A Photon Energy Group többségi részesedést szerzett a Lertában, teljes átvételt tervez a 2022-es év vége előtt

A Photon Energy Group 24,27%-ról 56,75%-ra növeli részesedését a Lerta-ban, és 2022 vége előtt teljes irányítást kíván szerezni. A Lerta Photon Energy Groupba történő integrálása révén a csoport hat országban rendelkezik energiakereskedelmi engedéllyel, egy élvonalbeli, skálázható virtuális erőművi (VPP) platformmal és a lengyel DSR (Demand Side Response) piacon a 3. számú pozíciót foglalja el 150 MWp kapacitással 2023-ra. A Lerta alapítója és vezérigazgatója, Borys Tomala felel majd a csoport Új Energia Üzletágáért, amely az energiakereskedelmet, a DSR-szolgáltatásokat, a helyszíni energiatermelő létesítményeket és az üzleti energiafelhasználóknak nyújtott integrált energiaszolgáltatásokat foglalja magában. A Photon Energy Group alkalmazottainak száma több mint 300-ra nő, amelynek közel egyharmada Lengyelországban, a varsói, poznańi, lódzi és gdański irodákban fog dolgozni.

A Photon Energy Group többségi részesedést szerzett a Lertában, teljes átvételt tervez a 2022-es év vége előtt

Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) („Photon Energy Group” vagy „Társaság”) ma bejelentette, hogy további részesedést szerzett a Lerta S.A.-ban („Lerta”) a PGE Ventures-től (Newberg) és az ASI Valuetech Seed Fund -től (amelyben a Társaság a legnagyobb befektető) összesen körülbelül 6,9 millió euró ellenértékért. Ez a tranzakció a Csoport részesedését a Lerta-ban 24,27%-ról 56,75%-os többségi részesedésre növeli. A Photon Energy Group a fennmaradó tőkerészt a két alapító részvényestől 2022 vége előtt kívánja megszerezni.

"A vállalataink közötti, több mint három éve tartó, egyre szorosabb együttműködés után magabiztosan állíthatom, hogy ez a tranzakció a jövőkép, a vállalkozói szellem és a hosszú távú gondolkodás tökéletes összhangjának eredménye. Borys és Krzysztof egy csodálatos vállalatot hoztak létre és építettek fel, mi pedig örömmel egyesítjük erőinket és sorsunkat a Lerta csapatával. Közösen gyűjtöttük össze a tehetséget és az eszközöket, valamint fogalmaztuk meg azokat a stratégiákat, amelyekről a hagyományos energiaszolgáltatók álmodnak, amikor azt szimulálják, hogy a semmiből kezdik újra az üzletüket.

Egy fedél alatt egyesítjük azt a képességet, hogy egy telket vagy tetőt egyidejűleg nagy teljesítményű megújuló termelőeszközökké alakítsunk, hogy támogassuk az energiafelhasználókat az új piaci realitásokhoz való alkalmazkodásban és energiaköltségeik optimalizálásában, miközben segítjük a hálózatüzemeltetőket hálózataik kiegyensúlyozásában és az áramkimaradások elkerülésében. Innentől kezdve az egyetlen korlátozó tényező az lesz, hogy képesek leszünk-e megszervezni és végrehajtani a stratégiánkat és az ügyfeleinknek tett vállalásainkat" - mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója.

"Nagy izgalommal tölt el, hogy a Virtuális Erőmű üzletágunk 7 éves fejlesztése után csatlakozunk a Photon Energy Grouphoz. A közelmúltban tapasztalt dinamikus növekedésünk ellenére meg vagyok győződve arról, hogy még csak most kezdtük el teljes mértékben kiaknázni a bennünk rejlő lehetőségeket és a végső célt – hogy a világ legnagyobb új generációs szolgáltatójává váljunk. Ma egy új történelmi fejezetünk kezdődik, melyet a Photon Energyvel közösen fogunk tovább írni.

Ezúton szeretném kifejezni őszinte köszönetemet mindenkinek, aki eddig is támogatott bennünket – pénzügyi befektetőknek, akik már a korai fázisban megbíztak bennünk, tanácsadóknak, ügyfeleknek és természetesen tehetséges és elkötelezett csapatunknak. Már alig várom, hogy egyesítsük erőinket a napenergia-ipar egyik legtapasztaltabb menedzsment csapatával, és egyedülálló helyzetben lévő egyesített vállalatunkat világszerte bővíteni tudjuk"– mondta Borys Tomala, a Lerta alapítója és vezérigazgatója.

Lerta profil

A Lerta egy lengyelországi székhelyű VPP vállalat, amely elosztott energiaforrásokat aggregál és kezel. Borys Tomala és Krzysztof Drożyński alapította 2016-ban, és kezdetben a hagyományos közműszolgáltatók szoftverszolgáltatójaként működött. Az évek során a poznańi székhelyű vállalat független, eszközmentes energiavállalattá fejlődött, amely a megújuló energiaforrások optimalizálására és az energiarugalmasságra összpontosít.

Saját fejlesztésű szabadalmaztatott AI-szoftverplatformja, a Lerta Energy Intelligence lehetővé teszi a Lerta számára, hogy az aktuális árak és a hálózati igények alapján előrejelezze és optimalizálja a megújuló erőművek teljesítményét és az ipari ügyfelek terhelését. Ez a kereslet és a kínálat rugalmasságát eredményezi, amelyet különböző programok és szolgáltatások keretében kínálnak a hálózatüzemeltetőknek. 

Ezen túlmenően a Lerta számos energiával kapcsolatos szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak, például behind-the-meter (mérőóra mögötti) fotovoltaikus telepítéseket, energiagazdálkodási rendszereket és HTM-eket. A Lerta energiakereskedelmi engedélyekkel rendelkezik Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Szerbiában.

A Lerta négy ország több mint 300 egységének közel 300 MWp összkapacitását kezeli. Ebből 150 MWp Lengyelországban szerződéses DSR-kapacitást jelent, amivel a Lerta a harmadik legnagyobb aggregátor az országban. A Lerta VPP-portfóliója 2022 eleje óta hatszoros növekedést könyvelhetett el, és továbbra is szinte minden nap új ügyfeleket vesz fel. 2022 szeptemberében a Lerta jelentősen hozzájárult a lengyel hálózat egyensúlyban tartásához az átviteli rendszerirányító (TSO) által kiadott kapacitáspiaci közleményben. A Lerta által összesített ipari ügyfelek 130 MWh többletenergiát szállítottak a hálózatba fogyasztásuk visszafogásával a kétórás rendszerfeszültségi esemény során 2022 októberében a Lerta elindította energiaellátási üzletágát Magyarországon és Lengyelországban, és az ügyfeleket közvetlenül helyi forrásokból, többek között a Photon Energy Group erőműveiből származó tiszta villamos energiával kívánja ellátni.

2022 első három negyedévében a Lerta 19 millió euró konszolidált bevételt ért el, a 2022-es teljes évre pedig 23 millió eurós bevételt vár.

Tranzakció indoklása

A Photon Energy Group alaptevékenysége lefedi a napelemes erőművek teljes életciklusát a projektfejlesztéstől és -tervezéstől kezdve a beszerzésen és építésen át a fotovoltaikus erőművek piacorientált IPP-ként (Independent Power Producer -független energiatermelő) történő tulajdonlásáig, egészen a saját és harmadik fél tulajdonában lévő erőművek hosszú távú üzemeltetéséig és karbantartásáig.

A csoport stratégiai törekvése, a 91,9 MWp saját portfóliójában termelt villamos energia piaci áron történő értékesítse, kombinálva a piaci árak növekvő ingadozásával, a szabályozási dinamikával és a kereskedelmi és ipari energiafelhasználók által a helyszíni energiatermelési megoldások iránti kereslet robbanásszerű növekedésével, kikristályosította a csoport üzleti modelljének bővítésének szükségességét. A csoport és a Lerta közötti, az elmúlt két év során elmélyült kereskedelmi együttműködés, a globális energiapiacok jövőbeli tendenciáival kapcsolatos közös elképzelés és az egyre meggyőzőbb stratégiai logika vezetett a Photon Energy Group azon döntéséhez, hogy a tranzakciót folytassa, és a Lerta 2022 végéig történő teljes integrációját tűzte ki célul.

Stratégiai hatások

A Lerta integrációja a Photon Energy Groupba a fizikai és a digitális energia egyesülését jelenti, és egy olyan ügyfélközpontú megújuló energiaellátó vállalatot hoz létre, amely egyedülálló módon képes hatékonyan kezelni az energiatermelők, az energiafelhasználók és az átviteli rendszerüzemeltetők problémáit. Az energiatermelők profitálhatnak majd az eszközök üzemeltetésének és kezelésének integrált megközelítéséből, valamint a költséghatékony piacra jutásból, beleértve a kiegyenlítő szolgáltatásokat is. Az energiafelhasználók a helyszíni termelés és a telephelyen kívüli ellátás kombinációjából tudják majd kezelni és optimalizálni költségeiket. Ez magában foglalja az energiatárolás előnyeit és a keresleti rugalmasságuk pénzzé tételét. Az átvitelirendszer-üzemeltetők rugalmas ellátást, DSR-t és kiegészítő szolgáltatásokat kapnak az elektromos hálózat számára.

A tranzakciót követően a Photon Energy Group stratégiai és működési prioritásaira gyakorolt hatás a következőkre terjed ki:

- Kapacitásbővítés és termékfejlesztés az eszközöket, szolgáltatásokat és informatikai megoldásokat ötvöző „egyablakos” kínálat hatékony megvalósításához, megcélzva hogy a Photon Energy Group a közép-kelet-európai régióban és Ausztráliában a kereskedelmi és ipari ügyfelek preferált partnerévé váljon a passzív energiafelhasználókból proaktív energiafelhasználókká történő átváltozásuk során.

- A közüzemi méretű és helyszíni energiatárolási kapacitások kiépítésének jelentős felgyorsítása mind EPC-szállítóként, mind befektetőként, a csoport ausztráliai tapasztalatainak felhasználásával, mint például a Lord Howe Island hibrid energiarendszer és az új-dél-walesi Boggabriban tervezett hibrid közüzemi erőmű.

- A hálózati rugalmasság és egyéb kiegészítő szolgáltatások piacainak kialakulásának szoros figyelemmel kísérése világszerte, valamint a felmerülő lehetőségek értékelése, ami viszonylag alacsony kockázatú és alacsony költségű piacra lépést eredményezhet olyan új helyszíneken, amelyeket a Társaság jelenleg nem szolgál ki.

Organizációs hatás

A Lerta integrációja után a Lerta mindkét alapítója a Photon Energy Csoporton belüli felsővezetői pozíciót tölt be. Borys Tomalát nevezik ki a New Energy Division élére, amely a Lerta és a Photon Energy Solutions, a csoport helyszíni energiatermeléssel foglalkozó üzletágát fogja egyesíteni. Ez az új részleg a VPP műveletekért, az energiakereskedelemért és az energiafogyasztók számára nyújtott átfogó megoldásokért lesz felelős.

A Lerta felvásárlásával mintegy 100 fővel bővül a csoport csapata, így a létszám több mint 300 főre emelkedik, amelynek közel egyharmada Lengyelországban lesz. A Lerta két új irodával bővíti a csoport lengyelországi jelenlétét, jelenleg Varsóban, Poznańban, Łódźban és Gdańskban van irodája.

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 08. 11:00
Megosztás:

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás: