Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

A keddi budapesti sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, az Év Családbarát Emlékhelye Díj fővédnöke emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta olyan családbarát fordulat történt, amelynek az eredménye már számokban is mérhető. Ma, a nehéz gazdasági helyzet és a nem is olyan távol dúló, két háború ellenére is háromszor annyit költünk a költségvetésben a családokra, mint 2010-ben - tette hozzá.

"A nagy kormányzati szándékokat ki kell, hogy egészítsék azok a kezdeményezések, melyek a hétköznapjainkat teszik könnyedebbé akkor, ha családban élünk" - mutatott rá Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy ilyen kezdeményezés a 2023 júliusában alapított díj is. Szerinte ez utóbbi  jó jelzés abba az irányba, hogy érdemes a családokba fektetni, az ugyanis mindig meg fog térülni.

"Ismernünk kell a múltunkat és a jelenünket ahhoz, hogy a jövőnkre megfelelő válaszokat tudjunk adni. Ebben tud iránytű lenni a történelmi emlékhelyek sokasága" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: "egy olyan kezdeményezés első fejezete ér most célba, amely ahhoz a törekvésünkhöz kapcsolódik, hogy megpróbáljuk a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vinni nemcsak a fiatalabb generációhoz, hanem a családokhoz is".

A díjjal a 83 nemzeti- és történelmi emlékhelyből azokat jutalmazták, melyek a családokat különös gonddal és előkészítéssel vonzzák magukhoz - fűzte hozzá Móczár Gábor.

A győztes pályázókra az a feladat hárul, hogy megpróbálják a családtudatos gondolkodást küldetésként teljesíteni - fogalmazott Móczár Gábor, hozzátéve, hogy a kezdeményezés fontos lépést jelent a magyarságtudat és nemzeti identitás erősítésében a jövő nemzedékeiben.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a díj odaítélésében fontos szempont volt többek között az, hogy a helyszín jól megközelíthető legyen a családok számára, könnyen lehessen babakocsival közlekedni, de számított a különböző szolgáltatások megléte is.

Az is szerepet játszott a díjazásnál, hogy a helyszínen minél több korosztály számára legyen megfelelő program, valamint hogy az emlékhelyen a nemzeti ünnepeken a családok le tudják-e róni a kegyeletüket - fűzte hozzá Kardosné Gyurkó Katalin.

A NÖRI által küldött írásos összegzés szerint az elismerésre bármely nemzeti vagy történelmi emlékhely pályázhatott egy, a NÖRI és a NOE által összeállított kérdőív kitöltésével.

Az elismeréssel arra szeretnék ösztönözni a 21 nemzeti és 62 történelmi emlékhelyet, hogy programjaik tervezése során, valamint infrastrukturális fejlesztéseik kialakításakor törekedjenek arra, hogy a családosok számára vonzóvá tegyék történelmünk ikonikus helyszíneit.

A szeptember 30-i határidőre összesen 24 - négy fővárosi és húsz vidéki - pályázat érkezett. A bíráló bizottság tagja volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport CSR igazgatója, valamint Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin laptulajdonosa voltak.

Jön az ukrán áram

Ukrajnában ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak csütörtökön, aminek következtében a tervek szerint újból megindulhat az áramexport több országba, köztük Magyarországra - számolt be az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata pénteken a Telegramon.
2024. 03. 04. 16:30
Megosztás:

Borús volt a hangulat februárban az Egyesült Államokban

Az előzetesen becsült emelkedés helyett csökkent a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe februárban.
2024. 03. 04. 16:00
Megosztás:

Emelte a tétet a Vertikal Group Nyrt.

A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel - tájékoztatta az MTI-t a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság pénteken.
2024. 03. 04. 15:30
Megosztás:

Új rendszert fejlesztett ki az Ipsum-Tech Kft.

Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű, autószervizeléssel foglalkozó Ipsum-Tech Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 201 millió forintos támogatásával - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 03. 04. 15:00
Megosztás:

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás: