Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Nagyot mentett az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024. eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.

Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Miközben a 2022-es IV. negyedév hitelpiaci fékezése miatt olyan gyenge lett a bázis, hogy nem túl acélos teljesítménnyel is mind a lakáshitelek mind a személyi kölcsönök esetében drasztikus növekedést mutatnak statisztikák, addig a babaváró esetében pont ellentétes folyamatok játszódnak le. 2023 decemberében az egy évvel korábbi babaváró-kihelyezésnek alig 56 százalékát tudta teljesíteni a magyar bankrendszer, és voltak,akik arra gondoltak, hogy hihetetlen kivárás van piacon, és mindenki azt várja, hogy 2024 január elsejétől már nem 10, hanem maximum 11 millió forintot lehessen igényelni babaváróban.

A zuhanás okai

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a helyzet más. A babaváró kihelyezés tavaly decemberben megközelítette a 39,6 milliárd forintot, ami több, mint másfél éves csúcsot jelentene - ha nem lett volna 2022 decembere. Akkor azonban - annak hatására, hogy a kormány december 28-ig nem jelentette be, hogy mi lesz Magyarország legnépszerűbb családtámogatási termékének jövőbeli sorsa – szinte mindenki, aki úgy számolt, hogy a jövőben igényelne babavárót, még decemberben szerződést kötött. 

Az előrehozott kereslet azt jelentette, hogy 2022 decemberében a bankok 70,4 milliárd forintot meghaladó összeget helyeztek ki az ügyfelek számára - ennél magasabb összegben csak a program indulását követő hónapokban igényeltek babavárót a családok. Akkor viszont – emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője - egy bevezetéskor érvényes engedménynek köszönhetően döntően már megszületett gyermekkel rendelkező családok igényelték a babavárót.

Azóta azonban csak várandósság alatt, vagy megelőlegező jelleggel, a jövőben megszülető gyermekek vállalásával igényelhető a babaváró  kölcsön. A konstrukció az első gyermek születése után kamatmentessé válik, továbbá a második gyermek születésével 30, a harmadik gyermek világra jövetelével pedig 100 százalékos támogatássá alakul.

Előrehozott ügyletek - újra

Gergely Péter szerint egyértelmű, hogy azok a családok igényeltek tavaly decemberben babavárót, akiknél a feleség kora meghaladta a 30 évet, ők ugyanis a 2024-ben életbe lépő szigorítás miatt - amely szerint a 30 és 40 év közötti hölgyek csak abban az esetben igényelhetnek babavárót az idén, ha meglévő várandósságukat igazolni tudják - kiestek volna az igénylők köréből. Aki előrehozta az igénylést, azokat nem szorítja idén az új feltételrendszer. 

Az előrehozott kereslettel megtámogatott decemberben minden negyedik, a háztartások által felvett hitelforint babaváróként került kiutalásra. Ennél magasabb arányt a babaváró - 2022. év végét leszámítva - 2021 februárjában láttunk.

Az év végi felfutás jót tett a babavárónak, bár komoly mentésre nem volt jó. A 2023. egész évében folyósított 270,4 milliárd forint ugyanis közel 40 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Az sem túl szívderítő, hogy az amúgy nem túl izmos, önmagában 30 százalékot meghaladó mértékben visszaeső lakossági hitelpiacon a babaváró már csak 17,1 százalékos súlyt képvisel. Örülni maximum annak lehet, hogy a IV. negyedévben azért a kihelyezések 22,3 százaléka volt babaváró.

Emiatt lesz 2024 sikerterméke a babaváró

Gergely Péter szerint 2024-ben a babaváróban hatalmas felfutás várható, ennek pedig három összetevője lesz.

Egyrészt – más lakossági hitelekhez hasonlóan – drasztikusan alacsony bázist kell megugrani. A babaváró esetében a hitelpiaci pangás tavaly év elején a 2022. decemberére előrehozott vásárlások miatt ráadásul teljes érdektelenséggel párosult - januárban alig 7 milliárd forint babavárót igényeltek a fiatal családok a bankoktól. 

Másrészt – jelezte a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – az igényelhető hitelösszeg emelése automatikusan megdobja majd a kihelyezési volument, hiszen a babavárót felvevő ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális hitel összeget igényli.

Végső soron pedig a családtámogatási rendszer átalakítása is megtámogatja a babaváró felfutást: a rendkívül kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású új CSOK Plusz esetében januártól elegendő mindössze 10 százalékos önerőt felmutatni az új lakás megvásárlásához, amit babaváró-igényléssel is meg lehet oldani. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a babaváró-boom a CSOK Plusz felfutást is megelőzheti, hiszen a szabályok szerint a babaváró akkor számítható be 100 százalékban önerőként, ha annak folyósításától már 90 nap eltelt. 

Ha pedig a falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésen építene vagy venne házat/lakást a fiatal család, akkor a 11 milliós babaváró, az 50 millió forintos CSOK Plusz hitel mellé 3 gyermek esetén 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, azaz a babaváró, a CSOK Plusz és a falusi CSOK támogatás kombinálásával akár 75 millió forintos lakás megvásárlása is lehetővé válik 0 forint saját erő nélkül. 

A fentiek miatt bár baba-boomra még nem lehet várni, babaváró boomra biztosan számíthatunk 2024 tavaszán Gergely Péter szerint.

Akár 180 ezer forint ajándék pénzt adnak a bankok

Szinte mindegyik bank folyamatosan akciózik, hogy magához csábítsa az új igénylőket. Az új ügyfelek akár más akciókkal, számlanyitási jóváírással is kombinálhatják a babaváró hitel mellé járó jóváírást. Így könnyen összeszedhető akár 260 ezer forintos összeg is kedvezmények és ajándék pénzek formájában.

A legnagyobb összeg Gránit Banknál és a CIB Banknál ütheti a markunkat. A jelenlegi akcióban mindkét bank 180 ezer forintot ad folyósítás után.

A MagNet, az MBH, az UniCredit és az Erste a sikeres igénylések és folyósítás után 150 ezer forintot ad. 

A K&H 160 ezer forintot és a Raiffeisen 140 ezer forintot kínál, de ehhez az előbbinél a maximális 11 milliós összeget kell igényelni.

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 09:05
Megosztás:

Fedezd fel április ígéretes kriptovalutáit: TON, DTX, XRP

Meghatározni azt, hogy melyik digitális eszközökbe érdemes befektetni most, különösen kihívást jelenthet, mivel a piac turbulencián megy keresztül a Bitcoin felezési esemény előtti várakozások közepette. 2024 áprilisában azonban néhány kiemelt választás közé tartozik a Toncoin (TON) és az XRP, amelyek kitartásukat mutatják azzal, hogy megőrzik pozícióikat. Ezzel szemben egy új előértékesítési token, a DTX Exchange (DTX), is felbukkan, ami óriási nyereségpotenciállal rendelkezik.
2024. 04. 15. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás:

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás: