Április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót

A gépjárművek tulajdonosainak, üzembentartóinak a több mint ötmillió jármű után április 15-ig kell befizetni az adót az eddigi március 15-e helyett - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtöki közleményében.

Április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót

A határozatokat a NAV március elején elektronikusan küldi mindenkinek, akinek van valamilyen elektronikus elérhetősége. Akiknek nincs, azok postán kapják meg a papírokat.

Nem kapnak határozatot azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, illetve a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek gépjárműve adómentes.

Ettől az évtől kezdve a gépjárműadót egy összegben, április 15-ig kell befizetni. Az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a fizetésről értesítést a NAV. A szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek - jelezte az adóhatóság.

A természetes személyek - magánszemélyek, egyéni vállalkozók, őstermelők - befizethetik a gépjárműadót a NAV Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy a határozatban szerepelő link használatával, ügyfélkapus azonosítás után.

Az ügyfélkapus elérhetőséggel rendelkezők a megkapott határozatban szereplő fizetési linkre kattintva is teljesíthetik a fizetést.

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, a postai úton küldött irathoz mellékelt csekken, vagy az ügyfélportálról indítva bankkártyával, házibankos utalással is befizethetik adójukat. Csekk telefonon a NAV Infóvonalán igényelhető a legegyszerűbben.

A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A nem természetes személyek átutalással, az ügyfélportálról indítva házibankos utalással és csekken rendezhetik a befizetést.

A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek a törvényi feltételek fennállása esetén részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek - írta a NAV.

Uniós támogatással fejlesztettek új elektromos midibuszt Baján

Elkészült Baján a GANZ-SOR EBN8 elnevezésű elektromos midibusz prototípusa, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban 271,92 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projekt - közölte a busz gyártásában résztvevő GANZ Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. (GTKB) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 10:00
Megosztás:

A bankok nem közelítenek az 5 százalékos THM-hez a lakáshitelekben, csak a személyi kölcsönöknél volt kamatvágás

A lakáshitelek kamatai semmit sem csökkentek október elején, egyelőre nyoma sincs, hogy a bankok elindulnának a tőlük kért 5 százalékos THM felé. A személyi kölcsönöknél van példa kamatvágásra, de ennek azok örülhetnek, akik az átlagosnál valamivel magasabb nettó jövedelmet tudnak felmutatni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 05. 09:00
Megosztás:

Egy repülőjegy áráért most Portugáliát is megnézheted Amerika felé

Izgalmas lehetőséget kapnak most akik Amerika felé repülnek. A portugál nemzeti légitársaság megújult stopover programjával ugyanis most egy repülőjegy áráért nemcsak az amerikai célállomásra, például Miamiba lehet eljutni, de Lisszabont is felfedezhetjük út közben. A legjobb az egészben, hogy ehhez nem kell külön fizetni az extra megállóért, így néhány napot eltölthetünk Portugália fővárosában, mielőtt tovább repülnénk.
2024. 10. 05. 08:00
Megosztás:

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a madárinfluenza

Békés vármegyét követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a madárinfluenza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 07:00
Megosztás:

Miért váltanak az Ethereum és Dogecoin tulajdonosok az izgalmas új Cutoshi előértékesítésre?

Az Ethereum és a Dogecoin a legismertebb kriptovaluták közé tartoznak, de most a tulajdonosaik a Cutoshi felé fordítják figyelmüket – egy izgalmas új projektre, amely ötvözi a DeFi funkciókat a mémkultúrával. A jelenleg zajló Cutoshi előértékesítés új lehetőséget kínál azok számára, akik szeretnének részesei lenni a kriptoipar következő nagy trendjének.
2024. 10. 05. 06:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a magániskolák iránti kereslet hazánkban

Magyarországon az állami oktatás helyzete miatt (alulfinanszírozottság, pedagógushiány, elavult tantervek stb.) a magánintézmények iránti kereslet jelentősen megnövekedett.
2024. 10. 05. 05:00
Megosztás:

Sokba kerülhet az 5%-os lakáshitelek ígérete

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét szorítsák 5% alá. Még nem tudható, mikor érkeznek a „szuperolcsó” konstrukciók, ezért a money.hu szakértője kiszámolta, mennyibe kerülhet a kivárás azoknak, akik bármilyen oknál fogva nem lesznek ilyen hitelre jogosultak. Figyelembe véve az ingatlanárak várhatóan átlagon felüli emelkedését is.
2024. 10. 05. 04:00
Megosztás:

Nagy kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át pénteken a Győri Ipari Parkban, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.
2024. 10. 05. 03:10
Megosztás:

Kínai bölcs: Ezt tedd a pénztárcádba, hogy megsokszorozódjon a tőkéd

Egy réges-régi legenda szerint a kínai bölcsek között volt egy titokzatos mester, akit csak a "Zsákos Öreg" néven emlegettek.
2024. 10. 05. 02:30
Megosztás:

Az MVM Zrt. 150 milliárd forint összegű új klubhitelszerződést kötött kilenc kereskedelmi bankkal

Az MVM Zrt. 150 milliárd forint összegű rulírozó hitelkeret-szerződést írt alá egy kilenc kereskedelmi bankból álló konzorciummal - jelentette be pénteken az energetikai társaság.
2024. 10. 05. 02:20
Megosztás:

Megvan a hajhullás oka és a természetes ellenszere!

A hajhullás problémája sokakat érint, és nem csupán esztétikai gond, hanem pszichológiai hatásokkal is járhat. De mi áll a hajhullás hátterében, és hogyan lehet természetes módon kezelni ezt a kellemetlen jelenséget?
2024. 10. 05. 01:30
Megosztás:

Megszűnik az egyetlen hazai foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató

Az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. megszűnésére vonatkozó döntését az MNB előzetesen jóváhagyta és visszavonta annak engedélyét. A tevékenységét végelszámolással lezáró nyugdíjszolgáltató ezt megelőzően valamennyi jogszabályi és anyagi kötelezettségének eleget tett a vele kapcsolatban álló tagok és foglalkoztatók felé - jelentette be pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 10. 05. 01:00
Megosztás:

A Hamster Kombat 51%-ot esett, ez a mém érme lehet a következő nagy lehetőség?

A befektetőket kicsit kiábrándította a Hamster Kombat. A token nem váltotta be a reményeket, hiszen a tőzsdére lépése óta 51%-ot esett.
2024. 10. 05. 00:01
Megosztás:

A DOGE vezeti a bikapiaci hullámot: 3 ok, amiért az elemzők jelentős rallyt várnak a mémérmék számára

Izgalom veszi körül a mémérmék piacát, ahol a Dogecoin a középpontban áll. Az elemzők egy jelentős értéknövekedést jósolnak a mémérmék számára. Kulcsfontosságú tényezők robbanthatják be ezt a rallyt, ami felkeltheti a kriptovaluta-rajongók és a befektetők figyelmét. Tudd meg, mely érmék lehetnek a következők a növekedési hullámban.
2024. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Több új autót vásárolt a horvát lakosság

Horvátországban az első kilenc hónapban 51 782 új személygépkocsit adtak el, 12,1 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva pénteken.
2024. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Megörültek a tőzsdék, szárnyal a dollár a hírekre - de mi történt?

Egyszerű: a vártnál jóval több munkahely létesült az USA-ban.
2024. 10. 04. 21:00
Megosztás:

6 kriptovaluta, amit érdemes figyelni idén októberben: A TON, AVAX és CYBRO tokenek is készen állnak az 1000x-es növekedésre

A következő altcoinok mutathatnak komoly növekedési potenciált idén októberben: a TON, AVAX és CYBRO nagy figyelmet kapnak. A piac izgalmas fejlemények előtt áll, és ez a cikk hat tokent vizsgál meg, amelyeknél exponenciális növekedés várható. Fedezd fel, mely kriptovaluták vannak felkészülve a jelentős mértékű emelkedésre.
2024. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Miért éri meg a casco biztosítás? - Hasznos tudnivalók az átfogó védelemért

Minden autó- és motortulajdonos számára fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítson a járműve és önmaga számára. Hiába nem felemelő érzés balesetekre és azok következményeire gondolni, be kell látni: a forgalomban való részvétel kockázatos, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás pedig csak a harmadik fél által elszenvedett károkat fedezi.
2024. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Emelkedtek a globális élelmiszerárak szeptemberben

Szeptemberben 13 hónapja a legnagyobb egyhavi emelkedéssel nőttek a globális élelmiszerárak elsősorban a cukor drágulása miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.
2024. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Százötvenmillió forinttal támogatja az árvízi védekezésben részt vevő településeket a Szerencsejáték Zrt.

A nemzeti lottótársaság egyik termékének egyheti bevételét és a Szuperkoncert helyszíni értékesítésből származó összeget, 150 millió forintot ajánlott fel az árvízkárok enyhítésére - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. pénteken az MTI-t.
2024. 10. 04. 18:30
Megosztás: