A mai kor embere folyamatos cukorsokkban él

Korántsem tulajdonítunk a cukorfogyasztásnak olyan mértékű jelentőséget, mint amekkora hatással van az életünkre és a mindennapjainkra. Június 27-e, A Cukorbetegek Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a betegség az egész világon egyre több embert érint, köztük gyermekeket is, mind nagyobb számban. Holott egészséges életmóddal és odafigyeléssel elkerülhető lenne ez a probléma. Dr. Lenkei Gábor a világnaphoz kapcsolódóan állapotuk javításában szeretné segíteni azokat, akik már érintettek a cukorbetegségben, másokat pedig abban, hogy elkerüljék ezt.

A mai kor embere folyamatos cukorsokkban él

Ahhoz képest, hogy Magyarországon nincs több évszázados hagyománya a cukorfogyasztásnak, rövid időn belül alapélelmiszerré vált. Igaz, hogy már az 1400-as évek végén kapható volt, de olyan magas volt az ára, hogy nagyon keveseknek került az asztalára. Még jóval később, az 1800-as évek végén sem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk a cukor. A 19. században kezdődött el Európában a cukorrépa nagyüzemi termesztése és ipari feldolgozása, ami megalapozta a gyors elterjedését. De még az 1900-as évek első évtizedeiben is csak tizedannyi cukrot fogyasztottak, mint manapság.

„A magyarok évente átlagosan 400 ezer tonna cukrot esznek meg, ami 400 millió kilogramm. Ez személyre lebontva évente 40 kg cukor elfogyasztását jelenti, ami havi szinten 3,33 kg, amiből egy napra jut 11 dekagramm színtiszta cukor. Nem túlzás azt állítani, hogy ma a cukorfogyasztás az egyik legfontosabb forrása az egészségi problémáknak” – hívta fel a figyelmet Dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.

A szakember azt is elárulta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek cukorbeteg. Számuk húsz év alatt, 1999 és 2019 között megháromszorozódott. A felmérések azt mutatják, hogy a helyzet évről évre folyamatosan romlik.

Sok cukor = cukorsokk

A vérünk literenként maximum 1 gramm cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt 5 liter vérében mindössze 5 gramm cukor található. Nagyjából annyi, mint egy kockacukorban. A szervezet képes arra, hogy akkor is előállítsa a számára szükséges cukor mennyiséget, ha nem eszünk cukrot. Nincs szüksége kívülről bevitt cukorra. Sőt! A testünkben semmi keresnivalója a bevitt cukornak, ugyanis nem tudja megfelelően kezelni azt.

„Ha csak egyetlen szem kockacukrot teszünk a kávénkba, a vércukorszintünket megduplázzuk. Ha kettőt, akkor már megháromszorozzuk. A cukros üdítők és energiaitalok elképesztő mennyiségű cukrot tartalmaznak. Nyilvános adatok szerint 100 ml Coca-Colában 11,2 g cukor van, ami egy fél literes palackra vonatkozóan már 56 g-ot tesz ki. De lehetne beszélni akár a préselt gyümölcslevekről vagy a sokak által kedvelt túró rudiról is, amelyek egytől egyig óriási cukorterhelésnek teszik ki a testünket” – hangsúlyozta Lenkei doktor.

Elmondása szerint manapság a nagymértékű gyümölcsfogyasztás sem veszélytelen, ugyanis, míg az elmúlt évtizedekben azok vitamintartalma egyre csökkent, a cukortartalmuk viszont a nemesítés következményeként folyamatosan nőtt.

Alattomos ellenség

Szent-Györgyi Albert az 1900-as évek derekán a következőt mondta: „Valamennyi azon betegségek közül, amelyekről orvostanhallgatóként tanulnom kellett, nagy részben a testünkkel való visszaélés és nem megfelelő bánásmód következménye…” A cukorbetegségnek két típusa létezik, az egyik a ritkábban előforduló autoimmun cukorbetegség, amikor rövid idő alatt alakul ki valakiben a kór, a másik pedig, ami sokkal több embert érint, a kimerüléses cukorbetegség, amit egyértelműen az életmódunkkal idézünk elő. A cukorfogyasztás rombolja az emésztést, mert lúgossá teszi a gyomrot, pedig annak nagyon erősen savasnak kellene lennie. De a legfőbb és legkevésbé ismert probléma az, hogy a cukorfogyasztás olyan embereket hoz létre, akiknek nagymértékben csökken a kitartásra való képességük. Sokkal kevésbé tudnak harcolni a céljaikért, sokkal kisebb mértékben tudnak kiállni saját magukért, sokkal kiszolgáltatottabbá válnak. Hamarabb beletörődnek a kudarcokba, könnyebben feladják.

„A cukor lényegesen több vonatkozásban hasonlít a kábítószerekre, mint gondolnánk. Hangulat-javítóként, bánat ellen is használják, egyfajta jutalomfalatként, illetve megvesztegetésre, gyermekek manipulálására is. Mindezeken túl olyan súlyos mellékhatásai is lehetnek, mint például a hozzászokás, a függőség, az akaratgyengeség és a megvonási tünetek” – sorolta Dr. Lenkei Gábor.

Segít a természet ereje

A szervezetünk hatékony kijavító, szerviz funkcióval rendelkezik, csupán a feltételeket kell megteremtenünk ehhez. Bármelyik típusú cukorbetegségről is van szó, az öngyógyító erő nagyon szépen teszi a dolgát, ha megkapja a munkájához szükséges muníciót. Ezt biztosíthatjuk 15 féle vitamin (A-vitamin, 11-féle B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin) és 8-10 féle ásványi anyag fogyasztásával. Természetesen nem az orvosi kezelés helyett, hanem mellette, a kezelőorvossal konzultálva.

„Nagyon sok visszajelzést kapok levélben az emberekről, amelyekben a sikertörténetükről számolnak be. Egy illető ezt írta: „Három hónapja szedem a vitaminokat, és a tapasztalataim a következők. Cukorbeteg vagyok, mostanra eljutottam oda, hogy a gyors hatású inzulint napi 6 egységgel csökkenteni lehetett, így elkerülöm a túl alacsony vagy a túl magas cukrokat. A közérzetem is kezd jobb lenni, kevésbé vagyok fáradékony, a teherbírásom nagyobb lett” – idézte a szakember.

Dr. Lenkei Gábor a szép eredményeket létrehozó vitamin összeállítás receptjét több könyvében is közzétette.

Az orvos könyvei elérhetők több mint 300 könyvtárban, ezek listáját megtalálja a www.drlenkei.org oldalon. Ugyanitt akár bele is lapozhat a könyvekbe, és megkeresheti az imént említett receptet.

Tovább erősödhet hazánk kapcsolata Svájccal

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.
2024. 05. 27. 17:30
Megosztás:

Az amerikai tőzsdék zárva, pluszban állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék hétfőn nem nyitottak ki szövetségi ünnep miatt, kedden azonban már a szokásos időben kezdődik a kereskedés; a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereséggel álltak hétfőn délután háromnegyed négykor.
2024. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Kínában folytak egyeztetések a világ pénzügyeiről

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.
2024. 05. 27. 16:30
Megosztás:

„Vásárold meg most, fizesd ki később” - már Magyarországon is elérhető a BNPL-szolgáltatás

Újfajta, hazánkban még kevéssé ismert szolgáltatást tett elérhetővé az MBH Bank a vállalkozások számára. A halasztott fizetés („Buy now, pay later”, BNPL) lényege az, hogy a vásárló a megvásárolt dolgokat később, akár kamatmentes részletekben fizetheti ki, miközben az eladó azonnal hozzájut az értékesített áru ellenértékéhez.
2024. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Komoly gond lehet a nagyvállalatoknak az SAP-váltás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.
2024. 05. 27. 15:30
Megosztás:

Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon - emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
2024. 05. 27. 15:00
Megosztás:

Németországban elmaradt az üzleti hangulat várt javulása májusban

Elmaradt a várakozásoktól, nem javult májusra vonatkozóan az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 27. 14:30
Megosztás:

Tartósan vízhiányos időszakot jelentettek

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 27. 14:00
Megosztás:

Dunaújvárosba érkezik a Zöld Életre Valók roadshow

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow-ja május 30. és június 1. között Dunaújvárosba látogat - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében az ügynökség hétfőn.
2024. 05. 27. 13:30
Megosztás:

Összefog az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem

Együttműködési szerződést írt alá az Andrássy Kúria & Spa és a Tokaj Hegyalja Egyetem duális képzés elindításáról, amelyben az egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz gyakorlati tapasztalatot szerezni a hotelben, a régióban egyedülálló módon - közölte a BDPST Group az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 13:00
Megosztás:

Átadásra kerültek az Év menedzsere elismerések

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.
2024. 05. 27. 12:30
Megosztás:

A nagykonyhák elengedhetetlen tartozékai: a badellák és a desszert tégelyek

A HoReCa szegmens szereplői számára sokféle berendezés és tartozék beszerzésére van szükség, ezek előzetes pénzügyi tervezést is igényelnek. A konyhák nagy mennyiségű ételt készítenek, melyeket sokszor tárolni, szállítani szükséges, a desszertek esetében pedig olyan megjelenést kell biztosítani, ami ínycsiklandó és garantálja azt, hogy a vásárló kedvet kap rá. Cikkünkben most a badellákat és a desszert tégelyeket vesszük górcső alá.
2024. 05. 27. 12:00
Megosztás:

Hogyan lehet olcsón beszerezni jó minőségű és szép függönyt?

Amikor függönyt vásárolunk, választhatunk a kész függönyök, illetve a méterben kaphatók közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezért mérlegelni kell az elvárásainkat és a lehetőségeinket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.
2024. 05. 27. 11:30
Megosztás:

Már több mint egymillió digitális BKK jegy kelt el

Már több mint egymillió jegyvásárlás történt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) digitális fizetési szolgáltatásan, a Budapest Pay&GO-n - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 27. 11:00
Megosztás:

Ne szegjünk szabályt, alapítsunk törvényesen céget!

A cégalapítás számunkra is nagyon vonzó alternatíva lehet, ha van egy alaposan átgondolt üzleti tervünk, és komolyan gondoljuk a vállalkozásunkat. Ha azonban mellette döntünk, akkor fontos, hogy mindent az aktuális törvényi szabályoknak és előírásoknak megfelelően csináljunk.
2024. 05. 27. 10:30
Megosztás:

Már több mint 90 ezer konténervonat fordult meg Kína és Európa között

Útjára indult Kínából a 2011-ben létesített rendszeres Kína-Európa vasúti teherszállító szolgáltatás 90 ezredik szerelvénye - jelentette be a kínai állami vasúttársaság.
2024. 05. 27. 10:00
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 27. 09:30
Megosztás:

Enyhe pluszban nyithat ma a tőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt.
2024. 05. 27. 09:00
Megosztás:

Több mint 400 millió forintból újult meg a művelődési központ Tótkomlóson

Több mint 400 millió forint uniós támogatás segítségével újult meg a művelődési központ és könyvtár a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 27. 08:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
2024. 05. 27. 08:00
Megosztás: