Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Mokán István (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen felidézte, egy 2017-es kormányhatározatban leírták, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program II. ütemének keretében országosan 26 tanuszoda épülhet, az egyik Sarkadon. Békés vármegye 75 települése közül kettőt, Sarkadot és Orosházát jelölték akkor ki a beruházás megvalósítására.

Az önkormányzat még abban az évben ingyenesen állami tulajdonba adta az egykori sportpálya 4670 négyzetméteres területét.

A polgármester hozzátette, 2020 novemberében egy újabb kormányhatározat 1 milliárd 40 millió forintot rendelt a sarkadi beruházáshoz, a kivitelező békéscsabai székhelyű Galéria Invest Kft. 2021 januárjában kezdte és 2022 júniusában fejezte be a munkálatokat.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, a kormány minden járásban szeretne egy tanuszodát létesíteni. Jelezte, az ő választókörzetéhez tartozó szeghalmi járásban, Füzesgyarmaton az első ütemben, a sarkadiban most valósult meg a célkitűzés, a gyulai járásban pedig évtizedek óta működik fürdő és uszoda.

A politikus a jelenlegit a "vidék kormányának" nevezte, kiemelve, hogy a "Budapest központú" országban nagyon fontos egy-egy vidéki létesítmény átadása.

A tanuszoda üzemeltetése, fenntartása és működtetése a Nemzeti Sportügynökség Zrt. feladata lesz.

Az 1300 négyzetméteres tanuszodában - az aula és az öltözők mellett - két medencét alakítottak ki: egy 6x10 méteres tanmedencét és egy 15x25 méteres úszómedencét.

Az épületet Karsai Károly római katolikus diakónus és Koncz Zsolt református lelkész áldotta meg.

A tanuszodában hétfőtől néhány hétig tartó terheléses próbaüzem veszi kezdetét. Ezt követően egyes időszakokban a medencék az iskolai úszásoktatáshoz vehetők igénybe, a késő délutáni órákban pedig a lakossági és sport célú használat igényeit elégíti ki a létesítmény.

Kötelező a kéményseprés évente? Családi házak kéményseprési 2023-as szabályok

2016. július 1. óta a Katasztrófavédelem teljes körű kéményseprőipari közfeladatot lát el a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Tevékenysége sormunka keretében és sormunka keretén kívül, megrendelés alapján ellátandó feladatokból áll - olvashatjuk a hivatalos állásfoglalást a Katasztrófavédelem honlapján. Mennyibe kerül a kéményseprés 2023-ban? Mik a kéményseprés szabályai a családi házak vonatkozásában 2023-ban?
2023. 06. 08. 02:00
Megosztás:

Idén már 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója szerdán Alsónémediben.
2023. 06. 08. 01:30
Megosztás:

Magyarország a világ minden részéről várja a beruházókat

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat - mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.
2023. 06. 08. 01:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 08. 00:30
Megosztás:

Ki kapja a nyugdíjat, ha meghal a nyugdíjas?

Minden ember életében fontos a nyugdíjba vonulás, hiszen az érintett személy életének aktív szakasza lezárul. A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) a nyugdíj-ellátásban részesülők adatait egy – kilenc számjegyből álló – azonosító, az un. nyugdíj folyósítási törzsszám segítségével tartja nyilván. Amiről azonban a nyugdíjasok kevésbé, vagy épp egyáltalán nem tudnak az az, hogy kit illet meg a nyugdíj a nyugdíj-jogosult elhalálozása esetén?
2023. 06. 08. 00:01
Megosztás:

Ezt a francia használt autót lehetett leggyorsabban eladni májusban

A Kocsi.hu adatbázisa alapján az Opelekből kelt el a legtöbb használt autó májusban, a legtöbben a Volkswagenekre kereste. Az eladott dízelek aránya fokozatosan csökken, helyüket a hibrid, illetve az elektromos kocsik veszik át a használt piacon is. A leggyorsabban, átlagosan 61 nap alatt a Peugeot-k keltek el, míg az Alfa Romeókat jellemzően több mint 200 napig kellett hirdetni. A magyar használtautó vásárlók a német prémium márkákat akár 200 ezer kilométeres futásteljesítmény felett is szívesen veszik meg. Egyre keresettebbek az idősebb autók, a néhány éves kocsikra viszont lényegesen kevesebben szűrnek rá, mint egy évvel korábban.
2023. 06. 07. 23:30
Megosztás:

Már szocho nélkül is teljesült a kormány négyéves állampapírterve

Április végére átlépte a magyar háztartások állampapírban lévő vagyona a 11 ezer milliárd forintot. Az év második felében pedig még inkább az állampapíroknak fog lejteni a pálya a megtakarítási piacon a szocho-fizetés kiterjesztése miatt - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 06. 07. 23:00
Megosztás:

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.
2023. 06. 07. 22:30
Megosztás:

Közvetlen EU-s forrásokhoz juthatnak Budapest és a közép-magyarországi régió kis- és középvállalkozásai is

2027-ig összesen 377 milliárd eurót különített el az Európai Unió az úgynevezett új prioritásokra, 24 szakmai program keretében. A pályázatokkal elérhető forrással olyan projekteket finanszíroznak, amelyek példamutatóak az Unió számára. Ezekre a forrásokra budapesti kkv-k is pályázhatnak – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) erről tartott információs napot a vállalkozások számára.
2023. 06. 07. 22:00
Megosztás:

Uniós döntés született az elektromos töltés áfája kapcsán

Fontos döntést hozott az Európai Unió Bírósága egy lengyel cég tervezett tevékenysége kapcsán. A közelmúltban közzétett döntés alapján termékértékesítésnek minősül a hozzáadott értékadó rendszerében az olyan - egyetlen egységet képező és összetett - ügylet, amely a gépjárművek elektromos töltése mellet magában foglalja többek között az érintett járműhasználók számára nyújtott szükséges műszaki támogatást, valamely csatlakozó lefoglalását, vagy a korábbi tranzakciók megtekintését.
2023. 06. 07. 21:30
Megosztás:

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.
2023. 06. 07. 21:00
Megosztás:

10 tévhit a megtakarításokat terheló új adóval kapcsolatban

A kormány július elsejétől a természetes személyek kamatjövedelmét 13% szociális hozzájárulási adóval is megterheli. Vagyis az eddig kamatadó néven ismert 15%-os adó mellé egy újabb adónem kerül bevezetésre. Így a teljes adóteher már 28%-ra hízik. A témával kapcsolatban számos tévhit kering, melyet a Bankmonitor szakértői igyekeznek most tisztázni.
2023. 06. 07. 20:30
Megosztás:

Furcsa ez a tőzsde: rossz hírek jönnek, mégis emelkedés van - Hogy is van ez?

Nagyon furcsa dolgok történnek mostanában. Miközben szállingóznak a rossz adatok, a piac úgy viselkedik, mint egy óvatos kiscsikó. Nem a vad fajtából, de azért mégiscsak csikó. A világból alapvetően negatív hírek jönnek a gazdasági konjunktúrát illetően, de a piacok az elmúlt időszakban mégis araszolgattak fölfelé.
2023. 06. 07. 20:00
Megosztás:

Így változott szerda estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 06. 07. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 06. 07. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 07. 18:30
Megosztás:

Milliárdos kárösszeggel indult a viharszezon

A biztosítók mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 07. 18:00
Megosztás:

Enyhült a nyersanyaghiány a német iparban

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.
2023. 06. 07. 17:30
Megosztás:

Egyre több a turista Romániában

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 06. 07. 17:00
Megosztás:

Javította világgazdasági növekedési előrejelzését az OECD

Az iparosodott országok szervezete, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) minimálisan felfelé módosította a 2023-as világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését és nem változtatott a jövő évi prognózisán - derült ki a párizsi székhelyű szervezet honlapján szerdán közzétett jelentéséből.
2023. 06. 07. 16:30
Megosztás: