Átadták a térségi vásárteret Békéscsabán

Átadták a 8,4 milliárd forint hazai forrásból, a Modern városok program (MVP) keretében kialakított térségi vásárteret Békéscsabán szerdán.

Lázár János építési és közlekedési miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarország képes lenne 20 millió ember számára élelmiszert előállítani, "de a lehetőségeket nem aknázzuk ki". A multinacionális kereskedelmi láncoknak a békéscsabaihoz hasonló vásárterek tudnak a konkurenciái lenni, ezért támogatják, hogy Soprontól Békéscsabáig hozzanak létre ilyeneket, de "nem mindenki meri megcsinálni" - jegyezte meg.

A tárcavezető szólt arról: az elmúlt évtizedek célkitűzése az volt, hogy Magyarország autóipari nagyhatalom legyen, amit sikerült elérni; most az élelmiszer-ellátásban és a vidékfejlesztésben kell előrelépni. Magyarország kiszolgáltatta magát a multinacionális vállalatoknak az élelmiszer-kereskedelem terén; a kormány sokat tett a függőség csökkentéséért, "de ebben még nem állunk jól" - mondta, hozzáfűzve: pedig az ország önellátó képessége azonos az ország szuverenitásával.

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány szeretne a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögben egy új, a győrihez hasonló ipari konglomerátumot kialakítani, amiben Szolnoknak és Békéscsabának is "zászlós szerepe" lehet. Ezért döntöttek az M44-es gyorsforgalmi út megépítéséről, ami "jól halad", és arról, hogy kiviszik a határig, összekapcsolják Romániával. Emellett döntöttek a 47-es út négysávúsításáról is, aminek az előkészítése is több tízmilliárd forintba kerül, a 88 kilométeres beruházás értéke 300 milliárd forint körül lesz, először a Békéscsaba-Debrecen szakasz készül majd el - közölte.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a cél az, hogy magyar alapanyagból előállított, magyar termelőtől vásárolt, magyar élelmiszer kerüljön az asztalra, ezért támogatja a kormány az értékesítési helyek megújítását, a másik oldalon pedig a termelőknek nyújt segítséget. "Erre adekvát válasz ez a vásárcsarnok is" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az elmúlt években megháromszorozták a termelői piacok számát a kisebb településeken.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy 178 éve jött létre Békéscsabán az első állatpiac és 1974-75-ben nyílt meg a most felújított és kibővített vásártér. A politikus szerint a beruházás városrehabilitációs programnak is felfogható, hiszen a környéken élők lehetőségeit javították azzal, hogy a nagybani piacot kiköltöztették a város szélére, és több száz új parkolóhely létesült. "Békéscsaba élhetőbb, 21. századibb lett" - fogalmazott.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester emlékeztetett: szinte pontosan hét éve írták alá Orbán Viktor miniszterelnökkel az MVP-t. A vásártér kialakítása "Békéscsaba utóbbi tíz évének legnagyobb fejlesztése volt", amivel a térség "legnagyobb, legmodernebb piaca jött létre". Szavai szerint a vásártér szerdánként és szombatonként közösségi tér is, ahol több száz kistermelő árul és ahová több ezer vásárló érkezik.

A békési vármegyeszékhelyen 8,45 milliárd forintos támogatásból alakítottak ki új, fedett-nyitott, hatezer négyzetméteres vásárcsarnokot, felújították a 250 négyzetméteres pavilonsort; megépült egy új, háromszintes, 292 férőhelyes parkolóház; továbbá áthelyezték a város külső részére a 9 ezer négyzetméteres nagybani piacot. A projekt része volt a környező utak és utcák részbeni felújítása, parkolók kialakítása. Az új vásárcsarnokot és a parkolóházat a Swietelsky Magyarország Kft. építette; a nagybani piac kivitelezője a békéscsabai Galéria Invest Kft. volt.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 21. 19:30
Megosztás:

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás: