Bemutatták a magyar fejlesztésű VR űrkabint

Bemutatták az első teljesen magyar fejlesztésű, VR technológiával felszerelt szimulációs űrkabint csütörtökön Budapesten. A SpaceBuzz-HU, amellyel virtuális űrutazást lehet tenni, a bolygónk törékenységét bemutató oktatási program részeként ingyenesen juthat el magyar iskolákhoz.

"Célunk, hogy élményszinten hozzuk közelebb a diákokhoz a Földet, illetve a Nemzetközi Űrállomás működését. A SpaceBuzz oktatási programmal a természet- és környezetvédelemre, valamint a természettudományokra, a technológiára, a mérnöki tudományra és a matematikára szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét" - közölte az eseményen Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, aki elmondta, hogy a tárca 9 millió forinttal támogatta a projekt megvalósulását.    

"Magyarország az elmúlt években sokat tett azért, hogy a hazai űrszektor felzárkózzon a világ élvonalába. Megötszöröztük befizetéseinket az Európai Űrügynökség (ESA) programjaiba, és az érintett magyar szereplők ezeket szinte teljes egészében vissza tudják hozni hazánkba. Az ESA-ban jelenleg 168 regisztrált magyar vállalkozás, kutatóintézet és egyetem van" - hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

Kitért arra, hogy a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében magyar kutatóűrhajós juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra, a kiválasztott Kapu Tibor tartaléka Cserényi Gyula lesz, ők nemsokára az Egyesült Államokban folytatják a kiképzést. "Nemrég mindketten kipróbálták a VR űrkabint és kiemelkedőnek értékelték" - jegyezte meg.

Zentai István, a SpaceBuzz Hungary Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI kérdésére elmondta: legkésőbb 2025 első felére, amikor a kiválasztott magyar kutatóűrhajós, Kapu Tibor az űrbe utazhat, megépülhet az a magyar fejlesztésű és gyártású rakéta, amelyben egyszerre tizenkét résztvevő élheti át a VR űrutazás élményét.

"A magyar űrstratégia kiemelt szerepet szán az oktatásnak, az általános iskolától és a középiskolától kezdve a felsőoktatáson, vele összekapcsolódva az iparon keresztül egészen a társadalmi edukációig. A 2019-ben holland példa alapján nálunk indított SpaceBuzz ingyenes, regisztrációhoz kötött oktatási programmal, illetve a szimulációs űrkabinnal a magyarországi és határon túli magyar iskolákat szeretnénk segíteni. Ősztől workshopot indítunk a cégek közép- és felsővezetői számára a fenntarthatósághoz kapcsolódó érzékenyítésről" - sorolta Zentai István.

Mint mondta, bízik abban, hogy az ügy fontosságát magyarországi cégek, alapítványok és magánszemélyek is fel fogják ismerni, és a jelenleginél komolyabb összegekkel fogják támogatni a SpaceBuzzt.

Kérdésre válaszolva Ferencz Orsolya kitért arra, hogy a kiemelten az oktatásra fókuszáló UniSpace programot tizenhét magyar egyetem indította el konzorciumban.

A SpaceBuzz első pilot programja nemzetközi (holland, francia, olasz, magyar) együttműködésben, az Erasmus+ támogatása mellett jött létre, és azóta több mint száz hazai és határon túli iskola több mint 5500 tanulója vett részt benne, illetve több mint kétszáz tanár kapott felkészítést és az oktatáshoz használható tananyagot.

Júniusban téblábolt a hazai ingatlanpiac

Országos szinten júniusban stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés a lakáspiacon havi és éves összevetésben is - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 06:30
Megosztás:

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.
2024. 07. 02. 06:00
Megosztás:

Fellendülés jöhet a hazai építőiparban: Most érdemes belevágni a felújításba!

Indul az Otthonfelújítási támogatás, amellyel akár hatmillió forintos támogatást is kaphatunk kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában, ha 1990 előtt épült házunkat szeretnénk modernebbé és energiatakarékosabbá tenni.
2024. 07. 02. 05:30
Megosztás:

Júniusban nyaralni ment a lakáspiac, de a július alapvető változásokat hozhat

Takaréklángra kapcsolt a lakáspiac júniusban, legalábbis az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten havi és éves összevetésben is. Júniusban közel 30 ezer eladó lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ami havi és éves összevetésben sem mutat jelentős változást. Az összes eladó lakás és ház száma már megközelíti a 150 ezret, mert a kereslet még nem tudja felszívni a kínálatot a piacról. Jelenleg a felújítandó lakóingatlanok adják a kereslet 20 százalékát, de a júliusban elindult Otthonfelújítási Program ráirányíthatja a figyelmet a korszerűsítésre váró lakásokra és az energiahatékonyság jelentőségére. A felújítást és az építkezést tervezők számára jó hír lehet, hogy elindult az állami építőipari árfigyelő oldal, ami 5 üzletlánc 65 boltjának 12 ezer termékét követi nyomon napi szinten.
2024. 07. 02. 05:00
Megosztás:

Dogecoin milliomos azt mondja, ez a DeFi token, amely 1000%-ot emelkedett, 100-szorosára fog növekedni

A kriptoipar pénzügyi környezetében bekövetkezett legutóbbi változások eredményeként sok befektető áthelyezte pénzét olyan jövedelmezőbb projektekbe, amelyek hatalmas nyereséget ígérnek.
2024. 07. 02. 04:30
Megosztás:

A meleg és a futball Eb is növelte a balatoni vállalkozók forgalmát

A Balatonon is jól fogy a sör, de van olyan van olyan ország, ahol a szurkolók annyi sört isznak meg egy futballmérkőzés idején, mint mások karácsonykor.
2024. 07. 02. 03:00
Megosztás:

Mire költik a magyarok az otthonfelújítási támogatást?

A legtöbben épületszigetelésre és ablakcserére költenék az otthonfelújítási támogatást, de napelemet vagy hőszivattyút is sokan vennének a hétfőtől igényelhető forrásból - közölte az OTP hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 02:30
Megosztás:

A koronavírus-járvány után, egy újabb katasztrófa kopogtat - szakértői elemzés

Épphogy a világ kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta súlyos válságból, egy újabb katasztrófa fenyegeti a nemzetközi kereskedelmet: a Vörös-tenger körüli krízis miatt kialakuló súlyos konténerhiány példátlan méreteket ölt. A hajózási szezon csúcsán a piaci szereplők komoly gondokkal szembesülnek: az egekbe szökő díjak, a megnövekedett szállítási idők és a drasztikus kapacitáshiány mind hozzájárulnak a bizonytalanság fokozódásához. Újabb inflációs sokk jöhet? A jelenlegi piaci válsághelyzetet Mihály Attila, a Trans-Sped szakértője, közel 50 év szakmai tapasztalatával elemezte.
2024. 07. 02. 02:00
Megosztás:

Szépen bővült az új autók piaca Romániában

Az első fél évben 12,03 százalékkal bővült az új autók piaca Romániában - közölte hétfőn a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).
2024. 07. 02. 01:40
Megosztás:

Heti horoszkóp, ami 4 csillagjegynek is komoly pénzt hoz a házhoz!

Készülj fel egy izgalmas hétre, ahol a csillagok különleges pénzügyi és szerencsés fordulatokat tartogatnak számodra! Fedezd fel, hogyan alakulhatnak a pénzügyeid, milyen váratlan találkozások és lehetőségek várnak rád, és mikor érdemes szerencsét próbálnod. Engedd, hogy a csillagjegyed inspiráljon, és hozd ki a legtöbbet ebből a hétből!
2024. 07. 02. 01:00
Megosztás:

Kriptoguru, aki 10 millió SHIB tokent vásárolt a 100x növekedés előtt, most úgy gondolja, hogy ez a 3 altcoin robbanásszerű növekedés előtt áll

A kriptobefektetők mindig figyelmesek a ígéretes lehetőségekre. Egy elismert Shiba Inu (SHIB) szakértő, aki 10 millió SHIB tokent szerzett a figyelemre méltó 100x növekedés előtt, most három feltörekvő altcoinra összpontosít, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.
2024. 07. 02. 00:30
Megosztás:

Ma van a Sealana airdrop, ez az utolsó lehetőséged a befektetésre a DEX indulás előtt!

Az előértékesítés utolsó napján a befektetőknek még van lehetősége SEAL token vásárlásra, még azelőtt, hogy az érme bekerülne a nyílt piacra.
2024. 07. 02. 00:01
Megosztás:

Megközelítőleg húszezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg

Az MBH Bank szakértői szerint az Otthonfelújítási programban mintegy 20 ezer lakás korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított forrásokból - ismertette Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2024. 07. 01. 23:30
Megosztás:

Munkálatok nehezítik a közlekedést az M0-s autóút szigetszentmiklósi szakaszán

Az M0-s autóút szigetszentmiklósi szakaszán a következő két hétben is folyamatosan végeznek üzemeltetési-fenntartási és karbantartási munkákat a szakemberek - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 01. 23:00
Megosztás:

Ezért veszélyesek az illegális dohánytermékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az illegális dohánytermék veszélyeire, jogkövetkezményeire hívták fel általános és középiskolások figyelmét országjáró körútjukon - közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 01. 22:30
Megosztás:

A 4iG eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül: a magyar cégcsoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Telecom Egypt, Egyiptom piacvezető távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését és üzemeltetését végezheti az észak-afrikai országban. A közös vállalkozás célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése, amely a jövőben mintegy hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést. A felek a megállapodást az Egyiptom és az Európai Unió által közösen szervezett Befektetési konferencián írták alá, amelyet Egyiptom elnöke Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitottak meg.
2024. 07. 01. 22:00
Megosztás:

Jócskán meghaladja a várt szintet a hazai gáztárolók töltöttsége

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint ötmilliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.
2024. 07. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb ország autókiskereskedelmi piacára lépett be az AutoWallis

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis Csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását. A közép- és kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója a tranzakció során Prágában és két további cseh városban vásárolt BMW márkakereskedéseket. Az akvizíció hatékonyan támogatja az AutoWallis stratégiáját, melynek célja, hogy az organikus növekedés és üzletfejlesztések mellett felvásárlásokkal is tovább bővüljön.
2024. 07. 01. 21:00
Megosztás:

Apró romlás a kínai beszerzési menedzser index adatokban

A kínai statisztikai hivatal beszerzési menedzser indexe csökkent (a feldolgozóipart leszámítva) az előző havi adatokhoz képest.
2024. 07. 01. 20:30
Megosztás:

IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) egy, az önkormányzatok számára befizetett adónem, amelynek így a mértékét is a helyi illetékesek határozzák meg. Bár az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrásról van szó, előfordul, hogy ennek a mértéke 0%, azaz lényegében nem kell befizetni az adót. Adja magát a kérdés, hogy akkor adóoptimalizálási szempontból, mi a legjobb megoldás?
2024. 07. 01. 20:00
Megosztás: