Az önkéntes kamatplafonok segíthetik a hitelpiac beindulását

Elengedhetetlen a kereslet beindítása a befagyott hitelezési piacon, az önkéntes kamatplafonok pedig kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából - hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva a hivatal keddi közleménye szerint.

Az önkéntes kamatplafonok segíthetik a hitelpiac beindulását

Rigó Csaba Balázs kiemelte: a hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek.

A GVH alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket - írták a közleményben. Felidézték, hogy tavasszal a GVH elnöke az élelmiszerágazatban elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai, illetve nemzetközi példák alapján kezdeményezte a július 1-től működő online Árfigyelő adatbázis létrehozását a kormánynál. Az Árfigyelő rendszer az elmúlt hónapokban meghatározó mértékben járult hozzá a verseny beindításához és élénkítéséhez az élelmiszerpiacon, a kiskereskedelmi láncok között napi szintű árversenyt generált, ami a kötelező akciókkal együtt nagyban hozzájárul fogasztói árak és élelmiszer-infláció jelentős csökkentéséhez - jelezték.

A közleményben idézték a versenyhivatal elnökét, aki szerint ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést. Rigó Csaba Balázs hozzátette, hogy a magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett - mutatott rá a GVH elnöke.

A versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek; ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők költségét.

A GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A közleményben kitértek arra, hogy a piaci verseny kibontakozását támogathatja - csökkenő kamatkörnyezet esetén - az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata.

A nemzeti versenyhatóság felhívta a figyelmet: a rendelkezésére álló eszközökkel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

Bírságot kapott az Extreme Digital-eMAG Kft.

Majdnem 15 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Extreme Digital-eMAG Kft.-re a pénzpiaci többes ügynöki tevékenységéhez kötődő jogsértések miatt.
2023. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Országszerte igényelhető a csok plusz

Az ország egész területén igényelhető a csok plusz, az akár 50 millió forintos, maximum 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitel; az új otthonteremtési program kedvezményes hitelkonstrukciója január elsejétől érhető el - erről a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszélt hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2023. 12. 04. 20:30
Megosztás:

A bő csapadék ellenére a víz visszatartására törekszik az OVF

A bő csapadék ellenére a vízügy a víz visszatartására és tartalékolására törekszik, ezért ahol lehetséges, nem indítják be a szivattyútelepeket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Belgium megállapodott az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról

Belgium és a belga atomerőműveket üzemeltető francia Engie energiaszolgáltató megállapodott a Doel 4 és a Tihange 3 atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításáról - jelentette be Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter.
2023. 12. 04. 19:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 12. 04. 19:04
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
2023. 12. 04. 18:30
Megosztás:

Magyarország az új európai gazdasági korszak nyertesei közé tartozik

Magyarország az elektromos autóipari átállás, és ezáltal pedig az új európai gazdasági korszak nyertesei közé tartozik, ez annak is köszönhető, hogy a kormány a lehető legjobb együttműködést alakította ki a piac szereplőivel - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Díjat nyert a Liget Budapest Projekt

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award's díjátadóján - közölte Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 04. 17:30
Megosztás:

A biodiverzitás megőrzésére fontos

Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt - jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián a tárca tájékoztatása szerint.
2023. 12. 04. 17:00
Megosztás:

Mélyponton Rishi Sunak brit miniszterelnök népszerűsége

Miniszterelnöki és pártvezetői pályafutásának eddigi mélypontjára süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a hétfőn ismertetett legújabb felmérés szerint.
2023. 12. 04. 16:30
Megosztás:

Keveset, de javult a befektetői hangulat az euróövezetben

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.
2023. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Allianz otthonbiztosítási kutatás: 10-ből 8-an fontosnak tartjuk az értékkövetést

A válaszadók 91 százalékának van otthonbiztosítása, vagy szeretne kötni. 10-ből 8-an az ingatlan mellett az ingóságaikra is szerződnek. Ugyanennyien tudják, hogy fontos a biztosítás rendszeres felülvizsgálata az ingóságok éves értéknövekedése alapján, mégis csak 6-an cselekszenek ennek megfelelően. Többek között ez derül ki az Allianz Hungária lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásából.
2023. 12. 04. 15:30
Megosztás:

A Richter bejelentés margójára

Ma reggel jelentette be a Richter, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Mithra-val arról, hogy a Richter kizárólagos jogot kap az első esterol alapú kombinált fogamzásgátló és a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló, csak esterol tartalmú készítmény kínai értékesítésére.
2023. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Az SZTNH csatlakozik a blokkláncalapú hálózathoz

Ezentúl blokkláncalapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat védjegy- és designoltalmakról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 04. 14:30
Megosztás:

Vedd a görög államkötvényeket! - Fitch minősítés

Az S&P októberi döntését követően pénteken a Fitch is a befektetésre ajánlott kategóriára javította a görög államadósság hitelminősítését.
2023. 12. 04. 14:00
Megosztás:

Powell megszólalt, estek a hozamok

Egy atlantai egyetemen tartott előadást Jerome Powell múlt pénteken, ahol a Fed-elnök próbálta letörni a piac kamatvágásokkal kapcsolatos várakozásait.
2023. 12. 04. 13:30
Megosztás:

A Richter és a Mithra kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá

A Richter Gedeon Nyrt. kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a belga Mithra Pharmaceuticals SA-val az első estetrol alapú kombinált orális fogamzásgátló, valamint a kizárólag estetrol (E4) alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó termékjelölt forgalmazásáról Kínában - jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a magyar gyógyszercég.
2023. 12. 04. 13:00
Megosztás:

A Gránit Bank és az Óbudai Egyetem együttműködést kötött

Stratégiai együttműködést kötött a Gránit Bank és az Óbudai Egyetem - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 04. 12:30
Megosztás:

Október hónapban nagyobb lett Németország külkereskedelmi többlete

Októberben az import exportot meghaladó mértékű havi csökkenése miatt a vártnál nagyobb, négy hónapja a legmagasabb többletet mutatott Németország áruforgalmi mérlege a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált előzetes jelentése alapján.
2023. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Jövőre sem változik a szabad felhasználású diákhitel kamata

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen - jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 04. 11:30
Megosztás: