Állítólag… ERP mítoszok és legendák

Az ERP rendszerek a digitális megoldások elterjedésével egyre jelentősebb szerepet kapnak a vállalatok működésében. A rendszerek elterjedésével és stratégiai fontosságával együtt különböző mítoszok is kialakultak. A Deloitte szakértői azt nézték meg, mi igaz és mi nem ezekből a legendákból.

Állítólag… ERP mítoszok és legendák

„Az ERP rendszerek általános elterjedése óta eltelt több mint 30 év során néhány mítosz érvényét vesztette. Ilyen volt például, hogy a kezdeti időkben sokan nem bíztak abban, hogy egy rendszer képes összegezni, tárolni és elvégezni azokat a feladatokat melyeket addig a munkatársak végeztek. Úgy gondolták, hogy az emberek ezt úgyis jobban tudják. Egy másik mítosz szerint, mivel az új rendszerek ismeretlenek voltak, a munkavállalók az adatokat nem teljeskörűen és naprakészen kezelték, amivel párhuzamos nyilvántartásokat alakítottak ki, plusz feladatokat és redundanciát eredményezve. A régi mítoszokat az idő és tapasztalat legyőzte, kialakultak azonban új, az ERP rendszer bevezetésekhez kapcsolódó mítoszok” – mondta el Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Állítólag, a felhő alapú ERP költségesebb, és kevésbé biztonságos…

A felhő alapú rendszerek globális megoldások, melyeket ügyfelek tízezrei érnek el az interneten keresztül, ezért a felhő alapú rendszereknek a legmagasabb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy minden felhő szolgáltatónak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adatbiztonságra, összehasonlítva egy on-premise megoldással. A ma használatos felhő alapú rendszerek általában már banki szintű certifikátokkal rendelkeznek, így kétség sem férhet hozzá, hogy az érzékeny üzleti adataink az európai adatközpontokban jó kezekben vannak. A felhőalapú megoldásnak köszönhetően a biztonsági mentések és a helyreállítás is lényegesen egyszerűbb és biztosított az ügyfelek számára. A felhő alapú ERP-k költséghatékonyabbak, mert egyszeri éves vagy havi licenszdíj keretében az ügyfél megfizeti a rendszerhez való hozzáférést, a kért funkciók használatát, a szerver és IT költségeket és a rendszerhez kapcsolódó támogatást is.

Állítólag, ERP-re csak a nagyvállalatoknak van szüksége…

A mítosz abból adódik, hogy az ERP rendszerek megjelenését követően leginkább a nagyvállalatoknál indultak el a bevezetési folyamatok. A mai, modern ERP rendszerek moduláris felépítésűek annak érdekében, hogy az egyes ügyfeleknek csak azokat a funkció csomagokat kelljen megvásárolniuk, melyekre a működésükhöz szükségük van. A felhő ERP szolgáltatások előfizetési modellje lehetővé teszi, hogy akár funkció szintjén összeállíthassák az ügyfelek az előfizetési csomagjukat. A nagy keresletre való tekintettel a piacon elterjedtek a KKV-kat kiszolgáló megoldások is: ezen rendszerek szintén képesek teljes mértékben lefedni az üzleti folyamatokat, de méretükből adódóan jóval elérhetőbb áron.

Állítólag, az ERP rendszer bevezetésével a saját folyamatokat fel kell adni…

Mindenki ragaszkodik azokhoz a munkafolyamatokhoz és gyakorlatokhoz, melyeket akár hosszú évek alatt kialakított. Ma már minden ERP gyártó igyekszik a felhőbe csábítani az ügyfeleit, hiszen a felhő alapú megoldások alacsonyabb üzemeltetési költségéből mind a gyártó, mind az ügyfél profitálhat. Viszont mivel a felhő alapú megoldások ideális esetben egy mindenki által használt rendszer verziót jelentenek, ezért a gyártók rákényszerültek, hogy a megoldásuk testreszabható legyen, nemcsak iparágra, hanem ügyfélre is anélkül, hogy az alapterméken változtatnának. Emiatt ma már a modern ERP rendszerek testreszabási eszköztára „no code”, vagyis a felhasználó által is elvégezhető módon támogatja a változatos üzleti folyamatokhoz való alkalmazkodási képességet.

Állítólag, az új ERP bevezetése hosszú és költséges…

Egy bevezetés hosszúságát és költségeit különböző tényezők befolyásolják. Figyelembe kell venni a vállalat nagyságát, a vezetők rendszerrel szemben állított követelményeit, a felhasználók számát, a testreszabás mértékét, a meglévő és a bevezetett rendszer közötti különbségek mértékét, az erőforrások rendelkezésre állását.

„Ezen tényezők körbejárása kulcsfontosságú a bevezetés megkezdése előtt. Ezentúl érdemes megvizsgálni azt is, hogyha a bevezetés nem valósul meg, azzal mennyi időt és pénzt veszíthet a vállalat. Ahogy egy ERP gyártónak növekszik az ügyfélbázisa, ki kell alakítania a rendszerben a legjobb gyakorlatoknak megfelelő üzleti folyamatokat, melyek a lehető legnagyobb mértékben képesek lefedni az ügyfelek igényeit” – mondta el Simonyi Dénes.

Az ERP-ben kezelt, folyamatosan a legjobb gyakorlatokhoz igazított üzleti folyamatok alkalmazása nagyban meggyorsítja a rendszerek bevezetését. Egy iparágra előre kialakított és paraméterezett rendszer töredék idő alatt bevezethető.

Állítólag, az ERP mellé más új rendszerre (pl. könyvelő, raktárkezelő) is szükség van...

Az ERP bevezetés előtt álló cégeknél sokszor azért húzódik a döntés, hogy valóban bevezessék-e az ERP rendszert, mert úgy gondolják, az önmagában nem lesz elég a folyamataik lefedésére, mellé más rendszerekre is szükségük lesz, melyek akár még nagyobb költséggel járnak. Általános igazság, hogy nem kell minden speciális funkciót (pl. szabadságtervezést vagy gépjármű nyilvántartást) beleerőszakolni egy ERP rendszerbe, hiszen ezekre a funkciókra vannak egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldások, melyeket viszont bizonyos pontokon integrálni kell az ERP rendszerbe. Ennek támogatására ERP oldalon egyszerű és gyors integrációs lehetőségeket alakítottak ki a gyártók.

Állítólag, az ERP bevezetés az IT terület feladata...

Sok vállalatnál amikor először felmerül az ERP rendszer bevezetés, a munkatársak hajlamosak úgy gondolni, hogy az új rendszer kiválasztása, integrálása és működtetése mind az IT terület feladata. Ahhoz, hogy az új ERP rendszer a legjobban szolgálhassa a vállalatot, fontos, hogy az összes terület, valamint a tulajdonosi igények is találkozzanak.

A következő hónapok során a Deloitte szakértő csapata webinar sorozatában a bemutatott ERP mítoszokat és az ezekhez kapcsolódó kérdéseket vizsgálja meg és elemzi, annak érdekében, hogy az ERP rendszer bevezetéssel kapcsolatban ne legyenek homályos foltok. Cél, hogy kiderüljön: melyik mítosz valóság, és melyek azok, amik csak az üzleti életen belül kialakult legendák.

Pluszban zártak az európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 10. 22. 18:05
Megosztás:

A munkavállalók ráharaptak a rugalmas munkavégzésre

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián Budapesten.
2021. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult pénteken a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi szintén vegyes zárás után.
2021. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.
2021. 10. 22. 16:00
Megosztás:

Nagyobb aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai: 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba. Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50%-al magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest. Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.
2021. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában kötelezővé tehetik két adag oltás felvételét

Kötelezővé tehetik Észak-Macedóniában a koronavírus elleni védőoltás két adagjának felvételét - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.
2021. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Szlovénia befagyasztja a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását - közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.
2021. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Nem zárt jó negyedévet a Snapchat

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott.
2021. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Új csúcsra ment az S&P500 tőzsdeindex Amerikában

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette.
2021. 10. 22. 13:00
Megosztás:

2.950 forintra emelte a MOL részvények célárát az Erste

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás - áll az Erste mai elemzésében.
2021. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak.
2021. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Magyarországi premier: Először kepviselteti magát szakmai eseményen a tiktok nemzetköz csapata

Nemzetközi Top Speaker-ek váltják egymást az idén jubileumi 20. születésnapját ünneplő BrandFestival színpadán, október 28-29-én a Cinext Etele-ben. Több mint 100 előadó, számos nemzetközi szakember boncolgatja a Viselkedés-tudomány ernyőkoncepció mentén a márkaélmény-fokozás és a fogyasztói bevonás izgalmas kérdéseit, jelenségeit. Magyarországon először képviselteti magát szakmai eseményen a TikTok nemzetközi csapata.
2021. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Hogyan működik a Google Pay, avagy GPay?

8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető, szeptember elejétől pedig az applikáció is megérkezett, így okosórával is használható. A tavaszi bevezetés óta eltelt hat hónapban a bank ügyfelei 6 milliárd forintot költöttek a GPay segítségével - közölte a K&H, amely egy összeállítást készített arról, hogy mi az a Google Pay, hogyan kell használni, mi garantálja a biztonságot - annak érdekében, hogy azok is elkezdhessék használni ezt fizetési alternatívát, akik valamilyen okból eddig ódzkodtak tőle.
2021. 10. 22. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak.
2021. 10. 22. 10:30
Megosztás:

A magyarok többsége szívesebben vásárol online divatcikkeket

Az online vásárlás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll - áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló nemzetközi kutatásában.
2021. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Öt tipp, hogy miért kell a garázsban mindenképp lennie szivattyúnak

Azt hiszed, a szivattyú olyan eszköz, amelyet alig használ az ember? Ha kertes házad van, pontosan tudod, hogy ez a kijelentés nem igaz, és rendszeresen szükséged lesz a masina segítségére. Mutatunk öt példát, mikor jön jól, ha van a garázsban egy minőségi szivattyú.
2021. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Karácsonykor nem lesz halból hiány

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
2021. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 10. 22. 08:00
Megosztás:

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly, a koronavírus-járvány alatt; a legnagyobb vesztes Budapest volt - olvasható az Otthon Centrum csütörtöki közleményében.
2021. 10. 22. 07:30
Megosztás: