Egy darabig marad az önkéntes parlagoltatás

Tartósan, legalább 2027-ig önkéntes lehet a szántóterületek négy százalékának parlagon hagyása - jelentette be Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos pénteken a Radio Wnet lengyel csatornának adott interjúban.

Egy darabig marad az önkéntes parlagoltatás

"Kijelenthetem, hogy 2027-ig nem lesz parlagon hagyás", a 2027 utáni intézkedésekről pedig majd az új Európai Bizottság dönt - mondta Wojciechowski. Utalt az utóbbi hetekben zajló európai, ezen belül lengyelországi gazdatüntetésekre, amelyeken a földművesek egyebek mellett az ellen is tiltakoznak, hogy a január elsejétől életbe lépett, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó szabvány (GAEC) 8. melléklete szerint a 10 hektárnál nagyobb szántóterülettel rendelkező gazdaságok kötelesek a föld 4 százalékát parlagon hagyni.

Wojciechowski felidézte, hogy a parlagon hagyás kötelességét az Európai Unió az ő kezdeményezésére már háromszor felfüggesztette. Új tervezete pedig arra irányul, hogy a kötelező parlagozás tartósan önkéntessé váljon, és csak az uniós támogatásokkal járó úgynevezett öko-sémák keretében valósuljon meg - közölte.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a tervezet a legközelebbi napokban elnyeri az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa támogatását. Jelezte, hogy az általa előkészített tervezet a közös agárpolitikának a gazdák számára kedvező egyéb módosításait is tartalmazza.

Wojciechowski az interjúban arra is reagált, hogy Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: szombaton a lengyel agrárszervezetek képviselőivel találkozik, és "fontos bejelentést tesz" az uniós zöld megállapodásáról, ezen belül a szántóföldek parlagon hagyásáról. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, a kormányfő jelezte: az ügy miatt "folyamatos kapcsolatban van Brüsszellel". Tusk egyúttal felszólította Wojciechowskit, hogy "most, amikor feltehetőleg véglegesítik a döntéseket, ne tegyen tönkre valamit".

"Nem tudok semmilyen konkrét javaslatokról, amelyeket Tusk miniszterelnök úr bemutatott volna, és nem hiszem, hogy akármit is bemutatna azon felül, amit már beterjesztettem a bizottságnál" - reagált pénteken Wojciechowski Tusk szavaira.

Elmondta: úgy értelmezi az elhangzottakat, mintha a kormányfő "valamiféle passzivitásra szólítaná fel" őt, miközben ő agrárügyi biztosként "nagyon aktív lépéseket tesz" a tüntető gazdák követeléseinek kielégítése érdekében.

Az interia.pl lengyel hírportál csütörtök este azt a levelet idézte, amelyet a szerkesztőség szerint Wojciechowski a lengyel kormányfőnek címzett aznapi kijelentései kapcsán. A biztos a kiszivárogtatott levélben megengedhetetlennek és az uniós alapszerződést sértőnek nevezte, hogy egy tagállam miniszterelnöke "utasításokat és útmutatást adjon" az Európai Bizottság tagjának. Wojciechowski egyúttal kifejezte azon reményét, hogy az általa előkészített, "a gazdák számára előnyös kezdeményezéseket" Tusk és kabinetje támogatni fogja a törvényhozói folyamat minden szakaszában.

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás: