A Pannonia Bio idén csaknem 1 millió tonna kukoricát vásárol a hazai termelőktől

Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio az előzetes tervek szerint várhatóan július közepétől indítja el az új kukoricatermés felvásárlásának első jelentős hullámát a hazai gazdálkodók körében. Az innovációban a világ élvonalába tartozó vállalat bízik abban, hogy a tavalyi, aszályos évet követően kitart a tavasz óta tapasztalható kedvező időjárás, jól alakulnak a hozamok, megfelelő lesz a termés minősége. A termékeit a világ számos országában értékesítő vállalat továbbra is kiemelten ügyel a biztonságra, a kiváló minőségre, ezért a dunaföldvári telephelyen folyamatosan és szigorúan ellenőrzi az alapanyagokat.

A Pannonia Bio idén csaknem 1 millió tonna kukoricát vásárol a hazai termelőktől

Bár a tavalyi aszály miatt az előzetes adatok szerint idén csaknem 12 százalékkal csökkent a kukorica vetésterülete Magyarországon, a kedvező időjárásnak, a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően a gazdák joggal bízhatnak abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű lesz a termés. Ismét bebizonyosodhat, hogy a szélsőségesen száraz éveket leszámítva a kukorica jövedelmezőség szempontjából stabil növénynek számít, termesztése kiszámítható megtérüléssel jár.

Ami az előzetes számokat illeti: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb, a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról május közepén kiadott összegzése szerint a tervezett vetésterület 871 ezer hektár volt, amelynek 45 százaléka az Észak-Alföld, Dél-Alföld régióban, 20 százaléka pedig a Dél-Dunántúlon található. Az időjárás idén kedvezett a kukorica fejlődésének. Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 3-án kiadott összefoglalója szerint a tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül, vagy a fölött alakult a csapadékösszeg, inkább csak a Tiszántúlon volt elmaradás. A hőmérséklet viszont áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg elmarad az optimálistól, de előttünk van még július, ami nemcsak az időjárás miatt fontos időszak a termelőknek.

„Az első nagy felvásárlási hullámot a terméshozamok megbecsülésének időszakában, a növények virágzásának kezdetéhez kapcsolódva tervezzük elindítani. A mostani előrejelzések szerint ez július közepétől várható. A Pannonia Bio több mint egy évtizede, az indulás óta partnerséget, kiszámítható felvevőpiacot és ezzel megélhetést biztosít a térség több száz mezőgazdaságból élő családja számára.

Ennek megfelelően idén is elsősorban rájuk számítunk a csaknem 1 millió tonnás mennyiség beszerzésekor” – mondja Lengyel Zsolt, a Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója. „Bár még nem mondhatjuk ki biztosan, de a kukorica lehet az idei év egyik sikernövénye termelői oldalról, tehát jól döntöttek a kukoricát vető gazdák.”

A vállalat alapanyagok beszerzéséért felelős képviselője azt is elmondta, idén a tavalyi mennyiség kétszeresére, 250-300 ezer tonna terményre van szükség a 2022-ben átadott árpafeldolgozó üzem ellátásához. A beszerzések nagy része már lezajlott, a kukoricához hasonlóan ennél a terménynél is jelentősen mérsékelve a térség gazdáinak exportkitettségét.

A vállalat úgy látja, ha a kedvező időjárás kitart, minden esély megvan arra, hogy az új kukoricatermés megfelel majd az előzetes mennyiségi és minőségi elvárásoknak. A világ egyik meghatározó biofinomítójaként a Pannonia Bio a nemzetközi és a hazai piac szigorú követelményeihez igazodva továbbra is csak a dunaföldvári telephelyén megfelelő körülmények között ellenőrzött, garantáltan egészséges alapanyagokat dolgozza fel. Szeptember végétől várhatóan már a hazai termelőktől beszerzett, szárított új termést.

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás: