Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák

Gáláns akciókkal próbálnak új tagokat toborozni az önkéntes nyugdíjpénztárak: a friss belépők helyenként akár százezer forintos jóváírást is kaphatnak. Az igyekezet érthető a kasszák részéről: az elmúlt években lassan, de biztosan csökkent a taglétszám az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, miközben az új belépők száma is sokéves mélypontra esett 2023-ban.

Nagyvonalú, helyenként akár százezer forintos jóváírást ígérő akciókkal próbálják feljebb tornászni tagjaik létszámát a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak. Aki viszont épp most készül az önkéntes kasszák segítségével rendszeres nyugdíjcélú megtakarítás indítani, jó, ha igyekszik, hiszen a promóciók többsége a jövő hónap közepéig, vagy végéig él.

Az OTP Nyugdíjpénztár újonnan belépő tagjai akár 108 ezer forintos jóváírásban is részesülhetnek az egyéni számlájukon. Ha ugyanis június 14-ig belépnek a pénztárba, e-iratküldést kérnek és online regisztrálnak – és teljesítik a minimálisan elvárt kezdő befizetést – 8 ezer forintos jóváírásban részesülnek. Ezen felül, ha az első befizetésük eléri a 20 ezer forintot, akkor annak 20 százalékát – de maximum 100 ezer forintot – szintén jóváírja a szolgáltató az egyéni számlájukon.

Hasonlóan működik az Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár promóciója: az először befizetett egyéni tagdíj 20 százalékát ott is jóváírják, így az ügyfélnek – a befizetései után járó szja-visszatérítéssel együtt – akár 44 százalékkal is növekedhetnek a megtakarításai. Ugyanezen az elven, és hasonló feltétellel működik a Pannónia Önkéntes Nyugdíjpénztár akciója is.

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár június végéig futó akciójában a nyitásként minimum 96 ezer forintot befizető új tagok nyereménysorsoláson vesznek részt, ha pedig az első befizetés a 300 ezer forintot is eléri, a fődíj sorsolásán is részt vehetnek. A sorsoláson pedig 20 darab, 15 ezer forint értékű Media Markt ajándékutalvány talál gazdára, a fődíj pedig egy 150 ezer forintos Hunguest Hotels ajándékkártya lesz.

Az Aranykornál a legalább 12 ezer forintot befizető friss belépők kétféle, 7500 forintos ajándékutalvány közül választhatnak: emellett taghozó akció is fut a pénztárnál, ahol ha az ügyfél által hozott tag legalább 10 ezer forint befizetését vállalja, 7500 forintos Decathlon-utalványt kap. Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárnál pedig – ha az új tag a George nevű online platformon tesz belépési nyilatkozatot – jóváírják az első tagdíjból levont, négyezer forintos belépési díjat.

„A tagtoborzó akciók futtatása több okból is indokoltnak tűnik az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az utóbbi években lassan, de szinte folyamatosan csökkent a taglétszám a szektorban – igaz, a múlt év végén még így is bőven meghaladta az egymilliót. A másik ok, hogy a jegybank statisztikái szerint 2023-ban sokéves mélypontra, valamivel 26 ezer fölé esett az új pénztári belépők száma, tehát mindenképpen indokolt jobban felhívni a figyelmet erre az öngondoskodási formára” – nyilatkozta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Arról sem szabad megfeledkezni – tette hozzá – hogy a múlt év végén 28 önkéntes nyugdíjpénztár működött Magyarországon, tehát a verseny is igen intenzívnek mondható a piacon.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2023-ban rekordszintű, mintegy 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el az MNB adatai szerint, lényegesen túlszárnyalva az év végi, 5,5 százalék környéki inflációs mutatót. A jegybank által 15 éves időtávra kalkulált, éves, átlagosan 7 százalékos hozam szintén jelentős érv az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások mellett, hiszen ez két százalék feletti reálhozamot jelent.

„Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak – sok egyéb mellett – nagy előnye, hogy nem igényel különösebb tőkepiaci ismereteket, miközben hosszabb távon kedvező hozamlehetőségekkel kecsegtet, viszonylag alacsony költségszint mellett. Az érdemi nagyságú megtakarítás felhalmozása érdekében viszont érdemes lenne minél előbb elkezdeni a nyugdíjcélú öngondoskodást, és a fiatalabb korosztályoknak is nyitottabbaknak kellene lenniük a konstrukció iránt” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás: