Élénkült a bérleti piac az idén, de az árak is felfelé kúsztak

Az egyre drágább hitelek a bérlakások piacának kedveznek, hiszen sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet eredményez a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálat bővüléséhez is - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A bérleményekre ebben az évben egyébként is fokozott érdeklődés mutatkozott, a nagy kereslet viszont soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk az idei év során a két kerületben.

Élénkült a bérleti piac az idén, de az árak is felfelé kúsztak

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta hogy sokan voltak idén, akik semmilyen ingatlant nem tudtak már megvásárolni, így a bérlakások között keresgéltek. Az árak szerinte is emelkedtek: csak az első félévben akár 10 százalékkal is, így egy kétszobás téglalakás bérleti díja az év közepére elérte a 140-150 ezer forintot, míg a panelek 5-10 százalékkal olcsóbban voltak kiadható. Ennek ellenére azt lehetett látni, hogy könnyebb volt kiadni az albérleteket, mint az előző évben.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is úgy látta, hogy rendkívül nagy volt a kereslet idén a kiadó házak, lakások iránt, még sokkal nagyobb, mint egy-két éve. Napok alatt szinte bármilyen ingatlant ki lehetett adni, miközben a bérleti díjak kúsztak felfelé, így például egy szigetszentmiklósi átlagos méretű családi házért 250 ezer forintot kértek el - tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben megnőtt a bérelhető lakóingatlanok iránti kereslet, így ehhez igazodtak az árak is. Kisebb, azaz 1,5-2 szobás lakásokat a külső kerületekben is már csak 120 ezer forintot meghaladó havi bérleti díjért lehetett kivenni.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője is úgy látja, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedés és áremelkedés következett be idén: egy olyan bérleményt, melyet márciusban még 150 ezer forintért kínáltak, 170 ezer forintért adtak ki június-júliusban, így egy átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhetünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán - hívta fel a figyelmet.

Ugyanakkor a bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezte a rezsiváltozás, mely nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanoknak. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője - tette hozzá a szakértő.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a bérleti piacon nem volt tapasztalható megtorpanás az idei évben, folyamatosak voltak a kiadások, és az árak is emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy 120-140 ezer forintot ért el az induló ár a kisebb kiadó lakásoknál, ugyanakkor, ha valaki jobb minőségre és nagyobb élettérre vágyott, akkor meg kellett barátkoznia a 200-250 ezres havi bérleti díjjal. Ugyanakkor a rezsiben bekövetkező változások a kisebb lakások irányába mozdítják a bérlőket - tette hozzá.

Magasra kúsztak az árak Bel-Budán és Észak-Budán is, ahol idén 100 ezer forint alatt már semmilyen lakást nem lehetett kibérelni, 150 ezer forintnál indultak az árak. Lehetett ugyan találni olcsóbban is kiadó lakást, az állapotuk azonban hagyott némi kívánnivalót maguk után, így egy átlagos bérlő esetében ezek az ajánlatok nem igazán jöhettek szóba. A kereslet azonban jellemzően erős volt, és nem csak az olcsó, hanem a kifejezetten drága, több ezer eurós, jó minőségű bérlakások iránt is - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Az északi agglomerációban, Dunakeszin és környékén a bérleti piacon nehezíti a helyzetet, hogy kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány kiadó lakást és házat lehetett találni, azokat is a Budapesten megszokott árakon. Kivételt jelent Göd, ahol a Samsung jelenléte miatt ezeknek az áraknak a duplájával érdemes számolniuk a bérlőknek: így például egy 4-5 szobás családi házat egymillió forint körüli áron is ki lehetett adni - mondta Balla Frigyes.

Végül Dél-Pesten, a XVIII. kerületben 150 ezer forintos havi díjról beszélhettünk az 50-60 négyzetméteres, átlagos lakások esetében, míg a jobb felszereltségű és állapotú ingatlanoknál akár a 190 ezer forintot is elérhette az összeg, amihez persze hozzájön még a rezsiköltség - derült ki Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetőjének szavaiból.

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

A forint gyengült az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva is csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 01. 20:30
Megosztás:

Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

A Grupa LOTOS csoport akvizícióját véglegesítő korrekciós intézkedéseket, valamint a MOL-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről kötött megállapodást követően az ORLEN-csoport piacra lépett Magyarországon. Az ORLEN a jövőben összesen 143 hazai töltőállomást vesz át. Ebből 79 már most az ORLEN-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A teljes arculatváltás várhatóan jövő év márciusáig valósul meg, ennek során a töltőállomások az ORLEN arculati szabványainak és a vállalatcsoport piros-fehér színű dizájnjának megfelelő külsőt kapnak. A fennmaradó 64 töltőállomás átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. Eközben az ORLEN-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a MOL-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban. Az ORLEN így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik.
2022. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék.
2022. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pozitív zárás a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
2022. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Meggyes sört hívott vissza az Auchan

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Szeptemberben 745 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

Szeptemberben az export euróban számolt értéke 29,0, az importé 35,1 százalékkal nőtt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 745 millió euró deficitet mutatott - ismertette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az áruforgalmi hiány 93 millió euróval nagyobb a első becslésben közöltnél.
2022. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Novemberben a korábbinál lassabb mértékben, de tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye, immár sorban az ötödik hónapja a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2022. 12. 01. 17:00
Megosztás:

Kiugróan nőtt a kínálat, jobb helyzetben az aktív vevők a lakáspiacon

Nőtt a használt lakóingatlanok friss kínálata idén novemberben a tavaly novemberben feladott ingatlanhirdetésekhez képest. Bár országos szinten 2 százalékos bővülés történt, több megyében, köztük Fejérben, Bács-Kiskunban, Komárom-Esztergomban 35-41 százalékos növekedés következett be. Ez pedig a vevőket egyre jobb helyzetbe hozza. A kínálatbővüléssel párhuzamosan a kereslet csökken, országos szinten több mint 40 százalékkal maradt el a tavaly novemberitől.
2022. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Mi történt a magyar tőzsdén novemberben? - tőzsdei összefoglaló

Erős hónapon van túl a Budapesti Értéktőzsde; a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 984,2 ponton zárt, amely októberhez képest szignifikáns, 12 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac összforgalma elérte a 249 milliárd forintot, amely átlagosan 11,9 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A hazai blue chipek körében, 163 milliárd forinttal, az OTP Bank papírjaival folyt legmagasabb értékben a kereskedés, a 43 milliárd forintot elérő Richter, és az 34,5 milliárd forint forgalmú MOL előtt. A befektetési szolgáltatók közül a Wood & Company került az élre, míg a második helyet a Concorde, a harmadikat az Erste Bank szerezte meg. A november események tekintetében is mozgalmasnak bizonyult, az év legkiemelkedőbb hazai tőkepiaci eseménye, a BÉT50 konferencia mellett három kereskedésindító csengetésre – Vienna Insurance Group, Magyar Telekom, ASTRASUN – is sor került.
2022. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Ügyvédi munkadíj - Ki fizeti a pernyertes ügyvédjét?

Aki még soha nem pereskedett, az talán magától értetődőnek veszi, hogy a pernyertes fél perköltségeit a pervesztes fizeti. Egy per lezárása után a pernyertes mégis könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme bizony pürrhoszi volt, és komoly költségei maradnak térítés nélkül. Milyen hatásai vannak a jelenségnek az üzleti életre, és hogyan kezeljük ennek kockázatait? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője osztja meg tapasztalatait.
2022. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás: