Folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, ami az egész gazdaság számára kulcsfontosságú - jelentette ki a pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.

Folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés

Varga Mihály hangsúlyozta: a költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is biztosítja a családok támogatását, a rezsivédelem fenntartását és a nyugdíjak értékének megőrzését.

A kormány jövőre ragaszkodik a GDP-arányos 2,9 százalékos hiányszinthez - jelezte Varga Mihály. Az államadósságot továbbra is mérséklik, azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken idén, a tavalyi 73,9 százalékról. Szeretnék, hogy egyre kisebb terhet jelentsen a finanszírozása, és ezzel több tér maradjon a cégek fejlesztései, a további kamatcsökkentés előtt - mondta.

Az elmúlt 1-1,5 évben a magyar gazdaságpolitikának az egyensúlytalanságokat kellett kezelnie, amely a háború és az energiaválság következtében alakult ki - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a tavalyi magas energiaárak okozta "sebek gyógyulnak", a mérlegek elkezdtek javulni: a szolgáltatások és a folyó fizetési mérleg egyenlege is.

Jó esély van arra a tárcavezető szerint, hogy az év második felében a gazdasági növekedés legyen uralkodó, és arra, hogy az év végére, november-decemberben az infláció egy számjegyűre csökken. Mindez a kamatszint csökkenését is magával hozza - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a háborús helyzetben is megvédte a munkahelyeket, a magas foglalkoztatottság 2023-ban is fennmaradt.

A reálbérek szeptembertől növekedésnek indulhatnak, a kormány azon dolgozik, hogy a mutató javuljon, és a fogyasztás lépésről-lépésre meginduljon - közölte Varga Mihály.

Arról is beszélt a tárcavezető, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával még nagyobb lehet a növekedés.

A JVSZ idén 12. alkalommal rendezi meg Makro konferenciáját, amelynek fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke.

A vártnál több az új munkahely az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre novemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett 3,9 százalékról 3,7 százalékra csökkent.
2023. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Uniós forrásból megújult a MÁV és a GYSEV

Mintegy kilencmilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból megújult a hazai vasúti törzshálózati folyosók és nyilvántartások kezelése és egységesítése, amely támogatja a vasúti hatóságok munkáját, valamint megfelel az uniós adatszolgáltatási követelményeknek - tájékoztatta a konzorciumban részt vevő KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet pénteken az MTI-t.
2023. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Új rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 08. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 08. 19:30
Megosztás:

Nem indított vizsgálatot az Eurostat

Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ellen.
2023. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Irány a világpiac! – Magyar vállalkozók fedezhetik fel a Dubai cégalapítás páratlan előnyeit (X)

2023. novemberében rendezték meg Budapesten a Dubai Vállalkozásalapítási Konferenciát, ahol több mint 150 cégvezető és vállalkozó találkozott, hogy betekintést nyerjen az Egyesült Arab Emírségek által kínált egyedülálló befektetői és cégalapítási lehetőségekbe. A dubai vállalkozásalapításban jártas BEACON AL MANAL LLC által szervezett eseményen olyan kiváló szakértők szólaltak meg, mint Szabó Kinga, a cég alapítója és ügyvezetője, Dipen Kantilal Ghaghda, a RAKEZ értékesítési igazgatója, valamint Dulló Ida okleveles közgazdász és adótanácsadó. A konferencián az Emirátusok magyarországi nagykövetsége is képviseltette magát.
2023. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Ingyenes képzésekkel segítik a kkv-kat a közbeszerzésekben

Ingyenes képzések indulnak mikro, kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy a megszerzett ismeretek segítségével aktív szereplőivé váljanak a közbeszerzési piacnak - mondta a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2023. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Alig változtak a globális élelmiszerárak novemberben

Nem változott érdemben az élelmiszerek világpiaci ára novemberben havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
2023. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Megkezdődött az erdőterületek támogatásának kifizetése

A kormány és az agrártárca továbbra is számos eszközzel segíti az erdőgazdálkodókat.
2023. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Átadták az MNB Kiválósági ösztöndíjait

Huszonöt magyarországi felsőoktatási intézmény közel 600 hallgatója vehette át ünnepélyes keretek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Kiválósági ösztöndíjat, a 2016-ban életre hívott program ösztöndíjában a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Ma megérkezik a tűzoltóságok és a mentőszervezetek támogatása

Péntekig megérkezik a központi költségvetésből megítélt támogatása az idei évben pályázatot benyújtó önkormányzati tűzoltó-parancsnokságoknak és önkéntes tűzoltó egyesületeknek, valamint mentőszervezeteknek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Javították a Szegedi Tudományegyetem onkológiai ellátását

A daganatos betegségek diagnosztikáját és kezelését teszi hatékonyabbá az az 800 millió forintos költségvetésű fejlesztés, amely uniós támogatással megvalósult meg a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.
2023. 12. 08. 16:00
Megosztás:

Bővült a soproni Horváth Fólia Kft. kapacitása

Bővítette kapacitását a soproni székhelyű Horváth Fólia Kft., amely a Széchenyi Terv Plusz program részeként 474,09 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást kapott - tudatta a csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó családi vállalkozás az MTI-vel.
2023. 12. 08. 15:30
Megosztás:

Ismét felmerült a kormányzati leállás kockázata Amerikában

Egyre nő annak a veszélye, hogy január 20-ig nem fog megegyezni a demokrata és republikánus oldal a költségvetéssel kapcsolatban – figyelmeztetett a szenátus előirányzati bizottságának elnöke, Patty Murray.
2023. 12. 08. 15:00
Megosztás:

Üzletrészt értékesített a Gloster

A Gloster a Lanoga Kft.-ben lévő tulajdonrészéből 45%-ot kitevő üzletrészt annak korábbi tulajdonosának értékesített.
2023. 12. 08. 14:30
Megosztás:

Akkumulátorok széles választékban

Az alkatrészek többségét a sok használatból eredő kopás veszélyezteti leginkább. Ezzel szemben az akkumulátorral akkor tesszük a legrosszabbat, ha nem működtetjük. Elég pár hónapig pihentetni, és képes ez idő alatt teljesen tönkremenni. 
2023. 12. 08. 14:01
Megosztás:

Ma dönt a magyar államadósság besorolásról az S&P - mi jöhet?

A piaci várakozás az, hogy a hitelminősítő nem változtat a BBB- besoroláson illetve a stabil kilátáson.
2023. 12. 08. 13:30
Megosztás:

Mit várhatunk el egy prémium hangfaltól?

A zenét illetően nemcsak az emberek ízlése különbözik, hanem a hallgatási szokásaik is. Valaki megelégszik például azzal, hogy a laptopja vagy az okostelefonja hangszóróját használja erre a célra, mások a teljesítményt helyezik előtérbe, és azt szeretik, ha dübörög a ház, amikor feltekerik a hangerőt, míg akadnak, akiknél a minőség az abszolút preferencia. 
2023. 12. 08. 13:00
Megosztás:

Kétnapos sztrájkot kezd vasárnap a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 08. 12:30
Megosztás:

A KSH közleménye téves sajtóértesülésekkel kapcsolatban

Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal ellen. Az értesülések tévesek. Az Eurostat nem indított vizsgálatot.
2023. 12. 08. 12:22
Megosztás: