Ellenőrizd a TAJ-kártyádat azonnal, mert június 1-től megszüntetik sok ember TB-kártyáját!

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma – olvashatjuk a szakszervezetek.hu oldalon.

Ellenőrizd a TAJ-kártyádat azonnal, mert június 1-től megszüntetik sok ember TB-kártyáját!

Közel 150 ezer embernek törölték a TAJ-számát

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatása szerint 2022 október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával.

Erről a körről legutóbb tavaly márciusban Tállai András államtitkár egy parlamenti válaszában közölt adatot, akkor 55 ezren voltak.

Nekik az állami rendszerben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni. Arra a felvetésünkre, megtörténhet-e, hogy az intézmény nem kér pénzt a fizetni nem tudók ellátásért, a NEAK leszögezte: az érvénytelen taj-számmal igénybe vett ellátást ki kell fizetni.

Az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek. A kórházak, szakrendelők ugyanis saját maguk szabhatják meg a térítési díjaikat. Így az egyes intézmények dönthetnek úgy, hogy csak annyit számláznak a biztosítás nélkülieknek, amennyit a NEAK-tól is kapnának, de úgy is, hogy annak többszörösét is.

A közzé tett szabályzatukban meghatározhatnának akár nulla forintos térítési díjkategóriát is, ám a gyakorlatban ilyet nem találtunk. 

"Előfordul, ha nem is túl gyakran, főként a toxikológián, hogy biztosítás nélküli (barna tajos) páciens érkezik" – mondta lapunknak az egyik nagy centrum kórház vezetője.

Miután ők általában nincsenek abban az állapotban, hogy előre tisztázható legyen, van-e érvényes biztosításuk, hiszen gyakran személyi okmányaik sincsenek, olykor az ellátásukért járó díj is behajthatatlan.

Egy-egy „méregmentesítő kezelés” számlája pedig több millióra is rúghat.

Egy fővárosi szakrendelő vezetője szerint az ő pácienseikről már a regisztrációs pultnál kiderül, ha nincs érvényes taj-számuk. Ebben az esetben erről szóbeli és írásos tájékoztatást is adnak nekik arról, hogy fizetniük kell a vizsgálatokért.

Ha ennek ellenére is kérik az ellátást, akkor számlát kapnak róla. Van, aki nem tudja vállalni a szakorvosi vizsgálatokért számlázható 8-10 ezer forintot, és így nem is kéri a szolgáltatást. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mindez mekkora ellátatlan betegtömeget jelenhet, azt válaszolta: még csak megbecsülni sem tudja.

A szakrendelő vezetője megjegyezte, a nagyon szegények, hajléktalanok és sok más, például szociálisan rászoruló ellátása ugyan bürokratikus, de rendezett. Például ha egy hajléktalan bejelentkezik egy gondozó központba, ott kaphat igazolást a térítésmentes ellátásához. Az önkormányzatok szintén adhatnak ki „szegénységi bizonyítványt”, amellyel szintén igénybe vehető az egészségügy.

A biztosítási díjjal adósokról némileg árnyaltabb képük van a háziorvosoknak. Nagyon kevesen mondták azt, hogy az érintetteknek csak fizetség ellenében nyújtanak ellátást. Egy Délnyugat-Magyarországon praktizáló orvos – mint beszámolt róla – páciensei között

több olyan is van, akit „napi bejelentéssel” foglalkoztat sokéve a munkaadója.

(Az alkalmi foglalkoztatás nem jogosít egészségbiztosításra. Az érintettek a megélhetésüket féltve nem reklamálnak, viszont nem keresnek annyit, hogy egyéni biztosítást kössenek.)

Őket is ingyen megvizsgálja, de támogatott gyógyszerre már egyikük sem jogosult. – Ez elég nagy baj, ha valaki cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt állandó gyógyszerre, netán daganatos betegségével rákterápiára szorulna – mondta.

A héten két páciensem is volt, akinél érvénytelen biztosítást jelzett a rendszer – jelentette ki lapunknak Cserni István verőcei háziorvos. Egyikük munkanélküli segélyen van, a másikuk viszont bejelentett állással rendelkezik. Mindkettőjük esetében érthetetlen, hogy miért jelez a rendszer barna-színt. Cserni István azt valószínűsíti, adminisztrációs probléma lehet.

"Én elláttam őket, de a patikában biztosan nem tudják kiadni a gyógyszereiket, míg az elektronikus nyilvántartásban nem javítják a hibát". Cserni azt megjegyezte: természetesen az sem járható út, hogy a háziorvosok valamennyi rendezetlen biztosítású beteget ingyen lássanak el, mert ők is az elszámolható ellátások után járó díjakból fedezik a költségeiket.

Egy 2020 júliusától hatályos törvénymódosítás nyomán a hat hónapot meghaladó egészségügyi járuléktartozás esetén automatikusan érvénytelenné válik a TAJ-szám. 

Az ilyen helyzetben lévőknél – ha orvoshoz fordulnak vagy akár csak vényt váltanának be a patikában – egy kis barna bőröndös ikon jelzi, hogy teljes díjat kell fizetni a kezeléséért, gyógyszeréért. Akinek nincs érvényes taj-száma fizetnie kell a sürgősségi ellátásért is.

Itt annyi a könnyítés, hogy a számlát a beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni.

Ám a rendelet azt is előírja, hogy a beteget, illetve a hozzátartozóját már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről. Az érintetteknek maximum 750 ezer forintot kell fizetniük, ha ennél többe kerül az ilyen ellátás, akkor a különbözetet az állam állja.

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív és érrendszeri-, agyi keringési zavarok, égések, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák. Ezek közös jellemzője, hogy ellátás nélkül rövid időn belül maradandó károsodást szenvedhet, vagy meghalhat a beteg.

A barna taj-számos páciensek térítésmentesen csak a járványügyi megelőzést segítő szolgáltatásokat – például a covid-oltást – kaphatják meg. Egyebek mellett nem jogosultak a térítésmentes az emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbélrák-szűrésre sem. Visszakerülni a rendszerbe csak úgy lehet, ha valaki rendezi az adósságát, de a díjtartozás ideje alatt igénybe vett szolgáltatásokért így is ki kell fizetni a piaci térítési díjat. 

Forrás: szakszervezetek.hu

Jó sok új autót vásároltak a horvátok

Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.
2023. 06. 06. 05:00
Megosztás:

Metrófesztivált szerveznek a megújult M3-as metró ünneplésére

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.
2023. 06. 06. 04:30
Megosztás:

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás:

A Mol és az OTP részvényei húzták a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 06. 05. 18:30
Megosztás: