Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon elérhető, véralapú teszt akár 15 évvel korábban jelezheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

Az Alzheimer-kór a világ egyik leggyakoribb demenciát okozó agyi elváltozása, ami évről évre egyre több embert érint. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú a tünetek késleltetésében és a páciensek életminőségének javításában.

Az új, Dél-Koreában kifejlesztett, és a régióban kizárólag hazánkban elérhető AlzOn+ vizsgálat segítségével a betegség már a tünetek megjelenése előtt 10-15 évvel előre jelezhető. Ráadásul a módszer nagyságrendekkel kényelmesebb, és kevésbé fájdalmas, mint a korábbi diagnosztikai eljárások.

Az Alzheimer-kór progresszív idegrendszeri betegség és egyben a hetedik leggyakoribb halálok a világon, ami az érintetteknél memóriazavarokat, kognitív hanyatlást és viselkedési változásokat okoz. Jelenleg világszerte mintegy 55 millió ember szenved demenciában, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re megduplázódhat.

Magyarországon az Alzheimer-kór körülbelül 200 ezer embert érint, de az új esetek száma folyamatosan növekszik. A betegség pontos oka nem ismert, de genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak a kialakulásában.

"Az Alzheimer-kór korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a jelenlegi orvosi gyakorlatban nincs hatékony gyógymód erre a betegségre. Az egyetlen valódi megoldás a tünetek elkerülésére vagy késleltetésére a megelőzés, amely az időben történt diagnózis felállításával és az életmód megváltoztatásával biztosítható. Ismert tény, hogy tünetmentes és korai stádiumban életmódváltással, a meglévő alapbetegségek megfelelő kezelésével és a szedett gyógyszerek felülvizsgálatával a tünetek, illetve a súlyos tünetek kialakulása elkerülhető.

Ez hatalmas előnyt jelent az érintettek számára, mert időben értesülhetnek a kockázatról, és elegendő idejük marad az életmódváltásra, amivel megelőzhetik a tünetek kialakulását" – avat be Szabó Erna, laborvezető helyettes, a ProLabor Kft. szakmai vezetője.

Alzheimer kór korai felismerése

Kiknek ajánlott részt venni a szűrővizsgálaton?

Az AlzOn+ vizsgálat elsősorban a 40 év feletti korosztály számára javasolt, különösen, ha a betegség előfordult már a családban. Ajánlott továbbá a diabéteszben, inzulinrezisztenciában, pajzsmirigybetegségekben és más anyagcsere-betegségben érintettek számára is, mert ezek a betegségek jelentős szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában.

“A teszt alacsony, közepes és magas kockázati kategóriába sorolja az eredményeket. Az alacsony kockázatú pácienseknél elegendő 2-3 évente ismételni a vizsgálatot, vagy a tünetek jelentkezése esetén azonnal. A közepes kockázatú pácienseknek fontos az egészségtudatos életmódra váltás, a háttérbetegségek kivizsgálása és kezelése, majd egy év múlva javasolt egy újabb szűrővizsgálat.

A magas kockázatú pácienseknél mindenképpen neurológiai szakorvosi kivizsgálás szükséges a diagnózis teljes körű felállításához. A teszt lényege a megelőzés, ezért 40 év felett szinte mindenki számára javasolt, nem szabad megvárni a tünetek megjelenését” – magyarázza Szabó Erna. 

A genetikai hajlam még nem jelenti az Alzheimer-kór kialakulását, a β-amyloid fehérje kóros jelenléte azonban figyelmeztető jel lehet

Chris Hemsworth-ről néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy hordozza az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős APOE4 gén két példányát a szervezetében, amelyek miatt nyolcszor-tízszer nagyobb eséllyel alakulhat ki nála az Alzheimer-kór. Az ausztrál színész esetében egy genetikai tesztet végeztek, ami kizárólag az örökletes hajlamot mutatja ki.

Szakmai berkekben azonban egyre kevesebb szakember ajánlja a genotipizálást, mert az eredménye félrevezető vagy nem pontos. A genetikai eltérés kimutatása ugyanis nem biztosíték arra, hogy a betegség a kor előrehaladtával valóban kialakul, hiszen a genetikai mutációk akár egy életen át nyugvó állapotban maradhatnak. Az új vérvizsgálat előnye, hogy gyors, pontos, minimális kényelmetlenséggel jár, és széles körben elérhetővé tehető, így sokkal több ember számára nyújthat segítséget.

"Korábban az Alzheimer-kór diagnosztizálása invazív és költséges eljárásokkal történt. Az egyik lehetőség az ún. gerincvízvétel, amely fájdalmas, illetve veszélyes lehet, és nem minden esetben reprodukálható. Egy másik lehetőség a képalkotó eljárások alkalmazása, mint az MRI, ami azonban csak a betegség késői stádiumában képes kimutatni az agyi károsodásokat. A korai szűrésre és megelőzésre most először nyílik lehetőségünk az oligomerizált β-amyloid fehérje jelenlétét és mennyiségét vizsgáló AlzOn+ tesztnek köszönhetően.” 

“Minden ember szervezetében jelen van a β-amyloid fehérje, ami akkor jelent problémát, ha kórosan megváltozik a szerkezete, ami a neuronok (idegsejtek) károsodásához és pusztulásához vezet az agyban, kiváltva az idegrendszeri, viselkedési és kognitív hanyatlást. A teszt az ún. oligomerizált β-amyloid fehérje szintjének megállapítására szolgál, ami a genetikailag érintetteknek nagyon jó eszköz arra, hogy tisztában legyenek, ha a közepes vagy magas kockázati csoportba tartoznak, hogy minél tovább tünetmentesek maradhassanak” – hangsúlyozza a szakértő.

Kutatással alátámasztott eredmények

A ProLabor közel 30 éves laboratóriumi diagnosztikai múltjával biztosítja a szakmailag elvárt minőségű eredmények kiadását. Annak érdekében, hogy meggyőződjenek a teszt hatékonyságáról, a vizsgálat bevezetése előtt neurológus szakorvosokkal szorosan együttműködve végeztek előzetes vizsgálatokat azokkal a páciensekkel, akiknél ismert, hogy magas az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A laborban a teszt elvégzése mellett kérdőíveket töltettek ki a páciensekkel, amelyekben részletesen felmérték az életmódjukat, a szedett gyógyszereket, a tüneteket, a kognitív hanyatlásra utaló jeleket és azt, hogy az érintettek hogyan boldogulnak a mindennapi teendőikkel. Az eredmények összhangban álltak a mérési adatokkal, ami megerősítette a teszt pontosságát.

"A gyártóval és a fejlesztőcsapattal is szoros kapcsolatot ápolunk, több megbeszélésünk is volt már, és folyamatosan beszámolunk nekik a tapasztalatainkról. Ők is készítenek tanulmányokat több ezer fő bevonásával, és ezekről rendszeresen tájékoztatnak minket is. Hamarosan Magyarországra érkeznek, hogy közösen végezzünk méréseket” – tette hozzá Szabó Erna.

A kutatók régóta dolgoztak egy olyan eljárás kifejlesztésén, amely nagy hatékonysággal képes kockázatot becsülni az Alzheimer-kór megjelenésére. Erre kínál megoldást egyedülálló módon a PeopleBio által kifejlesztett vizsgálati módszer, amely a ProLaboroknak köszönhetően Budapest mellett Debrecenben két helyen, valamint Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson és Tiszafüreden is elérhető. A vizsgálat egy jól ismert, régóta alkalmazott módszeren alapul, de kivitelezése és az eredmények értelmezése nagy szaktudást, tapasztalatot és precizitást igényel.

“Pontosan látjuk az AlzOn+ teszt lehetőségeit és korlátait, ennek köszönhetően átfogó információval rendelkezünk, amelyekkel segíthetjük a pácienseinket. A lelet értelmezéséhez pontos leírást és telefonos konzultációs lehetőséget biztosítunk. Laboratóriumunkkal együttműködő neurológus szakorvosok pedig segítséget nyújtanak a pácienseknek a megfelelő terápiás kezelés és életmódváltás felállításában" – zárta gondolatait a ProLabor Kft. laborvezető helyettese és szakmai vezetője.

Mennyit keres most egy fizikai munkás? Átlag órabérek Magyarországon 2024

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2024. 07. 23. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjasok több WC-papírt fogyasztanak - mi ennek az oka?

A háztartási cikkek fogyasztása sokféle tényezőtől függ, és a WC-papír sem kivétel ez alól. Érdekes megfigyelés, hogy a nyugdíjas korosztály gyakran több WC-papírt használ, mint a fiatalabb generációk. Ennek több oka is lehet, amelyek biológiai, életmódbeli és szokásbeli tényezőkre vezethetők vissza.
2024. 07. 23. 01:30
Megosztás:

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás:

A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 22. 17:00
Megosztás:

A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.
2024. 07. 22. 16:00
Megosztás:

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 15:00
Megosztás:

Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Látványos, különleges, de egyben felelősségteljesen lebonyolított olimpiára készülnek a párizsi szervezők.
2024. 07. 22. 14:00
Megosztás:

Az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lettünk

Az iBanFirst, a deviza- és nemzetközi fizetések vezető globális szolgáltatója 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024. első félévében az előző év azonos időszakához képest, a kimenő fizetések értéke 793 millió euróra nőtt - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2024. 07. 22. 13:00
Megosztás:

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás: