Elképesztően nagy tévedésben vannak még az eladók az ingatlanpiacon

A keresleti piac a tavalyi év közepére kínálatiba fordult, a vevők több mint 50 százaléka eltűnt, de az eladók néhány hónapnyi kivárás után a korábban megszokott hirdetési árakkal próbálkoznak az ingatlanpiacon. Ez a taktika azonban kudarcra van ítélve a szakértő szerint.

Elképesztően nagy tévedésben vannak még az eladók az ingatlanpiacon

Az elmúlt egy évet szinte teljes egészében a kínálati piac jellemezte, hiszen a tavalyi év közepére már egyértelműen átfordult a piac keresletiből kínálatiba a bizonytalanná váló pénzügyi környezet miatt - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ennek ellenére a vételi és a hirdetési árak nem nagyon közelítenek egymáshoz, és az értékesítési árakat vizsgálva is csak minimális, legfeljebb két-három százalékos csökkenésről beszélhetünk.

Pedig a korábbi vevőszám mára megfeleződött a két kerület ingatlanpiacán, miközben a kínálat folyamatosan nő. A szakértő megfigyelései szerint az eladók egy ideig az árak újbóli megindulására vártak, és habár ez nem következett be, most már kénytelenek voltak piacra lépni, csak sajnos a korábban megszokott magas hirdetési árakkal próbálják értékesíteni ingatlanjaikat.

Emiatt persze beragadnak ingatlanok a kínálatba, a legtöbbet meg sem nézik az érdeklődők, csak azok esetében ragadnak egyáltalán telefont, melyeket jó áron kínálnak tulajdonosaik. Az ingatlanközvetítők ugyan tisztában vannak a reális értékesítési árakkal, tehát amelyekért belátható időn belül némi alkuval eladható lenne egy ingatlan, az eladók 90 százaléka viszont ezeket az árakat egyelőre nem hajlandó elfogadni.

A tulajdonosok általában azt a kérést fogalmazzák meg az ingatlanközvetítők felé, hogy próbálják meg először magasabb áron kínálni az ingatlant, ez viszont azt eredményezi, hogy legtöbbször még hívást sem kapnak - jelezte Kántor Istvánné, aki szerint jelenleg még a reális áron meghirdetett ingatlanok hirdetési és eladási ára között is legalább 5 százalékos különbségről beszélhetünk, a túlárazott ingatlanoknál ennél jóval nagyobb az eltérés.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Kőbányán piacra kerül egy 49 négyzetméteres, felújítandó panellakás 33,9 millió forintért, akkor azt akár egy hét alatt értékesíteni is lehet 32 millió forintért. De ugyanez érvényes egy nagyobb, 68 négyzetméteres alapterületű panellakás esetében is: egy 39,9 millió forintért meghirdetett ingatlan 38 millió forintért talált vevőre rövid időn belül. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a kevés vevő miatt így sem megy egyszerűen az eladás, tehát még akár jól árazott ingatlanoknál sem biztos a gyors értékesítés - hangsúlyozta a szakértő.

A vevők próbálnak árengedményt elérni, de csak akkor, ha esélyt látnak arra, hogy megfelelő árszintre le tudják alkudni a meghirdetett ingatlan árát. Ha túl magas az induló ár, meg sem próbálkoznak vele. Így is meg lehet azért figyelni számottevő mértékű alkukat, például volt olyan ház-eladása az irodának a XVII. kerületben, ahol 10 milliós alku után kelt el az ingatlan. Ehhez persze arra van szükség, hogy az eladó ráébredjen, másként nem lesz sikeres az értékesítés - jegyezte meg a szakértő.

Amiből érdemes kiindulni, hogy a vevők jelenleg 50 milliós árszintig szeretnének családi házat vásárolni Kelet-Pesten és annak agglomerációjában, illetve 30 millióig kisméretű lakásokat. Ha ehhez képest a kínálati ár túl magasan jár, és nem is hajlandó csökkenteni azt az eladó, akkor nem számíthat arra, hogy a közeljövőben sikeresen értékesíti ingatlanát - mondta Kántor Istvánné.

Azt ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy csak bizonyos típusú vagy méretű ingatlanokat keresnének a vevők, habár az kétségtelen, hogy mindig is a kisebb ingatlanokat, tehát mintegy 100 négyzetméterig keresték elsősorban a vevők. De ezen belül bármit és bárhol megvesznek most is, ha megfelelő az ára. Ugyanakkor a szakértő szerint azt is meg lehet figyelni, hogy a korábban felkapottnak számító gázfűtéses óhegyi téglaépítésű lakásokat ma már nem annyira keresik, inkább távfűtésest vennének az érdeklődők.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az agglomeráció a járvány óta nagyon megdrágult, így ott sem lehet sokkal olcsóbban vásárolni, mint Budapest külső kerületeiben: nagyon minimális a különbség a XVII. kerület széle vagy Pécel árai között, az újépítésű ingatlanokat tekintve pedig szinte egyáltalán nem is beszélhetünk különbségről. A telekárak magasra kúsztak, és az agglomerációs települések szinte teljesen beépültek, így például Maglódon már nem is adnak ki új építési engedélyt - jegyezte meg a szakértő.

Kitért arra is, hogy a magas hitelkamatok miatt azt tapasztalják, hogy továbbra is akad hitelfelvétel, köztük olyan is, ahol elég magas hitelösszeget vesznek fel a vevők. Ehhez persze kell a megfelelő önerő és meg kell felelni a korábbinál szigorúbb feltételeknek, ami kétségtelenül sokakat kiszorít a hitelpiacról. Az ingatlanközvetítő szerint azonban az emberek még mindig abból indulnak ki, hogy jobban megéri a törlesztőrészleteket fizetni, mint a bérleti díjat.

Ennek ellenére persze sokan keresnek kiadó lakást is, az ingatlanközvetítő irodába is a legtöbben olyanok térnek be, akik kiadó ingatlant keresnek - jelezte Kántor Istvánné. Persze az is igaz, hogy sokan 100 ezer forintos havi díjért szeretnének lakást bérelni, ilyen áron azonban ma már nincs kiadó lakás a két kerületben. A kisebb lakások esetében 120 ezer forintos induló árakról beszélhetünk, ami jobb lakásoknál már inkább 150 ezer forint, míg családi házaknál pedig 250 ezer forint.

Ami pedig a jövőt illeti, az elmúlt hónapokban a nagyon gyenge évkezdés után fokozatos javulást érzékeltek a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájánál, ugyanakkor a közeljövőt illetően nincsenek túlzottan optimista várakozásai a szakértőnek, mivel nem látható egyelőre olyan tényező, mely számottevő mértékben változtathatna pozitív irányba a jelenlegi helyzeten. Így leginkább csak reménykednek abban, hogy hamarosan magára talál a piac. A kérdés csak az, hogy ez mikor következik be.

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás: