Fontos határidő közeleg - Egyszerűbb lesz az ügyfelek élete!

Nagy változást hoz a biztosítók életében a Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosítása. A jogszabály kimondja, hogy az életbiztosítási ágba tartozó szolgáltatások esetében az ügyfélazonosítást a biztosítóknak kötelező lesz távolról, vagyis online módon is elérhetővé tenni az ügyfelek számára.

Fontos határidő közeleg - Egyszerűbb lesz az ügyfelek élete!

Ez nagy könnyebbséget jelent majd az életbiztosítást kötni szándékozó ügyfeleknek, de komoly terhet ró a biztosítási szektorra – áll a Biztosítási Elemző Központ legfrissebb közleményében.

2024 második félévétől megszűnik - az életbiztosítások kötéséhez korábban kapcsolódó és sokak számára terhes - személyes megjelenési kötelezettséggel járó, ügyfélazonosítási kötelezettség, így a jövőben valóban online módon köthetünk majd életbiztosítási szerződéseket.

Alig ért véget a biztosítási szektorra komoly feladat rovó a márciusi lakáskampány, újabb kihívás előtt állnak a biztosítók. A Tv-i hatálybalépésig rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, alig három hónap múlva már működő ügyfélazonosítási megoldásokat kell prezentálni. A biztosítók és alkuszok előtt a következő lehetőségek állnak, ha meg akarnak felelni a törvényi előírásnak:

A BEK által megkérdezett COMNICA szakértők szerint a legfontosabb, hogy távoli azonosítást csak auditált elektronikus hírközlő eszközzel lehet végezni. Az azonosítás lehet „közvetett” vagy „közvetlen”. Az azonosításra használt eszköz tulajdonképen egy olyan szoftver, amellyel a szolgáltató közvetve - szelfivel és/vagy NFC kapcsolattal - vagy közvetlenül, például élő videóhívás során azonosítja az ügyfelet.

GYAKORLATI MEGOLDÁSOK

A közvetett azonosítás során az ügyfél az okostelefonja segítségével egyedül halad végig a folyamaton. A kamerával szelfit és személyi okmányfotót készít. Az azonosításhoz használt szoftver a fotókat egymással összeveti, és az okmányról leolvassa az adatokat. Chipes személyiből egy érintéssel NFC kapcsolattal is át lehet adni az adatokat, de a szelfi és az okmányfotó készítés így sem maradhat el.

közvetett azonosítás chipes személyivel

A közvetlen azonosítás élő videóhíváson alapuló azonosítás. Itt az ügyfelet ügyintéző navigálja végig az azonosítási folyamaton. Ilyenkor az ügyfélről videó kapcsolaton keresztül, az ügyintéző instrukciói alapján készül szoftverrel támogatott fotó és felvétel, miután az ügyfél a telefon vagy laptop kamerájába az igazolványát is felmutatja.

közvetlen azonosítás videóhívással

Az átvilágítás folyamatát természetesen integrálni lehet és kell is a biztosító weboldalába, és ha van mobilapplikáció, akkor az abba is beilleszthető. Az ügyfél a biztosítás kiválasztásától, az azonosításon át a szerződés megkötéséig úgy haladhat végig a lépéseken, hogy nem hagyja el a biztosító felületét, ami nem csak korszerű, de jelentősen hozzájárul az ügyfélélményhez is.

BEVEZETÉS és MÓDSZERTAN

Az azonosítás maga pár percnél többet nem vesz igénybe. A már meglévő üzleti szoftvereknek hála, a digitális ügyfélazonosítási rendszer bevezetése egy-két hónap alatt elvégezhető az adott biztosítótársaság rendszeréhez igazítva. Ehhez első körben fel kell térképezni a biztosító értékesítéshez kapcsolódó folyamatait és az azonosítási ügyfélutat ehhez igazodva kell kialakítani. A rendszert ezt követően lehet implementálni és az értékesítésben résztvevő munkatársak számára betanítani annak használatát. Ebben a munkában a biztosítótársaság IT, ügyfélszolgálati és a jogi osztálya mellett, a szoftverszállító is részt kell vegyen.

A törvény életbe lépésig még minden társaság elvégezheti a rendszer bevezetését, ami a BEK szerint nem csak a Tv-i megfelelés szempontjából és az MNB ellenőrzések miatt kívánatos, hanem azért is, mert főként az életbiztosítások digitalizációja esetében tapasztalható komoly lemaradás a szektoron belül. A szakmának mielőbb orvosolni kell ezen hiányosságokat, mert hamarosan újabb feladatokkal és még gyorsabb ütemű fejlesztési kényszerrel találják szembe magukat a piac szereplői akár az üzleti kihívások, akár a mesterséges intelligencia előretörése kapcsán.

Kiadta: Biztosítási Elemző Központ együttműködésben a Holkossekbiztositast.hu-val.

---

Kiegészítés

Cikkünk megjelenését követően a Nemzetgazdasági Minisztérium arról értesítette szerkesztőségünket, hogy ágazati érdekképviseleti kezdeményezésre egy törvénymódosító javaslat került benyújtásra az Országgyűléshez, mely átmeneti jelleggel a vonatkozó rendelkezés hatályba lépésére egy későbbi (2025. január 1-ei) időpontot állapít meg. Így a javaslat elfogadását követően az érintett szolgáltatók számára több idő áll majd rendelkezésre a technikai feltételek megteremtésére.

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 20. 19:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás: