Belgium uniós nyomonkövetési rendszer bevezetését szorgalmazza az orosz LNG-re vonatkozóan

Belgium uniós nyomonkövetési rendszer bevezetését szorgalmazza az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG), hogy az uniós szankciókat hatékonyabban lehessen alkalmazni - mondta Tinne Van der Straeten belga ügyvivő energiaügyi miniszter kedden Luxemburgban.

Az EU által Oroszország ellen júniusban elfogadott 14. szankciócsomag többek között megtiltja orosz LNG átrakodását uniós kikötőkben.

Belgiumot ez az intézkedés különösen érinti, mert a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a zeebrugge-i, amely az északnyugat-európai és azon túli LNG-szállítások kapujaként szolgál.

"Belgiumban az LNG-szállítmányok megduplázódtak. Ezek minden bizonnyal az európai ellátás biztonságát szolgálják, de nehézségekbe ütközünk a szankciócsomag végrehajtása során" - magyarázta a miniszter az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Belgium egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazza, amely lehetővé teszi az orosz LNG nyomon követését, valamint az Európai Bizottság összehangolt megközelítését az LNG-t importáló tagállamok támogatására. "A szankcióknak hatékonyaknak kell lenniük, ha meg akarjuk állítani az orosz háborús gépezet táplálását" - hangsúlyozta miniszter.

A múlt hónapban Van der Straeten már felszólította az EU-t, hogy biztosítson szilárd jogalapot a vállalatok számára, hogy azok előre felmondhassák az orosz beszállítókkal kötött szerződéseiket.

Szeptemberben Hollandia energiaügyi minisztere is arról számolt be, hogy nyár óta kétszer annyi orosz LNG-t szállító hajó köt ki Rotterdamban, ami véleménye szerint "aggasztó és nem kívánatos fejlemény". Sophie Hermans felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nincs olyan uniós szankciós intézkedés, amely megtiltaná az orosz LNG-importot, az Európai Bizottságtól választ vár arra, hogy az EU-tagállamok miként tehetnek célzottan intézkedéseket a behozatal csökkentése érdekében.

Hétfőn Franciaország és kilenc másik EU-tagország levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az orosz LNG-vel kapcsolatos szigorúbb jelentéstételi kötelezettségekre a tároló vállalatok és a szállítók számára.

NAV: Ezentúl több ügyet intézhetünk online

Tovább bővült a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazásán (ONYA) keresztül intézhető adózási ügyek köre - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 16. 12:30
Megosztás:

Új lendületet kaphat a döcögősen indult otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási Programnak (OFP) ad új lendületet az ingatlan.com támogatásával a Lehel Cégcsoport - közölte a két vállalat. Az együttműködésnek köszönhetően az otthonukat felújító pályázók a program minden szakaszában testreszabott és szakértő segítséget kaphatnak a tervezés elejétől kezdve a kivitelezés végéig.
2024. 10. 16. 12:00
Megosztás:

Kezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése, év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdálkodók - jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán, amiről az agrártárca tájékoztatta az MTI-t.
2024. 10. 16. 11:30
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvénypiacainak többségét is utolérte a Wall Streeten tegnap tapasztalható kedvezőtlen hangulat, ám a hongkongi és a sanghaji index emelkedni tudott.
2024. 10. 16. 11:00
Megosztás:

Dogecoin vs. FXGuys: Az elemzők 100%-os nyereséget jósolnak ezeknek az ígéretes kriptovalutáknak!

Annak ellenére, hogy a kriptopiac ingadozásokat mutat, az elemzők 100%-os nyereségpotenciált jósolnak két figyelemre méltó projekt számára: az FXGuys ($FXG) és a Dogecoin (DOGE). Ezek a tokenek különleges befektetési lehetőségeik miatt kerültek az élvonalba. Az FXGuys kiemelkedik azáltal, hogy a hagyományos pénzügyi (TradFi) elveket ötvözi az innovatív decentralizált pénzügyek (DeFi) koncepcióival.
2024. 10. 16. 10:30
Megosztás:

Korrigáltak a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint kissé erősödött az euróval szemben

Korrigáltak a kötvényhozamok tegnap a megelőző hetek gyors emelkedése után, miután New York állam feldolgozóipari indexe váratlanul a zsugorodást jelentő negatív tartományba esett.
2024. 10. 16. 10:00
Megosztás:

A Wall Streeten is pirosba fordultak a vezető indexek; folytatódott a gyorsjelentési szezon

A Wall Streeten Európához hasonlóan az ASML gyorsjelentését megsínylő technológiai szektor, azon belül is különösen a chipgyártók és az olaj árával együtt eső energiakapcsolt vállalatok voltak a főszereplők, amelyek pirosba húzták a vezető indexeket.
2024. 10. 16. 09:30
Megosztás:

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek; a technológiai szektor lett a nap vesztese

A német DAX hosszú ideig felfelé lógott ki a kisebb mínuszokban álló mértékadó nyugat-európai indexek közül, amivel új mindenkori csúcsot ért el, ám a záráshoz közeledve futótűzként szaladt végig a piacokon az ASML idő előtt kiszivárgó gyorsjelentése, ami az egész technológiai szektort magával rántotta, így minden részvényindex lejjebb csúszott.
2024. 10. 16. 09:00
Megosztás:

javult a munkavállalók véleménye munkahelyük stabilitásáról

Javult a magyar munkavállalók véleménye aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban tavaly óta - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös, reprezentatív kutatásából, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 10. 16. 08:30
Megosztás:

A PannErgy a tavalyinál több hőt értékesített a harmadik negyedévben

A PannErgy 163,1 ezer gigajoule (GJ) hőmennyiséget értékesített a harmadik negyedévben, 5,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett termelési jelentésében, egyben megerősítette az idei üzleti évre tervezett konszolidált, 3900-4100 millió forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) várható teljesülését.
2024. 10. 16. 08:00
Megosztás:

Borhamisítókat fogtak el Olaszországban

Borhamisítókat állítottak elő Olaszországban, a szervezett bűnözői csoport tagjai maguk gyártotta címkékkel ellátott, kiemelt termőterületről származó, Grand Cru jelölésűnek beállított borokat értékesítettek palackonként akár 15 ezer euróért (mintegy hatmillió forint) Európa-szerte - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol kedden.
2024. 10. 16. 07:30
Megosztás:

A felsősök több mint harmada soha nem vesz könyvet a kezébe, több mint negyedük pedig funkcionális analfabéta

Az Epson Magyarország a digitális, modern tanulás és tanítás mellett elkötelezett vállalatként szeretné felhívni a tanulók és tanárok figyelmet a papíralapú olvasás fontosságára is, melyben a United Way értő olvasás területén szerzett tapasztalatait, kutatásait és szakértelmét is segítségül hívják.
2024. 10. 16. 07:00
Megosztás:

Eddig ennyien vásároltak ingatlant a csok segítségével

Már 250 ezer család jutott ingatlanhoz vagy bővítette otthonát családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és csok plusszal - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kedden közösségi oldalán.
2024. 10. 16. 06:30
Megosztás:

A SUI és Solana emelkedésben, miközben a befektetők robbanásszerű piaci nyereségre törekszenek az IntelMarkets (INTL) előértékesítésével

A Sui (SUI) és a Solana (SOL) tovább emelkedik, előbbi új történelmi csúcsot ért el, míg utóbbi készül visszaszerezni egy jelentős árfolyamszintet. Eközben a befektetők egy ígéretes új kriptovaluta, az IntelMarkets (INTL) felé fordulnak, hogy jelentős nyereséget szerezzenek az előértékesítésből.
2024. 10. 16. 06:00
Megosztás:

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van, a járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 05:30
Megosztás:

Magyarországon a használtautó-piac átláthatósága továbbra is elmarad az átlagtól

Bár a használtautó-piac a legtöbb országban stabilizálódott és visszatért a járvány előtti szintre, az átláthatóság továbbra is komoly problémát jelent. Évente több ezer vásárló jut olyan járműhöz, amelynek rejtett hibái vannak vagy hamis a futásteljesítménye. A vevők gyakran nem is sejtik, hogy a rossz állapotú autóért a valós értékénél lényegesen többet fizetnek.
2024. 10. 16. 05:00
Megosztás:

10 nyitott kérdés a nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban

Éjszaka megjelent a jogszabálytervezet a nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról. Számos kérdés tisztázódott, de akad azért még néhány nyitott pont. Mi lesz azokkal, akik önerőből vásárolnának lakást? Mi lesz azokkal, akik építkeznek? Mit értünk hiteltörlesztés alatt?
2024. 10. 16. 04:30
Megosztás:

Az inflációt követte a casco díjak emelkedése a harmadik negyedévben

Az Insura.hu biztosításközvetítő adatai szerint a harmadik negyedévben a személyautókra megkötött teljes körű casco biztosítások átlagdíja 212 400 forint volt, ami csupán 4 százalékkal haladja meg a 2023 hasonló időszakában tapasztalt 204 300 forintos szintet. A szerződők 20 százaléka 8 évnél idősebb autóra kötötte a biztosítást.
2024. 10. 16. 04:00
Megosztás:

Elindult a BAT új nikontinpárna-gyártócsarnokának építése Pécsen

Megkezdődött egy új, 7500 négyzetméteres gyártócsarnok építése Pécsen, ahol a hagyományos cigarettához képest kevésbé káros* nikotinpárnákat gyártanak majd. A beruházás a BAT elkötelezettségét mutatja, hogy csökkentse üzleti tevékenységének egészségügyi hatásait, és hozzájáruljon egy füst nélküli világ megvalósításához.
2024. 10. 16. 03:00
Megosztás:

Nincs több sörtúra a prágai éjszakában!

Betiltotta a turisták szervezett éjjeli sörtúráit (pub crawls) a prágai önkormányzat. Az intézkedést, amely a hivatalos közlönyben való megjelenés után azonnal életbe lép, a belvárosi képviselők kezdeményezték, miután a lakosságot egyre inkább zavarta a kocsmától kocsmáig vonuló részeges turistacsoportok hangoskodása és a gyakori rendbontások.
2024. 10. 16. 02:30
Megosztás: