Nyugdíjasként ez vár Rád a választások után!

A nyugdíjasok, mint jelentős szavazóbázis, kiemelkedő fontossággal bírnak a mai politikai vezetők számára. Az idősebb korosztály tagjai jellemzően nagyobb arányban vesznek részt a választásokon, mint a fiatalabb generációk, és politikai preferenciáik gyakran stabilabbak.

Nyugdíjasként ez vár Rád a választások után!

Éppen ezért a politikai pártok és vezetők különösen figyelnek arra, hogy megszólítsák és befolyásolják őket, gyakran olyan módszereket alkalmazva, amelyek egyensúlyoznak az ígérgetés és az ijesztgetés között.

A nyugdíjas szavazatok jelentősége

Az idősebb korosztály szavazatai minden demokratikus országban kiemelt szerepet játszanak. Európában a nyugdíjasok általában stabil, konzervatívabb értékeket képviselnek, és szavazataikért folytatott verseny gyakran döntő fontosságú lehet egy választás kimenetele szempontjából. Az idősebb generációk szavazatai különösen fontosak az öregedő társadalmakban, mint például Olaszország, Németország, vagy Magyarország, ahol a népesség jelentős része 60 év feletti.

Politikai kommunikációs technikák

Ígérgetés:

Az egyik leggyakoribb technika a nyugdíjasok megnyerésére az ígérgetés. Ennek keretében a politikusok gyakran hangoztatják a nyugdíjak emelését, különböző szociális juttatások növelését, vagy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését.

Például Magyarországon az elmúlt években rendszeresen emeltek a nyugdíjakat választási időszakok előtt, és különböző egyszeri juttatásokat is bevezettek, mint a 13. havi nyugdíj.

Ijesztgetés:

Az ijesztgetés egy másik, bár sokkal veszélyesebb és etikátlanabb módszer. Ezen stratégia lényege, hogy félelmet keltsen a nyugdíjasokban különböző fenyegetésekkel, mint például a nyugdíjak csökkenése, a migráció, vagy az egészségügyi ellátás romlása.

Az ilyen típusú kommunikáció célja, hogy a választók egy bizonyos pártot támogassanak, mert úgy érzik, hogy csak az a párt képes megvédeni őket a vélt vagy valós fenyegetésektől.

nyugdíjas kérdés

Konkrét példák Európából

Az elmúlt évtizedekben több európai országban is láthattunk példákat ezekre a módszerekre:

Németország: Angela Merkel kormánya idején a nyugdíjak emelése és az idősek egészségügyi ellátásának javítása gyakori kampánytémák voltak. Az SPD és a CDU is rendszeresen ígért nyugdíjemeléseket és egyéb szociális juttatásokat az idősebb választóknak.

Magyarország: Az Orbán-kormány az utóbbi években több ízben is emelte a nyugdíjakat, bevezette a 13. havi nyugdíjat, és különböző rezsicsökkentési intézkedéseket hozott, amelyek közvetlenül érintik az idősebb korosztályt. Ugyanakkor gyakran hangoztatták a migrációs válságot, mint az ország és különösen az idősek biztonságára jelentő fenyegetést.

Olaszország: Silvio Berlusconi kormánya idején szintén gyakran emeltek nyugdíjakat, és az idősek szociális biztonságának növelését ígérték. Matteo Salvini Ligája is gyakran alkalmazza az ijesztgetés taktikáját, különösen a migráció kapcsán.

Az ijesztgetés veszélyei

Az ijesztgetés, bár rövid távon hatékony lehet, hosszú távon komoly károkat okozhat a társadalomban. A félelemkeltés polarizálja a választókat, erősíti a társadalmi feszültségeket, és aláássa a közbizalmat. Az ilyen típusú politika emellett gyakran manipulációval, félrevezetéssel és álhírek terjesztésével jár együtt, ami tovább rombolja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat.

Következtetés

A nyugdíjasok szavazatainak megszerzése érdekében folytatott politikai kampányokban a pártoknak és vezetőknek etikus és átlátható módszereket kellene alkalmazniuk. Az ígéretek és a pozitív változások ígérete helyett az ijesztgetés alkalmazása rövid távú politikai hasznot hozhat, de hosszú távon komoly társadalmi károkat okoz. A politikai felelősség megköveteli, hogy a vezetők ne félelemmel, hanem reménnyel és pozitív jövőképpel nyerjék meg az idősebb generációk támogatását.

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 17. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalomban emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 17. 19:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 17. 18:30
Megosztás:

A régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét

A sikeres technológia- és fajtaváltást követően a régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét - mondták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai rendezvényén Budapesten a termelői érdekképviseletek vezetői.
2024. 06. 17. 18:00
Megosztás:

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 17:30
Megosztás:

Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.
2024. 06. 17. 17:00
Megosztás:

Az EU pályázatot írt ki uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 06. 17. 16:30
Megosztás:

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 16:00
Megosztás:

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms (UP) néven a tulajdonosok idén júniusban egy munkáltatói ernyőmárkát hoztak létre. Az ernyőmárka magában foglalja az ingatlan.com Zrt. márkái, az ingatlan.com, a money.hu és Az Év Irodája mellett a Használtautó.hu-t, Autonavigátor.hu-t, valamint az ED Grouphoz tartozó Jófogást és Vaterát is.
2024. 06. 17. 15:30
Megosztás:

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt.
2024. 06. 17. 15:00
Megosztás:

Brutális, közel 20%-os emelkedés várható az építőipari árakban

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos emelkedést jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőknek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.
2024. 06. 17. 14:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet, a jogszabály intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 06. 17. 14:00
Megosztás:

Komplex fejlesztés zárult Salgótarjánban

A salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. 206 millió forintos beruházással bővítette termelőkapacitását, és korszerűsítésekkel csökkentette az energiaköltségeket - tájékoztatta az MTI-t a cég hétfőn.
2024. 06. 17. 13:30
Megosztás:

Kissé javultak Svájc GDP-előrejelzései

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet - áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.
2024. 06. 17. 13:00
Megosztás:

A budapesti bérleti díjak a középmezőnyben járnak

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest, ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után - ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.
2024. 06. 17. 12:30
Megosztás:

Oroszországban felgyorsult az éves infláció májusban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 7,8 százalék után májusban 8,3 százalék volt az éves infláció Oroszországban.
2024. 06. 17. 12:00
Megosztás:

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).
2024. 06. 17. 11:30
Megosztás:

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.
2024. 06. 17. 11:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 074 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,62 százalékkal süllyedt.
2024. 06. 17. 10:00
Megosztás:

Kriptovaluták már a Neon54-nél is

Az utóbbi években a kriptovaluták világa nagy fejlődésnek örvendhet. Manapság már számos területen használatosak például az online játékokban is.
2024. 06. 17. 09:49
Megosztás: