Fontos határidő közeleg - Egyszerűbb lesz az ügyfelek élete!

Nagy változást hoz a biztosítók életében a Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosítása. A jogszabály kimondja, hogy az életbiztosítási ágba tartozó szolgáltatások esetében az ügyfélazonosítást a biztosítóknak kötelező lesz távolról, vagyis online módon is elérhetővé tenni az ügyfelek számára.

Fontos határidő közeleg - Egyszerűbb lesz az ügyfelek élete!

Ez nagy könnyebbséget jelent majd az életbiztosítást kötni szándékozó ügyfeleknek, de komoly terhet ró a biztosítási szektorra – áll a Biztosítási Elemző Központ legfrissebb közleményében.

2024 második félévétől megszűnik - az életbiztosítások kötéséhez korábban kapcsolódó és sokak számára terhes - személyes megjelenési kötelezettséggel járó, ügyfélazonosítási kötelezettség, így a jövőben valóban online módon köthetünk majd életbiztosítási szerződéseket.

Alig ért véget a biztosítási szektorra komoly feladat rovó a márciusi lakáskampány, újabb kihívás előtt állnak a biztosítók. A Tv-i hatálybalépésig rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, alig három hónap múlva már működő ügyfélazonosítási megoldásokat kell prezentálni. A biztosítók és alkuszok előtt a következő lehetőségek állnak, ha meg akarnak felelni a törvényi előírásnak:

A BEK által megkérdezett COMNICA szakértők szerint a legfontosabb, hogy távoli azonosítást csak auditált elektronikus hírközlő eszközzel lehet végezni. Az azonosítás lehet „közvetett” vagy „közvetlen”. Az azonosításra használt eszköz tulajdonképen egy olyan szoftver, amellyel a szolgáltató közvetve - szelfivel és/vagy NFC kapcsolattal - vagy közvetlenül, például élő videóhívás során azonosítja az ügyfelet.

GYAKORLATI MEGOLDÁSOK

A közvetett azonosítás során az ügyfél az okostelefonja segítségével egyedül halad végig a folyamaton. A kamerával szelfit és személyi okmányfotót készít. Az azonosításhoz használt szoftver a fotókat egymással összeveti, és az okmányról leolvassa az adatokat. Chipes személyiből egy érintéssel NFC kapcsolattal is át lehet adni az adatokat, de a szelfi és az okmányfotó készítés így sem maradhat el.

közvetett azonosítás chipes személyivel

A közvetlen azonosítás élő videóhíváson alapuló azonosítás. Itt az ügyfelet ügyintéző navigálja végig az azonosítási folyamaton. Ilyenkor az ügyfélről videó kapcsolaton keresztül, az ügyintéző instrukciói alapján készül szoftverrel támogatott fotó és felvétel, miután az ügyfél a telefon vagy laptop kamerájába az igazolványát is felmutatja.

közvetlen azonosítás videóhívással

Az átvilágítás folyamatát természetesen integrálni lehet és kell is a biztosító weboldalába, és ha van mobilapplikáció, akkor az abba is beilleszthető. Az ügyfél a biztosítás kiválasztásától, az azonosításon át a szerződés megkötéséig úgy haladhat végig a lépéseken, hogy nem hagyja el a biztosító felületét, ami nem csak korszerű, de jelentősen hozzájárul az ügyfélélményhez is.

BEVEZETÉS és MÓDSZERTAN

Az azonosítás maga pár percnél többet nem vesz igénybe. A már meglévő üzleti szoftvereknek hála, a digitális ügyfélazonosítási rendszer bevezetése egy-két hónap alatt elvégezhető az adott biztosítótársaság rendszeréhez igazítva. Ehhez első körben fel kell térképezni a biztosító értékesítéshez kapcsolódó folyamatait és az azonosítási ügyfélutat ehhez igazodva kell kialakítani. A rendszert ezt követően lehet implementálni és az értékesítésben résztvevő munkatársak számára betanítani annak használatát. Ebben a munkában a biztosítótársaság IT, ügyfélszolgálati és a jogi osztálya mellett, a szoftverszállító is részt kell vegyen.

A törvény életbe lépésig még minden társaság elvégezheti a rendszer bevezetését, ami a BEK szerint nem csak a Tv-i megfelelés szempontjából és az MNB ellenőrzések miatt kívánatos, hanem azért is, mert főként az életbiztosítások digitalizációja esetében tapasztalható komoly lemaradás a szektoron belül. A szakmának mielőbb orvosolni kell ezen hiányosságokat, mert hamarosan újabb feladatokkal és még gyorsabb ütemű fejlesztési kényszerrel találják szembe magukat a piac szereplői akár az üzleti kihívások, akár a mesterséges intelligencia előretörése kapcsán.

Kiadta: Biztosítási Elemző Központ együttműködésben a Holkossekbiztositast.hu-val.

---

Kiegészítés

Cikkünk megjelenését követően a Nemzetgazdasági Minisztérium arról értesítette szerkesztőségünket, hogy ágazati érdekképviseleti kezdeményezésre egy törvénymódosító javaslat került benyújtásra az Országgyűléshez, mely átmeneti jelleggel a vonatkozó rendelkezés hatályba lépésére egy későbbi (2025. január 1-ei) időpontot állapít meg. Így a javaslat elfogadását követően az érintett szolgáltatók számára több idő áll majd rendelkezésre a technikai feltételek megteremtésére.

Hulladék-újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán

Biomasszát és építési, bontási törmeléket újrahasznosító telepet hoztak létre Simontornyán a Belügyminisztérium 258 millió forintos támogatásával - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 10. 03. 13:00
Megosztás:

Friss megközelítéssel az építőiparról

A KSH és a METU közös kísérleti statisztikája az ágazat eddig nem látott jellemzőire világít rá.
2024. 10. 03. 12:30
Megosztás:

A budapesti kerületek több mint a felében már egymillió felett a négyzetméterár

Továbbra is a fővárosi régió a legnépszerűbb az ingatlanvásárlók körében, ami az árakon is meglátszik. A fővárosban egy év alatt 8,5 százalékkal drágultak az eladó ingatlanok: az V. kerületben 1,7 millió forint az átlagos négyzetméterár, de a legolcsóbb kerületekben is közelít a 800 ezerhez. Budapest népszerűségét jelzi, hogy a környékbeli településeken sem alacsonyabbak az árak, és ha valaki olcsóbban akar házat venni, annak több mint egyórás közlekedéssel kell a fővároshoz képest számolnia. Magyarországon Budapesten és Pest vármegyében keresik a legtöbb eladó ingatlant. Azon belül is a 13., 11. és 14. kerületek voltak a legkedveltebbek az ingatlankeresők körében - derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál szeptemberi adataiból.
2024. 10. 03. 12:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások még mindig nagyon gyengék a digitalizációban

A magyar kkv-k jelentős részének teljesítménye még mindig nagyon gyenge a digitális transzformációban, a Digiméter idei kutatása is a magyar kkv-szektor lemaradására hívja fel a figyelmet digitális érettséget illetően - tudatta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 03. 11:30
Megosztás:

A világ legősibb kenyerét kínálja business class utasainak a Turkish Airlines

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára.
2024. 10. 03. 11:00
Megosztás:

Komposztbarát cégeket keres a Humusz Szövetség

A Humusz Szövetség felhívja a kis- és középvállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a „Komposztbarát Vállalkozás” kezdeményezéshez 2024. október 10-én! Bármely Magyarországon működő vállalkozás Komposztbarát Vállalkozássá válhat a kampány támogatásával.
2024. 10. 03. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Vegyesen álltak ma reggel az ázsiai indexek; emelkedett a japán tőzsde, ahol szerdán az új miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a gazdaság állapota jelenleg nem ad lehetőséget újabb kamatemelésre.
2024. 10. 03. 10:00
Megosztás:

Alig mozdultak tegnap a főbb amerikai indexek

Az iráni rakétatámadást követő keddi esés után tegnap gyakorlatilag stagnáltak a főbb amerikai indexek, így az egy nappal korábbi veszteségeket nem tudták ledolgozni.
2024. 10. 03. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Vegyesen zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek, az európai Stoxx600 index kismértékben emelkedett.
2024. 10. 03. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint - 400 felett!

Gyengült a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 03. 08:30
Megosztás:

Idén ötből négy kategóriában a Generali volt a legjobb biztosító

Idén immár 20. alkalommal ítélte oda a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtó biztosítóknak járó Biztosítási Nagydíjat. Az öt kategóriában lezajlott szavazáson a független alkuszok négy kategóriában a Generalit, egy kategóriában pedig a Mapfre Európai Utazási Biztosítót (EUB) tartották a legjobbnak.
2024. 10. 03. 08:00
Megosztás:

Most van itt az ideje, hogy beszállj a kriptó bikapiacba, íme a legjobb kriptovaluta választások számodra

A Ripple (XRP) felkeltette a kereskedők figyelmét 2024 szeptemberének végén. Ezzel szemben a Solana (SOL) jelentős nyereségekre tehet szert, ha sikerül leküzdenie a jelenlegi korrekciós hullámokat.
2024. 10. 03. 07:00
Megosztás:

Pörög a hazai gépjárműpiac

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Carinfo legfrissebb adatai alapján miként fest a hazai gépjárműpiac.
2024. 10. 03. 06:30
Megosztás:

Újabb nemzetközi logisztikai cég költözött Maglód népszerű logisztikai parkjába

A nyár végén 5000 m2-es új telephelyet nyitott a reptéri szektor egyik meghatározó szállítmányozó cége Maglód folyamatosan bővülő, jelenleg csaknem 100 000 m2-es raktárterülettel rendelkező logisztikai parkjában. A HGL Group Hungary és a HelloParks által kötött hosszú távú bérleti megállapodás a jövőbeli bővülést is lehetővé teszi a vállalat számára a HelloParks Maglód megaparkban.
2024. 10. 03. 06:00
Megosztás:

Vételi ajánlatot tett a WING Csoport a tőzsdén jegyzett AKKO Investre

Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank a WING Csoporthoz tartozó Mevinvest nyilvános vételi ajánlatát a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett AKKO Invest részvényeire vonatkozóan. A WING határozott célja, hogy az AKKO részvények továbbra is a tőzsde Prémium kategóriájában legyenek jegyezve, és ambiciózus terveinek megvalósítása további jövőbeli értéknövekedést jelentsen. Emellett a WING támogatja, hogy az AKKO tulajdonában álló NEO Property Services, mint a magyar ingatlanszolgáltató piac meghatározó szereplője az üzemeltetéshez, működtetéshez kapcsolódó komplex szolgáltatásait bővítse, továbbá erősítse pozícióját a bérleménykialakítási szegmensben, valamint a magasépítési és kivitelezési piacon.
2024. 10. 03. 05:30
Megosztás:

Fokozza együttműködését London és az EU

A kétoldalú stratégiai együttműködés fokozásáról állapodott meg Nagy-Britannia és az Európai Unió - erősítette meg a londoni kormányfői hivatal Sir Keir Starmer brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdai brüsszeli megbeszélése után.
2024. 10. 03. 05:00
Megosztás:

Azonnali béremelésre van szükség a gyermekvédelemben

Az LMP azonnali béremelést sürget a gyermekvédelem területén dolgozók számára.
2024. 10. 03. 04:30
Megosztás:

Adathalászok áldozatai is kérhetnek kártérítést a bankjuktól

Csak az idei második negyedévben több mint 8 milliárd forint értékben okoztak kárt a bűnelkövetők a bankkártyás, mobiltelefonos és internetes banki fizetések során Magyarországon. A károsultak jelentős része azonban a mai napig nincsen tisztában azzal, kitől követelheti az okozott kár megtérítését. Még a személyes hitelesítési adatok tévedésből való kiadása esetén is van rá esély, hogy a visszaélés áldozata a bankjától kapjon kártérítést – derül ki többek között a BDO Legal Jókay Ügyvédi iroda alábbi összegzéséből.
2024. 10. 03. 04:00
Megosztás:

Magyar Vöröskereszt: Ennyien vettek részt az árvíz elleni védekezésben

A Magyar Vöröskereszt mintegy 500 munkatársa és több mint 300 önkéntese vett részt országszerte a védekezési és ellátási feladatokban, több mint 18 000 ember ellátásáról gondoskodtak.
2024. 10. 03. 03:30
Megosztás:

Öttalálatost szeretnél a lottón? Akkor most elmondunk valamit...

Akár a Holdra is utazhatna az Ötöslottó eheti nyereményéből az, aki helyesen eltalálja mind az öt számot, ráadásul nem is egyszer. A közel 8 hónapja halmozódó nyeremény mostanra már szinte elérte a 6 milliárd forintot.
2024. 10. 03. 03:00
Megosztás: