Felülteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 547,52 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 61 921,62 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

Legutóbb a BUX január 5-én zárt rekordértéken, 61 454,6 ponton, ami akkor szintén történelmi csúcsot jelentett.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy kedden felülteljesített a magyar tőzsde a nemzetközi piacokhoz képest. A BUX index a nap nagy részében emelkedett, és történelmi csúcsot ért el különösebb magyar vonatkozású piacbefolyásoló hír nélkül.

Az amerikai piacokon hétfőn jelentős emelkedés volt, ez hathatott kedden a BUX-ra, illetve a befektetők "megtalálták" a régiós piacokat, a lengyel tőzsde is a budapestihez hasonlóan jó teljesítményt mutatott nap közben - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, az OTP-re kedden céláremelés érkezett, a Raiffeisen Bank 12 700 forintról 18 700 forintra emelte a bank részvényeire vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul vétel, ez ugyan emelkedést vetített előre, de messze nem a legmagasabb az elemzőházak célárai között - jegyezte meg.

A Mol árfolyama 4 forinttal, 0,14 százalékkal 2832 forintra csökkent, 1,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 230 forinttal, 1,44 százalékkal 16 180 forintra erősödött, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,44 százalékkal 683 forintra nőtt, forgalma 331,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,05 százalékkal 9115 forintra emelkedett, a részvények forgalma 887,6 millió forintot ért el.

A BUMIX 5425,14 ponton zárt kedden, ez 52,07 pontos, 0,97 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Közeledik a 2024-es élelmezési világnap

A világszerte több mint 150 országon átívelő összefogás az, ami a magyar kezdeményezésre születettélelmezési világnapot kiemeli a többi ENSZ nap közül. A számtalan rendezvény célja, hogy ráirányítsák a figyelmet és tettekre sarkalljanak a mennyiségi és minőségi éhezés felszámolásáért. 2024-ban az #ÉlelmezésiVilágnap az élelemre, mint emberi jogra helyezi a fókuszt. A globális kampány világszerte hangosan hirdeti, hogy mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést a tápláló, biztonságos és fenntartható élelemhez elérhető áron. Itt az összefogás ideje, hogy létrehozzunk egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenkinek.
2024. 10. 11. 16:00
Megosztás:

Egészséges fogásokkal a dehidratáltság ellen

A dehidratáltság első jele a szomjúság. A tudatos folyadékfogyasztók állítólag nem jutnak el eddig az állapotig. Létezik olyan eltökéltségen alapuló hozzáállás, aminek következtében egy felnőtt ember valóban hozzájut a javasolt napi folyadékbevitelhez?
2024. 10. 11. 15:30
Megosztás:

Nem halasztható tovább a víz visszatartása az Alföldön

A felmelegedés és az emberi tevékenység egyaránt felelős az Alföld fokozatos kiszáradásáért. Noha a közelmúltban átvonuló árhullám kapcsán számos felvetés a folyókon érkező víztöbblet részleges tározását hiányolta a probléma orvoslása érdekében, hosszú távú, tartós megoldás elsősorban a helyben lehulló csapadékvíz átgondolt, hosszú távú visszatartásától remélhető – hangsúlyozta Dr. Jakab Gusztáv, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa az Agroinform.hu-nak nyilatkozva.
2024. 10. 11. 15:00
Megosztás:

Online német kezdő tanfolyam mindenkinek

A német nyelv ismerete egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A munkáltatók gyakran szólítják meg a németül jól beszélő álláskeresőt, ha épp erre a skillre van szükségük. De sokan az új élet reményében kezdenek el németül tanulni.
2024. 10. 11. 14:30
Megosztás:

A vártnál magasabb infláció sem tántorítja el Amerikát a kamatcsökkentéstől

A tegnap közzétett adatok szerint szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben növekedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami a dezinfláció megakadására utal.
2024. 10. 11. 14:00
Megosztás:

Tudnivalók a megújult, modern műanyag redőnyökről

Azzal, hogy egyre melegebbek a nyarak, az árnyékolástechnika terén is új dimenziók jelentek meg. Bár kétségtelen, hogy egy lakásban igazán akkor lehet kellemes hűvös, ha egy klíma is működik benne.
2024. 10. 11. 13:00
Megosztás:

Megéri nemesfém foglalatú drágaköves ékszert vásárolni?

Az ékszerekről manapság egyre ritkábban asszociálunk a különféle drágakövekre, ugyanis jó néhány évvel ezelőtt átvették e terepen az uralmat a különféle bizsuk. Alapvetően nincs gond a tömegcikként gyártott divatékszerekkel, ám ha tartós és értékálló megoldást keresünk, akkor még most is a nemesfém és drágakő legjobb opció.
2024. 10. 11. 12:30
Megosztás:

Szeptemberben csökkent a német infláció

Szeptemberben a várakozásoknak megfelelően csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 10. 11. 12:00
Megosztás:

A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot hordoz és ökológiai alkalmazkodó képessége is kedvező.
2024. 10. 11. 11:30
Megosztás:

Először ülésezett a KKV Hitelezési Kerekasztal – cél a vállalatok könnyebb hitelhez jutása

Első ízben ültek asztalhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) invitálására a hazai kis- és középvállalkozói szektor finanszírozásában részt vállaló állami szervezetek, a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM Magyarország, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Széchenyi Kártya programot bonyolító Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt., valamint a kereskedelmi bankok kkv-üzletágvezetői.
2024. 10. 11. 11:00
Megosztás:

Nem változtak a fejlett piacok kötvényhozamai; a forint újra a 400-as szint fölé gyengült az euróval szemben

Átmenetileg mérséklődtek csak a kamatcsökkentési várakozások az amerikai kötvénypiacon és emelkedtek a hozamok, miután a szeptemberi inflációs adatok meghaladták a várakozásokat. Zárásra a tízéves dollár hozam visszatért 4,1% szint alá, de ez is közel 50 bázisponttal magasabb, mint az egy hónappal ezelőtti mélypont. Európában sem változtak tegnap az állampapír-hozamok, a tízéves német hozam 2,25% maradt.
2024. 10. 11. 10:30
Megosztás:

Negatív hangulat uralkodott az amerikai tőzsdéken a gyengébb inflációs adat után; újra emelkedtek az olajárak

Az amerikai infláció havi szinten 0,2%-kal, éves szinten pedig 2,4%-kal emelkedett, mindkét adat 0,1%-kal lett magasabb, mint a konszenzus. A volatilis élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves szinten 3,3%-kal emelkedett, szemben a 3,2%-os előrejelzésekkel.
2024. 10. 11. 10:00
Megosztás:

Mérséklődtek csütörtökön a főbb nyugat-európai indexek; emelkedett a BUX

A páneurópai STOXX 600 0,2%-ot esett, a védelmi, az ipari és a technológiai szektor egyaránt több mint 1%-ot veszítettek. A DAX és a CAC 40 0,2, az FTSE 100 pedig 0,1%-kal mérséklődött A részvények közül a GSK 3,2%-ot emelkedett, miután a brit gyógyszergyártó beleegyezett, hogy akár 2,2 milliárd dollárt is fizet az amerikai perek rendezésére, amelyek szerint a már nem forgalmazott gyomorégés elleni gyógyszer, a Zantac rákot okozott.
2024. 10. 11. 09:30
Megosztás:

Idén október 11-én ünneplik a Tojás Világnapját!

Idén október 11-én, pénteken van a Tojás Nemzetközi Világnapja, amit a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is megünnepel a 21. Tojás Világnapi szakmai konferencián.
2024. 10. 11. 09:00
Megosztás:

A befektetők 500 ezer dollárt tesznek a DTX Tőzsdére, miközben a szakértők a következő Solanának vagy Avalanche-nek nevezik

A legújabb kriptovaluta-őrület és a kriptobálnák kedvence, a DTX Exchange (DTX) a legújabb befektetési lehetőségként készül kitűnni. Számos feltételt teljesít, beleértve a gyakorlati alkalmazhatóságot és a hatalmas növekedési potenciált, mint egy alacsony kapitalizációjú gyöngyszem és feltörekvő kriptovaluta.
2024. 10. 11. 08:30
Megosztás:

Romániai választások - Véglegessé vált az államfőjelöltek névsora

Véglegessé vált az év végi romániai elnökválasztáson induló jelöltek listája: tíz párt jelöltje és négy független államelnökjelölt fog szerepelni a szavazólapon - közölte csütörtökön a központi választási bizottság (BEC).
2024. 10. 11. 08:00
Megosztás:

Az eddigi legnagyobb értékű működőtőke-befektetés érkezik Ukrajnába

Csaknem félmilliárd dollár finanszírozáshoz jut Ukrajna a távközlési és digitális szektor működésének fenntartására és fejlesztésére - közölte csütörtökön az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A bank hangsúlyozta, hogy ez a legnagyobb értékű egyedi működőtőke-befektetés az ukrajnai gazdaságban a háború kezdete óta.
2024. 10. 11. 07:30
Megosztás:

Tempósabb szeptemberi lakásdrágulás, jövőre árrobanás jöhet

Tovább fokozódott a lakásdrágulás üteme szeptemberben. Az áremelkedés éves ütemében az országon belül ugyanakkor ötszörös különbség látszik a különböző régiók között. - derül ki az ingatlan.com friss lakásárindexéhez fűzött elemzésből, amely előrejelzést is ad piac alakulására a kormányzati intézkedések fényében.
2024. 10. 11. 07:00
Megosztás:

A csúcson érte a megtorpanás a hazai lakásárakat

Bár az idei április-június nem kedvezett a lakásárak további növekedésének, a KSH friss, előzetes adatai szerint a második negyedév jellemző árai mintegy 9,8 százalékkal haladták meg az egy esztendővel korábbit. Ezzel az összevont árindex lényegében tartotta az első negyedévben kialakult 298 százalékos szintet. A stagnálásba fordulás oka a kereslet váratlan visszaesése volt. Ahogy arra Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője felhívja a figyelmet, az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy 2024 első felében az árak változása igen látványosan követte le a forgalom dinamikáját. Az első negyedévben itthon mintegy 30 százalékkal nőtt a kereslet, s ez az árakat is vitte feljebb 7,5 százalékkal. Ám a második negyedév ehhez képest közel 6 százalékos forgalom-visszaesést hozott az Eurostat előzetes becslése szerint, ami mellett már nem tudtak tovább drágulni a lakások.
2024. 10. 11. 06:30
Megosztás:

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 11. 06:00
Megosztás: