A Raiffeisen Bank és három kisebb bank is áthárítja a vállalkozókra a pénzügyi tranzakciós illetékemelést

A CIB Bank maradt hátra már csak, amelyik még nem jelentette be, hogy áthárítja a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését. A Raiffeisen Bank és a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bankok (KDB Bank, Oberbank, Polgári Bank) is léptek, így már csak az a kérdés, a CIB Bank pontosan mikortól hárítja át a pénzügyi tranzakciós illetékemelést a vállalkozó ügyfelei számára – tette közzé a BiztosDöntés.hu.

A Raiffeisen Bank és három kisebb bank is áthárítja a vállalkozókra a pénzügyi tranzakciós illetékemelést

A kormány egy rendelettel megemelte a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét 2024. augusztus 1-től, melyet a bankoknak kell fizetniük. Az emelés mértéke másfélszeres, így:

– a készpénzt nem érintő műveletekre 2024. augusztus 1-től 0,3 százalék, maximum 10 000 forint helyett 0,45 százalék, maximum 20 000 forint,

– a készpénzes műveletekre 0,6 százalék helyett 0,9 százalékos állami elvonás van érvényben.

Az illetéket – néhány kivétellel, köztük az ügyfél saját bankszámlái közötti pénzmozgások kivételével – minden, a bankszámlán történt fizetési művelet, így például átutalás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel után meg kell fizetni.

– Noha az illeték alanya a bank, átháríthatja azt az ügyfelekre – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Mivel ez egy jelentős emelkedésnek számít, ezért a bankok nem vállalják át ezt az ügyfelek helyett, hanem továbbhárítják rájuk. Most ezt csak a vállalkozókkal tehetik meg, mert a lakossági ügyfélrétegre díjstopot rendelt el a kormány 2024. december 31-ig.

A korábbiakhoz képest egy nagybank, a Raiffeisen Bank és három, a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bank jelentette be az illeték áthárítását. Közülük a KDB Bank egyedi megoldást választott: a 2024. augusztus 1. után szerződött ügyfelek azonnal a már most is érvényben lévő, magasabb illetéket fizetik, a korábban szerződött ügyfelek viszont csak október 1-től.

A vállalkozókra történő áthárítás – vagyis a banki díjemelés – kezdete bankonként az alábbi:

- Erste Bank: 2024. szeptember 20.
- Gránit Bank: 2024. szeptember 16.
- KDB Bank: a 2024. augusztus 1-től szerződött ügyfelekre azonnal, a 2024. augusztus 1. előtt szerződött ügyfelekre 2024. október 1-től
- K&H Bank: 2024. szeptember 26.
- MagNet Bank: 2024. október 1.
- MBH Bank: 2024. október 3.
- Oberbank: 2024. október 7.
- OTP Bank: 2024. augusztus 1. (már nem igényelhető számlacsomagok esetében 2024. október 1.)
- Polgári Bank: 2024. szeptember 20.
- Raiffeisen Bank: 2024. október 9.
- UniCredit Bank: 2024. augusztus 1.

Nőtt az illeték kedvezmény is, de csak a lakosságnak

Az illeték megemelése kapcsán a kormány az illetékköteles határ megemeléséről is döntött, amely így 20 000 forintról 50 000 forintra növekedett, lakossági átutalási tranzakciónként. A banknak tehát csak e feletti, lakossági tranzakciós összegek esetében, az 50 000 forintos összeg feletti részre kell illetéket fizetnie az állam felé, de ezt a kedvezményt általában nem adják tovább az ügyfeleknek.

A két bank, amely bejelentette, hogy augusztus 1-től a nagyobb összeg után számítja csak fel a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat a lakossági ügyfelek számára, az a K&H Bank és a Raiffeisen Bank. Utóbbinál vannak olyan lakossági díjcsomagok, amelyeknél 50 000 forintos tranzakciós érték alatt egyáltalán nem kell semmilyen díjat fizetniük az ügyfeleknek az elektronikus átutalások esetében.

A kisebb bankok közül a KDB Bank és a Polgári Bank is meglépte ugyanezt, így mindkét banknál 50 000 forint az illetékmentesség határa 2024. augusztus 1. óta.

A vállalkozók számára ugyanakkor az OTP Bank tett közzé egy kedvező változást: a hitelintézet a forgalmi különdíjas (2013. február 4-től igényelhető) díjcsomagokban 2024. augusztus 1-től az év végéig nem számít fel banki díjat a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjon felül, a bankon belüli átutalások esetében.

A 2013. február 4. előtt igényelhető OTP-s díjcsomagokra ez az akció nem érvényes, ugyanakkor számukra a díjemelés nem 2024. augusztus 1-jén, hanem csak 2024. október 1-jén lép hatályba.

Októbertől újabb illeték jön a vállalkozóknak

A kormány egyúttal döntött egy kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről is, melyet a devizaváltás és egyes pénzügyi eszközök megvásárlása esetén kell megfizetniük a bankoknak az állam felé.

Ennek mértéke tranzakciónként 0,45 százalék, de maximum 20 000 forint. Ezt a külön díjat a devizaváltáskor, illetve egyes pénzügyi eszközök megvásárlásakor az alábbi időponttól vezetik be a bankok:

- MagNet Bank: 2024. október 1.
- UniCredit Bank: 2024. október 1.

Nem jelentett még be ilyen díjat a nagy bankok közül a CIB Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank, továbbá a KDB Bank, az Oberbank és a Polgári Bank sem. Közülük is bizonyára lesz még ilyen bejelentés, de az is lehet, hogy más módon érvényesítik a kiegészítő illeték áthárítását 2024. október 1-től a vállalkozások esetében.

A lakosság megúszhatja a pénzügyi tranzakciós illetéket az átutalásoknál

Több banknál is van lehetőség megmenekülni a pénzügyi tranzakciós illeték alól az elektronikusan indított lakossági átutalások esetében – tehát netbankból vagy mobilapplikációval –, 2024. december 31-ig biztosan, de sok esetben várhatóan még utána is.

- A CIB Banknál az ECO és ECO Plusz díjcsomagokban 20 000 forintig teljesen ingyenes bármely belföldi eseti átutalás.

- Az Erste Banknál havi 400 000 forintos keretösszegig semmilyen díja nincs a belföldi átutalásnak a George és George Online díjcsomagokban.

- A Gránit Bank Gránit Bajnok Plusz és Gránit Digitális Plusz díjcsomagjaiban korlátlanul ingyenesek a belföldi átutalások.

- A K&H Banknál az okos díjcsomagokban – díjcsomagtól függően - a havi első 2 vagy 5 átutalás, tranzakciónként 50 000 forint alatt, teljesen díjmentes.

- A KDB Banknál az azonnali átutalásnak megfelelő feltételekkel leadott elektronikus átutalások ugyancsak teljesen ingyenesek jelenleg, méghozzá összegtől függetlenül, minden díjcsomagban.

- A MagNet Banknál a kizárólag interneten igényelhető HázhozSzámla konstrukcióban bankon belülre és kívülre külön-külön teljesen díjmentes a havi első két eseti átutalás, legfeljebb havi 100 000 - 100 000 forintig. A Csillag és Diamond számlacsomagokban tranzakciónként 100 000 forintig korlátlan számban ingyenes a belföldi átutalás.

- Az Oberbanknál az Elektronikus Számla nevű konstrukcióban az elektronikus átutalások jelenleg korlátlanul ingyenesek, összeghatártól függetlenül. A Raiffeisen Banknál a Díjnyertes, az Aktivitás 3.0 és a kizárólag interneten igényelhető Online számla esetében, tranzakciónként 50 000 forintig teljesen ingyenes az átutalás.

- Az UniCredit Banknál mindkét, jelenleg igényelhető bankszámla konstrukciónál korlátlanul ingyenes a belföldi eseti átutalás, de a Mobil Aktív Plusz számla esetében ez csak a mobilapplikációra vonatkozik, a netbankra nem.

Minden hazai banknál korlátlan számban és összegben ingyenes a fizetési kérelemmel és 2024. szeptember 1-től a QR-kóddal indított átutalás, tranzakciónként 20 millió forintig, így érdemes élni vele, amennyiben van rá lehetőség.

Az alapszámla típusú bankszámla konstrukciókban a havi első 4 belföldi elektronikus átutalás, összesen legfeljebb havi 100 000 forintig teljesen ingyenes, minden banknál.

A másfél milliós hazai táborral rendelkező litván Revolut Banknál is teljesen ingyen utalhatnak az ügyfelek Magyarországra, korlátlan számban, miután – szintén ingyen – feltöltötték számlájuk egyenlegét betéti bankkártyájukkal. Az átutalás ebben az esetben azonban nem azonnali, így csak a következő munkanapon érkezik meg Magyarországra várhatóan.

Lakossági díjemelés legkorábban jövőre jöhet

A lakosság a kormány díjstopjának köszönhetően mentesül a díjemelés alól. Ez viszont csak az idei év végéig érvényes.

2025. január 1-től kezdve mind az illetékemelés, mind pedig az új kiegészítő illeték megjelenik majd a lakossági díjazásban is.

Gergely Péter szerint a lakossági ügyfelek a 2025-ös évben a megszokottnál nagyobb díjemelésekkel találkoznak majd, mert az év első felében egyszerre hatnak majd az illetékemelés, a kiegészítő devizaváltási illeték bevezetése és a szokásos év eleji inflációs díjemelés.

Az ÉVOSZ szorgalmazza az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználhatóságát otthonteremtésre

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezésük alapján, adómentesen felhasználhassák pénztári megtakarításaikat otthonteremtésre, lakásfelújításra - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek kedden eljuttatott közleményében.
2024. 09. 10. 20:00
Megosztás:

Marshall-terv méretű gazdaságélénkítésre van szüksége az EU-nak

Példátlan mértékű gazdaságélénkítést javasol Mario Draghi.
2024. 09. 10. 19:00
Megosztás:

A kilencedik legszárazabb volt az idei augusztus 1901 óta

Az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.
2024. 09. 10. 18:30
Megosztás:

Az EU bírósága helybenhagyta a Google-ra kiszabott több milliárd euró bírságot

Az EU bírósága helyben hagyta az Google internetes óriásvállalatra kiszabott 2,42 milliárd euró bírságot, amelyet 2017-ben szabtak ki rá amiatt, hogy versenyelőnyével visszaélve a keresőjében saját árösszehasonlító szolgáltatását részesítette előnyben a versenytársak kárára - közölte a luxemburgi székhelyű testület kedden.
2024. 09. 10. 18:00
Megosztás:

Új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2024. 09. 10. 17:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozás az ingatlanpiacon: új lehetőségek kisbefektetők számára

A világszerte egyre népszerűbb közösségi finanszírozási konstrukció célja, hogy megkönnyítse egy-egy projekt megvalósítását, kihasználva a befektetői közösség együttes tőkeerejét. A közösségi finanszírozás előnye, hogy a segítségével olyan tervek is megvalósulhatnak, amelyek egyéb pénzügyi lehetőségek hiányában nem tudnának. A konstrukció új alternatívát teremt az ingatlanbefektetők számára is.
2024. 09. 10. 17:00
Megosztás:

Jobban csökkent a magyar infláció, mint ahogy arra számítottak a szakértők!

Az infláció éves üteme 3,4%-ra mérséklődött augusztusban, a júliusi, 4,1%-os éves drágulást követően, ezzel 2021 eleje óta nem látott alacsony szintre került az infláció. Az éves adat jobban csökkent a várakozásoknál, a piaci konszenzus 3,7% volt, miközben a mi várakozásunk 3,6% volt. Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,7%-ról 4,6%-ra jött le, ami szintén kismértékben kedvezőbb várakozásunknál, de továbbra is magas szintet jelent - olvashatjuk az MBH Bank elemzői anyagában.
2024. 09. 10. 16:30
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Ausztriában

Júliusban éves összevetésben csökkent az osztrák ipari termelés - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) kedden közzétett adataiból.
2024. 09. 10. 16:00
Megosztás:

A kriptovaluták most a FED-re figyelnek: fel vagy le?

Jelentősen, 13,1%-kal esett vissza a kriptopiac teljes kapitalizációja augusztusban, elsősorban az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen foglalkoztatottsági adatok miatt – áll a Binance Research legfrissebb kriptopiaci körképében. A trend azonban megfordulhat a Fed szeptemberi kamatdöntő ülése után. Az Ethereum Layer-1 gázdíjak a mélyponton vannak, a stabilcoinok viszont szárnyalnak és egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos pénzpiacokon is.
2024. 09. 10. 15:30
Megosztás:

Euró / forint árfolyam: soha nem látott hiányt hozott az augusztus

Markáns gyengüléssel kezdte a hetet a magyar deviza. A leértékelődés mértéke közelítette az egy százalékot.
2024. 09. 10. 15:00
Megosztás:

Mi a legjobb megoldás a városi közlekedésre?

Az elektromos autózás térnyerése ellenére továbbra is kongatják a vészharangokat a városi közlekedés és az ezzel járó CO2-kibocsátás csökkentésének érdekében. Mindenképpen előnyös a környezetszennyezés visszaszorítása terén, hogy az előrejelzések alapján egyre többen fognak elektromos autóra váltani.
2024. 09. 10. 14:30
Megosztás:

A MOL megállapodott az Oroszországból származó kőolaj szállításáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a cég az Oroszországból érkező érintett kőolajmennyiség tulajdonjogát 2024. szeptember 9-i hatállyal a belarusz–ukrán határon veszi át.
2024. 09. 10. 14:00
Megosztás:

A Mexikói-öbölben tomboló hurrikán ellenére csökkent a kőolaj ára

A kőolaj ára kismértékben esett, annak ellenére, hogy a Mexikói-öbölben erősödik a Francine nevű hurrikán, ami a következő napokban a térségben található olajlétesítményeket is fenyegetheti.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

A terhelt fogalma a büntetőeljárásban

Mit is jelent a terhelt fogalma a jogban? Hogyan nevezzük a büntetőeljárás különböző szakaszaiban? Milyen jogai vannak, mit tehet és mit nem? Ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.
2024. 09. 10. 13:30
Megosztás:

Erős negyedévet zárt az Oracle

A mesterséges intelligencia fejlesztésekhez szükséges felhőszolgáltatások iránti erős keresletnek köszönhetően jól sikerült az Oracle 2025-ös pénzügyi évének első negyedéve.
2024. 09. 10. 13:00
Megosztás:

Fényes jövőt jósol az AI chipeknek az AMD vezérigazgatója

Az AMD vezérigazgatója, Lisa Su a Goldman Sachs technológiai konferenciáján a mesterséges intelligencia fejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy az AMD komoly lehetőség előtt áll.
2024. 09. 10. 12:30
Megosztás:

Csak több év alatt érheti el a lakáspiaci forgalom a 2023 előtti szintet

Habár a tavalyi mélypont után idén már észlelhetővé váltak a stabilizálódás jelei a hazai lakáspiaci trendeknél, továbbra is kockázatot jelentenek olyan tényezők, mint a gazdasági bizonytalanság vagy a kamatszint.
2024. 09. 10. 12:00
Megosztás:

Magyarország stratégiai együttműködést épít fel Csáddal

Magyarország a védelem, a gazdaság és az oktatás területét is átfogó stratégiai együttműködést épít fel Csáddal, tovább erősítve az ország stabilizáló szerepét a Száhel-övezetben - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2024. 09. 10. 11:30
Megosztás:

Az EU egymillió tankönyvvel segíti az ukrán gyerekeket

Az Európai Unió egymillió tankönyvvel támogatja az ukrán diákokat az új tanévben, az első adag hétfőn érkezik az ukrán hatóságokhoz - jelentette be az Európai Bizottság.
2024. 09. 10. 11:00
Megosztás:

Mélyponton ragadtak az amerikai hosszú hozamok, 1,104 alatt zárt az EUR/USD; gyengült a forint, emelkedtek a hazai hosszú hozamok

A fejlett gazdaságok kötvénypiacain a befektetők még mindig azt találgatják, hogy milyen lépéssel indítja a Fed a kamatcsökkentési ciklusát, és hány 50 bázispontos vágásra kerülhet sor az idén. Bár hétfő délelőtt átmenetileg emelkedtek a kötvényhozamok a pénteki amerikai munkapiaci adatok után elért idei mélypontokról, de délutánra ez elolvadt és a tíz éves dollár hozam visszasüllyedt a pénteki 3,7%-ig, a német pedig 2,2% alá süllyedt. A dollár azonban erősödött az euróval szemben, 1,104 alatt zárt a jegyzés.
2024. 09. 10. 10:30
Megosztás: