Felelősségteljes mesterséges intelligencia fejlesztés – jó úton járunk?

Az utóbbi időszakban különösen nagy figyelmet kapott a különféle mesterséges intelligencia modellek nagyközönség számára való elindítása. A generatív mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos potenciális kockázatok megnövekedtek, különösen a szerzői jogi kérdések területén, de az ilyen eszközöket alkalmazó vállalatoknak olyan kockázatokra is komoly figyelmet kell fordítaniuk, mint a rendszer-kimenetek helyessége és megmagyarázhatósága, vagy a negatív előítéletek kiszűrése.

Felelősségteljes mesterséges intelligencia fejlesztés – jó úton járunk?

A ChatGPT (társalgási nyelvi-rendszer) és a DALL-E (szöveget képpé alakító alkalmazás) elindításával a generatív mesterséges intelligencia (MI) különösen nagy figyelmet kap, és egyre népszerűbb. A generatív MI gépi tanulást használ új tartalmak, pl. szövegek, képek, programkódok, költemények vagy grafikák, előállításához. A legtöbb munkavállaló attól tart, hogy a DALL-E átalakíthatja a hirdetések, a filmkészítés, valamint a játékok világát, a ChatGPT pedig munkahelyeket válthat ki tartalom- és szöveggyártás, oktatás, szoftverfejlesztés és újságírás bizonyos területein.

„Ezek az aggodalmak nem alaptalanok, de nem is ennyire fekete-fehér a történet: a munkahelyek biztosan átalakulóban vannak, azonban továbbra is versenyben marad az, aki megtanulja az MI eszközöket jól és az előnyére használni, együtt élni velük, jól alkalmazni azokat munkájában, saját területén – aki az új eszközökkel együtt tud dolgozni, nem nélkülözhetetlen, hanem keresett szakember lesz.” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte Vezető MI szakértője.

Vannak vállalatok, melyek a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos aggályok és felelősségek miatt nem engedélyezik az MI által létrehozott tartalmak felhasználását. Számos, stock-fotót gyűjtő platform pedig a művészek és fotósok kérésére MI által létrehozott képek használatát tiltotta be . A ChatGPT alkalmazásának terjedésével megnőtt az oktatásban a plágium kockázata, ezért bizonyos városok állami iskoláiban tilos a nyelvi modell használata.

Bizonytalanság az MI-ben: mennyire lehetünk benne biztosak, hogy helyes a kimenet?

Mit nevezünk kimenetnek? Amikor egy feltett kérdésre választ adunk, gyakran kezdjük mondatunkat azzal, hogy „Nem vagyok biztos benne, de…”, vagy „Ez csak egy sejtés, de…” – attól függően, hogy mennyire vagyunk biztosak válaszunk helyességében. Ezzel szemben a ChatGPT gyakran szabadkozás nélkül kimenetet produkál. A ChatGPT korlátait sorolva az Open AI így fogalmaz: „A ChatGPT néha hihetően hangzó, ugyanakkor helytelen válaszokat ad.” Egy kódolással foglalkozó Q&A platform éppen ezért tiltotta be a ChatGPT használatát: „A ChatGPT által generált válaszok közzététele kifejezetten káros az oldalra nézve… mivel ezen válaszok jónak tűnhetnek, mégis nagy arányban tévesek”. Több olyan esetről is tudunk, amikor a ChatGPT nevetséges hibát vétett a matematika és a logika területein, előfordult, hogy az algebrai jelöléseket használta rosszul, illetve olyan területeken, amilyen pl. a sakk is, ahol a számítógépek köztudottan képesek felülmúlni az emberi teljesítményt, a ChatGPT irracionális lépéseket hajtott végre, tökéletes pókerarccal.

A chatbot hamis önbizalmán keresztül megnő a téves információ terjesztésének, a félretájékoztatásnak a kockázata. A ChatGPT információs oldala kifejti, hogy ez kihívást jelent, mivel „jelenleg a biztonságos információforrás nem áll rendelkezésre” és „ha a modellt nagyobb óvatosságra tanítják, elutasíthatja azoknak a kérdések megválaszolását, amelyekre egyébként helyesen tudna válaszolni”.

„Ugyan tesztelési célokból érdemes lehet inkább helytelenül megválaszolni egy kérdést, mint a választ megtagadni, valós helyzetben történő alkalmazás esetén a rossz válasz nagyobb károkkal és költségekkel járhat, mint a semmilyen válasz. Az elővigyázatosság szükséges mértéke téma- és feladatkörönként eltérő lehet. Annak érdekében, hogy a felhasználók megbízhassanak a generált szöveg tartalmában, a létrehozott szöveg nem lehet egyformán magabiztos minden témában. Az olyan nagy nyelvi modelleknek – Large Language Models, LLM – , amilyen a ChatGPT is, jelenlegi formájukban fontolóra kellene venniük, hogy tisztázó kérdéseket tegyenek fel, ismerjék fel a tudásbázisuk korlátait, kis mértékű bizonyossággal adják meg a válaszokat és adott esetben egy egyszerű „nem tudom a választ” szöveggel térjenek vissza.” – mondta Barta Gergő.

Megmagyarázhatóság: honnan származik a generált információ?

A fő kihívás a ChatGPT kimenetelének azonosításában az, hogy nem rendelkezik egy egyértelmű információforrással. Ellentétben más MI alapú személyi asszisztensekkel, amilyen a Siri vagy az Alexa, melyek internetes keresőmotorok segítségével keresik a választ, a ChatGPT-t úgy tanították, hogy a mondatokat a következő, statisztikailag valószínű nyelvi egységre vonatkozó találgatások sorozatával alkossa meg. Emiatt nevezik az LLM-eket néha „sztochasztikus papagájoknak” is.

A tudományos kutatások során minden információ megbízhatóságát annak forrása alapján határozzák meg. Egyes nyelvi modellek, több különböző forrást szintetizálnak annak érdekében, hogy megadjanak egyetlen választ. Ezek a rendszerek különböző megbízhatósági szinteket rendelhetnek a különböző forrásokhoz azok reputációja alapján. Például, ha az információ megkérdőjelezhető forrásból származik módosíthatják válaszukat oly módon, hogy a felmerült kételyt kifejezzék, vagy több lehetséges választ is bemutathatnak, ha a különböző források nem értenek egyet egy bizonyos témában. Érdemes lehet megfontolni ezeknek a típusú modelleknek a használatát egy-egy speciálisabb téma során.

„A megmagyarázhatóság kritériuma nélkülözhetetlen lesz, hiszen abban az esetben, ha az eredmény megkérdőjelezhető, az lehetővé teszi az információ befogadója számára, hogy felmérje a kontextust, és betekintést nyerjen a további feltételezésekbe, vagy az alkalmazott logikába.” – mondta Puskás Attila, a Deloitte Kockázatkezelési Tanácsadás Vezető Tanácsadója.

Ennek hiánya többek között a képgenerátorokat is érinti. A szintetikus, szöveget képpé alakító programok az interneten elérhető képekből tanulnak. Egy vizuális médiával foglalkozó cég beperelte az egyik MI eszköz létrehozóit, amiért megfelelő engedély nélkül használták fel képeiket. Művészek egy csoportja korábban a szerzői jogok megsértéseként értékelt, ezért bojkottált egy MI által generált képeket tartalmazó alkalmazást, mivel az MI egy valós művész stílusát utánzó képeket generált. Bár a jogi kihívások összetettek, az MI által generált műalkotások inspirációforrásának azonosítása – tehát annak a forrásnak, ahonnan az MI nagyrészben másolta a meglévő műalkotást, lehetővé teszi a pénzügyi kompenzációt és elszámolást.

Előítélet: mi történik, ha „rossz” forrásból tanul a rendszer?

Ha a modellt nagy volumenű, szöveget és képeket tartalmazó adathalmazon tanítják, akkor a modell természetesen megismétli a forrásban található torzításokat. Ez gyakorlatban azt jelenti, ha a felhasznált tanító adathalmaz pl. egy arcfelismerő rendszer esetében felül-reprezentált egy adott etnikai csoport tekintetében, akkor megvan a kockázata annak, hogy más csoportokat nem fog sikeresen felismerni, tehát elfogult lesz a tanító adatban szignifikánsan megjelenő mintákkal szemben – ez pedig igazságtalan kimenetet eredményezhet.

Bár a ChatGPT tartalommoderálási korlátokat alkalmaz a szexuális, gyűlöletkeltő, erőszakos vagy káros tartalmak generálásának megelőzése érdekében, ezeket a beépített szűrőket könnyű megkerülni az utasítások átfogalmazásával. A Galactica, a ChatGPT elődje pl. 3 nap után állt le, mert hamis és rasszista tartalmakat generált. Sok munkát kell még elvégezni ahhoz, hogy a tanításra használt adatokban a torzításokat azonosítani és csökkenteni lehessen – nemcsak a generatív MI esetében, hanem az MI összességében. Egyes tudósok a tanításhoz használt adatok gondos összegyűjtése mellett érveltek a hatalmas mennyiségű és könnyen elérhető internetes források használata helyett.

Összességében a generatív MI népszerűségének növekedése következtében jelentkező potenciális kockázatokat és etikai megfontolásokat teljes mértékben figyelembe kell vennie az ilyen modellt implementálni kívánó vállalkozásnak. Ezeknek a technológiáknak új, izgalmas alkalmazási lehetőségei vannak, fontos azonban ezeket a lépéseket összhangba hozni és arányosan mérlegelni a felmerült kockázatokkal, elszámoltathatósággal és az esetleges visszaélésekkel, mert így lehet korlátozni az előre nem látható negatív hatásokat.

„Átgondolt kockázatkezelésre és irányításra van szükség ahhoz, hogy biztonságosan és magabiztosan lehessen használni a generatív MI innovációit. A generatív MI kockázatait az olyan klasszikus vállalati kockázati tényezőkkel, amilyen a működési, adatvédelmi, jogi, vagy technológiai kockázat is, együtt kell azonosítani és értékelni, annak biztosítása érdekében, hogy a maradványkockázatok ne jelentsenek fenyegetést se a vállalati működésre, se a társadalomra vagy a környezetre.” – mondta Barta Gergő.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: