Emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén bejelentette, hogy megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat a jövő évi párizsi játékokra.

Emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

"A sportért felelős államtitkárság javasolta a kormány felé, hogy az olimpiai jutalom összege tíz százalékkal emelkedjen a tokióihoz képest, és nagy örömmel jelenthetem be, hogy a kormány támogatja a javaslatot, így a sportolóink tízszázalékos emelésre számíthatnak a párizsi olimpiát és paralimpiát illetően" - hangsúlyozta köszöntőjében Schmidt Ádám a Vigadóban rendezett közgyűlésen.

Beszédében kitért arra, hogy az idei a világbajnokságok éve volt rendezés és a versenyzők szempontjából is. A világbajnoki címeket szerző sportolóknak, csapatoknak gratulált, egyúttal megerősítette, hogy a nehéz gazdasági helyzet közepette is sikerült emelni az olimpiai és paralimpiai felkészülésre fordítható támogatásokat.

A közgyűlésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) novemberi, mumbai kongresszusán állandó taggá választott Fürjes Balázs külön gratulált a Magyar Birkózó Szövetségnek ahhoz, hogy közbenjárására Losonczi Dávid megkapta világbajnoki aranyérmét, melytől a szeptemberi világbajnokságon egy bírói hiba fosztotta meg.

A köszöntőket követően Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tartott beszámolót a legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról, azzal kezdve, hogy három fővel bővült a bizottság, melynek így már 124 tagja van. Ezt követően gratulált Fürjes Balázsnak NOB-taggá választásához, majd emlékeztetett rá, hogy a NOB sportolói bizottságában Gyurta Dániel mandátuma a párizsi olimpia idején lejár, a NOB ugyanakkor a napokban elfogadta Szilágyi Áron kandidálását a pozícióra.

"Azon vagyunk természetesen, hogy a párizsi olimpián a sportolói bizottságban újabb NOB-tagunk legyen" - hangsúlyozta az elnök, később pedig azt is elárulta, hogy a minden szempontból kiemelkedően sikeres augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságon Thomas Bach, a NOB elnöke is vendégeskedett és már akkor megkezdték a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardozó "protezsálását". A választáson viszont nem lesz könnyű dolga Szilágyinak, mivel Gyulay Zsolt tájékoztatása szerint 32 sportoló jelentkezett a négy szabad bizottsági helyért.

A krakkói központú Európa Játékokat nagyon sikeresnek nevezte, mivel tíz arany-, tíz ezüst- és 18 bronzérmet, valamint öt olimpiai kvótát szereztek a magyar sportolók, annak ellenére, hogy a versenykörülmények nem voltak ideálisak. Külön kiemelte a puskás Pekler Zalánt, aki az EJ legeredményesebb versenyzője volt négy aranyérmével, amihez egy kvótát is gyűjtött. Megemlítette a magyar szempontból sikeres, 23 érmet hozó maribori európai ifjúsági olimpiai fesztivált, és beszámolójában a június 23-i nemzetközi olimpiai napra is kitért, melyen a Városligetben rendezett a MOB nagy sikerű fesztivált.

A párizsi olimpiával kapcsolatban elmondta, kollégái harminc sportág hazai szövetségével folytattak egyeztetéseket, hogy aktualizálják előrejelzésüket, és úgy fogalmazott, bízik benne, hogy 160-180 kvóta összejöhet, így a tokiói létszámhoz hasonló méretű lenne a küldöttség.

A francia fővárosban ő maga és kollégái is többször jártak. A MOB folyamatosan egyeztet többek között Habsburg György nagykövettel, mert érezhetően nagy az érdeklődés a magyar szurkolók körében. Kaptak már információkat a nyitóünnepségről, amely szavai szerint "nem lesz egy egyszerű történet" a sportolók szempontjából.

"Felkészülhetünk egy hat-nyolc órás nyitóünnepségre, ha azt vesszük, hogy mikor kell elindulni az olimpiai faluból és mikor érünk oda vissza" - jegyezte meg a Szajnán sorra kerülő nyitóünnepséget illetően. A párizsi közlekedést kaotikusnak nevezte, és megjegyezte: a csapat mozgatása nagy előrelátást és szervezést igényel.

Az olimpiai faluban a MOB-nak Gyulay elmondása szerint sikerült a lehetőségekhez képest a legjobb helyet kiharcolnia a magyar küldöttség számára. A magyarok a spanyolokkal, az olaszokkal és a portugálokkal lesznek szomszédságban.

A kiutazással kapcsolatban több repülőtársasággal és irodával tárgyaltak, és úgy néz ki, hogy a Wizz Airrel fognak szerződni, mely minden szempontból a legkedvezőbb ajánlatot adta a számukra.

A MOB már régóta tervezte, hogy elköltözik jelenlegi helyéről, a Momentum Irodaházból és mostanra eldőlt, hogy a Testnevelési Egyetem K5-ös épületébe teszi át székhelyét, mellyel évi 120 millió forintot takarít meg a bizottságnak.

"Ezt a 120 millió forintot egy az egyben vissza fogjuk forgatni a kettős karrier programunkba, melyre rövid idő alatt több mint száz versenyző jelentkezett. Elképesztő sikere van" - jelentette ki a MOB vezetője.

Gyulay Zsolt beszámolóját egyhangúlag fogadták el a szavazásra jogosult jelenlévők, ahogy később az Európa Játékokról, az EYOF-ról és a strandsportok Világjátékáról készített összefoglalókat is.

A párizsi olimpiára az aktualizált sportágankénti előrejelzéseket Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója ismertette. Jelezte, hogy a minimálisan várható 137 és a maximálisan lehetséges 245 fős létszám közötti különbséget magyarázza többek között, hogy jelenleg még férfi és női kézilabdában, női vízilabdában és női kosárlabdában, vagy férfi és női 3x3-as kosárlabdában is kérdéses a kvóta, csak ezeket tekintve hatvan indulási helyről lehet beszélni. Az eredményességi számítások szerint 14-22 dobogós helyet szerezhetnek a magyarok és további 25-38  4-8. helyezést.

Bartha Csaba, aki valamennyi sportág jelenlegi kvótahelyzetére és várható kvótaszámára kitért - azt is megjegyezte, hogy az olimpia egészét nézve biztosnak látszik, hogy a 10 500-as maximális sportolói létszámot nem fogják tudni tartani és több versenyző szerepel majd a játékokon.

A tavalyi év zárószakasza nem sok szerencsét hozott az európai GDP-nek

A tavalyi utolsó, negyedik negyedévben 0,4 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben, ugyanúgy, mint a harmadik negyedévben.
2024. 02. 22. 12:00
Megosztás:

Uniós forrásból bővül Szentlőrinc

Tizennégy férőhelyes új bölcsőde épül a baranyai Szentlőrincen a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával, egy több mint 225 millió forintos fejlesztés eredményeként - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 02. 22. 11:30
Megosztás:

Látogatási tilalom a miskolci kórházban

Látogatási tilalmat rendelnek el csütörtöktől a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház miskolci telephelyeinek fekvőbeteg-ellátó osztályain - közölte szerdán az MTI-vel az intézmény sajtószóvivője.
2024. 02. 22. 11:00
Megosztás:

Jól indult az év a Lenovónak

Nőtt, és az elemzők által vártnál nagyobb lett a világ vezető PC-gyártó kínai Lenovo negyedéves bevétele a cég csütörtöki bejelentése szerint.
2024. 02. 22. 10:30
Megosztás:

Jól kezdték a napot az európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 22. 10:00
Megosztás:

Gurulnak a dollármilliók a háromkerekű Teslába

Bár még csak néhány hete érhető el, az eTukTuk előértékesítése már most rekordokat döntöget. A csapatnak ugyanis minimális idő alatt sikerült 1.2 millió dollárt is meghaladó bevételt elérni a natív TUK tokenek forgalmazásával.
2024. 02. 22. 09:33
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően pozitív tartományban indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 22. 09:30
Megosztás:

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Mi az a CodeBerry?

A CodeBerry egy népszerű online programozási iskola, amely a kezdő és középhaladó szintű felhasználók számára kínál programozási tanfolyamokat. Az iskola célja, hogy interaktív és gyakorlati módon oktassa a hallgatókat a programozás alapjaiban.
2024. 02. 22. 04:59
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás: