a fő árveréseken, a többire pedig a kiegészítő árveréseken.

A Lerta növekedési stratégiája a lengyel kapacitáspiacon több pilléren nyugszik, többek között:

-    rendkívül professzionális értékesítési csapat, amely mind a nagyipari energiafogyasztókat, mind a KKV-kat el tudja nyerni, hogy a DSR segítségével kihasználják a rugalmasságukat

-    a DSR-résztvevők körének bővítése – 2025-ben Németország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Litvánia és Svédország rugalmas kapacitása is részt vehet a PSE számára biztosított DSR-szolgáltatásokban; a Lerta ennek az új piaci potenciálnak a kihasználására készül

-    kiemelt középpontban áll a (mind a Photon Energy Group tulajdonában álló, mind a külsős) energiatárolási eszközök jövőbeli árverések kapacitáskínálatába történő bevonása.

A Photon Energy Group szempontja

A Lerta 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikere fontos mérföldkő, hogy a vállalat Lengyelország piacvezető DSR-szolgáltatójává váljon. A 2027-re kitűzött cél 600 MW, a 2030-ra kitűzött cél pedig 900 MW. A PSE árveréseinek célja, hogy a hálózat túlterhelése esetén, amely ezidáig ritkán történt meg, készen álljanak az igény szerinti DSR-szolgáltatások nyújtására.

A Lerta DSR-kapacitásportfóliójába épített rugalmasság más célokból is rendelkezésre áll, mint például a villamosenergia-kereskedelmi mérlegkör optimalizálása, a villamosenergia-fogyasztók energiaköltségeinek csökkentése, valamint a villamoshálózat kiegészítő szolgáltatásainak az idő nagy részében történő biztosítása, amelyek mindegyike további bevételhez és megtakarításokhoz vezethet. A DSR-árveréseken eddig szerződött bevételek olyan alapot jelentenek, amelyekre érdemi további bevételek fognak rakódni.

Miközben a DSR-szolgáltatások iránti igény növekszik a többi piacon, ahol a Csoport jelen van, és más olyan piacok, mint Olaszország, Spanyolország és Írország DSR-szolgáltatásbeszerzési mechanizmusokat vezet be, a Lerta elérhető globális piaca gyorsan növekszik.

Az Ausztráliában a közelmúltban bevezetett nagykereskedelmi keresleti válaszszolgáltatás, amely lehetővé teszi a villamosenergia-piac üzemeltetője számára a kiemelkedően magas nagykereskedelmi villamosenergia-árak elkerülését, a díjak eltérő rendszerének ellenére sok dologban hasonlít a lengyel kapacitáspiacra. Ily módon az ausztráliai bevezetés marad a Csoport egyik fő 2023. évi prioritása. A Photon Energy jelenleg szerzi be a villamosenergia-kereskedelmi engedélyét Ausztráliában. Ez a Lerta VPP-platformjának és integrált szolgáltatásainak kihasználásával további bevételi lehetőséget fog jelenteni.

„A 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikerünk is alátámasztja, hogy miért érdemes a Lertát a Photon Energy Groupba integrálni. Ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, ha azt nézzük, hogy a Lerta milyen komoly, stabil, eredményes és ismétlődő bevételi forrást fog jelentani a jövőben” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „A villamoshálózatok rugalmasságára globális szinten egyre komolyabb az igény, így a DSR-szolgáltatások az energiaszektor leggyorsabban növekedő szegmensei között lesznek. A Photon Energy Group pedig létfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy a világ TSO-i kiegyenlítsék a rendszereiket. A DSR-szolgáltatásokat nagyon alacsony tőkebefektetéssel lehet összevonni és biztosítani, mert alapjukat egy magasan képzett csapat és a rendelkezésre álló VPP-technológia képezi. Ez különösen vonzóvá teszi ezt a piaci szegmenst.”

Borys Tomala, a Lerta vezérigazgatója hozzátette: „A lengyel kapacitáspiac indulása óta következetesen növeljük szerződéses portfóliónkat és az összevont DSR-egységeket. 2021-ben csupán 5 MW DSR-rel kezdtünk, és csak néhány napja, hogy minden kezdeti próbán sikeresen bizonyítottuk, hogy 2023-ra a kapacitásunk 134 MW lesz. A mai nap másik mérföldkő a Lerta és a Photon Energy Group egésze számára, mivel 157 MW-ot biztosítunk rekord magas áron, amely a 2027. évi célvolumenünk negyedét teszi ki. Innentől a célunk, hogy a DSR-üzletágunkat ne csak Lengyelországban, de Nyugat-Európa, Ausztrália és Közép-Kelet-Európa más piacain is növeljük, beleértve a szomszédos országokat, amelyek részt vehetnek a lengyel mechanizmusban. Mivel a rugalmasság a megújuló energiák minden piacán kiemelt szemponttá vált, azért fogunk dolgozni, hogy a hálózatüzemeltetőket gyorsan irányítható és integrált rugalmas energiával lássuk el, így az ügyfelek világszerte nagyobb mennyiségű tiszta energiát kapjanak.”

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: