Bankmonitor: ezek a legolcsóbb lakáshitelek a kamatplafon indulása után

Október 9-től elstartolt az önkéntes kamatplafon, amelyhez minden nagyobb pénzintézet csatlakozott, vagy az ígéretek szerint csatlakozni fog. Ez azt jelenti, hogy ezek a bankok nem nyújthatnak 8,5%-nál magasabb THM érték mellett lakáshitelt. Bankmonitor elemzése szerint a kérdéses bankoknál érdemi kamatcsökkenéssel találkozhatunk: van, ahol a legkedvezőbb kamat a 7%-os szinthez közelít.

Bankmonitor: ezek a legolcsóbb lakáshitelek a kamatplafon indulása után

Az önkéntes kamatplafon híre október 3-án robbant be a köztudatba, ekkor jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, hogy önkénes kamatplafon alkalmazására kéri a bankokat. Ez intézkedés a bejelentés alapján két terméket érint:

-a lakáshitelek THM értéke nem haladhatja meg a 8,5%-ot;

-a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszközhitelek kamata nem haladhatja meg a 12%-ot.

A változás a bejelentés alapján október 9-én, azaz a mai napon lép érvénybe. Az aktuális banki hirdetmények alapján a pénzintézetek nagy része csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz - derül ki a Bankmonitor elemzéséből. Ez pedig érdemi kamatcsökkenést eredményezett a lakáshiteleknél.

Számos pénzintézet a nála elérhető összes lakáshitelkonstrukcióra érvényesíti a kamatplafont. Emiatt egyes kamatperiódusok forgalmazását az adott bankok felfüggesztették. Ugyanakkor találni olyan bankot is, amelyik csak egyes speciális konstrukcióira alkalmazza az önkéntes kamatplafon szabályait, ezeknél a pénzintézeteknél a korábbi magasabb kamat mellett továbbra is lehet lakáscélú jelzáloghitelt igényelni.

Jelenleg a Bankmonitor információi szerint a következő bankok csatlakoznak a kamatstop intézményéhez: CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MBH Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. (Az UniCredit Bank hirdetménye ITT érhető el közvetlenül)

Egy prémium ügyfél is 3,4 millió Ft-ot spórolhat a kamatplafon miatt

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be a változás hatását: az adós 30 millió Ft lakáshitelt venne fel 20 éves futamidőre, az igazolt nettó jövedelme pedig 1 millió Ft. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy ez a hiteligénylő mennyivel jár jobban az önkéntes kamatplafon indulását követően.
Október 9-től a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Gránit Banké, az induló kamatszint itt 7,14%, az ehhez tartozó törlesztőrészlet pedig 235 117 Ft. A második legjobb ajánlat 7,25%-os kamattal az OTP Banké, míg a harmadik helyre az MBH Bank futott be a maga 7,39%-os kamatával. A törlesztőrészlet a két konstrukciónál 237 113 Ft, illetve 239 664 Ft.

Az önkéntes kamatplafont követően a vizsgált bankok ajánlatainak átlagkamata 7,59%, az átlagos törlesztőrészlet pedig 243 407 Ft. A múlt heti ajánlatok kamatainak átlaga ezzel szemben még 8,35% volt, amihez 257 582 Ft-os törlesztőrészlet tartozott.

A kamatplafon tehát az adott esetben havi 14 ezer Ft megtakarítást eredményez, ami 5,6 százalékos csökkenés a havi költséget illetően. Ez 20 év alatt összességében 3,4 millió Ft megtakarítás.

Ki kell hangsúlyozni, hogy az egyes bankoknál a legkedvezőbb kamat elnyeréséhez nem ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni: van, ahol alacsonyabb jóváírás, vagy kisebb hitelösszeg is elég a legjobb kamat elnyeréséhez. Az is fontos, hogy a gyűjtésben szereplő kamatokat bizonyos esetekben még lehet egyedi kedvezményekkel tovább csökkenteni. Egyes bankok például jutalmazzák azt, ha alacsony energiaigényű, úgynevezett zöld lakást épít, vásárol valaki.

Mindezek miatt érdemes több bank ajánlatát is megvizsgálni, de jó megoldás lehet akár egy független szakértő segítségét igénybe venni, aki ismeri a bankok bírálati gyakorlatát.

10 százalékkal csökkenhet egy átlagos ügyfél törlesztőrészlete

A magas jövedelmű, prémium ügyfelekért eddig is nagy volt a verseny, ami természetese a kamatokra is kihatott. Éppen ezért az önkéntes kamatplafonnak a hatása még nagyobb az átlagos jövedelműek esetében. Ezt a Bankmonitor szakértői egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelen keresztül mutatják be, amelynél az adós igazolt nettó havi jövedelme 350 ezer Ft.

A legkedvezőbb itt is a Gránit Bank ajánlata: a kamat 7,14%, a törlesztőrészlet pedig 78 372 Ft. A második hely az OTP Banké 7,75%-os kamattal és 82 095 Ft-os törlesztővel. A dobogóra még a MagNet Bank fért fel, ott 7,85% a kamat és 82 713 F a törlesztőrészlet.

Hétfőtől a banki ajánlatok átlagkamata itt 7,82%, az ehhez kapcsolódó törlesztőrészlet pedig 82 561 Ft. Ezzel szemben múlt héten még 9,19%-os kamattal lehetett egy ilyen hitelt igényelni, a törlesztőrészlet pedig 91 229 Ft volt.

Vagyis havi 8 668 Ft-o spórolhat az, aki október 9-ét követően venné fel ezt a hitelt - ami a törlesztőrészlet 9,5%-a -, két évtized alatt a teljes megtakarítás pedig 2 millió Ft-ra hízna.

Lényeges a többi költség és a THM értéke

A cikkben szereplő kalkulációban a kamat és a törlesztőrészlet szerepel, ugyanakkor nagyon lényeges a kölcsönök induló díja, valamint a teljes költséget bemutató THM értéke is. Éppen ezért ezen adatok ismerete nélkül nem szabad dönteni.

3 mém érme, amivel 10 ezer forintból 1 milliót csinálhatsz

A szélesebb körű piaci visszaesés közepette találni még olyan érméket a kripto piacon, amelyekkel nyereséget érhetünk el. A mém érmék tipikusan ezek közé tartoznak és akár minimális befektetésből hatalmas profitot csinálhatnak.
2024. 06. 26. 00:01
Megosztás:

Májusban csökkentek a spanyol termelői árak

Spanyolországban a termelői árak éves szinten 4,6 százalékkal csökkentek májusban az előző havi 6,7 százalékos esést követően - közölte a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística - INE) kedden.
2024. 06. 25. 23:30
Megosztás:

A SOL árfolyama 100 USD-re csökken - az MTAUR az utolsó bikafutás reménye?

A Solana (SOL) tulajdonosoknak szóló hírek nem tűnnek túl fényesnek. A kriptó érme éles visszaesést mutat, miközben küzd az árfolyamának fenntartásáért. A Solana (SOL) egy fontos, 133 dolláros támaszszint megtartásának sikertelensége után fokozott eladási nyomás alatt áll.
2024. 06. 25. 23:00
Megosztás:

A munkahelyi változások ösztönzőek lehetnek a dolgozókra nézve

Globálisan a munkavállalók csaknem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt, mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi a dolgozókat - derült ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből, amelynek eredményeiről a nemzetközi tanácsadó cég kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2024. 06. 25. 22:30
Megosztás:

Jelzáloglevél-csereaukciót tartott az MBH Jelzálogbank

Sikeres tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót tartott kedden az MBH Jelzálogbank, a beérkezett, összesen 9,6 milliárd forint ajánlatból 5,6 milliárd forintot fogadott el - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 06. 25. 22:00
Megosztás:

A növekedés legfőbb hajtóereje lehet idén a kiskereskedelem

Több éves visszaesés után helyreállni látszik a fogyasztói bizalom, így a kiskereskedelem lehet a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje idén - mondták az MBH Bank keddi sajtórendezvényén a hitelintézet szakértői Budapesten.
2024. 06. 25. 21:30
Megosztás:

Leányvállalatokat értékesít a Gloster Infokommunikációs Nyrt.

Hatékonysága növelése, jövedelmezősége javítása érdekében megtisztítja portfólióját a Gloster Infokommunikációs Nyrt., amely eladja egyes kisebb leányvállalatait és a vételárból a gyorsan növekvő nagyobb leányvállalataiban szerez további üzletrészeket - közölte az informatikai szolgáltató cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 06. 25. 21:00
Megosztás:

Elindítják a balatoni elsősegély-szolgálatot a Magyar Vöröskereszt önkéntesei

Szerdán indítják el idei balatoni elsősegélynyújtó szolgálatukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 13 tóparti település 19 strandján - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.
2024. 06. 25. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 25. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 06. 25. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 273,41 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 70 647,04 ponton zárt kedden.
2024. 06. 25. 19:00
Megosztás:

Romlottak a német ipar exportvárakozásai júniusban

A német feldolgozóipari vállalatok júniusban az előző havinál valamivel kedvezőtlenebbül ítélték meg exportlehetőségeiket a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete havi rendszerességgel végzett felmérésének kedden közzétett adatai alapján.
2024. 06. 25. 18:30
Megosztás:

Kötelező lesz a kgfb a mikromobilitási eszközökre július 16-tól

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni július 16-tól a mikromobilitási eszközökre, ilyen például a Segway vagy elektromos roller; egyes biztosítók már megjelentek díjtarifáikkal, mások még a végleges kormányrendeletre várnak - tájékoztatta a Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője az MTI-t kedden.
2024. 06. 25. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 06. 25. 17:30
Megosztás:

Idén negyedik alkalommal született új ipari napelemes rekord

A Mavir jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint hétfőn déltájban felülmúlta a 3190 megawattot az 50 kW feletti naperőművek termelése, az új negyedórás csúccsal idén negyedszer dőlt meg az ipari létesítmények rekordja - tette közzé kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook oldalán.
2024. 06. 25. 17:00
Megosztás:

Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

Július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kötni az olyan mikromobilitási eszközökre, mint például az elektromos roller. A biztosítók egy része már közzétette az új díjakat, amelyek egy évre jellemzően 5-25 ezer forint között vannak. A részleteket szabályozó kormányrendelet azonban egyelőre nem jelent meg, így vakon tarifálnak, és olyan cég is akad, amelyik inkább megvárja a jogszabályt - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 25. 16:30
Megosztás:

Van, ahol már felfelé mozdultak az ingatlanárak, máshol még nincs erre tér

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a fenntarthatóságra törekvés és környezetvédelem terén elért eredményeiért rangos elismerésben részesítette a rali Európa-bajnokság magyarországi versenyét, a Rally Hungaryt.
2024. 06. 25. 16:00
Megosztás:

Nőtt a román autóipar teljesítménye januártól májusig

Az év első öt hónapjában 8,3 százalékkal nőtt a román autóipar teljesítménye - közölte kedden a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).
2024. 06. 25. 15:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 06. 25. 15:00
Megosztás:

Gyorsult a spanyol GDP-növekedés az első negyedévben

Gyorsult a spanyol GDP-növekedés az első negyedévben negyedéves és éves összevetésben is az ország statisztikai hivatalának (INE) kedden ismertetett végleges számításai szerint.
2024. 06. 25. 14:30
Megosztás: