A magasan beragadó kamatok hatalmas kockázat a részvényeknek - mi lehet a nyerő ilyenkor?

A részvénypiacok szempontjából jelenleg az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a jegybankok a vártnál szigorúbbak lesznek és a jelenlegi relatíve magas kamatokat a vártnál tovább tartják fent, főleg, ha esetleg még további emelésre is kényszerülnek. Ezért érdemes olyan befektetésekben gondolkodni, amik képesek lehetnek profitálni az emelkedő hozamokból, így adott esetben kvázi hedge jelleggel működni.

A magasan beragadó kamatok hatalmas kockázat a részvényeknek - mi lehet a nyerő ilyenkor?

A biztosítók számára az egyik legfontosabb jövedelemforrás a befektetési tevékenység eredménye, mely részben kamatbevételből, részben pedig a kereskedési tevékenység eredményéből tevődik össze. A kamatrész elég stabil, hosszú átárazódási időszakkal, az emelkedő hozamkörnyezet szépen lassan, de növeli ezt a bevételi sort. Ezen keresztül a magasabb kamatkörnyezet növeli a biztosítók eredményét, akárcsak a bankokét.

A vártnál később jöhet a kamatvágás?

A gyors kamatemeléseket követően a piac arra számít, hogy a jegybankok meglehetősen gyorsan megkezdik a kamatcsökkentési ciklust, azaz rövid lesz az úgynevezett plató időszak. A Fed és az EKB esetében is azt tükrözik a jelenlegi árazások, hogy jövő nyáron már megkezdik a kamatcsökkentési ciklust, pedig a Fed esetében még abban sem lehetünk biztosak, hogy a kamatemelési ciklus véget ért. Ezen várakozások kitolódása a piac egésze szempontjából negatív, de például a biztositok szempontjából pozitív lenne, ahogy azt az előbb említettük.

Fed kamatvárakozások

Forrás Bloomberg

EKB kamatvárakozások

Forrás Bloomberg

Munkaerőpiac mint fő veszélyforrás

Az inflációval kapcsolatos bizonytalanság elsősorban az ár-bér spirál kialakulásának veszélyéből adódik. Vagyis bár az infláció mindenhol csökkenő pályára állt, közben a munkaerőpiac rendkívül feszes maradt. Ahogy a lenti ábrán is láthatjuk, az Eurózónában 30 éves mélyponton, az USA-ban 30 éves mélypont közelében van a munkanélküliségi ráta, és nem mellesleg Magyarországon is rendkívül alacsonynak számít a jelenlegi 4,0%-os szint. Ez pedig meglehetősen szokatlan helyzetet eredményez, hiszen a gazdasági válságok tipikusan a munkanélküliség emelkedésével szoktak járni, ami nagymértékben hozzájárul a gazdaság kiigazodási folyamatához. Ez azonban a mostani inflációs válság esetében elmaradt. A feszült munkaerőpiaci helyzetben pedig bármikor könnyen újra felpattanhat az infláció, azt eredményezve, hogy a jegybankoknak fent kell tartania szigorú monetáris politikájukat. Nem véletlen, hogy az inflációs adatok mellett a munkanélküliségi adatokat figyelik leginkább a befektetők.

Forrás: Bloomberg, Erste

Gondolkodjunk indexben

Mivel egy szektor egészét meghatározó trendről van szó, így egyedi részvények helyett jó választás lehet egy index megvétele, mondjuk ETF-en vagy szektor fókuszú befektetési alapon keresztül. Ezzel nagyrészt kiküszöbölhetővé vállnak az egyedi részvénykockázatok. Mi például a STOXX Europe 600 biztosítási alindexét követő iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF-et (ISIN: DE000A0H08K7) ismertetjük most. Ez a termék Európa 31 legnagyobb, tőzsdén jegyzett biztosító társaságát fedi le. Az index, illetve az ETF összetételét a következő ábra szemlélteti, melyen jól látható, hogy a kitettség felét 4 nagy részvény, az Allianz, a Zurich Insurance Group, az AXA és a Muenchener RE adja.

Forrás: Bloomberg, Erste

Javuló eredményvárakozások

Az indexre kalkulált eredményvárakozások a következő években emelkedhetnek. Az EPS a tavalyi gyenge, kötvényátértékeléssel sújtott eredményszintről idén 35%-kal emelkedhet. Jövőre további 11%, 2025-ben pedig további 6% lehet a növekedési ütem. Éven belül meglehetősen stabilan alakultak az eredményvárakozások, bár nyáron volt némi visszaesés, valószínűleg a hosszú kötvényhozamok emelkedése miatt.

Forrás: Bloomberg, Erste

Nem számít drágának a szektor

A biztosítási szektor egyike azon érték alapú szektoroknak, melyek meglehetősen nyomott árazással rendelkeznek. A Bloomberg alapján az idei évi eredményvárakozásokkal kalkulálva 10,4-es, a jövő évivel kalkulálva már csak 9,4-es előretekintő P/E rátán forog az index.

A többi értékeltségi mutató alapján is kedvező a helyzet, idén 5,6%-os, jövőre pedig 6%-os osztalékhozam várható az indextől, ami várhatóan pozitív reálhozamot jelent. Az ETF az osztalékot negyedévente fizeti ki.

Az indexet alkotó biztosítók átlagosan 15%-os saját tőke arányos jövedelmezőséget képesek elérni, amihez 1,6-os P/BV tartozik. Figyelembe véve a növekedési lehetőségeket és az átlagos 11% körüli tőkeköltséget, ezt fair értékeltségnek tartjuk.

Emelkedő trendben

Ha a STOXX Europe 600 Insurance indexet technikai szemmel nézzük, akkor rövidtávon az árfolyam oldalazása látható, míg hosszabb távon egy ékelődés figyelhető meg. Ennek tetővonala 342 eurónál húzódik, alsó, emelkedő (az ábrán zölddel jelölt) éléről pedig a napokban indult emelkedésnek az index.

Forrás: Bloomberg, Erste

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás: