Átadták a Marosvásárhelyi Református Kollégium új bölcsődéjét

Átadták pénteken a Marosvásárhelyi Református Kollégium új bölcsődéjét, a magyar kormány támogatásával kialakított intézmény a református egyház legnagyobb ilyen jellegű beruházása Erdélyben.

Átadták a Marosvásárhelyi Református Kollégium új bölcsődéjét

Az avatóünnepségen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke elmondta: ez a legnagyobb bölcsőde Erdélyben, amelyet a református egyház épített a magyar kormány támogatásával. A korszerű épület öt bölcsődei csoportot, közel száz gyereket tud befogadni. Az egész közösség hálás a beruházásért - mondta, megköszönve a támogatást.

Emlékeztetett: tavaly a Marosvásárhelyi Református Kollégium épülete újult meg, és elhelyezték az elemi iskola alapkövét, de egy szakiskolát is terveznek. "Összefogva, egy erővé válva meg tudjuk valósítani, amit eldöntöttünk" - mondta a püspök. Hozzáfűzte, hogy az egyházat gyakran érik szegregációs vádak, de ezek nem igazak. "Mi ebbe az óvodába bárkit befogadunk. Egyetlen feltételünk van, ami alkotmányos jogunk: hogy magyarul tanuljanak az ide bejövő gyerekek" - jelentette ki. Hozzátette, ezen túl az ajtó bárki előtt nyitva áll, nem kérdezik, ki milyen identitású, nemzetiségű.

A püspök a kolumbiai repülőgépbalesetet csodával határos módon túlélő négy gyerek példáján keresztül rámutatott: az erdélyi reformátusoknak is úgy kell nevelni a gyerekeiket, hogy kialakuljon az önfenntartó ösztönük, tragédiákat túlélve is megmaradjanak.

Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője egy tudatos, előrelátó kormányzati program sokadik állomásának nevezte a marosvásárhelyi ünnepséget. Hangsúlyozta, hogy ez "az egyetlen járható út", a szülőföldön való megmaradás, oktatás útja, amely a szülőknek a mindennapok könnyebbségét, gyerekeik biztonságát jelenti.

Emlékeztetett: az egyházak hitéleti tevékenységük mellett évszázadokig széleskörű oktatási és szociális tevékenységet is folytattak. Ezt a kommunista hatalom egy tollvonással megszüntette, és most nehéz újraindítani ezeket az intézményéket - mondta a marosvásárhelyi katolikus iskola esetére utalva a főosztályvezető.

"Közösségi intézményeink ma is az egyházak keretében vannak a legnagyobb biztonságban" - jelentette ki Brendus Réka, aki szerint a korábbi nemzedékek örökségének az újjáépítése zajlik. Azt kívánta a marosvásárhelyieknek, hogy töltsék be gyermeknevetéssel az épületet, de szerinte az lenne a legnagyobb elégtétel, ha kinőnék azt, és újabbakat kellene építeni.

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester rámutatott: az új bölcsődével gyarapodott a marosvásárhelyi magyar közösség, amely évszázadokon keresztül a református egyháznak köszönhette fejlődését. Az elöljáró a támogatóknak, a magyar kormánynak is köszönetet mondott. Úgy vélte, Marosvásárhely nem lenne Erdély egyik tudásközpontja a református kollégium nélkül, és megköszönte az egyháznak "az évszázados munkát". "A mai nap azt mutatja, hogy ez a munka nem ért véget, az évszázados gyökereken új sarj jelenik meg a református bölcsődével" - fejtette ki.

Felidézte, hogy az új bölcsőde egy égető problémát is megold, hiszen más romániai nagyvárosokhoz hasonlóan Marosvásárhelyen is kevés a bölcsődei hely, kétszeres az igénylés. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy az intézmény szilárd alapot nyújt majd az idejáró gyerekek jövőjéhez, és a közösséget is erősíti.

A református bölcsődét ősztől üzemelnék be. A beruházás 5,6 millió lejbe (437 millió forint) került.

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás: