A Mol CR figyelmeztette a cseheket: gondok lehetnek az üzemanyagokkal

Figyelmeztette a cseheket a Mol CR, hogy gondok lehetnek az üzemanyag szállításaival, miután december elején lejár a Csehországnak nyújtott európai uniós kivétel az orosz kőolajból készült termékek behozatalára.

A Mol CR figyelmeztette a cseheket: gondok lehetnek az üzemanyagokkal

A társaság a CTK hírügynökségnek küldött közleményében azt írta: nem biztos, hogy a kivétel december 5-i megszűnte után biztosítani tudja a nem orosz kőolajból készült termékek megfelelő mennyiségének szállítását a cseh piacra – írta szombaton a hírügynökség.

A lengyel Orlen Unipetrol társaság - amely az egyedüli csehországi kőolajfeldolgozó - a CTK kérdésére ugyanakkor közölte: biztosítva van számára a kellő mennyiségű kőolaj szállítása annak érdekében, hogy megtartsa a termékek előállításának folytonosságát, szükség esetén pedig kész átirányítani a kivitelre szánt termékeket a cseh piacra.
„A szükséges mennyiségű kőolaj szállítása a kivétel idejének letelte után is biztosítva van, tehát a termékek előállításának és szállításának kontinuitása is biztosított mindkét olajfinomítónkban. Üzleti politikánkat képesek vagyunk úgy módosítani, hogy hazai és külföldi kötelezettségeinket is betartsuk” – mondta Pavel Kaidl, az Orlen Unipetrol szóvivője a CTK-nak. Rámutatott: a társaság számára a cseh piac előnyt élvez, ezért szükség esetén a kivitelre szánt üzemanyagot, amely az össztermelés mintegy 20 százalékát teszi ki, átirányítanák a cseh piacra.

Csehország a korábbi közlések szerint az olaszországi Triesztből a németországi Ingolstadtba vezető TAL kőolajvezeték kapacitásának kibővítésével kíván megszabadulni az orosz kőolajbehozataltól. A TAL eddigi évi négymillió köbméteres szállítási kapacitását a közeljövőben megduplázzak, azaz nyolcmillió köbméterre emelik. Ez a kőolaj a múlt század kilencvenes éveinek második felében megépített Ingolstadt-Kralupy nad Vltavou (IKL) vezetéken keresztül jut el Csehországba.

A hivatalos adatok szerint Csehország tavaly 7,4 millió köbméter kőolajat hozott be, ennek 58 százalékát a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezett orosz kőolaj tette ki. A többi az IKL vezetéken keresztül jutott a cseh finomítókba.

Lubos Dinka, a Mol CR vezérigazgatója a CTK-nak nyilatkozva megkérdőjelezte, hogy a TAL bővítése időben befejeződhet.

„Még soha nem történt meg a múltban, hogy egy ilyen volumenű projekt időben elkészült volna. Ezért legalább néhány hónapos késéssel kell számolni” – idézte Dinka nyilatkozatát a hírügynökség.

A Mol arra is felhívta a figyelmet, hogy Csehország az üzemanyagok terén nem önellátó, az üzemanyagok mintegy 15-20 százalékát Mol tulajdonában lévő pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító biztosítja. A Slovnaft ugyan igyekszik az orosz kőolajat az Adria vezetéken hozzá érkező kőolajjal pótolni, de kérdéses, hogy az Adria kapacitása elegendő lesz-e a cseh piac igényeinek fedezésére.

„Csehország 2025 január elsejétől két olyan kőolajvezeték szállításaitól lesz függő, amelyek teljes kapacitású működtetése még soha nem lett letesztelve. Ez a helyzet jelentős árkilengéseket és üzemanyaghiányt eredményezhet” – mutatott rá Lubos Dinka. A vezérigazgató felhívta a felelős cseh politikusokat, hogy igyekezzenek meghosszabbítani a december elején lejáró uniós kivételt. A politikusok a felszólításra eddig nem reagáltak.

Zdenek Dundr, a csehországi kőolajvezetékeket üzemeltető állami kézben lévő Mero társaság igazgatói tanácsának alelnöke a héten a Hospodárské noviny című gazdasági napilapnak ugyanakkor azt mondta, hogy a TAL vezeték bővítésének munkálatai a tervek szerint folynak. A szállítási kapacitás megduplázását bebiztosító kulcsfontosságú műszaki berendezések felszerelése az év végéig megtörténik. A Mero cégnek 2012-től ötszázalékos részesedése van a TAL-ban.

134 év kell ahhoz, hogy eltűnjön a nemek közötti szakadék

Milyen karrier-környezetbe érkeznek a következő generációs női vezetők és hogyan lehet őket támogatni az úton? Már rögtön a cikk elején spoilerezünk: az Infotér Konferencia panelistáit sok minden triggereli a témában, de abban megegyeznek, hogy a legtöbb jót az önbizalom erősítésével tesszük.
2024. 10. 20. 14:00
Megosztás:

A horvát kormány bemutatta a nemzeti lakhatási tervét

Branko Bacic építési, tervezési és állami vagyonügyi miniszter pénteken bemutatta a horvát kormány 2030-ig szóló lakhatási politikájának nemzeti tervét, amellyel megfizethető és fenntartható lakhatást kíván biztosítani, és amelyhez a becslések szerint 1,2 milliárd euróra lesz szüksége.
2024. 10. 20. 13:00
Megosztás:

Nemzetközi fenntarthatósági minősítést kapott a debreceni Mercur hotel

BREEAM Excellent nemzetközi minősítést kapott a debreceni Mercur hotel - jelentették be pénteken a szállodában tartott sajtótájékoztatón.
2024. 10. 20. 12:00
Megosztás:

A következő 100x kriptó? Összehasonlítás: FXGuys vs. Dogecoin és Shiba Inu

A következő 100x-os kriptovaluta keresése mindig napirenden van a digitális eszközök világában. Az elmúlt néhány évben olyan mémcoinok, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, lenyűgöző hozamokat produkáltak, és milliomossá tették a korai befektetőket. Azonban ahogy a piac érettebbé válik, a tapasztalt kereskedők túltekintenek a hype-on, és olyan tokeneket keresnek, amelyek valódi hasznossággal és hosszú távú potenciállal rendelkeznek.
2024. 10. 20. 11:30
Megosztás:

Jövő héten rendezik meg a 27. Csabai Kolbászfesztivált

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
2024. 10. 20. 11:00
Megosztás:

Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására

Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására, hiszen az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be - közölte Nagy István agrárminiszter.
2024. 10. 20. 09:00
Megosztás:

Ezekkel a furcsa számokkal vitték el minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Harminchárom hét halmozódás után egy játékos elvitte az ötöslottó eddigi legnagyobb nyereményét, 6,613 milliárd forintot, a nyertesnek a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a nemzeti lottótársaságnál - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombat este az MTI-t.
2024. 10. 20. 07:00
Megosztás:

A REpontokon félmilliárd palackot, üveget és dobozt váltottak vissza eddig

Az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma a héten elérte a félmilliárdot - közölte Mol hulladékgazdálkodási koncessziós társasága, a MOHU pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 20. 06:00
Megosztás:

A vasúti pályák állapotának javítására és a fejlesztések összehangolására hívja fel a figyelmet a logisztikai szövetség

Az európai vasúti pályahálózat állapota és az össze nem hangolt felújítások, fejlesztések okozzák a legnagyobb problémát a környezetbarát, kombinált árufuvarozásban, a késések 75 százalékáért az infrastruktúra a felelős - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).
2024. 10. 20. 05:00
Megosztás:

A Suzuki autók biztosítási díjáról kiderült, hogy...

A kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak visszafogottan, 3 százalékkal nőttek az idén az első kilenc hónapban. A cascóbiztosításoknál viszont 20 százalékos drágulás látható - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Kiderült az is, hogy a leggyakoribb autók, például a Suzukik, Opelek és Toyoták esetében hol tartanak az átlagdíjak.
2024. 10. 20. 04:00
Megosztás:

Szabályozás! Sok fogászati kezelés ingyenes Magyarországon TB-re

Az államilag támogatott fogászati ellátásokat általában azon a fogorvosi rendelőben lehet igénybe venni, amelyik a lakcím vagy tartózkodási hely alapján felelős az ellátásért. Felmerülhet a kérdés: mehetünk-e más fogorvoshoz is térítésmentesen, mint akihez a körzetünk tartozik? Milyen fogászati kezelések érhetők el ingyenesen az állami fogorvosi rendelőkben? Milyen típusú fogtömések járnak ingyenesen? Kell-e fizetni a protézisért? Ingyenes a fogszabályozás az állami fogászaton? Sok tévhit kering az állami fogászati ellátások körül, ezért cikkünkben a NEAK tájékoztatása alapján összefoglaljuk a legfontosabb információkat.
2024. 10. 20. 03:00
Megosztás:

Törvény mondja ki! Nyugdíjkorhatár 2025 és a nyugdíj jogosultság szabályai Magyarországon 2025

A magyar nyugdíjrendszerben az öregségi nyugdíjra való jogosultságot különböző tényezők határozzák meg, amelyek közé tartozik a korhatár és a ledolgozott évek száma. Az alábbiakban közérthetően elmagyarázzuk a szabályozást (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról). Nyugdíj korhatár 2025 szabályok és a törvény értelmezése.
2024. 10. 20. 02:00
Megosztás:

Súlyos titkokat rejt a születési éved utolsó számjegye! Indiai számmisztika

Tudtad, hogy a születési éved utolsó számjegye ősi indiai számmisztikai hagyományok szerint sorsod titkos kódját rejti? Az indiai bölcsek már évszázadok óta tanulmányozzák a számok misztikus hatását életünkre, és úgy vélik, hogy a születési éved utolsó számjegye meghatározza életutadat, személyiségedet és jövődet! Nézzük meg, mit árul el rólad a sorsod!
2024. 10. 20. 01:00
Megosztás:

A Bitcoin 66 000 dollár fölött, az elemzők azon tanakodnak, vajon elkezdődött-e már az Uptober?

A Bitcoin bikák nem bízzák a véletlenre a dolgokat, és tovább pumpálják kedvenc érméjüket. A BTC az elmúlt egy hónapban több mint 12%-ot emelkedett, amit a befektetők nagy örömmel fogadnak.
2024. 10. 20. 00:01
Megosztás:

A 3 legígéretesebb feltörekvő Dogecoin-alternatíva, amelyek 5500%-os megtérülést érhetnek el 2025-re

Ahogy a kriptovaluta piac fejlődik, a Dogecoin innovatív alternatívái egyre nagyobb figyelmet kapnak, és ígéretes megtérülést ígérnek 2025-re. Ezek a feltörekvő tokenek hatalmas nyereségekkel kecsegtetnek, akár 5000%-os ROI-t (megtérülési rátát) is elérhetnek. Ezeknek a kriptovalutáknak a felfedezése új lehetőségeket tárhat fel, amelyek újradefiniálhatják a befektetési stratégiákat a digitális eszközök világában. Egy kiemelkedő jelölt az XYZVerse (XYZ), egy úttörő mémcoin, amely különböző sportágak rajongóit egyesíti, és jelentős növekedésre számít, amely felülmúlhatja a korábbi tokenek lenyűgöző eredményeit.
2024. 10. 19. 23:30
Megosztás:

Az innovatív CYBRO projekt nagy feltűnést kelt a Bitcoin, Ethereum és Polygon befektetők körében

A kriptovaluta szféra új fejlesztése, a CYBRO, felkeltette a Bitcoinhoz, Ethereumhoz és Polygonnal kapcsolatos befektetők kíváncsiságát. Ez az innovatív projekt nagy izgalmat váltott ki, mivel friss ötletekkel járulhat hozzá a digitális eszközpiac fejlődéséhez, és arra ösztönzi sokakat, hogy felfedezzék, milyen újításokat hozhat a CYBRO a folyamatosan változó kriptovilágba.
2024. 10. 19. 23:00
Megosztás:

Miért özönlenek a TRX és AAVE befektetők a ZircuitDEX mém tokenhez — Ragadd meg a következő nagy trendet, mielőtt berobban!

A befektetők, akik korábban olyan ismert kriptovalutákra koncentráltak, mint a TRX és az AAVE, most egy váratlan új szereplőre figyelnek. A gyorsan népszerűsödő ZircuitDEX mém token felkeltette a kriptoközösség érdeklődését. A pletykák szerint a tokenben hatalmas lehetőségek rejlenek, ami egy jelentős piaci áttörésre utalhat. Lehet, hogy ez az eszköz lesz az, amely alapjaiban rengeti meg a piacot?
2024. 10. 19. 22:30
Megosztás:

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés a webáruházaknál és a futárcégeknél

A nemzetgazdasági miniszter a webáruházak és a futárcégek tájékoztatási és panaszkezelési kötelezettségének fokozott vizsgálatára szólította fel a fogyasztóvédelmi hatóságot, amely az eljárások lefolytatását követően meghozza a szükséges intézkedéseket a magyar családok védelme érdekében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 19. 22:00
Megosztás:

0,75 dollár alatti altcoinok, amelyek milliomossá tehetnek: Kaspa, Cardano, Dogecoin és Dogen

A kriptovaluták világa tele van olyan rejtett gyöngyszemekkel, amelyek kevesebbe kerülnek, mint egy dollár, de jelentős nyereséget hozhatnak. Ez a cikk több megfizethető digitális valutát vizsgál, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely alacsony árú érmék lehetnek a kulcs a kiemelkedő hozamokhoz.
2024. 10. 19. 21:20
Megosztás:

Elvitték a rekord lottó 5-öst! Ezekkel a számokkal nyerhetted meg!

Harminchárom hét halmozódás után egy szerencsés játékos elvitte az Ötöslottó eddigi legnagyobb jackpotját, 6,613 milliárd forintot. A szerencsés nyertesnek a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a nemzeti lottótársaságnál.
2024. 10. 19. 20:56
Megosztás: