Befektetői felmérés: a közel-keleti válság eszkalációját tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor

A közel-keleti válság eszkalációját tartja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb kockázatnak a globális üzleti szektor az egyik legtekintélyesebb pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön Londonban ismertetett friss globális befektetői felmérése szerint.

Befektetői felmérés: a közel-keleti válság eszkalációját tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor

A ház világszerte 166 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat szerint a globális üzleti szektor vállalatainak 59 százaléka - a felmérés résztvevőinek legnagyobb egyedi csoportja - a geopolitikai feszültségeket tekinti a következő két év legjelentősebb világgazdasági kockázatának.

Az Oxford Economics kiemeli, hogy az így vélekedő üzleti vállalkozások aránya 14 százalékponttal emelkedett a három hónappal ezelőtt elvégzett hasonló globális vizsgálathoz képest.

A csütörtökön bemutatott új felmérés szerint az átlagon belül szintén 60 százalék körüli azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek nagyon komoly világgazdasági kockázatnak tartják a közel-keleti válság fejleményeit. A fő geopolitikai kockázati tényezők közül ezt jelölték meg a legnagyobb arányban a megkérdezett vállalatok.

Csökkent, de még mindig 40 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a NATO és Oroszország viszonyát is a jelentős világgazdasági kockázatok közé sorolták.

Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump újbóli megválasztását a felmérésbe bevont vállalatok 20 százaléka - a második legnagyobb egyedi csoport - említette a legjelentősebbnek tartott globális gazdasági kockázati tényezők között.

A demokrata párti jelölt, Kamala Harris jelenlegi alelnök győzelmét az Oxford Economics új vizsgálata szerint ugyanakkor a globális vállalati szektor cégeinek alig 2 százaléka sorolja a legkomolyabb világgazdasági kockázatok közé.

Az elemzőműhely felméréséből kiderül az is, hogy középtávon, vagyis a következő öt évre szintén a geopolitikai feszültségeket tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor: a vizsgálatba bevont cégek 72 százaléka tekinti ebben az időtávlatban is a világgazdaságot terhelő elsődleges kockázati tényezők egyikének a geopolitikai léptékű ellentéteket.

Az üzleti hangulat ugyanakkor ellenállóképesnek bizonyult a közel-keleti válsággal kapcsolatos növekvő aggályokkal szemben. Az Oxford Economics friss felmérésébe bevont cégek és befektetési intézmények 40 százaléka számolt be arról, hogy valamelyest derűlátóbban ítéli meg a világgazdaság növekedési kilátásait, mint az előző felmérés idején. A válaszadók 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korábbi vizsgálathoz képest valamivel gyengébbnek látja a következő két év globális növekedési pályáját.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke jelenleg 2,3 százalék, ugyanannyi, mint az előző vizsgálat idején.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja - hozzávetőleg 50 százalékuk - 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedésre számít az idén.

A globális üzleti szektor cégei egynyolcadosra taksálják annak az esélyét, hogy a világgazdaság jövőre recesszióba kerül, és átlagosan mindössze 1/60-os kockázatot látnak egy olyan mélységű globális recesszióra, amilyen a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején kialakult - áll az Oxford Economics csütörtökön bemutatott felmérésében.

Más nagy elemzőházak is viszonylagos derűlátással ítélik meg a rövid távú globális növekedési kilátásokat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott minapi negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos növekedésére lehet számítani.

A Fitch előző, júniusban kiadott előrejelzésében 2,6, még eggyel korábbi, márciusban ismertetett negyedéves prognózisában 2,4 százalékos átlagos világgazdasági reálnövekedés szerepelt az idei évre, vagyis a ház fél év alatt jelentősen, 0,3 százalékponttal emelte 2024-e szóló globális növekedési várakozását.

Nagy érdeklődés övezheti az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását

Óriási érdeklődés övezheti jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását a Duna House (DH) várakozásai szerint; az ingatlanközvetítő cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatait idézve hangsúlyozza: csak az idei első negyedévig mintegy 2100 milliárd forintnyi megtakarítás volt az önkéntes pénztári számlákon.
2024. 10. 25. 13:00
Megosztás:

Ritkítják kínai járataikat a nagy légitársaságok

A nemzetközi légitársaságok ritkítják Kínába irányuló járataikat. Néhányan, pl. a Virgin Atlantic és a Scandinavian Airlines viszont teljesen ki is vonulnak az országból.
2024. 10. 25. 12:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 12:00
Megosztás:

Mentőszolgálat: van elég orvos az ügyeleteken

Van elég orvos az ügyeleteken, a biztonságos betegellátás valamennyi személyi és tárgyi feltételét biztosítják, a betegforgalmat folyamatosan figyelik és elemezik - írta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 10. 25. 11:30
Megosztás:

A CrytoCoin felhőalapú számítási kapacitással akár napi 5000 dollárt is kereshet

Egy interjú szerint Anderson tengeri szélerőmű-telepítéssel foglalkozik. Öt évvel ezelőtt indított el egy kriptovaluta felhőalapú bányászati programot szélerőmű-berendezések energiáira támaszkodva. Az első felhőbányászata élete legnagyobb anyagi sikerét hozta. Jó szándék vezérelte, hogy ezt az egyszerű pénzkeresési lehetőséget népszerűsítse, hogy mások is könnyedén profitálhassanak belőle. Azonban a későbbi magas költségek és az a tény, hogy nem volt professzionális bányászgép-karbantartási ismerete, arra kényszerítették, hogy leállítsa ezt a tevékenységét.
2024. 10. 25. 11:17
Megosztás:

Czomba Sándor: továbbra is magas a hazai foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 szeptemberében mintegy 4 millió 699 ezer főt ért el a foglalkoztatottak száma.
2024. 10. 25. 10:30
Megosztás:

A Tesla vezette a növekedést a tengerentúlon; estek az olajárak

A vártnál jobban alakultak az amerikai októberi BMI adatok: mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatószektorban emelkedő dinamika figyelhető meg a számokban, ráadásul a heti munkaerőpiaci riportok is kedvezőek lettek.
2024. 10. 25. 09:30
Megosztás:

Emelkedtek a nyugat-európai piacok; továbbra is alacsony BMI-adatok érkeznek a kontinens gazdaságairól

A csütörtökön megjelent októberi BMI adatok Európában eltérést mutattak a korábbi dinamikától: a német, a francia és az eurozóna feldolgozóipara továbbra is zsugorodik, azonban Németországban enyhébb mértékben, mint korábban, az eurózóna szolgáltatóipari számai viszont a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak. A páneurópai STOXX 600 index három egymást követő mínuszban töltött nap után stagnált.
2024. 10. 25. 09:00
Megosztás:

Az elemzők szerint eddig mehet a Bitcoin 2024-ben

A Bitcoin lassan, de biztosan közelít a márciusi csúcshoz, és következetesen menetel felfelé. Az érme továbbra is a kripto piac legmeghatározóbb szereplője, gyakorlatilag az egész piac a BTC mozgásának függvényében változik.
2024. 10. 25. 08:30
Megosztás:

Ön is kimaradt a hazai elektromosautó-támogatásból?

Az elektromosautó-támogatás bővítéséről egyre több hír kering, különösen egy, a nagycsaládosok kisegítésére kiterjesztett kormányzati pályázat kapcsán. A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu szakértője ezért megvizsgálta, milyen elektromos autók jöhetnének szóba, ha a támogatást a korábbi pályázat alapján minimum 7 személyes járművekre terjesztenék ki.
2024. 10. 25. 08:00
Megosztás:

Az AbbVie és a Richter új kutatási és fejlesztési együttműködést jelentett be

Az AbbVie és a Richter neuropszichiátriai betegségekhez kötődő új kutatási és fejlesztési együttműködést jelentett be csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2024. 10. 25. 07:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 07:00
Megosztás:

A világ egyik legnagyobb piacán terjeszkedik az Nvidia

Az Nvidia a Mumbaiban megrendezett mesterséges intelligencia konferencián egy hindi nyelvű AI-modell elindítása mellett több nagy indiai céggel kötött partneri megállapodást is bejelentett.
2024. 10. 25. 06:30
Megosztás:

Gyorsult az amerikai gazdasági teljesítmény növekedése októberben

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése gyorsult októberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 10. 25. 06:00
Megosztás:

Most ideálisan fejlődhet a repce és az őszi kalászosok

A talaj többnyire kellően nedves, a repce és az őszi kalászosok is ideális körülmények közt fejlődhetnek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 10. 25. 05:30
Megosztás:

Hány lakás fér ma Fortuna bőségszarujába?

„Nagyobb összegek befektetésénél az ingatlan mindig kézenfekvő megoldás – emlékeztet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője – és most különösen is ígéretes lehet, hogy túl vagyunk egy piaci döccenőn és látszik, hogy az árak újra elindultak felfelé.” Bár a lakáspiacot érintő jövő évi szabályozásban még nagyon sok a bizonytalanság, az elemző szerint az eddigi információk, illetve várakozások inkább a drágulás gyorsulását vetítik előre.
2024. 10. 25. 05:00
Megosztás:

Felvételi 2025 - Hatalmas az érdeklődés a BGE nyílt napjai iránt

Újabb nyílt napot tart november 12-én és december 10-én a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), Magyarország 4. legnagyobb egyeteme a Budapest Kongresszusi Központban októberben rendezett nagysikerű alkalom folytatásaként. Októberben, az ország legnagyobb nyílt napján, három helyszínen több mint 4 000 középiskolás vett részt, akik az általános, felvételi és alapszakos tájékoztatókon kívül mintaelőadásokat is meghallgathattak, majd a program végén ellátogathattak a BGE zuglói és belvárosi kampuszaira is. Regisztráció és további információ a kezddabgevel.uni-bge.hu oldalon.
2024. 10. 25. 04:30
Megosztás:

MEGJELENT, HIVATALOS! Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználásának szabályai

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3-6 százalék közötti növekedést érhessen el, a kormány 21 intézkedésből álló, Új Gazdaságpolitikai Akciótervet fogadott el. Ennek egyik pillére a megfizethető lakhatás biztosítása, hiszen az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés, ami elengedhetetlen a fiatalok boldogulása és a családok jóléte szempontjából.
2024. 10. 25. 04:00
Megosztás:

Kétszer annyi pénzt tesz félre az átlag magyar havonta, mint öt éve - mennyit?

Egyre többen rendelkeznek megtakarítással, a havonta átlagosan félretett összeg pedig öt év alatt több mint a duplájára nőtt, idén már meghaladja a 46 ezer forintot. A legtöbben még mindig a hagyományos eszközökre esküsznek, elsősorban valamilyen biztosításban, illetve megtakarítási számlákon tesznek félre, de egyre nő a nyugdíjpénztári megtakarítások és az értékpapír-befektetések szerepe is. A kriptodeviza aránya a megtakarításokon belül több mint a duplájára nőtt két év alatt.
2024. 10. 25. 03:30
Megosztás:

Pénzmágia! Válassz egy állatot, és a szerencse megérkezik!

Hatalmas titok vár rád a pénzügyek világában, de figyelem! A kulcs a döntésedben rejlik. Mielőtt tovább olvasol, állj meg egy pillanatra, és gondold át alaposan, melyik állatot választod a következő listáról: kutya, macska, patkány, nyúl, gepárd vagy farkas.
2024. 10. 25. 03:00
Megosztás: