Célunk, hogy hazánk Európa legjobb tíz innovátora közé tartozzon

Célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa közé tartozzon - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Célunk, hogy hazánk Európa legjobb tíz innovátora közé tartozzon

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2024. évi Programstratégiáját ismertető videóban a miniszter bejelentette: a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács jóváhagyta a 2024-es Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap programját.

"147 milliárd forintot fogunk költeni ezekre a területekre. Ez 60 milliárddal több mint az előző évben volt" - mondta Csák János, hangsúlyozva, hogy a 147 milliárd forint mutatja a kormány elkötelezettségét.

A tavaly jóváhagyott Neumann János Program szerint Magyarország be kíván kerülni az Európai Unió első tíz leginnovatívabb állama közé - emlékeztetett.

Elmondta, hogy a forrásokat három különböző területre allokálják. Az egyik a vállalati csomag, a második a kutatói életpálya, a harmadik pedig az egyetemisták és az egyetemen tanítók mobilitási és kutatási programjai.

A vállalati programban van nagyvállalatokra szabott program, kis- és közepes vállalkozásokra szabott program, az egyetemeken létrejövő találmányok, szabadalmak hasznosítására, spinoff cégek létrehozására szolgáló támogatás és a legkisebbeket, az új, innovatív ötleteket kidolgozó startup vállalkozások finanszírozását és elindulását segítő program - ismertette.

Kiemelte: a másik oszlop, a kutatók támogatása, akár kutatóintézetben, akár egyetemen. "Az a célunk, hogy legyen egy olyan életpályamodell, ahol, hogyha a kutató igazolja azt, hogy bármilyen kutatási területen képes nemzetközileg jó eredményeket elérni, akkor ennek adjuk oda az állami finanszírozását" - mondta.

Erre jött létre a Kutatási Kiválósági Tanács, amelynek élén idéntől Krausz Ferenc 2023-ban Nobel-díjat kiérdemelt tudósunk áll - tette hozzá.

Elmondta: a harmadik oszlop a nemzetközi beágyazódás elősegítése. Az Erasmus mellett létrehozták a Pannónia Programot. "Hallgatók, illetve oktatók nemzetközi együttműködésekben bárhol a világon tölthetnek időt, fél évet, egy évet, ahhoz, hogy felvértezzék magukat, és utána itthon jobban tudjanak teljesíteni" - mondta.

Hozzátette: másrészt a kutatási közös nemzetközi programok finanszírozását is elősegítik, ez lesz a HU-rizont Program.

Kiemelte: céljuk, hogy Magyarországon is a legjobb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő oktatásban, képzésben részesüljenek az egyetemi hallgatók. Ennek érdekében egy külön alapot hoztak létre, hogy az egyetemek, hogyha Magyarországra akarnak hozni külföldi oktatókat, professzorokat, akár műhelyeket, azokra legyen forrás.

"Így áll össze a teljes program: vállalati program, kutatói kiválósági program és nemzetköziesítési program" - foglalta össze a miniszter.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy együttműködve kiváló tudósainkkal, tanárainkkal és szervezeteinkkel Magyarországot 2030-ra behozza az Európai Unió első tíz leginkább innovatív országa közé - mondta.

Elkerülhetetlen Bitcoin-összeomlás? A vezető elemző 5 altcoint nevez meg, amelyek túlélhetik a közelgő kriptovaluta vérfürdőt

Egy közelgő Bitcoin zuhanás sokkolta a kriptovilágot, és aggodalmat keltett a befektetők körében. Ahogy a pánik terjed, egy piaci szakértő előállt egy merész jóslattal. Öt kevésbé ismert altcoin ígéretes növekedést mutat, még a zűrzavar közepette is. Fedezd fel, mely digitális valuták állnak készen a növekedésre a káosz közepette.
2024. 09. 04. 23:00
Megosztás:

A számítógépes chipek piacán csap össze az Intel és a Qualcomm

Az Intel a napokban mutatta be új Core Ultra 200V processzorcsaládját, amivel igyekszik felülmúlni a Qualcomm számítógépes termékeit, mielőtt további piaci részesedést veszítene.
2024. 09. 04. 22:00
Megosztás:

Ez az új, vírusosan terjedő Solana mémérme kész arra, hogy megelőzze a Dogecoint (DOGE) és a Shiba Inut (SHIB), és elérje az 1 dolláros árat

A bikapiac és az altcoin szezon közeledik, a piac jelenleg nyugodt állapotban van, mielőtt a potenciális robbanásszerű növekedés bekövetkezne. Az altcoinok alacsony áron vannak, készen arra, hogy megugorjanak, ahogy a piaci körülmények változnak.
2024. 09. 04. 21:00
Megosztás:

Az EU megreformálná a közös agrárpolitikát

Az EU szerdán agrárszakértői jelentést mutatott be, amelynek célja, hogy megreformálja a közös uniós agrárpolitikát (KAP) annak érdekében, hogy az uniós támogatások jobban igazodjanak a gazdálkodók társadalmi-gazdasági szükségleteihez.
2024. 09. 04. 20:30
Megosztás:

A magyar növekedés az európai dupláját tette ki

A magyar növekedési ütem az európai dupláját érte el a második negyedévben - mondta Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője az M1 aktuális csatornán szerdán, a statisztikai hivatal legfrissebb adatait értékelve.
2024. 09. 04. 20:00
Megosztás:

Na, ez megint csúnya lett! Ezért esnek a tőzsdeindexek

Tegnap az ISM ipari beszerzési menedzser indexe rosszabb lett a várakozásnál. A várt 47,5 pont helyett 47,2 lett, ami egy kis emelkedés a júliusi 46,8 értékről.
2024. 09. 04. 19:30
Megosztás:

Tovább nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye

Augusztusban a vártnál kisebb, de így is három hónapja a legnagyobb mértékben nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.
2024. 09. 04. 19:00
Megosztás:

Befejeződött a Knauf Insulation dicsőszentmártoni gyárának építése

Befejeződött a Knauf Insulation dicsőszentmártoni gyárának építése – írja az economica.ro a vállalat közleménye alapján. A 140 millió eurós beruházással létrejött gyárban az idén az utolsó negyedévben indul a termelés.
2024. 09. 04. 18:30
Megosztás:

Ennyit spóroltunk az online árfigyelőnek köszönhetően

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő rendszer 2023. július elsejei indulása és 2024 februárja között 1,11 százalékponttal mérsékelte az élelmiszer-inflációt - ismertette a Makronóm Intézet számításai alapján szerdán a versenyhatóság.
2024. 09. 04. 18:00
Megosztás:

A Bodrog folyó tele van mikroszkopikus műanyaggal és rákkeltő biszfenol-A vegyülettel

Az idei PET Kupa során az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma mintát vett a Bodrog folyóból, az eredmények pedig fontos pillanatképet adnak arról, hogy a hulladék mellett mi minden más, szemmel nem látható szennyeződés található még a vízben. A Laboratorium.hu-n közzétett adatokból kiderül: ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig jellemzően nem találtak a hazai felszíni vizekben, és sajnos rábukkantak az egyik hírhedt örök életű anyagra, a hormonháztartást megzavaró és rákkeltő hatású biszfenol-A vegyületre is...
2024. 09. 04. 17:30
Megosztás:

Már az első nap összeomlott a terézvárosi airbnb-szavazás szavazóprogramja

A Magyar ApartmanKiadók Egyesületéhez (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetségéhez tucatnyian fordultak a tegnapi nap folyamán, hogy nem tudtak szavazni az önkormányzat online felületén. A két civil szervezet ezért a mai naptól jogsegély szolgálatot indít a szavazók védelmében!
2024. 09. 04. 17:00
Megosztás:

Trendek és körkép a hazai munkavállalói (extra) juttatásokról

A magyar munkavállalók számára is a bér az elsődleges motivációs tényező, de egyre előkelőbb helyen szerepelnek az olyan juttatási formák is, amelyek a fizikai, mentális és szociális jóllétet is támogatják.
2024. 09. 04. 16:30
Megosztás:

Magasabb ipari napelemes csúcsot mutatnak az augusztusi adatok

A MAVIR összesítése szerint, a hitelesített számok alapján a korábban közöltnél jelentősen nagyobb mértékű rekorddöntést hozott a nyár utolsó hónapja. Augusztus 23-án minden korábbi mérést meghaladva 3334 megawattot (MW) ért el az ipari naperőművek negyedórás termelése. A történelmi csúcs a legutóbbi, júliusi rekordot (3238 MW) közel 100, a tavaly mért legmagasabb adatot (2731 MW) pedig több mint 600 megawattal múlja felül - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 09. 04. 16:00
Megosztás:

Friss kutatás: tervezni tanította a magyarokat az infláció

A közelmúlt rekordmagas inflációja a pénzügyi tudatosság felé fordította a magyarokat, egyre többen igyekeznek megtervezni pénzügyeiket – derül ki a Provident kutatásából. A változásra szükség is van: honfitársaink európai összehasonlításban továbbra is nehezen boldogulnak a pénzügyi termékek világában.
2024. 09. 04. 15:30
Megosztás:

Megütötték az amerikai tőzsdéket

A tegnapi, vártnál is gyengébb feldolgozóipari adatok után eladási hullám indult az amerikai tőzsdéken. Főként a technológiai papírok, azon belül is a félvezető szektor cégei szenvedték el a legnagyobb esést az Nvidia vezetésével, amely majdnem 10 százalékot veszített piaci értékéből.
2024. 09. 04. 15:00
Megosztás:

Baj van a Kínai gazdaságban, jól mutatja a friss adat

Újabb adat, ami a lassulást jelzi Kínában: Augusztusban a vártnál kisebb mértékben növekedett a kínai szolgáltatói szektor a beszerzési menedzser index szerint.
2024. 09. 04. 14:30
Megosztás:

Benyújtotta lemondását három ukrán miniszter

Benyújtotta lemondását három ukrán miniszter a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője - hozta nyilvánosságra Ruszlan Sztefancsuk házelnök a Facebookon.
2024. 09. 04. 14:00
Megosztás:

Egyre több lesz az elektromos roller az utakon

Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük.
2024. 09. 04. 13:30
Megosztás:

60 éve nem volt ilyen meleg Horvátországban

Az utóbbi hat évtized legmelegebb augusztusán van túl Horvátország - közölte a horvát meteorológiai szolgálat (DHMZ), amely arra is rámutatott, hogy 1961 óta az ország 16 városában nem mértek ilyen magas hőmérsékletet az év nyolcadik hónapjában, a fővárosban pedig még soha nem volt ilyen meleg.
2024. 09. 04. 13:00
Megosztás:

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Bemutatták az Audi Hungaria győri gyárában hamarosan gyártásba kerülő Cupra Terramar modellt Barcelonában szerdán. Az új modellekből már készült néhány Győrben, a közeljövőben indul a szériagyártás, amelynek kapacitása napi mintegy háromszáz darab lesz.
2024. 09. 04. 12:30
Megosztás: