Gadó Gábor Harcsa Veronikával készített közös lemezt

Harcsa Veronika énekesnővel készített lemezt Gadó Gábor gitárművész.

Gadó Gábor Harcsa Veronikával készített közös lemezt

A Shekhinah című album a dzsessz és a klasszikus zene határain egyensúlyoz, de kikacsint a barokk operára is.

"Az élet valahogy úgy hozta, hogy miután 2006-ban Winand Gáborral megcsináltuk az Opera Budapest lemezt, sokáig nem dolgoztam újra együtt énekessel. Néhány éve állandó zenésztársam, Laurent Blondiau belga trombitás ajánlotta Sarah Klenes brüsszeli énekesnőt. Elővettük húsz parlagon heverő angol szövegű kompozíciómat, mindjárt el is játszottuk őket belga színpadokon. Szerettem volna magyar énekessel is továbbvinni ezt a projektet" - mesélt az előzményekről Gadó Gábor az MTI-nek.

A több mint két évtizede Franciaországban élő dzsesszgitárosnak Halmos András dobos ajánlotta Harcsa Veronikát, akivel korábban még nem dolgozott együtt. "Először csak egy-két új dalról, néhány közös koncertről volt szó, aztán leültünk kettesben próbálni, és nagyon működött a dolog. Új darabokat írtam, Veronika hozta a szövegeket, közben kiderült, hogy régi kiadóm, a BMC Records lemezt szeretne belőle".

Gadó Gábor elmondta: a projektre nem akart hagyományos bőgő-dob ritmusszekciót, ugyanakkor ragaszkodott állandó zenésztársához, a trombitás Blondiau-hoz, valamint Ávéd János szaxofonoshoz, akivel szintén készített már duólemezt. A szextetté alakuló csapatba érkezett a klasszikus zene területén dolgozó csellós, Zétényi Tamás, valamint a Berlinben élő hegedűs, Csermák Éva.

"Nem volt kifejezett koncepcióm, hogy operaszerű anyag készüljön, bár elfogadom, hogy a hangzás időnként a barokk operák világát idézi, és Händel Alcina című operájának egyik áriája sem véletlenül szerepel a lemezen. A hangzás kialakításakor számomra a csodálatos zeneszerző, Kurtág György Kikucsi Hiromi japán hegedűművésznek írt Hipartita című szólódarabja, valamint a szintén neki ajánlott, hegedűre és brácsára komponált ...concertante... jelentette az ihletet. Most a lemezen én ajánlottam Hirominak a The Double Moonlight című darabot" - fejtette ki Gadó Gábor.

Hozzátette, hogy imádja a minőségi bel canto hangot, amely nagyon régen benne van a fülében, a szoprán énekes Csordás Klárával és egy kamarazenekarral néhány éve csinált is ilyen zenét. "Harcsa Veronika angol szövegei gyönyörűek, fantasztikusan simulnak a darabokra".

A Shekhinah című, napokban megjelent lemezt a BMC-ben márciusban, a CD lemezfelvétele utáni napon mutatták be először az Opus Jazz Clubban, a francia Jazz d'or Fesztivál keretében, és kvintettként felléptek ugyanabban a felállásban a Művészetek Völgyében, Kapolcson is.

"Januárban vesszük fel Veronikával a következő lemezt, ezúttal hegedű nélkül. Ez kevésbé lesz szerzői anyag, így a zenei világ is kissé változik. Öt kompozíciót rögzítünk abból az anyagból, amelyet korábban Sarah Klenesszel játszottunk, de lesz egy darab Berio 20. századi olasz zeneszerzőtől, valamint három kompozíció más szerzőktől is, ezeket a közeljövőben választjuk ki" - mondta végül a gitáros az MTI-nek.

A 66 éves Gadó Gábor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán Babos Gyula tanítványaként végzett 1983-ban. Több hazai dzsesszegyüttesben játszott, zenésztársai között volt mások mellett Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán.

Első saját formációja, a Joy 1989-ben Cross Cultures címmel készített lemezt, az 1991-ben megjelent Special Time-ot szextettben jegyezte. 1995-ben költözött Franciaországba, állandó együttesét, a Gadó Gábor Quartettet 2000-ben alapította. Zenélt például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán, 2003-ban elnyerte a francia L'Académie du Jazz által az év európai dzsesszművészének odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat.

A Tamagotchi kripto remake PlayDoge közel 4 milliónál jár

Alig két hét telt el az ikonikus play-to-earn mém érme, a PlayDoge ($PLAY) előértékesítéséből, de a projekt már közel 4 millió dollárnál jár. A legutóbbi bejelentés keretében a csapat arról számolt be, hogy a projekt több láncra áll át, és lehetővé teszi az Ethereum letéteket a jelenlegi BNB lánc mellett.
2024. 06. 13. 00:01
Megosztás:

Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

A nem túl kedvező gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét - közölte a K&H szerdán az MTI-vel, saját innovációs indexe alapján.
2024. 06. 12. 23:30
Megosztás:

A Magyar Suzuki stabil évet zárt tavaly

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 06. 12. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás: