Gazdaságélénkítő hatása is lehet az építményi jog visszavezetésének a Ptk-ba

A napokban bocsátottak társadalmi egyeztetésre egy új, még tárgyalás alatt álló jogszabálytervezetet, amely egyes törvényeknek „a gazdaság versenyképességének növelése érdekében” történő módosításáról szól, és amelynek gerincét a hatályos Polgári Törvénykönyv módosítására irányuló javaslatok képezik – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda. A tervezet Ptk-t érintő főbb pontjai közé tartozik többek között az építményi jog magyar jogrendszerbe történő be-, illetve visszavezetésére irányuló szándék. Az ügyvédi iroda szakértője a korábban már a hazai jogrendszer részét képező jogintézmény tervezett szabályozását és lehetséges gyakorlati, gazdasági életre gyakorolt hatásait foglalja össze.

Gazdaságélénkítő hatása is lehet az építményi jog visszavezetésének a Ptk-ba

Az ingatlan-nyilvántartási jog teljeskörű megújításával párhuzamosan az építményi jog magyar jogba történő visszavezetésére tesz javaslatot egy új jogszabálytervezet, amelyet a napokban küldtek társadalmi egyeztetésre, és amelytől a gazdaság versenyképességének növelését remélik a törvényhozók. Ahhoz, hogy lássuk, ennek milyen beruházáskönnyítő és gazdaságélénkítő hatásai lehetnek, azt is át kell tekintenünk, mit is jelent az építményi jog, és melyek a legfontosabb jellemzői – mutat rá dr. Gortva Martin, a Kapolyi Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Az építményi jog fogalma, jellemzői 

Az új jogszabálytervezet szerint az építményi jog jogosultja épületet létesíthet vagy hasznosíthat az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt. Ez azt jelenti, hogy egyaránt jogosult épület építésére, illetve ennek érdekében az ingatlan igénybevételére, a felépült vagy fennálló épület birtoklására, használatára és hasznainak szedésére is. Az építményi jog egyaránt kiterjed az annak alapján létesített vagy hasznosított épületre és annak alkotórészeire. Az építményi jog forgalomképes jogosultság, átruházható és jogutódlás tárgyát is képezheti, a közös tulajdonra vonatkozó szabályok alkalmazása mellett egyidejűleg és együttesen több jogosultat is megillethet. Az építményi jog zálogjoggal, az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéssel megterhelhető, azonban ez nem egyenértékű az ingatlant terhelő jelzálogjoggal – emlékeztet rá a szakértő. 

Az előterjesztés alapján az építményi jog írásba foglalt szerződéssel, határozott időtartamra alapítható, és annak létrejöttéhez a szerződésen kívül a jognak a jogosult javára történő, ingatlan-nyilvántartási bejegyzése is szükséges. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra, hogy az ingatlan tulajdonosa saját maga, mint jogosult javára alapítsa meg az építményi jogot és azt önállóan zálogosítsa el. Fontos kiemelni, hogy az építményi jog megszűnik, ha azt a jogosult tizenöt éven át nem gyakorolta, vagy abban az esetben, ha azt ötven évnél hosszabb időre alapították, a megalapítástól számított ötven év elteltével is. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy az építményi joggal terhelt ingatlan átruházása vagy megterhelése az építményi jog fennállását nem érinti, illetve az építményi jog átruházása vagy annak megterhelése az ingatlanra vonatkozó tulajdonjogot szintén nem érinti. Ugyanígy kijelenthető, hogy az építményi jogon alapított zálogjog nem korlátozza az érintett ingatlan átruházását vagy biztosítéki jogokkal való megterhelését.

Az építményi jog alapján létesített épület a felek eltérő megállapodásának hiányában – melyre a jogszabály tervezete az épület és a föld elváló tulajdonára vonatkozó szabályok szerint lehetőséget biztosít – az érintett ingatlan alkotórésze marad abban az esetben is, ha az ingatlan tulajdonosa és az építményi jog jogosultja eltérő személyek. A felépítmény tekintetében tehát az építéssel nem jön létre automatikusan önálló tulajdonjog. 

Az építményi jog részletes tartalmát és terjedelmét az érintett felek az egyes jogszabályi keretek között (ide értve különösen az építési jogi, illetve ingatlan-nyilvántartást érintő előírásokat, így például a helyi építési szabályokat és a beépíthetőség mértékét) szabadon határozhatják meg. Azt azonban fontos kiemelni, hogy önmagában a jog alapítása és bejegyzése a törvényjavaslat szerint nem feltételezi az építési engedély meglétét. A jogintézmény alapítása a felek szabad megállapodása alapján történhet ellenérték nélkül, ingyenesen, vagy visszterhesen is. Utóbbi esetben az építményi jog jogosultja egyszeri és/vagy időszakonként visszatérő szolgáltatás, az úgynevezett építménybér teljesítésére köteles, melynek mértékét és esedékességét a felek a jogot alapító szerződésben kötelesek meghatározni. 

Természetesen a fentiek több jogszabály, így az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény irányadó módosítását is indukálják, mely szerint, a törvényjavaslat elfogadása esetén az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanhoz kapcsolódó bejegyezhető jogok köre kiegészül az építményi jog intézményével. 

dr. Gortva Martin kiemeli, hogy a jogintézmény legfőképpen a haszonélvezeti joggal állítható párhuzamba, azonban annál erősebb alapot és jogot biztosít a jogosult számára azzal, hogy a haszonélvezeti joghoz képest a szabad használati és hasznosítási jogon túlmenően a szabad rendelkezés jogát is biztosítja mindazokra az építményekre és azok alkotórészeire, amely a jog alapján létrehozásra kerül. A haszonélvezeti joghoz képest szintén többlet lehetőséget és előnyt jelent, hogy az építményi jog átruházható és megterhelhető jog.

Az építményi jog gyakorlati, gazdasági életre gyakorolt jelentősége

A jogszabálytervezetben foglalt szabályok áttekintése után érdemes megvizsgálni, hogy ez a régi-új jogintézmény milyen lehetséges hatásokat gyakorolhat a gazdasági életre. Az előterjesztésben foglalt indoklás szerint a gazdasági növekedés és versenyképesség elé akadályokat gördít, hogy a különböző épületek, műszaki berendezések létesítésére irányuló beruházások finanszírozása problémákba ütközik. A nehézséget az okozza, hogy a jövőben létesítendő épület, építmény, műtárgy, felépítmény nem terhelhető jelzálogjoggal, illetve azt ilyen joggal terhelhető hitelfedezetként nem is fogadják el, így az nem szolgálhat megfelelő hitelbiztosítékként a projekt megvalósítása során szükséges finanszírozáshoz – világít rá a Kapolyi Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Az előterjesztő minisztérium tipikus példaként említi e körben a naperőművi beruházásokat, hiszen ezek esetében a befektetés értékét nem kizárólag a létesítésre és beépítésre kerülő eszköz, hanem az adott földterülethez kapcsolódó erőművi engedély és a hosszútávú átvételi garancia jelenti. A szakértő szerint az építményi jog magyar jogba történő ismételt bevezetésével jóval egyszerűbbé válhat az ilyen beruházások finanszírozása a jelenleg használt rendszerekhez képest. A megújuló energiával kapcsolatos beruházásokhoz hasonlóan az építményi jog jelentősen megkönnyítheti a közterületeken, illetve azok alatt, vagy akár felett megvalósuló építési beruházások (például aluljárók, hidak, mélygarázsok, alagutak) finanszírozását, mely egyben élénkítheti a gazdasági életet is. A jogintézmény bevezetésének aktualitását indokolja továbbá, hogy ezzel párhuzamosan folyamatban van az ingatlan-nyilvántartási jog teljeskörű megújítása is, mely megfelelő alapot és lehetőséget szolgáltat az építményi jog újbóli beépítésére jogrendszerünkbe.

Emeletes KISS vonatok karbantartástámogatására írt alá szerződést a Stadler

Karbantartástámogatás nyújtására vonatkozó megállapodást kötött a Stadler Magyarország Kft. a MÁV VAGON Kft-vel. A szerződés keretén belül a Stadler 40 darab emeletes KISS motorvonat tervszerű karbantartásában és hibajavításában működik közre munkatársaink, beleértve a szükséges alkatrészek biztosítását, illetve az esetleges balesetes javításokat is. Ennek megfelelően a MÁV-START által üzemeltetett Stadler járművek is megkapják a magas rendelkezésre álláshoz garanciát jelentő gyártói szakfelügyeletet.
2024. 06. 29. 11:05
Megosztás:

Európának vissza kell térnie a növekedési pályára

Az európai gazdaság lemaradt a versenytársaitól és vissza kell térnie a növekedési pályára, ehhez a versenyképesség növelésén keresztül vezet az út - mondta Fredrik Persson az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope egy csütörtöki zártkörű sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 06. 29. 10:00
Megosztás:

Az Ethereum DeFi-t felforgató kripto AI tokenek, amelyek 3000%-os megtérülési potenciállal rendelkeznek

Az elkövetkező években a kripto AI piac hatalmas részt fog elhódítani az értékből más digitális eszközöktől. Az Uniswap (UNI) és az Aave (AAVE) két legnagyobb Ethereum DeFi projekt a kriptoiparban, és platformjaik már most is rendelkeznek olyan AI-funkcionalitásokkal, amelyek révén 3000%-os növekedést érhetnek el.
2024. 06. 29. 09:00
Megosztás:

A Solana árfolyam előrejelzései pozitív irányba fordulnak, mivel az SOL ETF felhajtást kelt; a DTX Exchange (DTX) megelőzi a zkSync-et (ZK) és eléri a 10,000 tartót

Miután a Bitcoin ETF-ek már megjelentek és az Ethereum ETF-ek hamarosan elindulnak, a kripto közösség most fel van lelkesülve a SOL ETF hírével, és az rajongók arra számítanak, hogy ez hatással lesz a Solana árfolyamára.
2024. 06. 29. 08:00
Megosztás:

Változás jöhet a bankpiacon: Bővülhet a pénzintézetek zöld termékpalettája

Július elején ismertetik azt az új uniós akciótervet, melynek keretében vállalkozások és háztartások is igényelhetnek támogatást új és akár használt elektromos autók vásárlására is. A money.hu és a Használtautó.hu szakértője utánajárt, hogy melyek a jelenleg legfelkapottabb villanyautók a piacon és milyen változást hozhat a finanszírozásban egy új vásárlásösztönző program bevezetése.
2024. 06. 29. 07:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. március és május közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 745 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezer fő volt, 7 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 61 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 75,1%-ra emelkedett március-május között. Egy éve 74,5%-on, a megelőző három hónapban 74,9%-on állt a mutató.
2024. 06. 29. 06:00
Megosztás:

Újdonság Magyarországon: online előzetes hitelbírálattal is vehetünk lakást

A lakásvásárlás kockázatait jelentősen csökkentő előzetes hitelbírálat Magyarországon először már online is elérhetővé vált az ingatlan.com felületein. Három meghatározó hazai nagybank egy online kitöltött adatlapon benyújtott előzetes hitelbírálat eredményeként egy-két napon belül hivatalos banki előminősítést ad vissza a lakásvásárlók számára. Ezzel az innovatív megoldással a vevők egyszerűen, gyorsan és kényelmesen mérhetik fel a hitelképességüket még az adásvételi szerződés aláírása vagy a foglaló letétele előtt. Így jelentősen csökkenthetők azok a pénzügyi kockázatok, ami akár a több millió forintos foglaló elvesztésével is járhat.
2024. 06. 29. 05:00
Megosztás:

Mennyit dolgoznak a diákok egy fesztivál hetijegyért?

A nyári zenei fesztiválok sok diáknál, egyetemistánál számítanak kötelező programnak. Sokan diákmelóval keresik meg a nyári kikapcsolódásra valót, ezért nem mindegy, mennyit kell kiadni egy-egy fesztiválbérletért. A jelenleg elérhető árak szerint az EFOTT kínálja a legolcsóbb lehetőséget a belépésre, míg a legdrágábban a Szigetre lehet bejutni. A magyar fiatalok átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon – azt is megnéztük, mi jön ki ebből az összegből.
2024. 06. 29. 04:00
Megosztás:

Kripto milliomosok legjobb választásai: Az APORK egyedi "Conquer To Earn" mechanizmussal töri át a mémteret, a White FET és a NOT vezeti a piaci rallyt

Az elmúlt hetekben sok altcoin tapasztalt ingadozó teljesítményt. A Bitcoin, amely korábban vezette a rallyt, elvesztette irányítását a bullish mozgás felett. Azonban olyan vezető altcoinok, mint a Fetch.ai és a Notcoin, elkezdtek felépülni a medvepiaci összeomlás után.
2024. 06. 29. 03:00
Megosztás:

Lakossági, vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatás indul

Magyar ingatlantulajdonosoknak nyújt vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatást a Daikin Hungary Kft.
2024. 06. 29. 02:00
Megosztás:

Így csalnak a gépi lottóhúzásnál - kamera leplezte le a lottócsalást!

Nincs olyan pillanat, amikor ne érnék csalási vádak valamelyik lottótársaságot azok részéről, akiknek éppen az adott héten nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találhatunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket és összeesküvés-elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk be, amely ráadásul a TV kamerái előtt történt.
2024. 06. 29. 01:00
Megosztás:

A vírusos PEPE rivális a középpontba kerül, miközben az Avalanche tulajdonosok okos lépést tesznek

A kriptovaluta piacon a volatilitás tönkreteheti vagy felvirágoztathatja a befektetéseket. Fellendítheti a portfóliódat vagy lecsökkentheti a tőkédet. De a tapasztalt befektetők elsajátították a művészetét annak, hogyan győzzék le a volatilitást azzal, hogy kutatásokat végeznek új, izgalmas projektekről, és tudják, mikor kell kilépni a volatilis érmékből.
2024. 06. 29. 00:30
Megosztás:

A kriptósok szeme kipattan ettől az előértékesítéstől

Az előértékesítés alatt gyűjtött közel kétmillió dollár jól mutatja, hogy a DICE mekkora figyelmet kapott. Nem csoda, hogy máris szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint ez lehet az egyik legnagyobb GameFi projekt.
2024. 06. 29. 00:01
Megosztás:

Célba vetted a kripto bikafutamot? Nézd meg ezt a 4 altcoint, amelyek jelenleg az előértékesítési szakaszban vannak

A befektetők mindig keresik azokat az altcoinokat, amelyek a bikafutam során kiemelkedő hozamokat nyújthatnak.
2024. 06. 28. 23:00
Megosztás:

A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben

Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól.
2024. 06. 28. 22:30
Megosztás:

Az Apple alkalmazásboltja visszafizeti a téves terheléseket

Az Apple alkalmazásboltja tévesen, nagy volumenben terhelt magyar bankkártyákhoz tartozó számlákat 2024. június 26-án 18 órát követően néhány órán keresztül, az összeg visszatérítése folyamatban van - közölte a Magyar Bankszövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 28. 22:00
Megosztás:

Tovább csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Fél százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette csütörtökön az alapkamatot a cseh jegybank - jelentette be Jakub Holas szóvivő a banktanács ülése után Prágában.
2024. 06. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 28. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 28. 19:30
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a részvényindex

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 601,98 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 72 094,79 pontos történelmi csúccsal zárt pénteken. A BUX-nak a héten ez volt a negyedik rekordja.
2024. 06. 28. 19:00
Megosztás: