A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Csoport”vagy „Vállalat”) bejelentette, hogy Lerta JRM Sp. z o.o. nevű leányvállalata a 2027. év kapacitás-árverésén sikeresen elnyert 157 MW értékű Demand Side Response-t (keresletoldali szabályozás, a továbbiakban: „DSR”), így 13,6 millió EUR szerződéses bevételről gondoskodott.

A Lerta a lengyel kapacitás-árverésen sikeresen megszerzett 157 MW DSR-t, ami 13,6 millió EUR bevételt biztosít

A DSR bemutatása

A villamoshálózat kiegyenlítése az energiamix alapvető változásainak nyomán egyre nagyobb kihívást jelent, miközben a nagyrészt nem megújulókból álló termelési alapkapacitást kivezetik, és sebesen nő a többnyire időszakos megújuló energia részesedése. A villamoshálózat fizikai növekedése ugyanakkor nem tart lépést a megújulók és rugalmas energiatermelők kapacitásával.

Ennek eredményeképpen az egyetlen járható út a villamoshálózat lényegesen hatékonyabb kihasználása. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több jelenleg rugalmatlan és időszakos energiafogyasztót tesznek rugalmassá – angol néven „flexumer”-ré.

A flexumerek olyan energiafogyasztók, akik nagy befolyással rendelkeznek az energiafogyasztásukra. Ideális esetben helyszíni energiatermelési és -tárolási kapacitással rendelkeznek, és ennek köszönhetően nagyfokú rugalmassággal képesek időzíteni a villamoshálózat kihasználását. Ily módon a flexumerek ki tudják használni a napközbeni alacsony energiaárakat, és a villamoshálózat támogatásával képesek megnövelni a bevételüket.

A rugalmas csúcstermelési kapacitást (elsősorban a gázt) sok piacon már teljesen kihasználták, és költségessé vált. A DSR csökkenti az igény szerinti villamosenergia-fogyasztás átviteli rendszerirányítóra (transmission system operator, a továbbiakban: „TSO”) nehezedő terhét, és egyre inkább létfontosságú szerepet játszik a villamoshálózat kiegyensúlyozásában.

A Lerta a flexumerek gyorsan növekedő számának DSR-kapacitását vonja össze és biztosítja a TSO-k felé. 2022. szeptember 23-án a lengyel villamoshálózat nagyfokú leterheltsége miatt a PSE S.A., azaz a lengyel TSO (a továbbiakban: „PSE”) az összes szerződéses csúcsterhelési és DSR-kapacitást lehívta, hogy egy 16 GW szénüzemű termelési kapacitás ideiglenes kiesése után és a szélerőművek alacsony termelési kapacitása során elkerüljön egy áramszünetet. Mivel a legtöbb lengyel DSR-kapacitás túlteljesítette a vállalt volumencsökkentést, el lehet mondani, hogy létfontosságú szerepet játszottak abban, hogy ne aludjanak ki a fények.

A 2027. évi PSE-árverés

A PSE az elkövetkezendő évekre két árverés keretében szerzi be a csúcsterhelési és -DSR-kapacitást. A fő árverést körülbelül négy évvel az adott év előtt tartják, és egy kiegészítő árverést tartanak az előző év márciusában. December 15-én a PSE megtartotta a 2027. év fő árverését, amelyen a Lerta 157 MW DSR-kapacitással vett részt. A szűkös kínálati oldalt tükröző árverés az első körben sikeres lett, és az előzetes eredmények alapján a Lerta évi MW-onként átlagosan 86 827 EUR szinten biztosította az árat, így a 2027. évre leszerződött bevétel 13,6 millió EUR lett.

A lengyel DSR-stratégia és -tervek

A Lerta 2023-ra 134 MW DSR-kapacitást vállalt a PSE felé, amely 7,7 millió EUR szerződéses bevételt jelent a következő évre, és azt tervezi, hogy a 2023. márciusában tartandó 2024-es kiegészítő árverésen legalább 300 MW DSR-kapacitással fog részt venni.

A Lerta célja, hogy a lengyel DSR-portfólióját évente legalább 100 MW-tal növelje 2030-ig. Ez ismételten megerősíti a 2026-ig vállalt 500 MW-os kapacitáscélját, és új stratégiai célt tűz ki, amely szerint 2030-ig 900 MW lesz a DSR-kapacitás. Ennek alapján a korábbi árverésen szerződött 157 MW DSR a Lerta 2027-es 600 MW értékű célvolumenének körülbelül 26%-át teszi ki. Ez összhangban áll a Lerta abbéli stratégiájával, hogy kapacitásának körülbelül egynegyedére szerződjön a fő árveréseken, a többire pedig a kiegészítő árveréseken.

A Lerta növekedési stratégiája a lengyel kapacitáspiacon több pilléren nyugszik, többek között:

-    rendkívül professzionális értékesítési csapat, amely mind a nagyipari energiafogyasztókat, mind a KKV-kat el tudja nyerni, hogy a DSR segítségével kihasználják a rugalmasságukat

-    a DSR-résztvevők körének bővítése – 2025-ben Németország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Litvánia és Svédország rugalmas kapacitása is részt vehet a PSE számára biztosított DSR-szolgáltatásokban; a Lerta ennek az új piaci potenciálnak a kihasználására készül

-    kiemelt középpontban áll a (mind a Photon Energy Group tulajdonában álló, mind a külsős) energiatárolási eszközök jövőbeli árverések kapacitáskínálatába történő bevonása.

A Photon Energy Group szempontja

A Lerta 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikere fontos mérföldkő, hogy a vállalat Lengyelország piacvezető DSR-szolgáltatójává váljon. A 2027-re kitűzött cél 600 MW, a 2030-ra kitűzött cél pedig 900 MW. A PSE árveréseinek célja, hogy a hálózat túlterhelése esetén, amely ezidáig ritkán történt meg, készen álljanak az igény szerinti DSR-szolgáltatások nyújtására.

A Lerta DSR-kapacitásportfóliójába épített rugalmasság más célokból is rendelkezésre áll, mint például a villamosenergia-kereskedelmi mérlegkör optimalizálása, a villamosenergia-fogyasztók energiaköltségeinek csökkentése, valamint a villamoshálózat kiegészítő szolgáltatásainak az idő nagy részében történő biztosítása, amelyek mindegyike további bevételhez és megtakarításokhoz vezethet. A DSR-árveréseken eddig szerződött bevételek olyan alapot jelentenek, amelyekre érdemi további bevételek fognak rakódni.

Miközben a DSR-szolgáltatások iránti igény növekszik a többi piacon, ahol a Csoport jelen van, és más olyan piacok, mint Olaszország, Spanyolország és Írország DSR-szolgáltatásbeszerzési mechanizmusokat vezet be, a Lerta elérhető globális piaca gyorsan növekszik.

Az Ausztráliában a közelmúltban bevezetett nagykereskedelmi keresleti válaszszolgáltatás, amely lehetővé teszi a villamosenergia-piac üzemeltetője számára a kiemelkedően magas nagykereskedelmi villamosenergia-árak elkerülését, a díjak eltérő rendszerének ellenére sok dologban hasonlít a lengyel kapacitáspiacra. Ily módon az ausztráliai bevezetés marad a Csoport egyik fő 2023. évi prioritása. A Photon Energy jelenleg szerzi be a villamosenergia-kereskedelmi engedélyét Ausztráliában. Ez a Lerta VPP-platformjának és integrált szolgáltatásainak kihasználásával további bevételi lehetőséget fog jelenteni.

„A 2027. évi lengyel kapacitás-árverésen elért sikerünk is alátámasztja, hogy miért érdemes a Lertát a Photon Energy Groupba integrálni. Ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, ha azt nézzük, hogy a Lerta milyen komoly, stabil, eredményes és ismétlődő bevételi forrást fog jelentani a jövőben” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „A villamoshálózatok rugalmasságára globális szinten egyre komolyabb az igény, így a DSR-szolgáltatások az energiaszektor leggyorsabban növekedő szegmensei között lesznek. A Photon Energy Group pedig létfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy a világ TSO-i kiegyenlítsék a rendszereiket. A DSR-szolgáltatásokat nagyon alacsony tőkebefektetéssel lehet összevonni és biztosítani, mert alapjukat egy magasan képzett csapat és a rendelkezésre álló VPP-technológia képezi. Ez különösen vonzóvá teszi ezt a piaci szegmenst.”

Borys Tomala, a Lerta vezérigazgatója hozzátette: „A lengyel kapacitáspiac indulása óta következetesen növeljük szerződéses portfóliónkat és az összevont DSR-egységeket. 2021-ben csupán 5 MW DSR-rel kezdtünk, és csak néhány napja, hogy minden kezdeti próbán sikeresen bizonyítottuk, hogy 2023-ra a kapacitásunk 134 MW lesz. A mai nap másik mérföldkő a Lerta és a Photon Energy Group egésze számára, mivel 157 MW-ot biztosítunk rekord magas áron, amely a 2027. évi célvolumenünk negyedét teszi ki. Innentől a célunk, hogy a DSR-üzletágunkat ne csak Lengyelországban, de Nyugat-Európa, Ausztrália és Közép-Kelet-Európa más piacain is növeljük, beleértve a szomszédos országokat, amelyek részt vehetnek a lengyel mechanizmusban. Mivel a rugalmasság a megújuló energiák minden piacán kiemelt szemponttá vált, azért fogunk dolgozni, hogy a hálózatüzemeltetőket gyorsan irányítható és integrált rugalmas energiával lássuk el, így az ügyfelek világszerte nagyobb mennyiségű tiszta energiát kapjanak.”

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás: