Az euróövezetben csökkent, az EU-ban nőtt az építőipari termelés áprilisban

Havi összehasonlításban csökkent az építőipari termelés az euróövezetben és nőtt az Európai Unióban áprilisban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán. Havi és éves szinten egyaránt Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés áprilisban.

Az euróövezetben csökkent, az EU-ban nőtt az építőipari termelés áprilisban

Az euróövezet építőipari termelése 0,2 százalékkal csökkent áprilisban, miután márciusban 0,5 százalékos esést regisztráltak havi szinten. Az euróövezetben az  építőipari termelés 1,1 százalékkal csökkent áprilisban éves viszonylatban a márciusi 0,7 százalék csökkenést követően.

Az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés áprilisban havi bázison azután, hogy márciusban 0,6 százalék csökkenést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés 0,9 százalékkal esett a márciusi 1,4 százalék csökkenés után.

Áprilisban a legnagyobb mértékben, 11,1 százalékkal, Magyarországon nőtt a építőipari termelés, míg Romániában 8 százalékos, Szlovákiában 7,7 százalékos növekedést jegyeztek fel. A legnagyobb visszaesés Belgiumban (-3,7 százalék), Szlovéniában (-2,7 százalék) és Németországban (-2,1 százalék) volt.

Éves viszonylatban is Magyarországon mérték a legnagyobb növekedést, 15,6 százalékot, majd Románia következett 13,2 százalékkal és Portugália 6,8 százalékkal. A legnagyobb visszaesés Belgiumban (-9,3 százalék), Lengyelországban (-6,0 százalék) és Szlovéniában (-5,3 százalék) volt áprilisban.

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás:

Jól teljesített ma a BUX, ennek köszönhetően

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,38 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 71 492,81 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 27. 20:00
Megosztás:

Többnyire mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zárta a kereskedést több vezető nyugat-európai tőzsde csütörtökön.
2024. 06. 27. 19:00
Megosztás:

A Tesco Angyal Alapítvány 2019. óta több mint százmillió forint értékben nyújtott támogatást a dolgozóknak

Ötéves a Tesco Angyal Alapítvány, amely alapítása, 2019 óta 116,2 millió forint értékben nyújtott szociális támogatást a nehéz helyzetbe került kollégáknak - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 18:30
Megosztás:

Bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt

A Magyar Nemzeti Bnak (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre az MNB engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt - jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság.
2024. 06. 27. 18:00
Megosztás:

Megújul a magyar vasúti műszaki szabályozás

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz, az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket - jelentette be csütörtöki közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium.
2024. 06. 27. 17:30
Megosztás:

Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása

Lezárult a Magyar Telekom egy hete kezdődött részvény-visszavásárlása, a távközlési társaság június 19. és 26. között összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt 22,3 milliárd forint értékben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 06. 27. 17:00
Megosztás:

Felgyorsíthat a távhőhálózat korszerűsítése

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap. A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával egyidejűleg már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre - jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.
2024. 06. 27. 16:30
Megosztás:

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

Új pályázati felhívás jelent meg ötvenmilliárd forint keretösszeggel a kertészeti növényházak, hűtőházak, zöldségtárolók létrehozásának és korszerűsítésének, valamint a megtermelt zöldség és gyümölcs fogyasztói áruvá készítését szolgáló eszközök beszerzésének támogatására - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 27. 16:00
Megosztás:

Felújítják az orvosi rendelőt Acsán

Felújítják az orvosi rendelőt a Pest vármegyei Acsán, a beruházás a kivitelezési szakaszához érkezett - tájékoztatta a község polgármestere az MTI-t.
2024. 06. 27. 15:30
Megosztás:

Nőtt a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége májusig bezárólag

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 2700 milliárd jüan (371 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első öt hónapban, ami 3,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében. Az első négy hónapban az éves szintű bővülés nagyobb, 4,3 százalék volt.
2024. 06. 27. 15:00
Megosztás:

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt az utolsó tévévita középpontjában

Az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony állt a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások előtti utolsó televíziós vita középpontjában.
2024. 06. 27. 14:30
Megosztás:

A kastélytörvénnyel a kormány célja magántőke bevonása

A kastélytörvénnyel a kormány célja az volt, hogy magántőkét vonjon be a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe - tájékoztatta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építési államtitkára szerdán az MTI-t.
2024. 06. 27. 14:00
Megosztás:

Nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

A kutatási-tudományos projektek végrehajtása mellett a fiatalok inspirációja kiemelt feladata a magyar űrhajósprogramnak, de az országnak is nagy nemzeti büszkeséget jelent - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerdán Nyíregyházán, kerekasztal-beszélgetésen.
2024. 06. 27. 13:30
Megosztás:

Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a lenagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.
2024. 06. 27. 13:00
Megosztás:

A hazai cégek ötöde már alkalmaz mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat

A magyar cégek húsz százaléka már alkalmaz, tizennyolc százaléka pedig két éven belül tervez bevezetni mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldásokat, 29 százalék még nem foglalkozik aktívan a kérdéssel - közölte nemzetközi kutatásának eredményei alapján az EY szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 12:30
Megosztás:

Együttműködik a Debreceni Egyetem és a Hell Energy Magyarország

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Hell Energy Magyarország Kft. szerdán a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán szerdán.
2024. 06. 27. 12:00
Megosztás:

Aszalt sárgabarackot hívott vissza a forgalomból az ALDI

Határérték feletti kén-dioxid lehetséges jelenléte miatt az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívta a forgalomból a Happy Harvest aszalt sárgabarackot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 27. 11:30
Megosztás:

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.
2024. 06. 27. 11:00
Megosztás:

Svájcban némileg romlott a gazdasági hangulat júniusban

Svájcban kissé romlott a gazdasági hangulat júniusban a májusban elért több mint két és féléves csúcshoz képest a UBS és a CFA Society Switzerland szerdán kiadott közös jelentése szerint.
2024. 06. 27. 10:30
Megosztás: