Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Egy per lezárása után a pernyertes könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme ellenére komoly költségei maradnak térítés nélkül. Ennek oka, hogy a bíróságoknak lehetőségük van az ítéletben mérsékelni a pervesztesre áthárítható ügyvédi munkadíj összegét, a kivételes lehetőség pedig a gyakorlatban főszabállyá vált, a bíróságok rendszerint „szárnyaik alá veszik” a pervesztes felet. A mérséklést a bíróságok általában két fő okra alapozzák: az esetek egy részében a pertárgyértékhez viszonyítják az elszámolható ügyvédi munka értékét, míg a másik esetkörben a tételesen felszámított munkaórák egy részét tartja a bíróság „indokolatlannak”.

A mérséklést lehetővé tevő szabályt értelmezte friss döntésében a Kúria, mégpedig úgy, hogy az eddigi status quo-t a mindenkori pernyertesek javára borította fel (a közzétett döntés Pfv.II.20.887/2023/6. számon érhető el). A Kúria publikált döntései egy 2019-es reform következtében minden alsóbb fokú bíróságra közvetlenül kötelezőek, ezért elviekben az alsóbb fokú bíróságok a jövőben követni fogják a Kúria iránymutatását.

A Kúria a perköltség-mérséklés elterjedt indokainak szinte mindegyikére reagált, és a pernyertesre nézve kedvező álláspontot alakított ki. A Kúria leszögezte, hogy az óradíjas konstrukcióban megállapított munkadíj csak akkor mérsékelhető, ha „az a piaci viszonyokkal és a józan ésszel nyilvánvalóan ellentétes”. A Kúria rámutatott, hogy a munkadíj fedezi az ügyvéd saját vállalkozásával összefüggő összes kiadását, ezért nem releváns, hogy az adott per bíróságának mi a véleménye az ügyfél által egyébként elfogadott munkadíj mértékéről.

A Kúria kifejtette azt is, hogy az elvégzett ügyvédi munkát nem lehet a beadványok oldalszáma és a tárgyalási órák száma alapján megítélni, hiszen a munka szerves részét képezik az ügyfélkapcsolatra szánt idő, a felkészülés, iratelemzés, és egyéb előkészítő munkák is. A Kúria utalt arra is, hogy a pernyertes felet képviselő ügyvéd munkájának minősítése nem adhat okot a mérséklésre. Ez ugyanis önellentmondást okozna: az ügyvéd munkája ugyan pernyertességre vezetett, de mégsem volt megfelelő.

„A lefektetett jogelvek kikényszeríthetősége miatt a Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát: a bíróság köteles a döntésének még a perköltségről szóló részét is az ügy iratain alapuló, részletes indoklással alátámasztani. Ez az indokolás pedig kézzelfogható, konkrét alapot ad a jogorvoslatokra” – magyarázza Dobos Zoltán, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvéde.

Nem tudhatjuk, hogy a Kúria döntése milyen gyorsan fordítja át a mélyen gyökerező gyakorlatot, de az biztos, hogy az iránymutatást a bíróságoknak már a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazniuk kell. Emiatt várhatóan megnő majd a perköltség miatti fellebbezések száma, hiszen megnő az ilyen jellegű fellebbezéssel elérhető haszon.

Jelenleg sok esetben gazdasági szempontból nincs értelme a relatíve kisértékű perek megindításának, hiszen a meg nem térülő perköltség végül drágább lehet, mint a megnyerhető összeg. Ez jogállamisági problémát is jelent, hiszen korlátozza a bírósághoz fordulás lehetőségét, és így sok esetben bátorítja a szerződésszegést vagy más jogsértést. A trend most fordulhat, és újra hatékony jogvédelmet kaphatnak azok a cégek vagy magánszemélyek is, akik vagyoni sérelme relatíve kisebb értékű. Tehát szűkül a kör, amikor anyagilag megéri jogellenesen eljárni.

Ha egy bonyolult ügy többesélyesnek látszik, akkor a feleket még egy tényező ösztönzi majd az egyezségre. Az üggyel járó pénzügyi kockázat nő, hiszen a pervesztes már nem csak a saját, hanem az ellenérdekű fél teljes ügyvédi költségét is köteles lesz viselni. Annak a félnek, aki várhatóan pervesztes lesz, nem fogja megérni újabb és újabb tanúkkal, indítványokkal elhúzni az ügyet. Ugyan a kapanyél is elsülhet, és eddig anyagi következmények nélkül lehetett próbálkozni a kis eséllyel kecsegtető érvekkel is, de ez most várhatóan megváltozik: az eljárás végén a pervesztes félen fog csattanni az értelmetlen körök miatti extra költség.

A jogi képviselőjét tenderen, vagy több ajánlat közül kiválasztó ügyfél gondossága kifizetődhet: ha a bekért ügyvédi ajánlatok között nincs nagyságrendi különbség, akkor azzal bemutathatja, hogy a ténylegesen felszámított ügyvédi munkadíj nem ellentétes a piaci viszonyokkal, így nincs helye mérséklésnek. „Megnő a fontossága a részletes és pontos időkimutatásoknak. Az átalánydíjas megbízások, például iratonkénti vagy tárgyalásonkénti fix díj helyett könnyebben érvényesíthető lehet a gazdasági ügyekben leginkább elterjedt időkimutatás-alapú óradíjas elszámolás” – véli a Jalsovszky szakértője.

A BNB tulajdonosok Raboo és Neiro felé fordulnak! Szakértők felfedik az átrendeződés meglepő okait!

A legfrissebb piaci trendek azt mutatják, hogy a Binance Coin (BNB) tulajdonosai egyre inkább feltörekvő eszközök, mint például a Raboo ($RABT) és a Neiro (NEIRO) felé fordulnak. A BNB jelenleg 612 dollár körül kereskedik, így sok befektető diverzifikálja portfólióját, magasabb megtérülési lehetőségek reményében.
2024. 09. 29. 21:00
Megosztás:

A hatos lottót sem vitték el ezekkel a számokkal

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 09. 29. 20:00
Megosztás:

5 vezető kriptovaluta, amelyek a címlapokra kerültek: Worldcoin, Solana, Cybro, Ripple és Cardano

Öt kriptovaluta kelt hullámokat a piacon, és egyaránt vonzza a rajongók és befektetők figyelmét. A digitális érmék dinamikus világa most a Worldcoin, Solana, Cybro, Ripple és Cardano körül forog. Mindegyik kriptovaluta jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, ami kíváncsiságot kelt a következő nagy lépéseik iránt, és hogy mi különbözteti meg őket ebben a zsúfolt mezőnyben.
2024. 09. 29. 19:00
Megosztás:

Ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A jövő hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani. A hőmérséklet csúcsértéke már jellemzően 20 Celsius-fok alatt várható a legmelegebb órákban, a hét elején a hidegre hajlamos helyeken pedig akár fagyhat is a hajnali órákban - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 09. 29. 18:00
Megosztás:

Folytatódik a települések zöldvagyonát gyarapító program

Megkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István az Agrárminisztérium által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része.
2024. 09. 29. 17:00
Megosztás:

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
2024. 09. 29. 16:00
Megosztás:

6 bikapiaci kriptovaluta, amelyek új csúcsokra készülnek 2024 4. negyedévében – Ne hagyd ki a lehetőséget!

Az izgalom egyre fokozódik, ahogy közeledik 2024 utolsó negyedéve. Számos kriptovaluta mutat erős potenciált, és lenyűgöző nyereségre készülnek. Ez a cikk részletesen bemutatja, mely digitális érmék készen állnak arra, hogy új történelmi csúcsokat érjenek el. Ne maradj le annak felfedezéséről, mely kriptók lehetnek a következő hónapok vezetői!
2024. 09. 29. 15:00
Megosztás:

A világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet az International Travel Awards díjátadóján

Az International Travel Awards történetében először fordult elő, hogy egy fejlesztés 3 díjat is elnyert: a Liget Budapest Projekt két kategóriában is első helyet szerzett: a világ legjobb turisztikai fejlesztése és Európa legjobb családbarát fejlesztése lett, a Magyar Zene Háza pedig az Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója elismerést kapta meg a Dubajban tartott díjkiosztón - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.
2024. 09. 29. 14:00
Megosztás:

Különleges mesemaratonnal csatlakozik a közmédia a magyar népmese napjához

A közmédia gyerekeknek szóló adói, az M2 Gyerekcsatorna és a Csukás Meserádió rendhagyó mesemaratonnal készül szeptember 30-ára, a magyar népmese napjára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.
2024. 09. 29. 13:00
Megosztás:

Emelkedő izgalmi szintek: Ez a 4 kriptovaluta ígér nyereségeket

A kriptopiac rallyja felerősödött, mivel a vezető altcoinok, mint az AAVE, a PEPE és a Celestia (TIA), kétszámjegyű nyereségeket értek el a heti grafikonokon.
2024. 09. 29. 12:08
Megosztás:

Az USA támogatja Izrael önvédelemhez való jogát

Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael önvédelemhez és polgárainak megóvásához való jogát az Irán által támogatott terrorista csoportokkal szemben - közölte az amerikai védelmi minisztérium szombaton az Izrael által pénteken végrehajtott bejrúti támadást követően, amelynek célpontja Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője volt.
2024. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Egyéves évfordulóját ünnepli az MBH Bank és az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnersége

Az MBH Bank és az Ökumenikus Segélyszervezet idén egyéves stratégiai partnerségét ünnepli, amelynek keretében az elmúlt egy évben több tízezer család mindennapját tehették könnyebbé az MBH Tudatos Segítség Programon keresztül.
2024. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Futárból milliomos: mindössze 1000 dollárnyi befektetés a Shiba Inu-ba és a DTX-be 2,25 millió dolláros nyereséget hozott ennek a kereskedőnek

Egy jól időzített befektetés megváltoztathatja egy befektető életét: Ez történt egy futárral, aki befektetett a Shiba Inu (SHIB) rallyjába, és több mint 2 millió dollárt keresett. Ezután nagy tétet tett az új hibrid platformra, a DTX Exchange-re (DTX), és jelenleg 200%-os nyereségen ül.
2024. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Az Ethereum 3000 dollárra emelkedik? Elemzők robbanásszerű növekedést jósolnak ennek az olcsó kriptovalutának a 4. negyedévben!

A kriptovaluta szakértők szerint az Ethereum ára akár 3000 dollárig is emelkedhet. A másik oldalon ott van a Raboo ($RABT) nevű olcsó kriptovaluta, amely még nagyobb hozamot is hozhat.
2024. 09. 29. 08:00
Megosztás:

3 "muszáj megvenned" altcoin, ahogy a Bitcoin közelít a 70 000 dollárhoz: Dogecoin (DOGE), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

A kriptopiac erős emelkedést mutatott, ami egyszerre növelte a befektetők bizalmát és a piaci hangulatot. A Bitcoin (BTC) átlépte a 65 000 dolláros szintet, és gyorsan közelít a 70 000 dollárhoz.
2024. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Híres Mihályok itthon és a nagyvilágban Mihály névnap apropóján

Mihály névnapot szeptember 29-én ünnepeljük, és a név számos ismert személyiséggel büszkélkedhet mind Magyarországon, mind külföldön. Ebben a cikkben bemutatunk 5 híres magyar Mihályt és 5 külföldi hírességet, akik különböző területeken alkottak maradandót.
2024. 09. 29. 06:00
Megosztás:

Te is pálinkát iszol? Akkor elárulunk valamit...

A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti kultúra szerves része - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési (KTM) Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzéren, a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon.
2024. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Nem érted miért, mennyi adót fizetsz Magyarországon? Akkor most ennek vége!

A NAV egyszerűsítette az állampolgárok és a vállalkozások adóügyeit. Közérthetőségi Programjában eddig 30 ezer oldalnyi, adózóknak szóló levelet, tájékoztatót, űrlapot, információs füzetet és kitöltési útmutatót egyszerűsített - tájékoztatta Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke az MTI-t.
2024. 09. 29. 04:00
Megosztás:

A jövőben is fontos az őshonos juhfajták megőrzése

Nagy erőfeszítéseket tesz az Agrárminisztérium azoknak az őshonos állatfajtáknak a megőrzéséért, amelyek az elmúlt évszázadok során a magyarsággal együtt éltek - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Racka Fesztiválon Kunadacson.
2024. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Megtört a munkanélküliség csökkenő trendje Magyarországon - mire számíthatunk?

A munkaerőpiaci trendet mutató háromhavi időszakban, június-augusztus átlagában, a 15-74 év közötti munkanépes korú népesség körében a foglalkoztatottak száma 4 millió 752 ezer fő volt, 31 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
2024. 09. 29. 02:00
Megosztás: