ASTRASUN Solar Nyrt. csengetése a BÉT-en - bővül a parkett

Folytatja dinamikus bővülését a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformja, a BÉT Xtend – ezúttal a közel 25 éves múltra visszatekintő, főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó ASTRASUN Solar Nyrt. debütált a BÉT parkettjén. A társaság tőzsdére lépését szisztematikus felkészülés előzte meg, amelynek során a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának számos elemét igénybe vették. A tőzsdei jelenlét elősegítheti az ASTRASUN további növekedési terveinek megvalósítását, amelyek között a nemzetközi terjeszkedés kiemelt hangsúllyal jelenik meg.

ASTRASUN Solar Nyrt. csengetése a BÉT-en - bővül a parkett

Kereskedésindító csengetés keretében üdvözölte a Budapesti Értéktőzsde az ASTRASUN Solar Nyrt. részvényeinek megjelenését középvállalatokra specializált piacán, a BÉT Xtenden. A tradicionális ceremónián többek között Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, és dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A bevezetés keretében a megújulóenergia-szektorban tevékenykedő társaság 23 624 120 darab, egyenként 100 forint névértékű, 2 362 412 000 forint össznévértékű törzsrészvénye jelent meg a BÉT Xtend platformján. Az előkészítési munkálatokban kijelölt tanácsadóként a BDO Magyarország Zrt., jogi tanácsadóként az AegisLegal működött közre.

A jogelődje révén közel negyed évszázados múltra visszatekintő vállalat eleinte élelmiszerkereskedelemre specializálódott, majd 2014-ben tevékenységi területet váltottak, amelyet az ASTRASUN Solar név felvétele is fémjelzett. Innentől fogva a társaság a megújuló energiát helyezte a fókuszba – kezdetben ez elsősorban a napelemes rendszerek tervezését, kivitelezését, karbantartását, fejlesztését és az ezekhez kapcsolódó beruházásokat jelentette. Az évek során a szolár-hidrogén rendszerekkel szélesedett a portfólió, amelyet a társaság a jövőben a megújuló energia további szegmenseivel is bővíteni kíván. Az ASTRASUN számos, a hazai piacon egyedülálló szolgáltatással rendelkezik, úgymint a környezetbarát napelem-tisztítási eljárás vagy a korrózióvédelmi know-how, emellett nemzetközi, főként regionális szinten is egyre jelentősebb szerepet töltenek be az ágazaton belül, amelyet a tőzsdei jelenlét is jelentősen támogathat.

A társaság az elmúlt években koncepciózusan készült a tőzsdére lépésre, amelynek során a BÉT számos középvállalati kezdeményezését igénybe vették: a 2020-as BÉT50 kiadványban való bemutatkozást követően csatlakoztak a BÉT vállalatfejlesztési képzéséhez, az ELITE Programhoz, valamint sikeresen pályáztak támogatásért a tőzsdei megjelenés finanszírozását segítő, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretében. 2022 tavaszán a BÉT zártkörű tranzakciókat elősegítő rendezvényén, a BÉT Xmatch-en is részt vettek, ahol számos meghatározó intézményi befektető előtt mutatkoztak be. A folyamat végére a társaság, a BÉT ezirányú törekvései mentén, mind finanszírozási szempontból, mind vállalatvezetési és tőkepiaci ismereteket, transzparenciát és szervezeti kultúrát tekintve tőzsdeéretté vált.

„A jelenlegi, turbulens gazdasági környezet, amellett, hogy jelentős kihívásokat támaszt a gazdaság minden szereplője számára, egyben a fejlődés táptalaja is lehet – ez az energetikában fokozottan érvényes, ahol még soha nem tapasztaltunk olyan mértékű fejlődési dinamikát, mint napjainkban. A tendencia egy egészen új világ érkezését vetíti elő, hatását tekintve – meglátásom szerint – az autó, vagy az internet feltalálásához hasonlítható. Társaságunk célja, hogy ezen változás élére álljon, mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon, ennek megvalósítását pedig jelentősen támogathatja a tőzsdei bevezetés” – értékelte dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója a vállalati mérföldkövet, amelyet a BÉT Xtend piacra történő bevezetés jelent.

„Az ASTRASUN piacra lépése visszaigazolja a BÉT középvállalati szolgáltatásai iránti igényt, hiszen a tőzsdére lépés előtt a cég tagja volt a BÉT50 Klubnak, elvégezte az ELITE programot, továbbá igénybe vette a mentor program nyújtotta lehetőségeket. Örülök, hogy egy újabb cég jelent meg a magyar részvénypiacon, amely a megújuló energia szektorba való befektetést teszi lehetővé. A Budapesti Értéktőzsde minden munkavállalója nevében sok sikert kívánok a társaság tőzsdei jelenlétéhez és növekedési terveinek megvalósításához!” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell a középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.

Szenvednek az életbiztosítások, pörögnek a nyugdíjbiztosítások

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 02. 07. 15:00
Megosztás:

A válság ellenére is intenzív növekedési pályán a legnagyobb magyar adatelemző cég

Közel 55 százalékos árbevétel növekedést ért el 2022-ben a budapesti székhelyű Starschema Kft., amely tavaly tavasz óta a világ egyik vezető tech óriása, az indiai HCL Technologies leányvállalataként működik. A cég megrendeléseinek nagy része, közel 60 százaléka Fortune 500-as amerikai nagyvállalatokhoz köthető.
2023. 02. 07. 14:30
Megosztás:

Emelkedik a nyersolaj ára, Szaúd-Arábia árat emelt az ázsiai vevők felé

A Brent 82,7, a WTI pedig 76,1 dollár volt ma reggel az áprilisi leszállításra, míg az azonnali árjegyzésű Ural 52,6 dollárért forgott Európában.
2023. 02. 07. 14:00
Megosztás:

5 milliárdos saját részvény visszavásárlás a BNP Paribas-nál

A BNP Paribas 5 milliárd eurós saját részvény vásárlási programot jelentett be.
2023. 02. 07. 13:30
Megosztás:

Belehúzott a hazai ipar decemberben

Közzétette ma reggel a KSH a tavalyi utolsó havi ipari termelési adatokat. Havi szinten 3,8 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Éves szinten mindössze 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a munkanaphatással tisztított adatok szerint, jelentősen meghaladva az előrejelzésünket és a konszenzust. 2022 egészét tekintve 5,8 százalékkal bővült a szegmens kibocsátása.
2023. 02. 07. 13:00
Megosztás:

Hivatalos: Itt a Google saját chatbotja a Bard

A Google vezérigazgatója jelentette be, hogy elindul a Google saját Chatbotja a Google Bard.
2023. 02. 07. 12:30
Megosztás:

A válság ellenére csökkenőben van a magyarok munkanélküliségtől való félelme

A romló gazdasági mutatók és negatív előrejelzések ellenére az őszi időszakhoz képest év végére enyhén javult a munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos hangulata. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy érzékelhetően többen tekintenek optimistán az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradására. Ugyanakkor a munkavállalók kevésbé derülátók azzal kapcsolatban, hogy amennyiben állásvesztésre kerülne sor, akkor könnyen, vagy nagyon könnyen találnának maguknak új, a képzettségüknek megfelelő pozíciót. A hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából az is kiderül, hogy a válaszadók egyötöde valószínűleg vagy biztosan kötne olyan biztosítást, ami a munkahely elvesztése esetén pénzügyi segítséget nyújt.
2023. 02. 07. 12:00
Megosztás:

4 módja annak, hogy kitűnj versenytársaid közül

Szeretnéd, ha vállalkozásod növekedne, és nem veszne el a versenytársak között? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Az új vezetők és marketingszakemberek minden iparágban szeretnék látni márkájuk fejlődését. Ezt azonban nem könnyű megtenni, ha 10 vagy 20 másik vállalkozás évek óta azt csinálja, amit te.
2023. 02. 07. 11:30
Megosztás:

Bostic az eddig vártnál több emelést is elképzelhetőnek tart

A szokásosnál szigorúbb hangot ütött meg tegnapi interjújában Raphael Bostic, a Fed atlantai tagbankjának elnöke.
2023. 02. 07. 11:00
Megosztás:

Fejleszti terhesdiagnosztika- és várandósgondozó központját az SZTE

Százötvenmillió forintos beruházással fejleszti terhesdiagnosztika- és várandósgondozó központját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a városból, illetve a járás más településeiről érkező kismamák ellátása új helyszínre is került - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 07. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 07. 10:00
Megosztás:

Az amerikai elnök kedden tartja hagyévértékelőjét

Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
2023. 02. 07. 09:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság 100 millió euró támogatást nyújtana Észak-Macedóniának

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az Európai Unió legfeljebb 100 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Észak-Macedóniának, ami hozzájárulna az ország 2023-as és 2024-es finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez, támogatva mind a költségvetési fenntarthatóságot, mind a strukturális reformokat.
2023. 02. 07. 09:00
Megosztás:

BKK: a korszerű trolibuszok újabb típusa érkezett Budapestre

Újabb típussal bővül a főváros trolibuszflottája, miután hétfő hajnalban a fővárosba érkezett a Solaris-Skoda Trollino típusú jármű első szólóverziója - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2023. 02. 07. 08:30
Megosztás:

Ügyfélátvilágítással foglalkozó céget vásárolt fel az online csalásmegelőző SEON

Újabb sikeres exitet zárt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures: a SEON online csalásmegelőző technológiai startup felvásárolta a pénzmosás elleni küzdelem területén ügyfélátvilágítási szolgáltatást kínáló Complytront - közölte a Hiventures hétfőn az MTI-vel.
2023. 02. 07. 08:00
Megosztás:

Nőtt a sertéshúsfogyasztás Magyarországon

Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett, mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, és második helyen van a baromfiágazat után - mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn a mangalicahús belföldi népszerűsítéséről, a mangalica, mint prémium élelmiszer lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 07. 07:30
Megosztás:

Folytatódik a Nyugati pályaudvar megújulása

Folytatódik a Nyugati pályaudvar megújítása: a Teréz körúti homlokzaton, az északnyugati torony felújítása mellett a tervek szerint februárban a dél-keleti tornyon is megkezdődnek a munkálatok, valamint várhatóan ősszel elbontják a megújult homlokzat elől a védőtetőt - közölte a vasúttársaság a honlapján hétfőn.
2023. 02. 07. 07:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot vetne ki az orosz alumíniumra

Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot tervez kivetni az orosz alumíniumra még a héten, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Oroszországra az Ukrajna elleni invázió első évfordulójának közeledtével - közölte a Bloomberg hétfőn, név nélkül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva.
2023. 02. 07. 06:30
Megosztás:

Hozzáférhetővé tette a NAV az online pénztárgépek adatait a cégek számára

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhatóság (NAV) azzal, hogy hétfőtől letölthetők az online pénztárgépek adatai - közölte az adóhatóság honlapján.
2023. 02. 07. 06:00
Megosztás:

Kissé javultak a magyarországi turisztikai cégek várakozásai

Kismértékben, óvatosan javultak a turisztikai és a vendéglátóipari szektor várakozásai az év elején a közeli jövőre - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató legfrissebb felmérésében az MTI-vel hétfőn.
2023. 02. 07. 05:30
Megosztás: