Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele a 2022-es 51,4 milliárd forintról több mint 30 százalékkal 67,2 milliárd forintra, a tőkebefektetés (CAPEX) pedig 26,2 milliárd forintról közel 8 százalékkal, 28,3 milliárd forintra növekedett. A cég kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 45,5 milliárd forint, ami több mint 20 százalékkal haladja meg a 2022-es értéket.

Korszerű infrastruktúra – a jövő távközlési hálózata

A CETIN Hungary több mint négyezer bázisállomást, az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot (mikrohullám, optika, DWDM, IPMPLS hálózatok), valamint az ezek kiszolgálását biztosító 10 adatközpontot és annak IT infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti.

A cég idén április végéig országos mobil infrastruktúrája közel 88 százalékát (3458 db) korszerűsítette. A CETIN Hungary bázisállomásainak 21%-a 5G-képes, azokon működik az 5G technológia. A vállalat által működtetett mobil infrastruktúrán nyújtott szolgáltatás kiemelkedő eredményeket ért el az 5G-s minőségi versenyben hazai és nemzetközi összehasonlításban is[1].

A CETIN Hungary folytatja a tulajdonában álló infrastruktúra fejlesztését: 2024-ben mintegy 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztésre beruházni, és az idei tervek szerint az év végéig közel teljes mértékben korszerűsíti hálózatát. A magyar kormánnyal, illetve a Yettel Magyarország Zrt.-vel a digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodásban foglaltak szerint a CETIN és a Yettel 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre

„Tavalyi eredményeink, növekedésünk és infrastrukturális fejlesztéseink stabil alapot teremtenek ahhoz, hogy a hagyományos adatcsatlakozási és infrastrukturális szolgáltatások mellett az ügyfélközpontú, biztonságos és komplex digitális hálózati megoldásokra is nagy hangsúlyt helyezzünk – mondta Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója. – A jövőben kiemelt fókuszt helyezünk kiberbiztonsági szolgáltatásainkra, illetve az építőipar és más iparágak számára nyújtott távközlési infrastruktúra-megoldásaink megismertetésére minél szélesebb körben.”

Energiahatékonyság

Az évről évre folyamatosan, gyors ütemben növekvő adatforgalom miatt az energiahatékonyság és a fenntartható energiaellátás a távközlési infrastruktúrákban, különösen a bázisállomásokon és az adatközpontokban egyre kritikusabbá válik. A CETIN az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket figyelembe véve folyamatosan vizsgálja, hogyan érhet el működésében jelentős környezeti előnyöket.

A CETIN Hungary 2023-ban mintegy 5,3 GWh-val, azaz több mint 2100 átlagos magyarországi háztartás éves fogyasztásával csökkentette energiaszükségletét az adatközpontokhoz és a bázisállomásokhoz kapcsolódó energiahatékonysági intézkedések – intelligens rádiós hozzáférési hálózati eszközök energiatakarékos funkciói, intelligens hűtési megoldások, napelemes megoldások, energiatárolás fejlesztése – és a hálózatmodernizáció révén. A cég 2024-ben is folytatja energiahatékonyságának növelését.

A legkorszerűbb adatátviteli szolgáltatások

A CETIN zökkenőmentes mobilkapcsolati szolgáltatásokat nyújt B2B ügyfeleinek és azok végfelhasználóinak Magyarország egész területén.

A szolgáltatófüggetlen antennarendszer „vakfoltnak” minősülő vagy nagy forgalmú területeken, illetve hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben – irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon – biztosít tökéletes hang- és adatkapcsolatot. Jó példa erre a CETIN által a BudaPart fejlesztési területen található BudaPart Downtown (BOG iroda) és a BudaPart Radisson Hotel épületekben, Budapest legújabb városrészében létesített hálózatfüggetlen DAS és makró rendszer. Ez a megoldás lehetővé teszi az összes magyarországi távközlési szolgáltató hálózatra kapcsolódását, így hosszú távon biztosítható a kommunikációs igények magas szintű teljesítése a várt több tízezer leendő lakó mellett szálloda, irodák, üzletek és közösségi terek használói számára is.

A szoftveralapú, nagy kiterjedésű hálózatok (SD-WAN) egyszerűsítik a hálózat kezelését és telepítését. A központosított vezérlés lehetővé teszi a hálózati erőforrások optimalizálását, növelve a hálózati teljesítményt és a megbízhatóságot. A CETIN a Yettellel együttműködésben több mint száz végponton, például hazánk piacvezető malomipari vállalata, a GoodMills Magyarország Kft. részére épített ki, illetve üzemeltet ilyen hálózatot.

A vállalati menedzselt Wi-Fi megoldás nagysebességű és megbízható internetkapcsolatot biztosít, ami a modern vállalkozások számára kritikus fontosságú a működés hatékonyságának fenntartásához. A skálázható és rugalmas kialakítású megoldás a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokig mindenféle méretű vállalkozás változatos igényeinek megfelel. A CETIN ilyen megoldások tekintetében is komoly tapasztalattal rendelkezik.

Kiemelt fókuszt kap a CETIN Hungary-nél a kiberbiztonság. A CETIN feladata, hogy megvédje partnerei adatait, rendszereit és hálózatait a láthatatlan támadóktól azáltal, hogy végponttól végpontig tartó biztonsági szolgáltatásokat nyújt az architektúra tervezésétől és a megoldás integrációjától kezdve az üzemeltetésen és karbantartáson át a monitoringig és egyéb SOC képességekig.

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás: