Észak-Amerika az élen – tovább nőtt a hipergazdagok aránya és száma

Világméretű járvány ide, az orosz-ukrán háború következtében kialakult gazdasági nehézségek oda, tovább növekedett a high net worth individual (HNWI), azaz a hipergazdagok (akiknek a likvid, szabadon befektethető vagyona legalább 1 millió dollár) száma – derül ki a Capgemini legfrissebb, Globális vagyonosodási kutatásából (WWR). A számok minden nehézség ellenére emelkedő tendenciát mutatnak: a HNWI-k száma globális szinten 7,8%-kal, vagyonuk pedig 8%-kal nőtt 2021-ben.

Észak-Amerika az élen – tovább nőtt a hipergazdagok aránya és száma

Észak-Amerika a „legvagyonosabb”

Továbbra is Észak-Amerika büszkélkedhet a ’nagy nettó vagyonnal’ rendelkezők számának és vagyonának legnagyobb mértékű 13,2%-os, illetve 13,8%-os növekedésével. Míg Európa a második helyen foglal helyet a vagyonosodási kutatásban, addig a teljes növekedési ütemet tekintve az ázsiai és csendes óceáni régió 2021-ben a nagy nettó vagyonnal rendelkező lakosság (4,2%) és vagyon (5,4%) erőtlen növekedése miatt a harmadik helyre szorult az előző évtizedben betöltött vezető szerepe után. Piac szerinti bontásban az első négy helyen az Egyesült Államok, Japán, Németország és Kína áll, amely országok globális szinten a nagy nettó vagyonnal rendelkező lakosság 63,6%-át tudhatják magukénak. Ez 2020-hoz képest 0,7%-os növekedést jelent.

Tovább nőtt a középszintű milliomosok (5-30 millió dollár) népessége és vagyona

A kutatás nemcsak a régiók vagyonosodási helyzetét vizsgálta, de a legvagyonosabbak rétegét is nagyító alá vette. Az ultranagy vagyonnal rendelkezők (30m USD>) 9,6%-os és 8,1%-os ütemben vezették a globális vagyon- és népességnövekedést. Miközben a középosztálybeli életvitelt folytató milliomosok (1-5 millió USD) népessége (7,7%) és vagyona (7,8%) növekedett a leglassabban, a középszintű milliomosok (5-30 millió dollár) népessége és vagyona 8,5%-ra, illetve 8,4%-ra nőtt. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a vagyoni sávok közötti növekedési különbségek csökkennek.

Kik rendelkeznek a legnagyobb vagyonnal?

A kutatás szerint tovább folytatódott a demográfiai összetétel átalakulása a HNWI-k körében. Ez rajzolódik ki abból a kutatási eredményből, amelyből tisztán látszik, hogy a HNWI-k körében egyre több nő, LMBTQ+, Y- és Z-generációs személy található meg, akik fokozott érdeklődést mutatnak a vagyonkezelési szolgáltatások iránt. 
Ezen újonnan kialakuló ügyfélkörök mindegyike saját preferenciákkal és elvárásokkal rendelkezik a szolgáltatások terén, amelyeket jelenleg számos vagyonkezelő cég nem tud kielégíteni. Ez pedig azt eredményezi, hogy e nagy nettó vagyonnal rendelkező ügyfelek közül sokan alkalmazkodóbb versenytársakhoz vagy kisebb irodákhoz fordulnak. 

A HNWI-k új hulláma egyedi ügyféligényeket támaszt, emiatt a vagyonkezelőknek módosítaniuk kell az üzleti stratégiájukat. A nagyrészt kiaknázatlan ügyfélkör eléréséhez a vagyonkezelő cégeknek biztosítaniuk kell a nagyobb kényelmet, a személyre szabott élményt és a lehetőséget a bizalom kiépítésére. A kutatás megállapította, hogy globális szinten a nagy nettó vagyonnal rendelkezők 55%-a szerint kritikus fontosságú a pozitív környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) hatást kiváltó ügyekbe történő befektetés és 64%-uk igényel erre vonatkozóan ESG értékeléseket, hogy megismerje a pénzeszközök társadalmi hatását.

Digitális eszközökbe fektetnek a dollármilliomosok és dollár multimilliomosok

A kutatás eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a leggazdagabbak 71%-a világszerte digitális eszközökbe fektet. Ez az arány a 40 évnél fiatalabb HNWI-k (high net worth individual), azaz az ultragazdagok körében 91%-ra emelkedett. Talán nem meglepő, hogy a tavalyi évben a kriptovaluták váltak a kedvenc digitális eszközbefektetéssé.

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás:

Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.
2023. 02. 08. 05:30
Megosztás:

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megválaszolni a kérdéseket.
2023. 02. 08. 05:00
Megosztás: