A vadászkések izgalmas világa

A “kés” szót hallva már rég nem csak a konyhai vágóeszközökre asszociálunk, hiszen rengeteg olyan változatuk létezik, melyeket nem a főzéshez, hanem munkára vagy szabadidős célokra használunk.

A vadászkések izgalmas világa

Az utóbbira tipikus példát jelentenek a vadász- és túrakések, melyeket a háziasszonyok helyett sokkal inkább a lelkes erdőjárók használnak. Ma már ezekből is igen széles a kínálat, a finnshop.hu szabadidős kései között is rengetegféle termék kapható, például a kiváló minőségű svéd Morakniv Hunting kések is. 

Odakinn a természetben

A vadászok, mezőőrök, vadőrök és erdészek nem csupán a munkájukat végzik, amikor a sűrű erdőkben vagy a napsütötte réteken barangolnak. Ezek az emberek ilyenkor élvezik a természet közelségét, a csendet, a nyugalmat, a madarak csicsergését, az állatok apró zajait és a fák leveleinek susogását. Valljuk be, hogy tényleg nem is létezik ennél nyugodtabb “munkahely.”

Ám a szimpla túrázóktól eltérően ők mindig felkészülten vágnak neki a természetjárásnak; a hátizsákból nem hiányozhat az enni- és innivaló, és számos egyéb eszköz mellett a vadászkés sem. Ezek a vágóeszközök elengedhetetlenek a vadonban, hisz sok olyan helyzet akadhat, amikor szükség van rájuk. Legyen szó akár olyan egyszerű dolgokról, mint egy nyársbot vagy zsineg elvágása, az olyan összetettebb feladatokig, mint a prédául ejtett állat kizsigerelése. 

Milyen egy jó minőségű vadászkés?

A vágóeszközöket illetően sosem szabad kompromisszumokat kötni, hiszen a gyanúsan olcsó darabok általában a minőség tekintetében is hagynak kívánnivalókat maguk után. Ezektől nem szabad sokat várni, és semmi meglepő nincs abban, ha néhány használat után már tönkre is mennek.

Ellenben a prémium minőségű eszközök – például a Morakniv Hunting termékcsalád darabjai – hosszú évekig is hű társaink lesznek a természetjárás során. A svéd rozsdamentes acélpenge éltartó képessége kiváló, így még intenzív használat mellett is ritkán lesz csak szükség az újraélezésre. 

A polimer anyagból készült nyél kellemes fogású, szinte belesimul a tenyérbe, emellett kellő tapadást is nyújt, így nem kell attól tartanunk, hogy nedves körülmények közt elveszítenénk a kontrollt az eszköz felett. Egy jó minőségű vadászkés pedig nem létezhet tok nélkül, amiben biztonságosan tárolható. A Moraknivnél természetesen erre is gondoltak. 

Szimpla kés helyett komplett késszett

Némely esetben indokolt lehet, hogy ne csak egyetlen kést, hanem egy egész készletet vigyünk magunkkal a vadászatokra. Ha ez a helyzet áll fenn, a felszerelést igény szerint kiegészíthetjük csontozó-, nyúzó-, vagy henteskésekkel, illetve tanácsos egy fenőacél beszerzése is, amivel karbantarthatjuk a vágóeszközök élét.

A kések tárolására használjunk speciális tokot vagy táskát, amiben biztonságosan, egymástól elkülönítve tarthatjuk őket. Mivel egy ilyen szett súlya már jelentős, ezért nem is muszáj magunkkal vinni a gyalogos bejáráshoz, tarthatjuk a terepjáró csomagtartójában is, hisz itt is könnyen hozzáférhető.

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás: