Az emberek kevesebb, mint 5%-a tűz ki célokat, pedig érdemes lenne

A sikeres üzletemberek egyik közös vonása, hogy célokat tűznek ki és valósítanak meg. Kiváltképp lényeges ez a mai bizonytalan gazdasági környezetben. De mikor és hogyan érdemes nekiállni ennek a cseppet sem egyszerű feladatnak? Pongor-Juhász Attila, cégfejlesztési tanácsadó tapasztalatainak megosztásával szeretne segíteni a cégvezetőknek abban, hogy 2023 a legjobb üzleti és magánéleti évük legyen.

Az emberek kevesebb, mint 5%-a tűz ki célokat, pedig érdemes lenne

 Jelenlegi élethelyzetünk korábbi gondolkodásmódunk és döntéseink eredménye. Ha azt érezzük, hogy nem vagyunk elégedettek azzal az élettel, amit élünk, itt az ideje pontosan megfogalmazni, mire is vágyunk, és azt célitűzéssé alakítani. Hozzuk meg azt a döntést, hogy mostantól minden egyes napon azért fogunk dolgozni, hogy az általunk megjelölt határidőre mindez megvalósuljon.

„Gyerekkorom óta mindig is nagy álmodozó voltam, de sosem tanultam meg az álmaimból célokat kitűzni, arról pedig végképp nem volt elképzelésem, hogy miként juthatnék el addig, míg egy álom fizikai valósággá válik. Az én életemben a 2007-2008-as év hozta meg a fordulópontot, amikor az addig sikeresen működő üzleti és magánéletem darabjaira hullott. Elkezdtem neves amerikai üzleti tanítók könyveit olvasni, előadásait hallgatni, hogy rájöjjek, miben hibáztam, mit kellene a jövőben gyökeresen másképp csinálnom. Ekkor jött velem szembe újra és újra, hogy mennyire fontos a célkitűzés. Erre szeretném felhívni vállalkozótársaim figyelmét, hogy az álmaik ne váljanak rémálmokká, mint ahogy nekem váltak hosszú évekig” – avatott be Pongor-Juhász Attila, cégfejlesztési tanácsadó.

Miért nehéz célokat kitűzni? Avagy komfortzónában nagy dolgok még nem születtek.

Történelmi múltunk azt mutatja, hogy minket, magyarokat nem tanítottak meg arra, hogy tűzzünk ki nagyobb, a komfortzónánkon kívüli célokat, amelyeket tényleg égő vággyal akarunk elérni. Ellenkezőleg. A mögöttünk álló évtizedekben az volt dicséretes, ha valaki átlagos volt, belesimult a tömegbe. Nem volt lehetőség arra, hogy valaki több akarjon lenni. Majd, amikor a gazdasági és politikai helyzet már lehetővé tette a nagyobb önállóságot, elkezdett kialakulni a vállalkozói réteg, az új és sokkal szélesebb lehetőségek ellenére a vezetők fejében továbbra is a régi program futott. Nem volt meg a mentális felkészültségük arra, hogy a beidegződéseken változtassanak.

„Azért is nehéz célokat kitűzni, mert többnyire már ott elbukunk, amikor meg kell fogalmazni őket. Én azt gondolom, hogy akik vállalkozásra adják a fejüket, valami többet akarnak. Lehet, hogy még nem tudják, hogy mit, és azt sem, hogy hogyan érjék el, de érzik, hogy több van bennük. Akár több pénzt, több szabadidőt, egészségesebb életet, jobb autót…. Ezért kezdenek el vállalkozni. És mire vállalkoznak? Rizikót vállalnak! Az egyik legfontosabb vállalkozói sikerjegy a rizikóvállalás és a döntési képesség” – tudtuk meg Pongor-Juhász Attilától.

A pontos megfogalmazás és a határidő teszi az álmokat célokká

Amikor célkitűzésről van szó, sokan akkor követik el az első hibát, amikor kizárólag a cégük üzletmenetét érintő vázlatpontokat kezdenek felírni az előttük fekvő üres lapra. A célkitűzés ugyanis korántsem itt kezdődik! Ugyanis a céloknak van egy hierarchiája, egy rendszere. A célkitűzés akkor lesz jó és eredményes, ha belülről kifelé haladunk bennük.

Először a saját személyes, egyéni céljainkat határozzuk meg. Milyen életet akarunk élni? Hol akarunk élni? Kikkel akarjuk megosztani az életünket? A következő szint a család, a gyerekek, a barátok köre, a magánélet egy szélesebb szférája. Mit akarunk elérni a családunkkal? És csak ezek után következik maga a biznisz.

„Számomra a vállalkozás egy zseniális álommegvalósító, pénzteremtő eszköz. És nem több. A biznisz van értem vagy én vagyok a bizniszért? Ez egy óriási dilemma. Sok vállalkozó belefárad abba, hogy 0-24-ben hajtja a mókuskereket, mert mindent és mindenkit kontroll alatt szeretne tartani. Téves elgondolás, hogy a biznisz csak akkor működik olajozottan, ha minden idegszálunkkal arra koncentrálunk. Ehelyett sokkal lényegesebb a célok kitűzése és a megvalósítás tervezése, ami olyan biztonságot adhat, ami megteremti számunkra vállalkozóként a tartós szabadságot” – hívta fel a figyelmet a cégfejlesztési tanácsadó.

A szakember azt is elárulta, hogy az álmainkat akkor vagyunk képesek célokká alakítani, ha a lehető legpontosabban megfogalmazzuk őket és dátumot tűzünk ki, amikorra el akarjuk érni. Innentől tudjuk, hogy az a feladatunk, hogy minden nap azon gondolkozzunk, hogy ehhez mit tehetünk, kit kell megkeresnünk, kitől szükséges tanulnunk.

Tűzzük ki a célokat időben!

A következő év átgondolására, megtervezésére a december vége karácsony és új év között a legalkalmasabb, amikor már nagyjából látni lehet, milyen gazdasági, üzleti tendenciák várnak ránk a naptári évfordulót követően. Lehetőség van kissé lecsillapodni, magunkba mélyedni, értékelni a mögöttünk hagyott évet és eldönteni, mi az, amit a jövőben másképp szeretnénk csinálni.

„Mi magyarok hagyományosan profik vagyunk az újévi fogadalmak tételében, azonban aki már próbálta, tudja, hogy ezek igencsak rövid életűek, a lelkesedés jó esetben néhány hétig tart ki. Ezzel szemben az alaposan átgondolt célokhoz hosszú időn keresztül tartani tudjuk magunkat. Ezért is fontos, hogy szánjunk rá időt, hogy minél teljesebben jelenjenek meg szemünk előtt a céljaink. Ha ezeket vizualizáljuk, és eddzük magunkat rá az év hátralévő részében, akkor elszántsággal, önbizalommal és tettre készen vethetjük bele magunkat az új esztendőbe” – hangsúlyozta az Önjáró Cégfejlesztési Szisztéma létrehozója.

Tartozzunk a győztesekhez!

Választhatunk 1, 3, 5 vagy 25 éves célokat. Haladjunk a kisebbektől a nagyobbak felé, mert ha a kisebbeket sikeresen elértük, az önbizalmat adhat a nagyobb, hosszabb távú célok megvalósítására.

„Döntsük el, hogy a győztesekhez akarunk tartozni. Ma a legfontosabb feladatunk az, hogy magunkban, a saját magunk elméjében nyugalmat és stabilitást tudjunk teremteni a külvilág minden vihara és kihívásai ellenére is. Ezt az önbizalmat, önértékelést és nyugalmat át tudjuk adni a családtagjainknak, a munkatársainknak, a barátainknak, a vevőinknek. Ezen keresztül beszéljünk a jövőről, álmodozzunk. Mert ez fogja adni azt a pozitív érzetet, hogy most másként fogok dönteni és az időmet arra fogom fordítani, hogy hogyan tudok még jobban szolgálni, még tovább fejlődni. Ne olyasmikkel foglalkozzunk, amikre nincs ráhatásunk, hanem vegyük a kezünkbe az életünk irányítását” – zárta gondolatait Pongor-Juhász Attila.

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás:

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2022. 12. 01. 02:30
Megosztás:

Nagy hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés

A jövő évi cseh költségvetés mintegy 295 milliárd koronás (mintegy 5000 milliárd forint), a GDP 4,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol, amelyet szerda este fogadott el a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.
2022. 12. 01. 02:00
Megosztás:

A német kormány könnyítené az EU-n kívüli munkavállalók bevándorlását

Az Európai Unión kívüli országok munkavállalóinak németországi bevándorlását megkönnyítő szabályozásra készül a berlini vezetés, a tervezett rendszer alapelemeit szerdán mutatták be.
2022. 12. 01. 01:30
Megosztás:

Így már érthető, miért keresnek nagyon sokan a magyar nettó átlagfizetés alatt! - ÁBRA

Minden hónapban hangos felhördüllés halltszik országosan (erről a közösségi média kiválóan "tudósít"), mikor a Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi az épp aktuális bruttó és nettó munkabéreket Magyarországon.
2022. 12. 01. 01:00
Megosztás:

Ötmilliós segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára karitász szervezetek

Nemzetközi összefogással ötmilliós segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára karitász szervezetek - tudatta a Katolikus Karitász közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 00:05
Megosztás:

Átadták a Klasszis TopDesign 2022 verseny turisztikai elismeréseit

Átadták a Klasszis TopDesign 2022 verseny turisztikai elismeréseit szerdán Budapesten, 24 díjat osztottak ki a Klasszis Csoport kiadásában megjelenő Turizmus Online szerkesztősége és a Pont Itt utazás/szállodák/gasztronómia szaklap közösen meghirdetett versenyén.
2022. 11. 30. 23:10
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a november 30-án megtartott 48. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 11. 30. 22:00
Megosztás:

Ötmilliós segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára karitász szervezetek

Nemzetközi összefogással ötmilliós segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára karitász szervezetek - tudatta a Katolikus Karitász közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A 4iG árbevétele nőtt, adózott eredménye csökkent

A 4iG Csoport értékesítési árbevétele 196,7 milliárd forint volt az idei első három negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 53 milliárd forint után; az első kilenc hónapot 7,7 milliárd forint veszteséggel zárta, míg a tavaly ugyanebben az időszakban 2,9 milliárd forint adózott eredményt ért el - derül ki az infokommunikációs vállalat konszolidált pénzügyi jelentéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé szerdán.
2022. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Gyömrőn megújult a szakorvosi rendelőintézet

Az Egészséges Budapest Program keretében 337,4 millió forintból megújult Gyömrő szakorvosi rendelőintézete - írta az átadóünnepségről szóló közleményében szerdán a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet.
2022. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Átadták a Fradi Fair Play díjait

Az FTC egy ifjú sportolója és két szakembere részesült Fradi Fair Play díjban a szerda esti ünnepélyes gálán.
2022. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2022. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Enyhe pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,57 pontos, 0,44 százalékos emelkedéssel, 45 984,19 ponton zárt szerdán.
2022. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2022. 11. 30. 18:40
Megosztás:

Így változott a higiéniai kultúra az elmúlt 30 év során

Az Essity a világ egyik vezető nemzetközi higiéniai és egészségügyi termékeket gyártó vállalata. A cég professzionális higiéniai márkája, a Tork 1992 óta van jelen Magyarországon. Az elmúlt 30 év során nemcsak a vállalat termékpalettája, hanem a higiéniai piac és a fogyasztói elvárások is jelentősen megváltoztak.
2022. 11. 30. 18:00
Megosztás:

ASTRASUN Solar Nyrt. csengetése a BÉT-en - bővül a parkett

Folytatja dinamikus bővülését a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformja, a BÉT Xtend – ezúttal a közel 25 éves múltra visszatekintő, főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó ASTRASUN Solar Nyrt. debütált a BÉT parkettjén. A társaság tőzsdére lépését szisztematikus felkészülés előzte meg, amelynek során a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának számos elemét igénybe vették. A tőzsdei jelenlét elősegítheti az ASTRASUN további növekedési terveinek megvalósítását, amelyek között a nemzetközi terjeszkedés kiemelt hangsúllyal jelenik meg.
2022. 11. 30. 17:31
Megosztás: