Emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén bejelentette, hogy megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat a jövő évi párizsi játékokra.

Emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

"A sportért felelős államtitkárság javasolta a kormány felé, hogy az olimpiai jutalom összege tíz százalékkal emelkedjen a tokióihoz képest, és nagy örömmel jelenthetem be, hogy a kormány támogatja a javaslatot, így a sportolóink tízszázalékos emelésre számíthatnak a párizsi olimpiát és paralimpiát illetően" - hangsúlyozta köszöntőjében Schmidt Ádám a Vigadóban rendezett közgyűlésen.

Beszédében kitért arra, hogy az idei a világbajnokságok éve volt rendezés és a versenyzők szempontjából is. A világbajnoki címeket szerző sportolóknak, csapatoknak gratulált, egyúttal megerősítette, hogy a nehéz gazdasági helyzet közepette is sikerült emelni az olimpiai és paralimpiai felkészülésre fordítható támogatásokat.

A közgyűlésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) novemberi, mumbai kongresszusán állandó taggá választott Fürjes Balázs külön gratulált a Magyar Birkózó Szövetségnek ahhoz, hogy közbenjárására Losonczi Dávid megkapta világbajnoki aranyérmét, melytől a szeptemberi világbajnokságon egy bírói hiba fosztotta meg.

A köszöntőket követően Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tartott beszámolót a legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról, azzal kezdve, hogy három fővel bővült a bizottság, melynek így már 124 tagja van. Ezt követően gratulált Fürjes Balázsnak NOB-taggá választásához, majd emlékeztetett rá, hogy a NOB sportolói bizottságában Gyurta Dániel mandátuma a párizsi olimpia idején lejár, a NOB ugyanakkor a napokban elfogadta Szilágyi Áron kandidálását a pozícióra.

"Azon vagyunk természetesen, hogy a párizsi olimpián a sportolói bizottságban újabb NOB-tagunk legyen" - hangsúlyozta az elnök, később pedig azt is elárulta, hogy a minden szempontból kiemelkedően sikeres augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságon Thomas Bach, a NOB elnöke is vendégeskedett és már akkor megkezdték a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardozó "protezsálását". A választáson viszont nem lesz könnyű dolga Szilágyinak, mivel Gyulay Zsolt tájékoztatása szerint 32 sportoló jelentkezett a négy szabad bizottsági helyért.

A krakkói központú Európa Játékokat nagyon sikeresnek nevezte, mivel tíz arany-, tíz ezüst- és 18 bronzérmet, valamint öt olimpiai kvótát szereztek a magyar sportolók, annak ellenére, hogy a versenykörülmények nem voltak ideálisak. Külön kiemelte a puskás Pekler Zalánt, aki az EJ legeredményesebb versenyzője volt négy aranyérmével, amihez egy kvótát is gyűjtött. Megemlítette a magyar szempontból sikeres, 23 érmet hozó maribori európai ifjúsági olimpiai fesztivált, és beszámolójában a június 23-i nemzetközi olimpiai napra is kitért, melyen a Városligetben rendezett a MOB nagy sikerű fesztivált.

A párizsi olimpiával kapcsolatban elmondta, kollégái harminc sportág hazai szövetségével folytattak egyeztetéseket, hogy aktualizálják előrejelzésüket, és úgy fogalmazott, bízik benne, hogy 160-180 kvóta összejöhet, így a tokiói létszámhoz hasonló méretű lenne a küldöttség.

A francia fővárosban ő maga és kollégái is többször jártak. A MOB folyamatosan egyeztet többek között Habsburg György nagykövettel, mert érezhetően nagy az érdeklődés a magyar szurkolók körében. Kaptak már információkat a nyitóünnepségről, amely szavai szerint "nem lesz egy egyszerű történet" a sportolók szempontjából.

"Felkészülhetünk egy hat-nyolc órás nyitóünnepségre, ha azt vesszük, hogy mikor kell elindulni az olimpiai faluból és mikor érünk oda vissza" - jegyezte meg a Szajnán sorra kerülő nyitóünnepséget illetően. A párizsi közlekedést kaotikusnak nevezte, és megjegyezte: a csapat mozgatása nagy előrelátást és szervezést igényel.

Az olimpiai faluban a MOB-nak Gyulay elmondása szerint sikerült a lehetőségekhez képest a legjobb helyet kiharcolnia a magyar küldöttség számára. A magyarok a spanyolokkal, az olaszokkal és a portugálokkal lesznek szomszédságban.

A kiutazással kapcsolatban több repülőtársasággal és irodával tárgyaltak, és úgy néz ki, hogy a Wizz Airrel fognak szerződni, mely minden szempontból a legkedvezőbb ajánlatot adta a számukra.

A MOB már régóta tervezte, hogy elköltözik jelenlegi helyéről, a Momentum Irodaházból és mostanra eldőlt, hogy a Testnevelési Egyetem K5-ös épületébe teszi át székhelyét, mellyel évi 120 millió forintot takarít meg a bizottságnak.

"Ezt a 120 millió forintot egy az egyben vissza fogjuk forgatni a kettős karrier programunkba, melyre rövid idő alatt több mint száz versenyző jelentkezett. Elképesztő sikere van" - jelentette ki a MOB vezetője.

Gyulay Zsolt beszámolóját egyhangúlag fogadták el a szavazásra jogosult jelenlévők, ahogy később az Európa Játékokról, az EYOF-ról és a strandsportok Világjátékáról készített összefoglalókat is.

A párizsi olimpiára az aktualizált sportágankénti előrejelzéseket Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója ismertette. Jelezte, hogy a minimálisan várható 137 és a maximálisan lehetséges 245 fős létszám közötti különbséget magyarázza többek között, hogy jelenleg még férfi és női kézilabdában, női vízilabdában és női kosárlabdában, vagy férfi és női 3x3-as kosárlabdában is kérdéses a kvóta, csak ezeket tekintve hatvan indulási helyről lehet beszélni. Az eredményességi számítások szerint 14-22 dobogós helyet szerezhetnek a magyarok és további 25-38  4-8. helyezést.

Bartha Csaba, aki valamennyi sportág jelenlegi kvótahelyzetére és várható kvótaszámára kitért - azt is megjegyezte, hogy az olimpia egészét nézve biztosnak látszik, hogy a 10 500-as maximális sportolói létszámot nem fogják tudni tartani és több versenyző szerepel majd a játékokon.

Tesztlaboratóriumot nyitott a Continental Temesváron

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron - írta az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 24. 17:00
Megosztás:

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 07. 24. 16:00
Megosztás:

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 24. 15:00
Megosztás:

Bérlés helyett érdemes megfontolni a lakásvásárlást

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után felmerül a lakásvásárlás kérdése, az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.
2024. 07. 24. 14:00
Megosztás:

Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies

Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 24. 13:00
Megosztás:

Bitcoin árfolyam előrejelzés: a BTC ETF tőkebeáramlások pótolják a hiányt és tartják az árat a $70K felé

Miközben a hosszú távú kilátások Bitcoin és Ethereum számára továbbra is bullishak maradnak az intézményi érdeklődés és jelentős ETF beáramlások miatt, a rövid távon volatilitás tapasztalható.
2024. 07. 24. 12:30
Megosztás:

A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
2024. 07. 24. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,86 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalék csökkenéssel indított.
2024. 07. 24. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt szerdán csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 07. 24. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás: