Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

Az egyetem rektora nyitó gondolataiban az NKE küldetését ismertetve kiemelte: az intézmény a biztos jövő egyeteme, „a mi küldetésünk az, hogy biztos jövőt nyújtsunk mindenki számára, aki hozzánk jelentkezik”. Deli Gergely hozzátette: a Rendészettudományi (RTK) és a Hadtudományi Karok (HHK) hallagatói „életre szóló hivatást és feladatot kapnak, és ehhez hozzájárul az a kiszámítható karrierpálya is, amely az egyetemre történő belépéskor megkezdődik, hiszen szolgálati jogviszonyuk lesz és illetményt kapnak”. A rektor hangsúlyozta, az egyetemi polgárok nemcsak a hivatásos, hanem a civil karokon is megszerzik a munkaerőpiacion történő sikeres elhelyezkedéshez szükséges szakmai gyakorlati ismereteket az egyetem által biztosított gyakornoki helyeken. 

A várható pályakezdő bruttó átlagbérek alapján állította sorrendbe a szakokat az UNIside internetes portál, amelynek 15-ös listáján az NKE több képzése is szerepel. A legjobban fizető szakok közül négy az államtudományi képzési területről került ki, amely területen egyedüliként az NKE hirdet képzést. A lista első helyére az NKE HHK-n meghirdetett katonai vezetői alapszakon végzettek kerültek 650 ezer forintos bruttó jövedelemmel. A harmadik helyen szerepel a katonai logisztika 564 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel, amely képzésére szintén csak az NKE HHK-n van lehetőség jelentkezni. A lista nyolcadik és kilencedik helyeit az NKE RTK két szakja foglalja el. A rendészeti igazgatási szak diplomásainak havi bruttó átlagjövedelme 482 ezer forint, míg a bűnügyi igazgatási alapszakok végzettek átlagosan bruttó 478 ezer forintot keresnek havonta.

Ennek kapcsán Deli Gergely rávilágított, az NKE az egyetemek élvonalába tartozik, tudományos pozícióját tekintve pedig egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik, ugyanis „nincs még egy olyan hazai magyar egyetem, amelynek társadalomtudományok területén saját kutatóközpontja lenne”.

Az NKE nemzetközi rektorhelyettese az intézmény egyik legfontosabb stratégiai célkitűzését, a nemzetköziesítést ismertette. Koller Boglárka kifejtette: az egyetem fennállásának tíz éve során jelentős lépéseket tett e téren, amelynek eredményeképpen mind az európai uniós, mind az unión kívüli kapcsolati rendszerei jelentősen bővültek. Az egyetem angol nyelvű képzései mellett számos angol nyelvű kurzuson is részt vehetnek az NKE-re felvételt nyertek. Akik angol nyelven tanulnak, „versenyképességi pluszt kapnak”, ezért az egyetem hosszú távú célkitűzése, hogy még több angol nyelvű szakot biztosítson a hallgatók számára.

Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képzéseit Tischler Zoltán, az ÁNTK Oktatásszervezési Osztályának vezetője mutatta be. Elmondta, hogy a kar hallgatói széles körű, a 21. század  társadalmi, gazdasági kihívásainak megfelelő tudásanyagot kapnak, amelynek birtokában a központi közigazgatás számos területén el tudnak helyezkedi. A felvételi előtt állóknak Tischler Zoltán azt tanácsolta, hogy minden, érdeklődésükre számot tartó képzési lehetőséget jelöljenek meg.

A Víztudományi Kar képzéseivel kapcsolatban Bíró Tibor dékán arról beszélt, hogy a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez képeznek szakembereket. A VTK-ra jelentkezők bajai lakhatása biztosított, a campus területén található kollégium ugyanis ingyenes lakhatást kínál valamennyi hallgatónak a teljes képzési idő során. Bíró Tibor kitért a karon elérhető vízügyi ösztöndíjra is, amelyre a nappali munkarendű építőmérnöki alapképzésben részt vevő elsőéves, közszolgálati ösztöndíjas, aktív státuszú hallgatók pályázhatnak. A dékán kiemelte: VTK-s diplomával a vízügyi szolgálat és a víziközmű ágazaton kívül a versenyszférában is el lehet helyezkedni. A vízügyi diplomával rendelkező szakemberek kezdő fizetése mintegy bruttó 600 ezer forint – szögezte le.

A honvéd tisztjelölti jogviszonyról és a felvételi követelményrendszerről Szászi Gábor ezredes beszélt. A HHK oktatási dékánhelyettese elmondta, hogy 2023-ban is a tavalyi évi felvételi eljárási rend marad érvényben, „az egyetlen minimális változás, hogy a 280 pontos minimumértéket központilag megszüntették”. 2022-ben módosult a honvédek jogállásról szóló törvény, amelynek értelmében a HHK-ra jelentkezők nem honvéd tisztjelölt jogviszonnyal, hanem szerződéses katonaként kezdik meg tanulmányaikat és ennek megfelelően már hallgatóként biztos jövedelmet kapnak.

Az RTK képzéseiről Hautzinger Zoltán r. ezredestől hallhattak az érdeklődők. Az RTK oktatási dékánhelyettese felvázolta, hogy RTK-s hallgatónak lenni egyszerre jelenti azt, hogy bizonyos rendben kell tudni élni, illetve azt is, hogy a hagyományos egyetemi élettől sincsenek távol a hallgatók, valamint hogy a karon a gyakorlati képzés az egyik legfontosabb súlypont”. A rendvédelmi pálya egyre inkább vonzó a fiatalok számára, akik a karon biztos hivatást, egyben biztos jövőt kapnak. „Aki tisztjelölti jogállásban hallgatója az RTK-nak, az mintegy nettó 300 ezer forint illetményben részesül”. Okleveleik megszerzését követően a hallgatók többnyire tiszti rendfokozattal, versenyképes jövedelemmel tudnak elhelyezkedni a rendvédelmi szerveknél – emelet ki Hautzinger Zoltán.

Érces Gergő tű. őrnagy, az RTK Katasztrófavédelmi Intézetének megbízott tanszékvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézet a 2023/2024-es tanévre újra felvételt hirdet tűzvédelmi mérnöki alapszakon. Az új tűzvédelmi mérnök képzés esetében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai támogatása mellett folyik a mérnök hallgatók képzése, hogy a legaktuálisabb tűzvédelmi szabályozókkal és hatósági gyakorlattal első kézből találkozhassanak a hallgatók. „Egy másik specialitás, hogy a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási szolgáltatással vesz részt, és együttműködési megállapodás keretében valósul meg a tűzvédelmi mérnöki szakon folyó képzés mérnökoktatói közreműködéssel és laboratóriumok használatának biztosításával. Így a mérnöki tudományok tekintetében a legszélesebb spektrumon és legszínvonalasabb módon tudjuk képezni a mérnök jelölteket” – mondta.

Az NKE-n működő karok képzési kínálatának bemutatása mellett a közvetítést követők virtuális campustúra keretében bejárhatták a Ludovika Campust, a  Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campust, valamint a Víztudományi Kar bajai campusát is. A nyílt napon szó esett továbbá az NKE-n elérhető egyetemi sportéletről, a campusokon szerveződő közösségi életről, és a volt NKE-s hallgatók által a közszolgálati életpályákba is betekintést nyerhettek a felvételi előtt állók, valamint a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphattak a felvételi előtt állók.

Az egyetem képzéseiről bővebben a felveteli.uni-nke.hu weboldalon olvashatnak, ahol mindemelett számos hasznos információ, videó és kiadvány is várják a tájékozódni vágyókat.

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás: