Áttörés a női hivatásos sportban - soron a következő győzelem

Az áttörést hozó 2022-es év után a női profi sportok elég erős helyzetben vannak ahhoz, hogy idén tovább fejlődjenek, de van még tennivaló a tudatosság növelése, szponzoráció kiterjesztése, valamint a médiajogok értéknövelése és befektetések ösztönzése terén, derül ki a Deloitte 2023-as Sporting Industry Outlook átfogó sportipari tanulmányából.

Áttörés a női hivatásos sportban - soron a következő győzelem

A női hivatásos sport 2022-ben rekordévet zárt: az érdeklődés mértéke, a nézettség, médiamegjelenések és befektetések szintje még soha nem volt ilyen magas. A látogatottsági rekordok világszerte megdőltek: az UEFA Női Bajnokok Ligája Barcelona-Real Madrid mérkőzésén több mint 90 ezren vettek részt; a női rögbi-világbajnokság rekordot döntött Új-Zélandon, a nyitómérkőzésen teltházas volt az Eden Park; a 2022-es női Futball Európa-bajnokságon több mint 360 millió néző tekintette meg a mérkőzéseket; az Egyesült Államokban a National Women's Soccer League (NWSL) első főműsoridőben játszott bajnoki mérkőzését közel 1 millió néző látta, a Women's National Basketball Association (WNBA) pedig 14 éve nem látott nézőszámot ért el az alapszakaszban.

A rekord tavalyi év után további növekedés várható a női hivatásos sportágaknál idén. A júliusban és augusztusban Ausztráliában és Új-Zélandon megrendezésre kerülő FIFA női világbajnokságra a jegyeladások már most meghaladják a várakozásokat, az UEFA új női Nemzetek Ligája elindítása a világbajnokság után pedig még tovább növeli majd a sportág ismertségét. A lendület ellenére azonban a női profi sportok még mindig jóval kevesebb figyelmet, befektetést és szponzorációt kapnak, mint a férfi sportok. Mi kell ahhoz, hogy a női bajnokságok a következő szintre lépjenek? Hogyan lehet a befektetés, a promóció, az izgalom és az elkötelezettség körforgását felgyorsítani?

“Néhány kritikus terület segíthet a további növekedés katalizálásában. Az NWSL és a WNBA médiajogi szerződései hamarosan - 2023-ban, ill. 2025-ben - lejárnak. A növekedés érdekében és elérés maximalizálásában mindkét liga a lineáris és streaming szolgáltatók kombinációját keresi majd. Fontos, hogy tanuljanak a közelmúlt hibáiból: a FIFA pl. azzal a kihívással küzdött, hogy a médiavállalatok alullicitálták a női világbajnokság jogait. Az újonnan kötendő megállapodásoknak megfelelő értékelést, kedvező közvetítési ablakokat, erős produkciót és jelentős marketinget kell biztosítaniuk” – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Magyarország sporttanácsadási csapatának igazgatója.

A médiajogokon túl számos más lehetőség van a jövőbeli sikerhez. Bár a női sportok szponzorálására innovatív megközelítéseket alkalmaznak, a szponzorok általános ismertsége még mindig alacsony. Egy amerikai felmérés szerint a sportrajongók 74%-a nem tudott megnevezni egyetlen női sportbajnoksági szponzort sem, és hasonló hiányosságokat tapasztalni az Egyesült Királyságban is.„A bajnokságok és sportágak új megközelítéssel történő népszerűsítése új piacokat teremthet, egyben segíthet a tehetségek számának növelésében is. Jó példa erre a sportfogadás fejlődése az Egyesült Államokban, ahol a női ligák üzemeltetői több fogadási lehetőséget biztosíthatnak - ez növelheti az érdeklődést. Az is katalizálhatja a folyamatot, hogy egyre több női befektető és korábbi sportoló szerez tulajdonrészt klubokban, csapatokban, egyesületekben. Ez esélyt teremt arra, hogy a sportolók képviselete, szurkolói közösségek és befektetések terén változás következzen be” – tette hozzá Gercsák Csilla, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

A Deloitte tanulmánya szerint a mérlegelendő stratégiai kérdések:

-    Melyek a legjobb módszerek a női ligák számára, hogy a jelenlegi lendületet megragadva a törzsrajongói bázison túl is növekedjenek?

-    Mi a közvetítő csatornák legjobb olyan kombinációja, amely a legnagyobb ismertséget és elkötelezettséget biztosítja?

-    Hogyan lehet a nemzeti csapatok eseményei által kiváltott izgalmat és figyelmet a hazai profi bajnokságok és klubok következetesebb támogatására fordítani?

-    Hogyan segíthet a női profi csapatok és szervezetek közötti szorosabb globális együttműködés?

A Deloitte 2023-as sportipari tanulmányának teljes verzióját itt lehet elérni: https://www2.deloitte.com/us/en/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/sports-business-trends-disruption.html

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: