Alkoholt fogyasztasz? Akkor jó hírünk van: olcsóbb lett a szesz!

Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derül ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1.100 alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg. Az árak nem egységesen változtak, vannak olyan termékek, melyek olcsóbbak, mások drágábbak lettek, érdemes utánanézni, hogy az általunk kedvelt italok ára mennyiben változott.

Alkoholt fogyasztasz? Akkor jó hírünk van: olcsóbb lett a szesz!

A január általában mindig az áremelkedésekről szól, ez az év azonban több tekintetben is más. Bár sok minden drágult, az árnövekedések mellett árcsökkenés is tapasztalható. Bizonyos élelmiszerek esetében életbe lépett az árstop, az árszabályozás május 1-ig tart, és hat alapvető élelmiszert érint.   A kormány a 2021. október 15-i árak szintjére csökkentette ezen élelmiszerek árait.

„Komoly drágulás!” „Jön az árrobbanás!” „Durva áremelkedés várható!” Januárban ilyen címekkel jelennek meg sorra a cikkek, azonban vannak olyan termékek, melyek ára nem nő, sőt, csökken. Ilyen az alkoholok ára, melyek átlagosan a statisztikai eredmények alapján 1,26 százalékkal csökkentek. Ez azonban csak egy átlag, bizonyos alkoholok jelentősebb mértékben drágultak, mások nagymértékben csökkentek - olvashatjuk az italkereso.hu anyagában.

Az uniós átlag alatti áron juthatunk Magyarországon alkoholhoz, ezt az Eurostat statisztikája bizonyítja, ha az uniós átlagárat 100-nak vesszük, akkor látjuk, hogy Magyarországon 73 százalék az alkoholok átlagára, ezzel az utolsó az uniós sorban. Az élen pedig Finnország áll, 193 százalékkal. Az uniós átlagárakhoz képest az északi országokban drágább az alkohol.

Mennyi alkoholt ihatsz egy nap? ITT kiszámolhatod!

A több mint 1.100 féle alkoholos ital árának vizsgálata meglepő eredményekkel zárult, az 1,26%-os átlagos árcsökkenés nem tűnik nagy változásnak, nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé, lássuk, hogy az egyes alkoholfélék ára, hogy változott 2021 januárja és 2022 januárja között.

Árak változása kategóriánkét

Édes? Száraz? Fehér? Vörös? Rosé? A borok világa igazán lenyűgöző, hazánk pedig híres finom és különleges borairól. Egyre-másra szerveződnek a borkóstoló workshopok, indulnak a tanfolyamok, egyre többen vágynak a minőségibb, különlegesebb borokra, és egyre többen vannak olyanok is, akik szeretnének egy kicsit mélyebben belelátni a borok világába. Nos, a borfogyasztók számára jó hír, hogy átlagosan egy év alatt 7,146 %-kal lettek olcsóbbak a borok, persze itt is vannak olyan fajták, melyek ára nagyobb mértékben változott, érdemes megnézni például a villányi merlot-ok árváltozását, hisz akár 30 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk egy palackhoz, mint egy évvel korábban.

Átlagosan kevesebbet fizethetünk a ginért is, egy kicsit drágábbak lettek viszont a keserű likőrök. A kézműves sörök esetében is drágulásról lehet beszámolni. A kézműves sörök az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem is csoda, hisz ezek az italok magas minőségükkel, különlegességükkel, és egyediségükkel kitűnnek a hagyományos sörök közül. Az ilyen sörök minősége mellett fontos kérdés a márkahűség is, sokan elköteleződnek egy-egy sörfőzde iránt, ezek a sörök ma már erős brandet képviselnek. A világ egyre inkább a minőségibb italok fogyasztása felé tart, nem meglepő tehát, hogy az árak ebben a kategóriában nőttek, egész pontosan 7,194 százalékkal. A nagyüzemi sörökért pedig átlagosan 1,28 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. 

A konyakok ára minimálisan csökkent egy év alatt, mint ahogy a likőrök, krémlikőrök ára is csökkent, ezekért átlagosan 1,689 %-kal kevesebbet kell fizetni.

Meggy, vilmoskörte, szilva, barack, cseresznye? Igen, ezek már a pálinkák, megannyi gyümölcs kiváló esszenciája, az ízek kavalkádja, az illatok harmóniája. A kiváló minőség itt is alap, sőt, egyre nagyobb igény van az ilyen pálinkákra, melyek ára csekély mértékben, 0,571 százalékkal csökkent az elmúlt esztendőben. A már hagyományosnak számító gyümölcsök mellett a különlegességek is helyet kapnak a polcokon, sőt, egyre keresettebbek az ilyen nóvumok. Mint a sompálinka, vagy a szederből, sárgadinnyéből, nemes bodzából vagy épp málnából készült párlat. Ebben a kategóriában egyébként a Mályinkai Konkordi-Izabella Szőlő Pálinka viszi a prímet, egy 0,7 literes üveg 26.000 forintba kerül, az ár tavaly is ugyanennyi volt. A különböző párlatok átlagosan 2,473 százalékkal drágultak.

A pezsgők átlagosan 2,145 százalékkal lettek olcsóbbak egy év alatt, az emberek leginkább még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszakban fogyasztják a pezsgőket. A rumfélék 1,083 százakkal lettek olcsóbbak, a tequilák 3,012 százalékkal drágultak, a vermut, bitter kategóriában pedig 2,198 százalék az árcsökkenés. A vodkák tekintetében 2,752 százalékos az árcsökkenés, míg a whiskyk 1,785 százalékkal lettek drágábbak.

Az abszint fogyasztói bruttó ára a statisztika szerint átlagosan 2,017 %-kal csökkent, vannak azonban olyan italok, melyeket több mint 14 százalékkal vásárolhatunk meg olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen az Absinthe Tunel Green, valamint a Tunel Red abszint, előbbi 70, utóbbi 80 százalékos alkoholtartalommal.

Az italkereso.hu által vizsgált árak bruttó, kiskereskedelmi fogyasztói árak, az itt elérhető 215 italbolt árait, termékeit vizsgálták meg. Az alkoholfélék tekintetében tehát nagy a szórás, van, amelyik olcsóbb lett, másokhoz drágábban juthatunk hozzá, érdemes alaposabban feltérképezni a kínálatot és az árakat, hogy egy házibuliban a legjobban jöjjünk ki. 

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás: