Csökkenteni kell az észak és dél közötti különbséget idehaza

A Dél-Dunántúl komplex fejlesztési program célja, hogy csökkentse az országban az észak-déli fejlettségi különbséget - mondta a területfejlesztési miniszter szombaton Dombóváron.

Csökkenteni kell az észak és dél közötti különbséget idehaza

Navracsics Tibor a település várossá avatásának 54. évfordulóján rendezett ünnepségen hozzátette, a cél az, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a déli régióknak, amelyek az elmúlt harminc évben önhibájukon kívül "a fejlődés szélére sodródtak".

Megjegyezte, "a politikai döntéshozók hanyagsága, oda nem figyelése" eredményezte azt, hogy ez a térség az évezred fordulóján mintha elfeledetté vált volna.

Azt mondta, a gazdasági mutatók - elsősorban Baranyában - borús jövőképet vázoltak fel.

"Pécs, amelynek regionális központnak kellene lennie, az utóbbi időben teret vesztett a magyar gazdaságban és kulturális életben" - fogalmazott.

A miniszter hozzátette, azok a térségek is vesztesek lettek, amelyek Pécs központi szerepére alapozták terveiket.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk Dombóvárnak a közlekedési infrastruktúra javításával, munkahelyteremtő beruházásokkal" - emelte ki.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy egyes települések csak politikai kegyből váltak várossá, mások azért városok, mert jelentős történelmi múltjuk van, és vannak olyan városok, ahol a közösség alapja az ambíció, a tenni akarás.

A miniszter szerint Dombóvárt a múltja is feljogosítja arra, hogy a jelentős városok között tartsuk számon. Az elmúlt években a város megtalálta az ambíciókat, igény jelent meg arra, hogy ismét vezető szerepet töltsön be - hangsúlyozta.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, ahhoz, hogy a várost ismét bekapcsolják az ország vérkeringésébe, elengedhetetlen Dombóvárnak mint közlekedési csomópontnak a megerősítése.

A jövő legfontosabb beruházásának nevezte a Kaposvárral, illetve a 67-es úttal való összeköttetés megteremtését, ami biztosítja azt, hogy Dombóvárról az M7-as autópályán a fővárost és más térségeket gyorsan, biztonságosan meg lehessen közelíteni.

Kitért arra is, hogy 2019. előtt Dombóvár "szembe ment a térség településeivel, és az ország jó részével, békétlenség, széthúzás jellemezte a várost". 2019. után az új polgármesterrel, Pintér Szilárddal ennek véget vetettek, Dombóvár közélete kiegyensúlyozottá vált, a jövőbe vetett hite is megerősödött - jelentette ki.

Potápi Árpád János közölte, a június 9-i önkormányzati választás tétje, hogy a város ezt a békét megőrizze.

A dombóvári kulturális központban rendezett gálán az évforduló alkalmából díszpolgári címet, díszjelvényeket adtak át, és kitüntetésekkel ismertek el fiatal tehetségeket, a gazdaság szereplőit.

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált az NMHH

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa októberi első ülésén. Az NMHH a joghatósággal rendelkező holland társszervezethez fordult egy, a Netflixen elérhető film korhatár-besorolásával kapcsolatban - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Külföldi kormányszervezet állhat a holland rendőrség elleni hackertámadás mögött

Nagy valószínűséggel egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött, amelynek során ellopták az összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette ki a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter szerda este.
2024. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata - hangsúlyozta Eitmann Norbert Róbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető-kormányfőtanácsosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 10. 03. 16:30
Megosztás:

A konzervipar teljesítményét is rontotta az idei aszály

Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai konzervipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön kiadott körképe szerint a feldolgozásra szánt zöldségek minőségét az időjárás is rontotta.
2024. 10. 03. 16:00
Megosztás:

Csökken a NAV adóellenőrzések száma, több a jogkövetési vizsgálat

A Process Solutions (PS), Magyarország vezető számviteli és bérszámfejtő szolgáltatója, részletes elemzést tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokról. Az elemzés a 2023-as és 2024-es adóév adataira támaszkodik, és világos trendeket mutat az adóhatóság tevékenységeiről, különös tekintettel a vállalat közel 400 ügyfelére.
2024. 10. 03. 15:30
Megosztás:

Íme a legvilágpiacképesebb magyar e-kereskedők

Első alkalommal adták át a HungarEcomm Stars Díjat, Magyarország legkiemelkedőbb, világpiacon is versenyképes e-kereskedelmi vállalkozásainak.
2024. 10. 03. 15:00
Megosztás:

Dmitrij Medvegyev lett a Rosztelekom igazgatótanácsának elnöke

Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét választották a Rosztelekom igazgatótanácsának elnökévé - közölte szerdán az orosz állami telekommunikációs vállalat.
2024. 10. 03. 14:30
Megosztás:

A PwC megvette a GKID-t

A GKID megállapodást kötött a PwC-vel, melynek értelmében a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. 100%-os tulajdonrészt szerzett a GKID Research & Consulting Kft-ben. Ezzel a PwC tanácsadási üzletága digitális kereskedelmi, csomaglogisztikai, médiapiaci valamint adatszolgáltatási és piackutatási kompetenciával is bővül.
2024. 10. 03. 14:00
Megosztás:

Miért romlott a forint árfolyama? Miért kerül 400 Ft-ba újra egy EURÓ?

Jól ismerjük az agresszív kismalacos viccet, ami általában igaz a forintra is.
2024. 10. 03. 13:30
Megosztás:

Hulladék-újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán

Biomasszát és építési, bontási törmeléket újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán a Belügyminisztérium 258 millió forintos támogatásával - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 10. 03. 13:00
Megosztás:

Friss megközelítéssel az építőiparról

A KSH és a METU közös kísérleti statisztikája az ágazat eddig nem látott jellemzőire világít rá.
2024. 10. 03. 12:30
Megosztás:

A budapesti kerületek több mint a felében már egymillió felett a négyzetméterár

Továbbra is a fővárosi régió a legnépszerűbb az ingatlanvásárlók körében, ami az árakon is meglátszik. A fővárosban egy év alatt 8,5 százalékkal drágultak az eladó ingatlanok: az V. kerületben 1,7 millió forint az átlagos négyzetméterár, de a legolcsóbb kerületekben is közelít a 800 ezerhez. Budapest népszerűségét jelzi, hogy a környékbeli településeken sem alacsonyabbak az árak, és ha valaki olcsóbban akar házat venni, annak több mint egyórás közlekedéssel kell a fővároshoz képest számolnia. Magyarországon Budapesten és Pest vármegyében keresik a legtöbb eladó ingatlant. Azon belül is a 13., 11. és 14. kerületek voltak a legkedveltebbek az ingatlankeresők körében - derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál szeptemberi adataiból.
2024. 10. 03. 12:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások még mindig nagyon gyengék a digitalizációban

A magyar kkv-k jelentős részének teljesítménye még mindig nagyon gyenge a digitális transzformációban, a Digiméter idei kutatása is a magyar kkv-szektor lemaradására hívja fel a figyelmet digitális érettséget illetően - tudatta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 03. 11:30
Megosztás:

A világ legősibb kenyerét kínálja business class utasainak a Turkish Airlines

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára.
2024. 10. 03. 11:00
Megosztás:

Komposztbarát cégeket keres a Humusz Szövetség

A Humusz Szövetség felhívja a kis- és középvállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a „Komposztbarát Vállalkozás” kezdeményezéshez 2024. október 10-én! Bármely Magyarországon működő vállalkozás Komposztbarát Vállalkozássá válhat a kampány támogatásával.
2024. 10. 03. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Vegyesen álltak ma reggel az ázsiai indexek; emelkedett a japán tőzsde, ahol szerdán az új miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a gazdaság állapota jelenleg nem ad lehetőséget újabb kamatemelésre.
2024. 10. 03. 10:00
Megosztás:

Alig mozdultak tegnap a főbb amerikai indexek

Az iráni rakétatámadást követő keddi esés után tegnap gyakorlatilag stagnáltak a főbb amerikai indexek, így az egy nappal korábbi veszteségeket nem tudták ledolgozni.
2024. 10. 03. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Vegyesen zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek, az európai Stoxx600 index kismértékben emelkedett.
2024. 10. 03. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint - 400 felett!

Gyengült a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 03. 08:30
Megosztás:

Idén ötből négy kategóriában a Generali volt a legjobb biztosító

Idén immár 20. alkalommal ítélte oda a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtó biztosítóknak járó Biztosítási Nagydíjat. Az öt kategóriában lezajlott szavazáson a független alkuszok négy kategóriában a Generalit, egy kategóriában pedig a Mapfre Európai Utazási Biztosítót (EUB) tartották a legjobbnak.
2024. 10. 03. 08:00
Megosztás: