Erős zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Erős zárás az európai tőzsdéken

Az összeurópai STOXX 600 index 0,32 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,29 százalékkal zárt magasabban. Londonban az FTSE 100 index 0,02 százalékkal emelkedett, a frankfurti DAX 0,43 százalékkal erősödött, a CAC 40 Párizsban 0,29 százalékkal emelkedett zárásra. Milánóban 0,43 százalékos, Madridban 0,48 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

Az euróövezeti infláció váratlan mérséklődése megerősítette a piaci várakozásokat az eurókamatok csökkentésének júniusi megkezdésével kapcsolatban. Márciusban 2,4 százalékra lassult az euróövezeti infláció az előző havi 2,6 százalékról, szemben a stabil rátára vonatkozó várakozásokkal, míg a maginfláció a vártnál nagyobb mértékben, 2,9 százalékra, kétéves mélypontra esett 3,1 százalékról.

Az olajár szerdán emelkedett, több mint öt hónapja a legmagasabb szintet érte el, miután az OPEC+ úgy döntött, hogy a piac stabilizálása érdekében júniusig meghosszabbítja a napi 2,2 millió hordós önkéntes termeléscsökkentést. A nyereség később mérséklődött valamelyest az amerikai nyersolajkészletek váratlan múlt heti növekedését mutató IEA-adatok ismeretében. A készletek a várt 1,511 millió hordós csökkenés helyett 3,21 millió hordóval nőttek.

Az európai kereskedési idő végén a WTI 85,91 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 0,55 százalékos emelkedéssel, a Brent pedig 89,87 dolláron 0,67 százalékos emelkedéssel.   

Az arany ára hatnapi emelkedés után új csúcsot ért el unciánként 2288,43 dolláron. A spot jegyzés az európai kereskedési idő végén 2285,94 dolláron állt unciánként napi 0,26 százalékos emelkedéssel.   A dollárindex csökkent szerdán, amit az amerikai szolgáltatóipari teljesítménynövekedés márciusi lassulásának tulajdonítanak a piacon az ISM beszerzésimenedzser-indexe alapján. A dollárindex 0,43 százalékkal 104,31 pontra csökkent. Az eurót 0,54 százalékkal jegyzik magasabban, 1,0827 dolláron.

150 kiállítás várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából

Több mint százötven kiállítás és kapcsolódó program várja az érdeklődőket országszerte és határon túl a 22. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozatban november közepéig. Az idei év központi kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz a Pesti Vigadóban.
2024. 10. 04. 01:30
Megosztás:

Nem elég elérni a nyugdíjkorhatárt, ha nincs elég éved, akkor nem kapsz öregségi nyugdíjat!

Az öregségi nyugdíj a társadalombiztosítás egyik legfontosabb juttatása, amely az idős korú állampolgárok anyagi biztonságát hivatott garantálni. Magyarországon a nyugdíjrendszer szabályozása jogszabályokon alapul, és különböző feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy valaki jogosult legyen teljes jogú öregségi nyugdíjra. Most részletesen bemutatjuk ezeket a feltételeket és a nyugdíjrendszer alapvető működését.
2024. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Magyarország a legjobban teljesítő országok között szerepel a Világbank Business Ready nevű új, az üzleti környezet minőségét mérő mutatórendszerében

A Világbank 2023-ban indította útjára a Business Ready felmérést, melynek keretében első körben 50 országra kiterjedően vizsgálta meg azok üzleti környezetét, a szabályozási keretekre, valamint a cégeket és a piacokat érintő közszolgáltatásokra fókuszálva. A felmérésben kiemelt figyelmet kapott, hogy mennyire egyszerű a szabályozásnak való megfelelés, illetve mennyire hatékony a cégek számára a közszolgáltatások igénybe vétele. Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott, különösen a szabályozási pillér kategóriájában, ahol az 50 résztvevő ország közül a legjobb pontszámot érte el.
2024. 10. 04. 00:30
Megosztás:

Az elemzők bikásak a Bitcoinnal kapcsolatban – a Crypto All-Stars is berobbanhat?

Elkezdődött 2024 negyedik negyedéve, ami a kriptovaluta piacon is pozitív hangulatot eredményezett.
2024. 10. 04. 00:01
Megosztás:

Az Alstom alvázainak harmadát Magyarországon gyárthatja néhány év múlva

Néhány éven belül a mátranováki telephely biztosíthatja az Alstom globális forgóvázkeret-gyártási kapacitásának harmadát - mondta Balázs Gáspár, az Alstom magyarországi működéséért felelős vezérigazgatója a Magyar Vasút 2024 vasútszakmai konferencián a cég csütörtöki közleménye szerint.
2024. 10. 03. 23:30
Megosztás:

A tejtermelő gazdaságok munkáját segítő rendszert fejlesztenek

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – közölte az egyetem mezőgazdasági karának dékánja szerdán.
2024. 10. 03. 22:30
Megosztás:

6,5 millióhoz közelít a szülőföldjükről elvándorolt románok száma

A román miniszterelnök szerint az egész rendszerváltás utáni politikustársadalom hibás azért, hogy immár a 6,5 milliót közelíti a szülőföldjükről elvándorolt, boldogulását külföldön kereső románok száma.
2024. 10. 03. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a talaj őszi feltöltődése

Elkezdődött a talaj őszi feltöltődése, egyre mélyebb rétegekbe jut a nedvességből, ugyanakkor az ismét csapadékossá váló időjárás hátráltatja a még hátralévő betakarítást - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 10. 03. 21:30
Megosztás:

Emelkedett az online platformokon foglalt vendégéjszakák száma az EU-ban

Az előző év azonos időszakához képest 16,2 százalékkal 208,8 millióra emelkedett az uniós tagországok rövid távra kiadott szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 2024 második negyedévében - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 10. 03. 21:00
Megosztás:

Az OECD-ben jelentősen lassult az infláció

Jelentősen lassult az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban éves összevetésben főként a törökországi árnövekedés erőteljes mérséklődése miatt.
2024. 10. 03. 20:30
Megosztás:

Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia (AI) és az automatizáció az értékesítési folyamatokat?

Az AI és az automatizált megoldások lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak az ügyfelek igényeire, és adatvezérelt döntéseket hozzanak. Azonban a személyes kapcsolatok, a bizalom és az empatikus ügyfélkezelés továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a vállalatok kiemelkedjenek a versenytársak közül. Hogyan ötvözhetik a cégek a technológiai innovációkat és az emberi interakciókat, hogy új szintre emeljék a vásárlói élményt?
2024. 10. 03. 20:00
Megosztás:

Magyarország nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő EU-s büntetővámokra

Káros és veszélyes a kínai elektromos autókra kivetendő büntetővámokról szóló európai uniós javaslat, Magyarország ezért erre határozottan nemmel fog szavazni - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Geszten.
2024. 10. 03. 19:30
Megosztás:

Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki az SPB Befektetési Zrt.-re

Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki az SPB Befektetési Zrt.-re, egyebek közt az ügyletkötéseket megelőző ügyféltájékoztatási gyakorlat, a termékirányítási szabályok megsértése és a független alapon befektetésre kínált pénzügyi eszközök kiválasztási folyamatának hiánya miatt - jelentette be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Kiderült, hol helyezkednének el leginkább az egyetemi hallgatók

A mérnöki és technológiai iparágban helyezkedne el legszívesebben az egyetemi hallgatók többsége a diploma megszerzése után, derült ki az 56. Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített kutatásból. A válaszadók háromnegyede főként nemzetközi cégeknél dolgozna, de a kitöltők közel fele a magánszektort is megjelölte ebben a kérdéskörben. A felmérésből az is kirajzolódott, hogy melyek a legnépszerűbb cégek a jövő munkavállalói számára.
2024. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Már több mint háromezer családnak fizettek ki támogatást a Napenergia plusz programban

A legfrissebb adatok szerint már több mint háromezer lakossági fejlesztésre fizetett ki a támogató összesen 7,85 milliárd forintot. Az eddig megítélt forrásmennyiség tizedét közelítik az átutalt összegek - emelte ki csütörtöki Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált az NMHH

Burkolt reklám közzététele miatt szankcionált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa októberi első ülésén. Az NMHH a joghatósággal rendelkező holland társszervezethez fordult egy, a Netflixen elérhető film korhatár-besorolásával kapcsolatban - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Külföldi kormányszervezet állhat a holland rendőrség elleni hackertámadás mögött

Nagy valószínűséggel egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött, amelynek során ellopták az összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette ki a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter szerda este.
2024. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata

Folyamatban van az új járműveket értékesítő autókereskedők rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálata - hangsúlyozta Eitmann Norbert Róbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető-kormányfőtanácsosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 10. 03. 16:30
Megosztás:

A konzervipar teljesítményét is rontotta az idei aszály

Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai konzervipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön kiadott körképe szerint a feldolgozásra szánt zöldségek minőségét az időjárás is rontotta.
2024. 10. 03. 16:00
Megosztás:

Csökken a NAV adóellenőrzések száma, több a jogkövetési vizsgálat

A Process Solutions (PS), Magyarország vezető számviteli és bérszámfejtő szolgáltatója, részletes elemzést tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatokról. Az elemzés a 2023-as és 2024-es adóév adataira támaszkodik, és világos trendeket mutat az adóhatóság tevékenységeiről, különös tekintettel a vállalat közel 400 ügyfelére.
2024. 10. 03. 15:30
Megosztás: