Eladni vagy kiadni érdemesebb most egy ingatlant Magyarországon?

Kiadni vagy eladni - merülhet fel a kérdés sokakban, akik örökölnek egy ingatlant, ugyanakkor a szakértők szerint a legtöbb örökös olyan helyzetben van, hogy a kérdés nem jelent számára valódi dilemmát. Persze, aki hosszabb időtávban gondolkodik és nincs kényszerhelyzetben, annak érdemes megfontolt döntést hozni a jelenlegi piaci helyzetben.

Eladni vagy kiadni érdemesebb most egy ingatlant Magyarországon?

Az elmúlt egy évben lassabbá vált az értékesítés az ingatlanpiacon, csökkent a tranzakciók száma. Így a korábbinál nehezebb helyzetbe kerültek azok az ingatlantulajdonosok, akik örökösként jutottak hozzá egy lakáshoz vagy házhoz, de azt eladnák. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy nyilván jó árat szeretnének kapni az ingatlanért, ugyanakkor nem biztos, hogy a korábban megszokott vagy általuk elvárt áron sikerül értékesíteniük belátható időn belül.

Másfelől viszont azt látjuk, hogy a bérleti piac továbbra is szépen teljesít: masszív a kereslet a bérlakások iránt és a bérleti díjak is folyamatosan kúsznak felfelé. Érdemes esetleg most inkább bérbe adni az ingatlant, ha örököltük? Vagy legalább ideiglenesen belépni a bérleti piacra addig, amíg ismét nem növekszik a vevők száma és az árak? 

A statisztika azt mutatja, hogy az örökölt ingatlanokat a tulajdonosok 90 százaléka értékesíteni igyekszik - szögezte le Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy ez általában független attól, hogy éppen milyen a piaci környezet.

Ugyanezt említette Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint habár valóban inkább az eladással próbálkozik az ügyfelek nagyobb része öröklés esetén, lenne abban ráció, hogy kiadják az örökölt ingatlant. Nem csak azért, mert egy folyamatos jövedelemforrás, hanem azért is, mert az ingatlan alapvetően jó befektetés, ami a jövőben szinte biztosra vehetően növeli értékét.

Ugyanakkor persze sokféle élethelyzet van, melyben valóban indokolt lehet egy értékesítés: ilyen az, amikor valakinek nagyobb szüksége van a készpénzre, esetleg többen öröklik az ingatlant, ami nem teszi lehetővé a kiadással történő hasznosítást, vagy egyszerűen szeretnének szabadulni a közös tulajdontól az örökösök.

Ugyanakkor az is inkább az értékesítést indokolja, hogy mostanában egy megfelelő kiadás előtti ingatlanfelújítás meglehetősen macerás dolog, arról nem beszélve, hogy ha valaki örököl egy ingatlant, nem feltétlenül van arra pénze, hogy azt felújítsa. És az sem könnyíti meg a dolgát, hogy a felújítási támogatások mostanra kifutottak. De a legfontosabb talán az, hogy az emberek “kényelmesek”, nem akarják nyakukba venni egy ingatlan kiadásával járó gondokat - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba. 

Sebestyén Tamás ezt azzal toldotta meg, hogy az ő megfigyelései szerint is az a helyzet, hogy az örökös jelentős része nem feltétlenül “tehetős”. Tehát nem befektetni szeretnének, hanem minél előbb “pénzt csinálni” az ingatlanból. 

Ugyanakkor, ha kizárólag üzleti szempontból vizsgáljuk a döntést, azaz olyan örökösről van szó, akinek nincs szüksége arra a néhány 10 milliónyi likvid összegre, ami az ingatlan eladásából származna, akkor megérné neki megtartani az ingatlant. Már csak azért is, mert az ingatlanok hosszabb időtávon mindig felértékelődnek, vagyis ezzel is nyerni fog, nem csak a bérbeadásból származó összeget kapja meg.

Ha viszont most próbálja értékesíteni, akkor meg kell barátkoznia azzal, hogy a jelenlegi helyzetben mintegy 5-10 százalékkal csökkentenie kell az elképzelt árat, már amennyiben belátható időn belül szeretné eladni az ingatlant, és pénzhez jutni - jegyezte meg Sebestyén Tamás. 

Ennek oka, hogy - főleg, ha egy típus-lakásról van szó - magasra tartott hirdetési áron nem eladható most az ingatlan. Természetesen a kereslet nem szűnt meg teljesen, tehát, ha az örökös hajlandó néhány millió forinttal mérsékelni az elképzelt árat, akkor most is értékesíteni tudja az ingatlant - tette hozzá a szakértő. Másfelől a kiadás most még könnyebb: erős keresletet érzékelnek az ingatlanközvetítők most a bérlakások iránt, ráadásul az elmúlt fél év során is mintegy 3-5 százalékos bérleti díj emelkedés következett be a piacon.

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján.
2023. 12. 07. 08:30
Megosztás:

Csütörtök reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 07. 08:00
Megosztás:

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás:

A Roszatom is megháromszorozná globálisan az atomerőművi kapacitásokat 2050-ig

A Roszatom állami vállalat a Nukleáris Világszövetség (WNA) meghívására csatlakozott a Net Zero Nuclear Industry Pledge nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a globális nukleáris ipari kapacitás megháromszorozása 2050-ig. A nukleáris iparág vezetőinek kezdeményezése kiemeli a nukleáris ipar kulcsszerepét a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2023. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Az arany értékét követve 700,000 dollár lehet hamarosan a Bitcoin

A közismert kriptoelemző, Adam Back friss elemzésében úgy vélekedik, a BTC értéke rövidesen elképesztő szinteket érhet el.
2023. 12. 07. 00:01
Megosztás:

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet - közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Kecskeméten új naperőmű épült

Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten, a 9,7 milliárd forintos beruházást 41 százalékban európai uniós támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta a társaság - tájékoztatta az MVM szerdán az MTI-t.
2023. 12. 06. 23:00
Megosztás:

Vasárnaptól több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje

Vasárnaptól a jobb csatlakozások érdekében országszerte több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje - olvasható a MÁV honlapjának szerdai közleményében.
2023. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot - közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette a takarmányelőállítást a Bonafarm-Bábolna

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával együttműködve 406 millió forint európai uniós támogatással a brojlercsirkék és pecsenyekacsák jobb növekedését elősegítő takarmányokat fejlesztett, valamint megvalósította a gyártás valós idejű minőségellenőrzését - közölte a Bonafarm az MTI-vel.
2023. 12. 06. 21:30
Megosztás: