A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A 90 éves múltra visszatekintő, hagyományőrző rendezvény az együttműködés, az értékteremtés és értékőrzés ünnepe. Bemutatja Kiskunfélegyháza és a környékbeli kistérségek kiemelkedő értékeit, az ipari és mezőgazdasági cégeinek sokaságát, az ott élő vállalkozók, kézművesek, őstermelők munkájának sokszínű értékeit. Ma már nemzetközileg is elismert vállalkozások is fémjelzik Kiskunfélegyháza és környéke értékeit, mint például az élelmiszeripart, a tejipart, vagy a zöldségtermesztést - mondta Farkas Sándor.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság fejlődése jelentős, hiszen az elmúlt években megújult a géppark, az épületállomány, új üvegházak és üzemek jöttek létre, fejlődött a gazdálkodók szaktudása, képzettsége.

Mindezt az ágazati adatok is alátámasztják. 2010 és 2023 között a mezőgazdaság kibocsátása folyó áron 157 százalékkal, változatlan áron 33 százalékkal bővült, az ágazati szintű jövedelem több mint két és félszeresére emelkedett. A külpiac ebben az időszakban növekvő értékesítési lehetőségeket kínált, miközben meghatározó lett az agrárgazdaság szerepe a nemzetgazdaság külkereskedelmi folyamataiban is. Az agrárexport 129 százalékkal, az egyenleg 65 százalékkal haladta meg 2023-ban a 2010-es értéket. Növekedett a foglalkoztatás is, 18 százalékkal, sőt az elmúlt években inkább a munkaerőhiány jelentett problémát - fejtette ki.

Az ágazat fejlődéséhez hozzájárultak az agrártámogatások, valamint a kedvező gazdasági és finanszírozási környezet. 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, ez a forrás óriási segítség abban, hogy a gazdálkodók a mostani nehéz helyzetben is talpon maradjanak. A mostani expo azért is különleges jelentőségű, mert Kiskunfélegyháza idén ünnepli várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját - olvasható az AM közleményében.

Kínában gyorsult a kiskereskedelmi forgalom és lassult az ipari termelés növekedése

Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
2024. 06. 17. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 17. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a Lázár Ervin Program

A kormány számára kiemelten fontos, hogy az általános iskolás korosztály számára minőségi és értékalapú kulturális szolgáltatásokat biztosítson szervezett keretek között, ennek érdekében a 2024/2025-ös tanévben folytatódik a Lázár Ervin Program - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton az MTI-vel.
2024. 06. 17. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztók hangulata

Az elemzők által várt javulás helyett immár zsinórban a harmadik hónapban romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júniusban.
2024. 06. 17. 06:00
Megosztás:

Erősödik a zöld beruházások támogatása

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Alapok tőkeprogramja; a magyar vállalatok környezettudatos beruházásainak megvalósítását elősegítő tőkeprogram kapcsán meghozott végleges befektetési döntések értelmében további három új alap állhat fel - közölte a holding pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 17. 05:00
Megosztás:

Meg tudják-e fordítani a dolgokat Pepe és Shiba Inu, vagy csak nézik majd a Raboo emelkedését a partvonalról?

Számos bizonytalanság jellemezte a kriptovaluta piacot. Az ingadozások miatt a befektetők nem tudtak igazán profitálni. Azonban mióta a mém érmék megjelentek a piacon, a helyzet pozitívan megváltozott. Ezek az érmék gyorsan növekednek, és a befektetők most nagy előnyöket élveznek, ha ezekbe fektetnek.
2024. 06. 17. 04:30
Megosztás:

A Solana mémcoinok uralják a piacot, ahogy a DADDY és az APORK szárnyal; Elemző 53%-os növekedést jósol a Solanának

Az elmúlt hónapban jelentősen megnőtt a Solana alapú mémcoinok száma a kriptovaluta piacon, köszönhetően a Bonk nevű előfutárnak, amely tavaly év végén indította el az őrületet.
2024. 06. 17. 03:50
Megosztás:

Ilyen még nem volt a magyar lottó történetében!

44, 85, 86, 87, 88 – a szombati kisorsolt nyerőszámok az Ötöslottón. A játék 67 éves története során még sosem fordult elő, hogy négy egymást követő szám kerüljön ki a sorsológömbből.
2024. 06. 17. 03:00
Megosztás:

Szúnyogriasztó házilag elkészítve - olcsó és hatásos szúnyogirtó otthoni elkészítése

Hogyan készítsünk otthon, házilag szúnyogriasztót, szúnyogirtó készítményt a drága és sokszor nem használó bolti termékek helyett?
2024. 06. 17. 02:30
Megosztás:

Bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis tejfeldolgozó

Bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis tejfeldolgozó; az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 06. 17. 02:00
Megosztás:

Különleges kiállítás nyílt az MBH Bank gyűjteményéből

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban; a július 21-ig megtekinthető tárlaton 42 klasszikus és modernista stílusú alkotás tekinthető meg.
2024. 06. 17. 01:00
Megosztás:

Sikeres záróvizsgát tettek a Net-Coach-program ösztöndíjas hallgatói

A nyártól Net-Coach-ok segítik az NMHH céljait; június 15-én sikeres záróvizsgát tettek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola közös kezdeményezésével indult Újmédia Pedagógia ösztöndíjas felnőttképzési program hallgatói - közölte az NMHH vasárnap az MTI-vel.
2024. 06. 17. 00:35
Megosztás:

Mennyi lesz a Bitcoin 2030-ban? Cathie Wood szerint egy 100 dolláros befektetés 5510-et ér majd

A kriptopénz piacon a Bitcoin mindennek alfája és omegája, ezért az árfolyamának mozgása sok mindent elmesélhet a piaci körülményekről, illetve a jövőben várható ármozgásokról. Az elemzők és kriptopiaci szakemberek időről időre elemzik az érme árának alakulását, hogy képet adjanak a befektetőknek a piac történéseiről.
2024. 06. 17. 00:01
Megosztás:

Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Magyarország kormánya számos intézkedéssel erősíti az apák szerepét a családokban, mivel aktív jelenlétük a gyermekek fejlődésére, érzelmi jólétére, valamint a családok harmonikus működésére is pozitívan hat - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 23:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok másfél milliárd dollárt meghaladó humanitárius és energetikai segélyt ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok több mint másfél milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajna számára humanitárius segélyként és az energiaellátás javítására - jelentette be Kamala Harris alelnök szombaton, amikor találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel a Svájcban rendezett békekonferencián.
2024. 06. 16. 22:00
Megosztás:

Folytatódik a nyáriasan meleg idő

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet. Szombaton egy érkező hidegfront hozhat némi felfrissülést - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 06. 16. 21:00
Megosztás:

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás: