Élénkült a bérleti piac az idén, de az árak is felfelé kúsztak

Az egyre drágább hitelek a bérlakások piacának kedveznek, hiszen sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet eredményez a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálat bővüléséhez is - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A bérleményekre ebben az évben egyébként is fokozott érdeklődés mutatkozott, a nagy kereslet viszont soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk az idei év során a két kerületben.

Élénkült a bérleti piac az idén, de az árak is felfelé kúsztak

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta hogy sokan voltak idén, akik semmilyen ingatlant nem tudtak már megvásárolni, így a bérlakások között keresgéltek. Az árak szerinte is emelkedtek: csak az első félévben akár 10 százalékkal is, így egy kétszobás téglalakás bérleti díja az év közepére elérte a 140-150 ezer forintot, míg a panelek 5-10 százalékkal olcsóbban voltak kiadható. Ennek ellenére azt lehetett látni, hogy könnyebb volt kiadni az albérleteket, mint az előző évben.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is úgy látta, hogy rendkívül nagy volt a kereslet idén a kiadó házak, lakások iránt, még sokkal nagyobb, mint egy-két éve. Napok alatt szinte bármilyen ingatlant ki lehetett adni, miközben a bérleti díjak kúsztak felfelé, így például egy szigetszentmiklósi átlagos méretű családi házért 250 ezer forintot kértek el - tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben megnőtt a bérelhető lakóingatlanok iránti kereslet, így ehhez igazodtak az árak is. Kisebb, azaz 1,5-2 szobás lakásokat a külső kerületekben is már csak 120 ezer forintot meghaladó havi bérleti díjért lehetett kivenni.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője is úgy látja, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedés és áremelkedés következett be idén: egy olyan bérleményt, melyet márciusban még 150 ezer forintért kínáltak, 170 ezer forintért adtak ki június-júliusban, így egy átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhetünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán - hívta fel a figyelmet.

Ugyanakkor a bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezte a rezsiváltozás, mely nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanoknak. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője - tette hozzá a szakértő.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a bérleti piacon nem volt tapasztalható megtorpanás az idei évben, folyamatosak voltak a kiadások, és az árak is emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy 120-140 ezer forintot ért el az induló ár a kisebb kiadó lakásoknál, ugyanakkor, ha valaki jobb minőségre és nagyobb élettérre vágyott, akkor meg kellett barátkoznia a 200-250 ezres havi bérleti díjjal. Ugyanakkor a rezsiben bekövetkező változások a kisebb lakások irányába mozdítják a bérlőket - tette hozzá.

Magasra kúsztak az árak Bel-Budán és Észak-Budán is, ahol idén 100 ezer forint alatt már semmilyen lakást nem lehetett kibérelni, 150 ezer forintnál indultak az árak. Lehetett ugyan találni olcsóbban is kiadó lakást, az állapotuk azonban hagyott némi kívánnivalót maguk után, így egy átlagos bérlő esetében ezek az ajánlatok nem igazán jöhettek szóba. A kereslet azonban jellemzően erős volt, és nem csak az olcsó, hanem a kifejezetten drága, több ezer eurós, jó minőségű bérlakások iránt is - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Az északi agglomerációban, Dunakeszin és környékén a bérleti piacon nehezíti a helyzetet, hogy kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány kiadó lakást és házat lehetett találni, azokat is a Budapesten megszokott árakon. Kivételt jelent Göd, ahol a Samsung jelenléte miatt ezeknek az áraknak a duplájával érdemes számolniuk a bérlőknek: így például egy 4-5 szobás családi házat egymillió forint körüli áron is ki lehetett adni - mondta Balla Frigyes.

Végül Dél-Pesten, a XVIII. kerületben 150 ezer forintos havi díjról beszélhettünk az 50-60 négyzetméteres, átlagos lakások esetében, míg a jobb felszereltségű és állapotú ingatlanoknál akár a 190 ezer forintot is elérhette az összeg, amihez persze hozzájön még a rezsiköltség - derült ki Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetőjének szavaiból.

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két német földgázimportőr - jelentette hétfőn a Handelsblatt című német napilap.
2022. 12. 05. 19:30
Megosztás:

Megválasztották az év üzleti példaképét a Leader Of The Year gáláján

A nyolcadik Bizalom Gálán hét kategóriában osztottak ki sikeres cégvezetőknek elismerést, míg az üzleti példaképnek járó Leader Of The Year trófeát Juhász Attila kapta.
2022. 12. 05. 19:00
Megosztás:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdék a londoni index kivételével veszteséggel zártak hétfőn.
2022. 12. 05. 18:40
Megosztás:

A negatív nemzetközi befektetői hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
2022. 12. 05. 18:00
Megosztás:

Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak

Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
2022. 12. 05. 17:30
Megosztás:

A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

Az év vége hagyományosan a legerősebb időszak a kereskedelemben, a vásárlási kedvet ilyenkor az ünnepek, valamint a kedvezményes Black Friday akciók pörgetik fel. Az OTP Bank áruhitel partnere, a Euronics tapasztalatai szerint ezekben a hetekben főleg a számítástechnikai eszközökre, a mobiletelefonokra, valamint a nagyképernyős TV készülékekre ugrik meg a kereslet. A forgalmi adatok és a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hitelkártyatulajdonosok egyre tudatosabban használják ki az év végi akciókat és kedvezményeket, valamint az is jól látható, hogy ilyenkor többen keresik a drágább, minőségi termékeket, különösen az energiatakarékos berendezéseket, amelyekért hajlandóak felárat is fizetni.
2022. 12. 05. 16:30
Megosztás:

Átlagosan 13 éves import autók érkeznek hazánkba

A Használtautó.hu elemzése rámutat arra, hogy nemcsak az új autók piaca csökken, hanem használtból is egyre kevesebb és egyre idősebb érkezik az országba. Ennek következtében pedig a teljes hazai autópark drasztikusan öregszik: mára átlagosan több mint 15 éves autók futnak a magyar közutakon.
2022. 12. 05. 16:05
Megosztás:

Az Erste Csoport tőzsdei bevezetésének 25. évfordulóját ünnepli

Az Erste részvényeit 25 évvel ezelőtt, 1997. december 4-én vezették be a Bécsi Értéktőzsdére. Az 1997-es tőzsdei bevezetés, és az azt követő újabb kibocsátások hozzájárultak az Erste Csoport kelet-közép-európai terjeszkedéséhez, ahogyan alapot teremtettek a beruházásokhoz a piacvezető technológiákba és digitális innovációkba.
2022. 12. 05. 15:30
Megosztás:

Módosul a versenytörvény– az infláció a GVH eljárásaiba is begyűrűzött

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többek között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.
2022. 12. 05. 15:00
Megosztás:

A részvénypiac megijedt

Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. 
2022. 12. 05. 14:30
Megosztás:

Kevesebb Covid-tesztre lesz szükség Kínában

Kína enyhít a Covid-szabályokon.
2022. 12. 05. 14:00
Megosztás:

Hollandia lehet az USA aduásza a Kínával folytatott tech harcban

Hollandia kulcsszerepet játszhat az Egyesült Államok és Kína között zajló kiélezett technológiai versenyben, miután az USA limitálta a Kínába szállítható mikrochipek fejlettségét. 
2022. 12. 05. 13:30
Megosztás:

Emelkedett októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 05. 13:00
Megosztás:

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

Állásbörzét tart a rendőrség csütörtökön Szegeden - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon.
2022. 12. 05. 12:30
Megosztás:

Az MNB ötmillió forintos bírságot szabott ki a Molra

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.
2022. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Törökországban másfél év után először lassult az infláció

Törökországban másfél év után először lassult az infláció novemberben.
2022. 12. 05. 11:30
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye

Második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben.
2022. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak hétfőn a főbb európai tőzsdemutatók a pénteki záróértékükhöz képest.
2022. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben

A TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében felmérést készített az oldalán érdeklődők körében, amelyben arra volt kíváncsi, ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni. A beérkezett 4200 válasz alapján kiderült, hogy a szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.
2022. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Nem kell a használt autó! Miért esett így vissza a behozatal?

Négy hónapja 9 700 körüli minimumszinten áll a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma. Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse friss adatai szerint a használtimport volumene 9 663 volt, ami 19 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 963 darabtól.
2022. 12. 05. 09:30
Megosztás: